Da li treba voditi decu na svinjokolj?

Добра стара времена дружења и стицања радних навика. Стигну кукурузи у приколици па истовар у елеватор који истовара у котобању. Перушаш кукуруз, гледаш у сисе комшиници.. Домаћица доноси кафу, пите, суво месо, пиво... Зезање, дружење.. Лепе успомене.
Vidjeli smo svi koliko su vam bila lijepa stara vremena :D
Ne ponovilo se haha

To je za mesec dana.

Treba.

Plus, treba nauciti ove seljake da ne lupaju da je svinja hranjena samo kukuruzom bolja od ove sa farme gde se daje koncentrat.

Kada pocne tako da mi lupaju, pa jos i gradjane naucili da mi seru neke gluposti o kvalitetu svinjskog mesa u doba SFRJ.

Изгледа да ти ниси..
Pa nisam, samo razmišljam, baš vi tih generacija "lijepih vremena" odmah da se ogradim, sa prostora cijele bivše Jugoslavije, od te ljepote i života odlučiste da ga ukakate ratovima, da nas rađate u usranim vremenima koje stvoriste vi iz lijepih vremena. Bljak mi je sva ta priča o nekadašnjem "lijepom životu" Zapravo, ne vjerujem vam ništa, morali bi biti kolektivne budale da uništite "lijep život".

Јесу била лепа стара времена, безбрижности и радости. Данашње генерације само буље у мобилне и телевизоре и нимало радости. А да не говорим како немају радне навике..

Јесу била лепа стара времена, безбрижности и радости. Данашње генерације само буље у мобилне и телевизоре и нимало радости. А да не говорим како немају радне навике..
Bila su ti lijepa vremena jer si bio mlad. I moj did je uvijek kakio "kako najboje bilo pod krajem Petrom" jer bio mlad naravno.

Pa nisam, samo razmišljam, baš vi tih generacija "lijepih vremena" odmah da se ogradim, sa prostora cijele bivše Jugoslavije, od te ljepote i života odlučiste da ga ukakate ratovima, da nas rađate u usranim vremenima koje stvoriste vi iz lijepih vremena. Bljak mi je sva ta priča o nekadašnjem "lijepom životu" Zapravo, ne vjerujem vam ništa, morali bi biti kolektivne budale da uništite "lijep život".
Zivot u ex Yu je bio odlican zivot na spram ovog sto danas imamo.
Neki ga nisu htjeli...zaletjeli se,mislili bice im bolje samostalno...Trazili ste,gledajte...bila neka emisija.Pohlepa vam je dosla glave.
Jedno je sigurno...ona lijepa vremena se nece nikad vratiti.

Bio, učestvovao, skupljao krv za krvavice u posudu. Šurio svinju, komadao ju, po instrukcijama starijih i iskusnijih, prvu čašicu rakije popio sa šesnaest na svinjokolju. U sedamnaestoj držao svinju dok je mesar klao. kasnije sam morao u građanski rat a posle toga više nismo imali svoje svinje pa nisam ni dalje unapređivao svoje znanje.

Inače, jedna od omiljenih uspomena iz detinjstva mi je samo jutro, kad se svinja zakolje pa se donese džigerica za doručak. Mama ju stavi u mleko da malo odstoji, pa u mrvice i onda ispeče. Njam njam. probao sam sa kupovnom džigericom ali bukvalno osećaš kemiju u njoj dok ju jedeš

Nas su matorci zezali da poljubimo svinju u dupe da nam daju rep ili uši da pojedemo.

Koliko sam samo svinja poljubio.... :deda:
Bilo je i drugih fora. Kad recimo neka domaća cura (okolina Petrinje) ode na studij i tamo nađe otmenog gradskog tipa pa ga dovede kući na upoznavanje (a to jeste obično oko nekih praznika kad se dobro jede i pije, pa gradski džabalebaroši pomisle da će da se omaste), domaćini organiziraju klanje. Onda ujutro prvo malo "podgase" potencijalnog zeta, pa ga izvedu napolje i uvale nož u ruke da mu "učine čast" da on zakollje svinju. :D

Dok je on još onako bunovan i polupijan, izvedu svinju koja se otima i grize i koja im se "slučajno" otme, oni se izmaknu a zet ostane oči u oči sa prasetom. I onda bi gledali od kakvog je materijala zet. Mame i pogotovo ćerke su bile protiv takvog običaja ali to muškarce u kući nije sprečavalo da goste dočekaju na odgovarajući način

Umeće klanja svinja je civilizacijski običaj naše sredine i treba se znati ponašati shodno njemu a dete se uči od malena. Decu treba obavezno voditi na svinjokolje.

:D

Zivot u ex Yu je bio odlican zivot na spram ovog sto danas imamo.
Neki ga nisu htjeli...zaletjeli se,mislili bice im bolje samostalno...Trazili ste,gledajte...bila neka emisija.Pohlepa vam je dosla glave.
Jedno je sigurno...ona lijepa vremena se nece nikad vratiti.
Ne bih mijenjala ovo što sad živim za tu vašu raspalu Jugoslaviju, nema tih para :D
Samo se vrati u sjećanja, tu ti je najbolje :D

Back