Da li vas privlače vampiri

To je zapadnoevropska (gotska) prestava vampira. U istocnoj tradiciji su vampiri mnogo vise kao Gogoljev Vij (izobliceno cudoviste, nesto kao karakonzule).

Posto je vampir (najverovatnije) rec srpskog porekla, nedavno sam naisla na knjigu izvesnog Tomislava Longinovica Vampire Nation: Violence as Cultural Imaginary i mislim da cu joj dati sansu.

Znam da ovo nema veze sa tvojom seksualnom tenzijom prema vampirima.
Reč vampir je 100% srpskog porekla, ušla je u nemački u osamnaestom veku kad je Austrija držala Beograd i Šumadiju (habsburška Kraljevina Srbija 1717 do 1739 pod nemačkim carem i austrijskim nadvojvodom Karlom VI) po odredbama Požarevačkog mira, pa je posle iz nemačkog ušla u ostale evropske jezike.

To je zapadnoevropska (gotska) prestava vampira. U istocnoj tradiciji su vampiri mnogo vise kao Gogoljev Vij (izobliceno cudoviste, nesto kao karakonzule).

Posto je vampir (najverovatnije) rec srpskog porekla, nedavno sam naisla na knjigu izvesnog Tomislava Longinovica Vampire Nation: Violence as Cultural Imaginary i mislim da cu joj dati sansu.

Znam da ovo nema veze sa tvojom seksualnom tenzijom prema vampirima.
Vij nije baš pravi vampir i nije biće iz folklora, Gogolj ga je definitivno izmislio, inače ima sposobnost čarobnjaka iz ruskih narodnih priča - da vidi kroz nekog i ispod nekog, i do “dva aršina ispod zemlje” na kojoj stoji neko ko pokušava da ga slaže.

Vampir je opšteslovensko mitsko biće, kod Južnih Slovena se zove vampir (vukodlak, čovek vuk, tj antropomorfni htonski vuk koji rastrže i proždire ljude nije isto što i vampir, iako se negde poistovećuju), a vampiri su poznati i svim ostalim slovenskim narodima. Zovu se slično, upior, upir, vampirž. U svim slovenskim jezicima se koristi južnoslovenski (srpski) oblik vampir uz lokalni oblik iste reči.

Da.
3351171A-D897-44C4-BE84-790B6A5F1CF7.png
3351171A-D897-44C4-BE84-790B6A5F1CF7.png

Nema koji film nisam odgledao sa vampirima...:) Svaki od njih dotice neki vid egzistencijalne filozofije, u raznovrsnom obliku. Naravno, tu su i pitanja ontologije (nacina bivstva), eshatologije (spasenja, smisla zivota), epistemologije (granice covekove spoznaje stvari u univerzumu)...Sve to zajedno kad se smucka, naravno da dobija odredjeni pozeljni oblik, romantican maltene, jer su ovo ujedino i najznacajnija pitanja (zivog :mrgreen: ) coveka... :) Zasto bas tako? Pa kad imate na tanjiru sve ove tacke slobodno, raskosno, razbacano postavljene...one na taj nacin simbolizuju slobodno kretanje i slobodan, neodredjen prostor za realizaciju covekovih moci, sto na neki drugi, manjkavi nacin, nedostaje svim ovim pobrojanim filozofskim oblastima uzetim pojedinacno, jer se tako sugerise da ce svaki strucnjak za pojedinacnu oblast, koliki god erudita bio, ispasti samo ono sto se kaze `fah-idiot`, dakle zavezan, marginalan, neslobodan... pred nesputanom neobaveznoscu `bica koje se (samo)kreira, koje je (samo)dovoljno, jako ali istovremeno i krhko i zavisno od sume sumaruma samog Zivota, simbolisanog u krvi, tekucini koja je u svemu zivom sto ga okruzuje sem u njemu samom, te mu je kao takvom jedina potrebna i jedina daje smisao. ;) Na taj nacin, vampirizam je smelo postavljen znak pitanja nad svim tezama zivota koje se gutaju zdravo za gotovo, ali i uzvicnik da je samo tako moguce spoznati / osetiti sam tok, samu prirodu Zivota. Vampir je senka nad svim ovim stavkama od kojih mislimo da nam se sastoji zivot, a koja referise na Sunce koje neumitno osvetljava i greje sve, ispostavice se najcesce i najgusce - jedino te stavke same...docim vampir to isto ne zeli, jer mu je draze da egzistira unutar pravog Zivota, makar i iz senke...:cool: Nije ni cudo sto je umetnicki pravac romantizam, s kraja XVIII i pocetka XIX veka, prigrlio ideju vampirizma, jer je poput vampira, prekidao dotadasnju tradiciju umetnickih oblika i sadrzaja, slicno kao i vampir sa svojim smrtnim zivotom, kako bi osetio udare i damar autenticnog zivota. ;)
U muzici XX veka, pravu revoluciju na slican nacin obelezava pojava Panka u rokenrolu, kao uostalom i u svemu, a da ga i tu poveze sa vampirima pobrinuo se engleski bend Bauhaus, svojim omazom omiljenom glumcu grofa Drakule svih vremena - Beli Lugosiju, povodom njegovog (ne)umiranja... :cool: Cheers!

White on white translucent black capes
Back on the rack
Bela Lugosi's dead
The bats have left the bell tower
The victims have been bled
Red velvet lines the black box

Bela Lugosi's dead
Undead undead undead

The virginal brides file past his tomb
Strewn with time's dead flowers
Bereft in deathly bloom
Alone in a darkened room