Da li vam je ispravna rucna kocnica, aktivirana proverite ako vozite....

• Začetnik teme Začetnik teme Zauz
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Zauz

Buduća legenda
VIP
Poruka
46.232
https://www.kurir.rs/crna-hronika/4...e-pregazio-auto-bez-vozaca-u-kriticnom-stanju

"DEVOJKA KOJU JE PREGAZIO AUTO BEZ VOZAČA NA VRAČARU KRITIČNO: Oglasili se iz Urgentnog centra - teške povrede glave i kičme​

CRNA HRONIKA - 22.07.2024. 17:51h
Devojka J.A. (28) nalazi se u Uregentnom centru u Beogradu u teškom stanju i životno je ugržena nakon što ju je na ulici "pokosio" automobil bez vozača.

Jeziva saobraćajna nesreća dogodila se sinoć oko 22 sata na Vračaru.

- Pacijentkinja je u teškom opštem stanju, ima životno ugrožavajuće povrede glave i kičme, intubirana na mehaničkoj ventilacionoj potpori - kažu iz bolnice.

Podsetimo, devojka je išla Ulicom Velimira Bate Živojinovića kada je na nju naleteo automobil "foksvagen polo" u kome nije bio vozač! Prema rečima svedoka, bukvalno je prešao preko njenog tela i nastavio put dalje.

Automobil se zatim "zakucao" u još dva vozila.

J.A. su konstatovane teške povrede glave i kičme.

Nezvanično, vozač "folksvagena" parkirao je auto i ušao u zgradu.

Međutim, N.M. (30) navodno nije podigao ručnu kočnicu i vozilo je samo krenulo.

O slučaju je obaveštena policija i tužilaštvo.

Kurir.rs/Telegraf

Preneo: R.J. "

Ako iko ovo cita proverite.....

Poslednja izmena:
Nekada davno, u pocivsoj SFRJ i njenoj prestonici postojala je skola za obuku vozaca pod imenom "Crveni signal". U toj auto skoli su radili instruktori koji su imali ozbiljna iskustva i knjige za obuku u kojima su stajale sem propisa i mnoge pratkticne a obavezne strvari. Medju njima je bilo i postupanje pri parkiranju na uzbrdici i nizbrdici, pa tako sem menjaca u brzini i podignute parking kocnice (te dve stvari su bile obavezne i na ravnom terenu) je stajalo da tockovi automobila moraju da se namotaju tako da ako automobil krene nizbrdo ti isti tockovi udare u ivicnjak i tako zaustave vozilo. Pa posto sam ja imao obuku na Vracharu, tacnije na Juznom Bulevaru i okolnim padinama ka Chuburi i Lekinom brdu jedan od elemenata obuke je bio parkiranje na uzbrdici/nizbrdici. Kasnije prilikom polaganja vozackog ispita komisija je takodje trazila to parkiranje od svakog kandidata. Zanimljivo, da je moja supruga koja je vozacku obuku imala u Novom Sadu, jos u vreme pokojnog Ante Markovica, nije ni znala da postoji to pravilo, a ruku na srce tek po odlasku na mrski Zapad je naucila da parkira na uzbrdicama/nizbrdicama - obuka u ravnicarskom gradu sta cete.

Onda su dosle '90-te, raznorazni dodjosi, su naselili Vrachar i ostatak prestonog grada, doneli svoj manjak znanja u voznji, doneli svoj stil voznje, "Crveni signal" je propao i otvorena je gomila novih privatnih auto-skola sa jos vecom gomilom instruktora, uglavnom bez iskustva i bez osecaja odgovornosti. Promenjeni su i propisi, promenjeni su i udzbenici za pripremu buducih vozaca... pa tako pre par godina dosao mi u posetu sinovac, vozi vec 10-tak godina i gleda svi automobili u strmoj ulici imaju namotane tockove, pita zasto, objasnim mu, on i dalje zacudjen. Ja mu objasnjavam da je tako bilo nekad i kod nas, kaze da nije od kad on pamti za sebe.

Poslednja izmena od moderatora:
Instruktori budale uče mlade vozače da ostavljaju automobile samo pod ručnom.

A kakva je ta ručna na kršu iz uvoza sa milion km možemo samo da zamišljamo.
Ne ne možemo. Ručna je kao i sve drugo na autu odraz vlasnika. I kao sve drugo ima vijek trajanja. Ali se može popraviti i biti u perfektnom stanju i na autu sa milion km.

Da, to sa okretanjem volana su i meni pominjali.
Nisu samo pominjali nego su te terali da se parkiras na nizbrdici/uzvrdici, da ti vide tehniku i da li primenjujes to pravilo sa namotavanjem tockova. Cak te clan komisije pita na koju stranu motas tockove ako ves da se parkiras u suprotnom pravcu. E to su bila vremena, nagura se u ficu njih trojica iz komisije, pandur i dvojica iz autoskole pa ne vidis belu mecku od njih u retrovizoru a fica jedva izvuce kola mesa uzbrdo Skopljanskom ulicom do Gospodara Vucica (nije u pitanju Aleksandar ). A opet oni sa NBGD i Zemuna recimo to nisu imali, cak nisu ni vezbali voznju na uzbrdici (nisu znali da krenu ni pod rucnom ni da koriste "vagu") pa je tako moj mladji brat polozio voznju negde '88-89 kod Konjicke skole u Zemunu i pun samopouzdanja i odusevljenja seo sa mnom u kola, on naravno kao vozac koji je pre pola sata dobio dozvolu, i zaputismo se u Beograd. Pitam ja njega jel siguran da sme da vozi, prvi put samostalno seda i vozi u BGD, kaze "ja sam vozac, imam dozvolu pa sta ti hoces". OK, hajde onda.

Na Brankovom mostu i danas iz pravca NBGD ima traka za skretanje levo u Pop Lukinu ulicu, most je u malom nagibu, ne preteranom ali ipak nagibu a na kraju te trake je semafor. Zaustavi se moj brat na tom semaforu, ceka zeleno, koje se pali i odjednom krenemo mi unazad i ja se tu useprtljam, ne uhvatim odmah rucnu kao suvozac a vec u sledecem trenutku kad povlacim rucnu cuje se i oseti udar. Izadjem napolje, uleteli mi u rikverc nekom renou (milsim da je bio 18) u far i masku, golf koga je vozio moj brat otisao pola metra unazad a vozac renoa dao gas ocekujuci da ce kola isprede njega krenuti napred a ne nazad. Tu se ja izderem na brata, kako bre ne zna da vozi na "vagi", kaze nikoga nije ucio to, e jbg. Stete za tadasnjih 400-500DEM, prva voznja sa vozackom, prvo iskustvo sa voznjom uzbrdo, ostetio tudji auto, ostetio ocev auto. OK, posle toga je naucio da vozi, parkira uzbro kao bela lala.

Poslednja izmena od moderatora:
Ispravna ručna ne može da smrzne ni na kakvom minusu, ali podizanje samo kada je nagib, pouzdano vodi u zaboravljanje podizanja ili spuštanja ručne, a osnova vožnje je mehaničko učenje procedura, da bi psihička sekunda bila što kraća u realnim situacijama....Ručnu kočnicu nesvesno dižem i spuštam i godinama mi se nije desilo da je zaboravim. Ako se desi da zaledi zimi to je siguran znak da je potrebno srediti ručnu kočnicu.

Ispravna ručna ne može da smrzne ni na kakvom minusu, ali podizanje samo kada je nagib, pouzdano vodi u zaboravljanje podizanja ili spuštanja ručne, a osnova vožnje je mehaničko učenje procedura, da bi psihička sekunda bila što kraća u realnim situacijama....Ručnu kočnicu nesvesno dižem i spuštam i godinama mi se nije desilo da je zaboravim. Ako se desi da zaledi zimi to je siguran znak da je potrebno srediti ručnu kočnicu.
Zaledi od kondenzata toplo hladno nema to veze sa sređivanjem. Imaš predele gde je ujutro doslovno mokar auto kao da je pala kiša. Noću zna da ode u minus ili jutarnji mraz. Sve to podstiče koroziju diskova ili doboša koji zalepe pakn ili pločicu.

Back