Da li vam se dopada crkvenoslovenski jezik?

Gedeon

Poznat
Poruka
8.184
Postavio sam u više tema molitve na crkvenoslovenskom jeziku pisane našom današnjom ćirilicom. Nisam primetio nikakve reakcije. Kako vam se dopada npr. molitva Časnom Krstu:

Да воскреснет Бог, и расточатсја врази Јегo, и да бјежат от лица Јегo ненавидјашчии Јегo. Јако исчезајет дим, да исчезнут; јако тајет воск от лица огња, тако да погибнут бјеси от лица љубјашчих Бога и знаменујушчихсја крестним знаменијем и в веселији глагољушчих: радујсја, пречестниј и животворјашчиј Кресте Господењ, прогоњајај бјеси силоју на тебје пропјатаго Господа нашего Исуса Христа, во ад сшедшаго и поправшаго силу диавољу, и даровавшаго нам тебе Крест Свој Честниј на прогнаније всјакаго супостата.
О, пречестниј и животворјашчиј Кресте Господењ! Помогај ми со Свјатоју Госпожеју Дјевоју Богородицеју и со всјеми свјатими во вјеки. Амин (читати три пута)

Или: Огради мја, Господи, силоју честнaгo и животворјашчаго Tвoјero Креста, и сохрани мја от всјакаго зла. Амин

Нека васкрсне Бог, и нека се развеју непријатељи Његови, и нека беже од лица Његова они који Га мрзе. Нека ишчезну као што ишчезава дим, као што се топи восак на домаку огња; тако нека изгину ђаволи пред лицем оних који љубе Бога и осењују се крсним знаком, и који радосно говоре: Радуј се, пречасни и животворни Крсте Господњи, који прогониш ђаволе силом распетог на теби Господа нашега Исуса Христа, који је сишао у пакао и сатро силу ђаволску, и који нам је даровао тебе, Крст Свој Часни, за прогнање сваког противника.
О, пречасни и животворни Крсте Господњи, помажи ми увек са Светом Владарком, Дјевом Богородицом, и са свима светима занавек. Амин. (читати три пута)

Или: Огради ме, Господе, силом часнога и животворнога Tвoга Крста, и сачувај ме од свакога зла. Амин

Zvuči starinski mistično i malo patetično. Daleko je lepše na srpskom jeziku.
Crkva nije trebalo da zadrži bogosluženja na crkvenoslovenskom jeziku. Još kad se izmrmlja, nije čudo što se ljudi klate u crkvi, zveraju okolo, misli im lete tamo amo dok revnosno čekaju da se završi više.

Crkvenoslovenski jezik je više vezan za Ruse, ali ima i kod nas dugu tradiciju, pevanje na njemu je jako lepo.
Везан је за ревнитеље и у другим народима, који нису толико молитвени као Руси да чувај тај молитвени језик...

Срби зилоти и даље читају и моле се само на том језику, али само учени и ревносни, то је језик елите...

Panslovenski jezik.
A pismenost vodi iz više pravaca.Možemo reći da je glavni Ohrid.
Pravoslavni Japanci imaju rečnik i uče crkvenoslovenski. Kod nas ne , a tako se episkopi busaju u sve i svašta.
U stvari kada pročitam da je neko ( Crkveno lice ) školovan ili odbranio neku doktorsku tezu u Atini, Grčkoj, Austriji, Švajcarskoj, Britianiji, Americi,
u takve nemam nikakvo poverenje. Čak sumnjičim da su stranci.
Zna se da je sveučilište Rusija i Kijev, Prizren i Kosovo, a ne nešto sa čim se hvale da su završili škole.

Везан је за ревнитеље и у другим народима, који нису толико молитвени као Руси да чувај тај молитвени језик...

Срби зилоти и даље читају и моле се само на том језику, али само учени и ревносни, то је језик елите...
То је због вашег некаквог идолопоклонства РПЦЗ каква никада није ни постојала: бескомпромисно православна, традиционална и ревнитељска до краја. А оно све испаде обрнуто. Све идеале предадоше зарад руског јединства, руски национализам им испаде важнији од православља, па се уместо за цара сада моле за Президента и његову армију и његовог великог господина и оца господина генерала КГБ-а у рјаси (мантији).
+++
Нешто не видех на сербиантруортодокс и осталим ревнитељским ресурсима да промовишете црквенословенски језик. Само памфлети, памфлети и памфлети. Нема ништа везано за апостолат, веронауку, молитве, службе, нема ничега, само оптужбе и оговарања. Само трошите време на самохвалу и оговарање. Само бескрајна таштина и ништа више.
Нисте ви никаква елита, већ шака јада.

Poslednja izmena:
Ево пар молитви на црквенословенском са преводом:

Молитва пре јела

Господи Исусе Христе, Боже наш, благослови намј астије и питије сије молитвами пречистија Твојеја Матере
и всех свјатих Твоих.

Господе Исусе Христе, Боже наш, благослови нам ово јело и пиће молитвама пречисте Своје Матере и свију светих Својих.

Молитва после јела

Благодарим Тја, Христе Боже наш, јако наситил јеси нас земних Твоих благ; не лиши нас и небеснаго Твојего царствија, но јако посредје учеников Твоих пришел јеси, Спасе, мир даја им, прииди и к нам и спаси нас.

Благодаримо Ти, Христе Боже наш, што си нас нахранио земаљским Својим благом; не ускрати нам ни небескога Свога царства него, као што си дошао међу своје ученике, Спаситељу, дајући им мир, дођи и нама и спаси нас.

Молитва пре св. причешћа

Вјерују Господи и исповједују, јако Ти јеси воистину Христос, Син Бога живаго, пришедиј в мир грјешнија спасти, от њихже первиј јесм аз. Јешче вјерују, јако сије самоје јест пречистоје тјело Твоје и сија јест самаја честнаја кров Твоја. Мољусја убо Тебје: помилуј мја и прости ми прегрјешенија моја вољнаја и невољнаја, јаже словом,
јаже дјелом, јаже вједјенијем и невједјенијем; и сподоби мја неосужденно причаститисја пречистих Твоих таинств во остављеније грјехов и в жизн вјечнују.

Вечери Твојеја тајнија днес, Сине Божиј, причастника мја приими, не бо врагом Твоим тајну повјем ни лобзанија Ти дам јако Јуда но јако разбојник исповједају Тја: помјани ма, Господи, во царствии Твојем.

Да не в суд или во осужденије будет мње причашченије свјатих Твоих таин, Господи, но во исцјељеније души и тјела.

Верујем, Господе, и исповедам да си Ти заиста Христос, Син Бога живога, који си дошао у свет да спасеш грешнике од којих сам први ја. Још верујем, да је ово само пречисто тело Твоје и да је ово сама пречасна крв Твоја. Стога Ти се молим: смилуј се на мене и опрости ми грехе моје, хотимичне и нехотимичне, које сам учинио речју, делом, свесно и несвесно; и удостоји ме да се неосуђено причестим тајнама Твојим за опроштење греха и за живот вечни. Амин.

Прими ме, Сине Божји, данас за причасника Твоје Тајне Вечере, јер нећу казати тајне Твојим непријатељима; нити ћу Ти дати пољубац као Јуда, него као разбојник исповедам (признајем) Те: сети ме се, Господе, у царству Своме.

Нека ми не буде на суд или на осуђење причешћивање светим Твојим Тајнама Господе, него на исцељење душе и тела!

Ево мало из књижице: "Мали зборник молитава", издање Светог архијерејског синода СПЦ, Београд 1946:

Вечерње богослужење

Црквени дан почиње са вечером, зато се прослављање сваког дана, а нарочито празника, почиње са вечерњим богослужењем. На вечерњем богослужењу хришћанин захваљује Богу на свима добрима која му је Бог дао тога дана, моли се Богу за мирну ноћ која следи и прославља празник који настаје од тога часа.

Вечерња има посведневних, васкрсних (која се служе уочи недеље) и празничних (која се служе уочи празника).

На вечерњем богослужењу има много лепих молитава и песама, од којих овде доносимо неколико најодабранијих:

После входа чита се ова молитва:

Свјете тихиј свјатија слави, безсмертнаго Отца небеснаго, свјатаго, блаженнаго, Исусе Христе; пришедше на запад солнца, видјевше свјет вечерниј, појем Отца, Сина и Свјатаго Духа Бога: достоин јеси во всја времена пјет бити гласи преподобни, Сине Божиј живот дајај: тјемже мир Тја славит.

Исусе Христе, тиха светлости свете славе небеског, светог и блаженог бесмртног оца! Ми, који дочекасмо заход сунчани, па видесмо светлост вечерњу, појемо Оца, Сина и Светога Духа Бога. Ти си, Сине Божји, који живот дајеш, достојан да Те у сва времена узносимо најузвишенијим (светим) песмама зато те свет слави.

Остале молитве у току вечерња су ове:

Сподоби Господи в вечер сеј без грјеха сохранитисја нам. Благословен јеси Господи, Боже отец наших, и хвално
и прослављено имја Твоје во вјеки, амин. Буди Господи милост Твоја на нас, јакоже уповахом на Тја. Благословен јеси Господи, научи мја оправданијем Твојим. Благословен јеси Владико, вразуми мја оправданијем Твојим. Благословен јеси свјатиј, просвјети мја оправдании Твоими. Господи, милост Твоја во вјек, дјел руку Твојеју не презри: Тебје подобает хвала, Тебје подобает пјеније, Тебје слава подобает, Отцу и Сину и Свјатому Духу, ниње и присно и во вјеки вјеков, амин.

Удостој нас, Господе, да се сачувамо без греха ово вече. Благословен си, Господе, Боже отаца наших, дично је и славно име Твоје увек, амин. Да буде на нама милост Твоја, Господе, јер се уздамо у Тебе. Благословен си, Господе, научи ме заповестима (уредбама) Својим. Благословен си Владико, дај ми да познам заповести Твоје. Благословен си, Свети, просвети ме заповестима Својим. Господе,
милост је Твоја вечна, не презри дела руку Својих. Теби припада хвала, Теби припада појање, Теби припада слава, Оцу и Сину и Светоме Духу, сад и свагда и увек. Амин.

Ниње отпушчаеши раба Твојего, Владико, по глаголу Твојему, с миром: јако видјеста очи мои спасеније Твоје, јеже јеси уготовал пред лицем всјех људеј, свјет во откровеније јазиков, и славу људеј Твоих Исраиља.

Сад отпусти слугу Својега, Владико, с миром по речи Својој, јер видеше моје очи спасење Твоје, које си дигао пред лицем свих људи; (Ти даде) светлост, да отвори очи незнабошцима и славу Твога израиљског народа.

БЛАГОДАРЕЊЕ

Приликом сваког благодарственог богослужења, поред осталих пригодних молитава и тропара, пева се ова толико
лепа и по садржини а и по милозвучности песма:

Тебе Бога хвалим:
Тебе Господа исповједујем:
Тебе превјечнаго Отца
всја земља величајет.

Тебје вси ангели,
Тебје небеса и всја сили,
Тебје херувими и серафими
непрестанними гласи взивајут.

Свјат, свјат, свјат,
Господ Бог Саваот,
Полни сут небеса и земља
величества слави твојеја.

Слава Оцу и Сину и Свјатому Духу.
И ниње и присно
и во вјеки вјеков амин.
Алилуја, алилуја, алилуја
Слава Тебје Боже.

ОПШТА СТИХИРА СРБИМА СВЕТИТЕЉИМА

Гл. 5. Свјатии сербски просвјетителије и учители, и преподобнии крали же и царије и књази, Симеоне мироточивиј,
Савво равноапостолниј, Стефане первовјенчанниј, Владиславе краљу и Савво вториј со Теоктистом всехвалним, преподобни Милутине, Никодиме, Данииле, со Евстратијем премудрим, предивниј во страданиих Стефане, Дечаном славо, и Урошу честниј, преславниј и великиј књаже Лазаре, иже пролија кров своју за вјеру и отечество. Всехвалне царице, књагиње и деспотице воспојем: Јелену, Анастасију и Ангелину, свјатии деспоти: Георгије, Стефане, Максиме и Јоанне Сирмијскија и Крушедолскија обитељи слава. Свјатиј Петре Корижскиј, Јоанникије Дјевичкиј, Прохоре Пчињскиј, Јоанне Рилскиј: свјатиј чудотворче Науме, Давиде, Гаврииле Лесновскиј, Јоакиме Осоговскиј, свјатиј Василије чудотворче Захолмскиј, Петре Цетињскиј и Стефане Пиперскиј, иже
всјех вас прослављајем и славим, јако великија столпи и предстатели рода Сербскаго, о, отци и пастири добри, управите отечество пристанишчу спасенија, и просите мир от Бога роду нашему.

Свети српски просветитељи и учитељи, и преподобни краљеви и цареви и кнежеви, Симеоне Мироточиви, Саво
равноапостолни, Стефане Првовенчани, Владиславе краљу и Саво други са Теоктистом свехвалним, преподобни Милутине, Никодиме, Данило, са Евстратијем премудрим, Стефане предивни у страдањима, славо Дечана, и Уроше часни, преславни велики кнеже Лазаре, који проли крв своју за веру и отачаство. Опеваћемо свехвалне царице, кнегиње и деспотице: Јелену, Анастасију и Ангелину, свети деспоти: Георгије, Стефане, Максиме и Јоване, славо сремске и крушедолске обитељи (манастира). Свети Петре Коришки, Јоаникије Девички, Прохоре Пчињски, Јоване Рилски; свети чудотворче
Науме, Давиде, Гаврило Лесновски, Јоакиме Осоговски, св. Василије чудотворче захумски, Петре Цетињски и Стефане Пиперски, све вас прослављамо и славимо као велике стубове и заступнике рода српског. О оци и добри пастири! управите Отачаство пристаништу спасења. Молите мир од Бога роду нашем.

Back