Da li treba uvesti posebne (višlje) cene za strance?

„Dvojna cena gasa“ u Mađarskoj se odnosi na sistem u kojem stanovnici Mađarske plaćaju znatno nižu cenu za gorivo na pumpi u poređenju sa stranim vozačima, u suštini stvarajući „sniženu cenu“ za domaća vozila, koja se često primenjuje da bi se sprečio „gorivi turizam“ gde ljudi iz susednih zemalja dolazili bi u Mađarsku da napune rezervoare zbog jeftinijih cena goriva; ova praksa je kritikovana od strane EU kao diskriminatorna.

Nije nečuveno, bilo je nekad i ovde

„Dvojna cena“ za hotelski boravak u Jugoslaviji odnosila bi se na situaciju u kojoj je hotel nudio značajno različite cene za istu sobu u zavisnosti od nacionalnosti gosta ili percipirane kupovne moći, u suštini naplaćujući višu cenu zapadnim turistima dok nudi nižu cenu. lokalnim stanovnicima, praksa koja je bila rasprostranjena u bivšoj Jugoslaviji zbog ekonomskih dispariteta i valutne kontrole tokom njenog postojanja.

Nije nečuveno, bilo je nekad i ovde

„Dvojna cena“ za

Postoji, kod jednog sveštenika koji je otišao u penziju. Mama je platila i babinu i dedinu sahranu. Sveštenik je znao da je mama u penziji i nije uopšte spomenuo cenu..dali smo novac naravno, pa se i sveštenik iznenadio.

Ali.. kada su mi došli tetka i teča iz Kanade na jedan od pomena, sveštenik je ukapirao ko su oni i naplatio im je dosta ( oni imaju, ti i deca imate manje, tako je rekao..parafraziram ).

To je primer dvojne cene, ne znam kako je u ostalim branšama, ali taj sveštenik je tako radio. Znam da najsiromašnijima bukvalno ništa nije naplaćivao.

Čitam članak da Španci hoće da dignu porez za kupovinu kuće na 100% za državljane van EU (osim nas, tu su i UK i SAD)

Da li bi ovo trebalo uvesti u u Srbiji. Plus, da plaćaju veću putarinu i hotelski smeštaj. I benzin.
Ma da, i hranu i sve ostalo sto kupe. LUDILO! Pa u Srbiju dolaze samo zato je jeftinije inace ne bi dosli u opste. Poredjenje Spanije i Srbije... :dash:

Čitam članak da Španci hoće da dignu porez za kupovinu kuće na 100% za državljane van EU (osim nas, tu su i UK i SAD)

Da li bi ovo trebalo uvesti u u Srbiji. Plus, da plaćaju veću putarinu i hotelski smeštaj. I benzin.
Znaci ono...du ju spik serbian.....no. E onda za tebe duplo skuplje za tebe. Nego jadni ovi tamnoputi sto dolaze, morace da se farbaju u belo.

Back