Da li vaše dete unosi dovoljno Vitamina C

Manga Hilux

Stara legenda
Poruka
82.955
autorska

Kako roditelji, želimo najbolje za svoju decu, posebno kada je u pitanju njihovo zdravlje. Zar nismo pod stalnim pritiskom kada je reč o uravnoteženoj ishrani? Stalno se brinemo da li su aktivni, ali i da li dovoljno spavaju. Ipak, bez obzira na to koliko pažnje i brige posvećujemo njihovim svakodnevnim rutinama, prvi decembarski vetar obavezno donosi jedno malo „apćiha“. Bez obzira na to da li je od hladnog vremena, braće i sestara ili iz škole, mikrobi su svuda oko nas.

Jedno je sigurno, malo „apćiha“ ubrzo prelazi u kašalj. I tu se već pitate: da li je ovo možda prvi znak nedostatka određenih vitamina? Možda vitamina C?

Vitamin C je moćan antioksidans koji pomaže u zaštiti ćelija od oštećenja, podržava prirodne odbrambene mehanizme tela i pomaže u apsorpciji gvožđa iz hrane. Za decu, ovi procesi su od suštinskog značaja. Ali kako da budete sigurni da vaše dete zaista zadovoljava dnevne potrebe za vitaminom C?

Za mnoge od nas, prehlade su prva asocijacija za potencijalni nedostatak vitamina C kod dece. Poznat je po svojoj sposobnosti da podržava imuni sistem, direktno utičući na celokupnu odbrambenu moć tela. Nedostatak ove esencijalne hranljive materije može oslabiti imuni odgovor kod dece, otežavajući telu borbu protiv infekcija i virusa. Ali, pazite, mnogi roditelji mogu pomešati simptome povezane sa nedostatkom vitamina C sa običnom prehladom, zanemarujući ključnu ulogu ove hranljive supstance. Zato je veoma važno prepoznati i ostale potencijalne simptome koji mogu ukazati na nedostatak ovog vitamina. Na primer, zdravlje kože.

Zdrava koža zavisi od proizvodnje kolagena, a zamislite, vitamin C ima ključnu ulogu u njegovoj proizvodnji. Ako koža vašeg deteta izgleda suvo, grubo ili iritirano, to može biti važan pokazatelj. U mnogim slučajevima, nedostatak vitamina C može dovesti i do sporijeg zarastanja posekotina i modrica, što lako možete primetiti, s obzirom na to da su povrede sastavni deo detinjstva naših malih superheroja. Obratite pažnju na njih, jer brzo dobijanje modrica od manjih povreda koje ne bi trebalo da izazovu modricu može biti ključni signal.

Ali, nedostatak vitamina C može se primetiti i kroz oralno zdravlje. Zdrave desni su od vitalnog značaja, a nedostatak vitamina C često može rezultirati otečenim i krvarećim desnima. Zato ne zanemarujte promene na desnima dok vaše dete pere zubiće.

Tu su i umor i iscrpljenost ili, kako bi svaki roditelj rekao, ona iznenadna „razdražljivost“ kod dece. Verovatno ne postoji termin koji bi opisao ovu pojavu, ali sa ovim ponašanjem suočio se svaki roditelj, a razlog može sa sigurnošću biti nedostatak vitamina C. On je uključen u proizvodnju neurotransmitera koji regulišu raspoloženje i energiju kod dece, a manjak ovog ključnog vitamina može izazvati da se vaše dete oseća neobično umorno i neraspoloženo.

Ali, opet ostaje pitanje, kako da budete potpuno sigurni da vaše dete zaista zadovoljava dnevne potrebe za vitaminom C?

pune bolnice bolesnih koji kaslju, neki su kuci, mada piju antiobiotike, ali kasalj ne prestaje kod mnogih, evo 5 nedelja ima da sam ja dobio grip, a moje dete tinejdzer tek ovih dana, a znam da je isti, jer sam isto od kasljanja bio na ivici da ne povratim, a to ne znam da li sam ikada doziveo [temperaturu sam imao samo 1 noc]

znaci zima je vladaju virusi, ljudi se razboljevaju - pa kada cete piti c vitamin ako ne sada? kako da se iskasljem i sve da zaceli, med ovo-ono?

daklem, c vitamin, tj. askorbinsku kiselinu, ne uzimati kada pijemo antibiotike,a ne bi valjalo ni kada pijemo aspirine i sl. jer moze da osteti zeludac sama kiselina, a takodje i pepsin... u svakom drugom slucaju, c vitamina nikad dosta, samo ako se neko razboli da mora antibiotike, onda PRESTATI SA C VITAMINOM, ili ako nema ima stomacni grip, onda isto od c vitamina moze da mu bude gore u stomaku; ali, u slucaju sinusa i infekcija gornjih disajnih putava, ko se ne leci antibioticima, c vitamin je zakon, nema boljeg leka za nos grlo sinuse, samo je pitanje stomaka, da ne ostetimo sluzokozu zeluca, i onda imamo razne forme, sta znam sumeci na primer, a onaj u prahu, najjeftiniji, cistu askorbonsku kselinu izbegavati

ja koji uzimam mega doze, imam liposomalne formule, i one su najbolje

Poslednja izmena:
Ali, nedostatak vitamina C može se primetiti i kroz oralno zdravlje. Zdrave desni su od vitalnog značaja, a nedostatak vitamina C često može rezultirati otečenim i krvarećim desnima. Zato ne zanemarujte promene na desnima dok vaše dete pere zubiće.
ljudi koji imaju probleme sa desnima, garantovano im fali c vitamin;
ja svoje zube nisam sacuvao pranjem, i evo sa 55 dosao sam do prve navlake koju tek treba da uradim, a mozda cak i ne, moguce da moze da se popravi; genetika? ne bih rekao, jer sam 1 jedini zub izvadio jos pre 30 i kusur godina, i 1 umnjak pre 10-ak - samo su mi vitamini i c vitamin posebno, mega doze, sacuvali zube i desni, nikakve paste, cetkice gluposti, mada moji ukucani peru zube redovno

To sa vitaminima i suplementima danas je pomodarstvo i internet lecenje
Ništa se od vitamina ne uzima ako se prethodno ne izvrši analioza
Ako analiza pokaže da fali neki vitamni onda lekar prepiše
i tada se pije i dozira prema preporuci lekara
lekari primaju platu da prepisuju lekove, znaci ti nisi realna, bar ja ne znam lekara koji prepisuje vitamine, zvao bi se vitar, a ne lekar

ajde, kako se zove test za c vitamin, i koliko treba da ga ima, u krvi, plazmi?

Zdrave desni su od vitalnog značaja, a nedostatak vitamina C često može rezultirati otečenim i krvarećim desnima.
gingivitis
1736141493609.png

samo su mi vitamini i c vitamin posebno, mega doze, sacuvali zube i desni, nikakve paste, cetkice gluposti, mada moji ukucani peru zube redovno
a evo i dokaza da ne lazem
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8784414/#:~:text=It was also found that,metabolic, neurogenerative and oral diseases.

Vitamin C and Oral Health​

The essential role of vitamin C in health and disease is well-studied; however, its role in oral health is not studied in similar depth and detail (23). A study done by Eydou et al. has shown that vitamin C can play a vital role in preventing the development of dental caries

znaci, zubi su prestali da mi se kvare, i pravi mi se novi karies od kada sam poceo da uzimam mega doze c vitamina, sad nisam bas svaki dan, ali opet

ja svoje zube nisam sacuvao pranjem
evo dokaza da nedostatak c vitamina izaziva krvarenje desni, ma koliko prali zube, tj odrzavali oralnu higijenu, sa istog linka
Clinical studies have found that vitamin C depletion can cause gingival bleeding regardless of oral hygiene (32).

Poslednja izmena:
lekari primaju platu da prepisuju lekove, znaci ti nisi realna, bar ja ne znam lekara koji prepisuje vitamine, zvao bi se vitar, a ne lekar

ajde, kako se zove test za c vitamin, i koliko treba da ga ima, u krvi, plazm
A farmaceutske kompanije pišu svašta i preporucuju vitamine i suplemente zarad finansijske dobiti
Logicno je da ne piješ vitamine ako ne znaš da li ih imaš ili nemaš

Imala sam manjak vitamina D i lekar mi je prepisao taj vitamnin..pila sam svaki dan po sedam kapi dok nisam regulisala nivo vitamina D u organizmu
Vitamin C konzumiram preko limuna i pomorandže ..zimi kada je sezona gripa pijem i tablete vitamina C i to je sve

A farmaceutske kompanije pišu svašta i preporucuju vitamine i suplemente zarad finansijske dobiti
Logicno je da ne piješ vitamine ako ne znaš da li ih imaš ili nemaš

Imala sam manjak vitamina D i lekar mi je prepisao taj vitamnin..pila sam svaki dan po sedam kapi dok nisam regulisala nivo vitamina D u organizmu
Vitamin C konzumiram preko limuna i pomorandže ..zimi kada je sezona gripa pijem i tablete vitamina C i to je sve
vitamini rastvorljivi u mastima se akumuliraju u jetri, oni su drugo, znam neke koji su dobili d vitamin jednu inekciju i gotov tretman, ali ovi rastvorljivi u vodi, moraju svaki dan da se uzimaju
znaci za d znamo da se proverava, ali za c ti niko ne proverava
ja sam otvorio temu na drugom forumu, neka bude da sam teoreticar zavera, da ovde ne zagusujem temu https://forum.krstarica.com/threads/skorbut-se-ne-dijagnostikuje-a-zasto.1019945/#post-50346691

Back