Da li vam je do trkanja?

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
241.539
Već godinama, pardon decenijama prva asocijacija na Mišeluk su auto moto trke. Do pre nekoliko godina su se jednom ili dva puta godišnje tu održavale prave i zvanične trke. Sad je to zamrlo, ali entuzijasti ovu saobraćajnicu kojom se inače odvija redovan saobraćaj koriste za privatne trke. Uglavnom to bude noću, najčešće vikendom.
Cela stvar je naravno nezakonita, a sad su nadležni rešili da obrate pažnju i na to:

Ilegalne trke na Mišeluku: Sporost i nezainteresovanost gradske uprave na jednom primeru​

Grad Novi Sad ni posle šest meseci nije odgovorio na zahtev saobraćajne policije da se postave barijere zbog nelegalnih trka na petlji Mišeluk, saznaje 021.rs.

miseluk.jpg

Ova informacija je postala javno dostupna jer je Bojan Vulin, odbornik Pokreta socijalista iz vladajuće koalicije, 30. juna postavio pitanje o tome šta će biti urađeno sa regulisanjem dela Mišeluka.

Sada mu je i stigao odgovor od Gradske uprave.
"Počelo je leto i počela je opet sezona nelegalnih trka na Mišeluku, u Petrovaradinu uveče su 'Paklene ulice', iz daleka se dolazi na Mišeluk, iz daleka da bi se tamo trkali nelegalno. Videli smo (pre desetak dana) šta se desilo u Zagrebu na jednom takvom nelegalnom trkališta, kada je neka 'budaletina' slična onim 'budaletinama' na Mišeluku uletelo svojim skupim i brzim kolima među stotine one dece. Mi ne možemo sprečiti njih da budu 'budale', ali možemo da sprečimo da koriste gradsku površin u svoje svrhe", upitao je Vulin za skupštinskom govornicom.
U dopisu Uprave za saobraćaj se navoda je u decembru 2022. godine doneto rešenje o izmeni režima saobraćaja na delu petlje Mišeluk i Ulice dr Goldmana, ali ne piše da li je to rešenje i primenjeno.

Dalje se navodi da je Odeljenje saobraćajne policije 4. aprila zatražilo postavljanje fizičkih prepreka, tj. barijera na prostoru petlje Mišeluk, i da se na osnovu toga Uprava za saobraćaj obratila Upravi za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) radi ocene opravdanosti ovog zahteva.
https://www.021.rs/story/Novi-Sad/V...ovanost-gradske-uprave-na-jednom-primeru.html
Dobro, ovo je ilegalno, ali šta mislite o tome da postoji neki prostor gde bi zainteresovani mogli stvarno da se trkaju? Valjda je to bolje nego da divljaju po ulicama. Da li ste to nekada probali?

Trke na Miseluku su deo tradicije, bar za one koji su malo duze u tom gradu, dragi dodjosi. Uzgred, Vulini su takodje dodjosi iz Bosne pa ste se verovatno nasli sa zemarama.

Ozbiljno, izgubljeno je gore i par zivota tokom decenija, mnogi su ostali invalidi a drzava nikad nista ozbiljno nije preduzela. Nemar.

Saobraćaj je dovoljan. Niko neće stići pre vremena ali mnogi žure...

Voleo bih karting da probam.

Ovo ilegalno me ne zanima. Dok ne povrede nekog ili sebe je dobro...
Auto i moto trke su bile legalne i redovno prijavljene.Cak je i policija prisustvovala.Pavle Komnenovicic bio jedan od najboljih u auto trkama,a sa motora je bivalo vise padova nego prvaka.

Da, ali sve to radi samo danju. Niste razumeli, sinoć sam tamo nakratko bio i nikakvog trkanja nije ni bilo. Ljudi sede, zezaju se, pričaju o kolima i tako. Za tamošnje društvo to je jedna vrsta izlaska. U blizini ima i zgodnih mesta za ... hm ... :per:
Bilo je i više dok nije izgrađena Kovid bolnica u blizini.

Da, ali sve to radi samo danju. Niste razumeli, sinoć sam tamo nakratko bio i nikakvog trkanja nije ni bilo. Ljudi sede, zezaju se, pričaju o kolima i tako. Za tamošnje društvo to je jedna vrsta izlaska. U blizini ima i zgodnih mesta za ... hm ... :per:
Bilo je i više dok nije izgrađena Kovid bolnica u blizini.
Ja sam te razumeo jer sam prisustvao jedne noći. Omladina iz Zrenjanina je često prisutna tamo,.. pa nam je bilo zanimljivo da vidimo šta je njima to tamo merak,..
Kada sam ja bio bilo je i nekoliko kola policije i kada sam odlazio zaustavila me je patrola (duvao sam) u neposrednoj blizini ,.. zaustavljali su sve,.. svaka kola..
znači da je to bilo nezvanično regularno.

a, mislim da ti je ovo:
ali šta mislite o tome da postoji neki prostor gde bi zainteresovani mogli stvarno da se trkaju? Valjda je to bolje nego da divljaju po ulicama. Da li ste to nekada probali?
dobra ideja.

A, trkao sam se,.. ihaj,.. nekada i na dva i na četiri točka,... ali ne tamo,...

Snimak udesa nakon zaletanja na Mišeluku - grad ne rešava problem okupljanja​

Još jedna nezgoda dogodila se na Mišeluku nakon što je vozač "nagazio" gas više nego što treba.
Jedan vozač BMW-a je počeo da vozi veoma brzo, nakon čega je izgubio kontrolu nad vozilom i sleteo sa puta.

Na fotografijama se vidi da je šteta na automobilu veća, kao i da je aktiviran vazdušni jastuk.

Na snimku se vidi i da se ambulantno vozilo uključivalo na put iz pravca Petrovaradina ka tunelu Mišeluk. Vozač automobila je praktično pred ambulantnim vozilom sleteo s puta.

1748291135954.png

https://www.021.rs/story/Novi-Sad/V...seluku-grad-ne-resava-problem-okupljanja.html

Možda se radi i o tome da su vlasnici moćnih i skupih automobila često bliski vlastima tako da ...

Mada opet, tamo viđam uglavnom ne preterano skupa kola, samo jako nabudžena.

Postavljena ograda na delu Mišeluka gde su se održavale trke: Zbog opasnosti i žalbi građana na buku​

Na južnom delu petlje Mišeluk postavljena je zaštitna ograda, u cilju bezbednijeg odvijanja saobraćaja na ovoj deonici ka Mostu slobode.
Postavljena ograda na delu Mišeluka gde su se održavale trke: Zbog opasnosti i žalbi građana na buku

Foto: Grad Novi Sad
Kako se navodi u saopštenju Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije, u periodu od 1. januara 2020. do današnjeg dana, na ovom delu saobraćajnice je usled neprilagođene brzine i drugih faktora poginulo troje ljudi, 16 osoba je teško telesno povređeno, dok je njih 70 zadobilo lakše povrede.

"Na osnovu zahteva saobraćajne policije, koja je upozoravala na povećan broj intervencija i neposrednu opasnost po učesnike u saobraćaju, kao i brojnih predstavki i žalbi građana zbog buke, nesigurnosti i narušavanja javnog reda i mira, pristupilo se sprovođenju konkretnog saobraćajno-tehničkog rešenja", navode iz gradske uprave.

Ističu i da se u neposrednoj blizini nalazi i bolnica na Mišeluku, kroz koju svakodnevno prolazi veliki broj pacijenata, zdravstvenih radnika i vozila hitnih službi.

"Uspostavljanje bezbednog saobraćajnog okruženja u ovoj zoni od ključnog je značaja za neometan rad pomenute zdravstvene ustanove", navodi se u saopštenju.

Dodaju da nadležni organi prate stanje na terenu, te ukoliko bude potrebno, biće preduzete dodatne mere kako bi se osigurala dugoročna bezbednost učesnika u saobraćaju na Mišeluku.

Bili su pre neki dan i neki protesti povodom toga. Videćemo još šta će tu da bude.

Back