Da li vas privlači "mračni" turizam

Jedna od najpoznatijih destinacija mračnog turizma je

Auschwitz-Birkenau
Poljska

1741194835702.png

Osnovna definicija mračnog turizma je poseta mestu koje je povezano sa tragičnim događajem u istoriji, obično okruženom smrću i patnjom.

Da li ste išli?

Da li vas privlači?
Ne privlaci me.Jednom sam bila na jezeru koje je valjda nastalo tako sto je potopilo celo jedno mesto a da to nisam ni znala.Bila mi je jaka neka nelagoda celo vreme i videlo mi se na licu to...i drugi su primetili
...Tek ova mesta koja spominjes,energetski, su verujem jako "teska"
Mogu da gledam i istrazujem takva mesta,ali ne fizickom prisutnoscu.

Naravno, ko nije?
Prvo sam rodjen u gradu gde su glavne turistićke atrakcije Ćele Kula i Čegar, drugo gde god da podješ nailaziš na smrt i teror, od Evropskih klanica do celih država koje su obeležene masovnom, milionskom pa i epskom pogibijom, Ruanda, Kambodžica, Vijetnam...osim ako ne ideš samo da legaš na plaži, pa i onda ti iskaču duhovi masovno podavljenih u cunamiju na primer, vidi Khao Lak iznad Phuketa, tu je bilo mrtvih na gomilama a sada turisti leže i lagano pijuckaju svoj Mai Thai ko da se ništa nije desilo.
Zavisno od afiniteta i interesovanja mislim da svako želi da poseti neke od "mračnih" destinacija mada mislim da je to glup izraz jer istorija po sebi je mračna kao i što svako od nas pored svoje svetle strane ima i onu drugu, vrlo mračnu. Ja recimo nikad ne bih otišo da vidim Černobil, ne zanima me ni najmanaje ali sam prošle godine bio na dve turističke destinacije(što pamtim) gde su groblja od glavnijih atrakcija. Konkretno nisam otišao zbog groblja već zbog samih gradova ali su groblja došla u paketu kao obavezna poseta koja ne bi trebala da se propusti.

1. Medellin

Toliko sam star da se “kroz maglu” sećam putovanja kroz Evropu tamo 1969-1970. Sa roditeljima sam autom išo i preko istoka i preko zapada, i na primer u Gracu u Austriji a posebno Lincu su mogle jos uvek da se vide srušene zgrade od bombardovanja 25 godina ranije, to tada još uvek nije bilo raščišćeno. Nemci su imali autoban ali se kroz Austriju prolazilo kroz gradove i ulice i tek tako ideš i vidiš srušene zgrade i kuće. To mi je baš bilo fascinantno da vidim znajući da ko zna koliko je bilo poginulih baš na tom mestu. Nisu to bile nikakve turističke atrakcije tada niti je “mračni turizam” postojao kao pojam, jednostavno to su bile samo srušene zgrade. Dresden takodje u Istočnoj Nemačkoj, njega nisu raščistili do u duboke 70-e kada sam zadnji put prošao.

Back