Da li treba puniti mobilni telefon preko noći?

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
326.650
qEbRjWdT.jpg


Kako su naveli istraživači za tehnologiju, životni vek baterije mnogo je duži ako se mobilni telefon ne puni tokom noći, ili tokom celog dana, već samo po potrebi baterije. U svetu litijum-jonskih baterija, pametni telefoni zauzimaju centralno mesto. Ipak, oni su takođe izazvali stalnu debatu: da li produženo punjenje dnevno ili tokom noći ostavlja „pustoš“ na bateriji telefona.

Brojni faktori određuju životni vek baterije telefona, uključujući njenu proizvodnu i hemijsku starost. Na hemijski sastav baterije mogu da utiču promene temperature, način punjenja, performanse i životni vek baterije.

Prema istraživanjima baterija pametnog telefona iz 2019. godine, oko 80 odsto početnog kapaciteta baterije opstaje posle dve do tri godine korišćenja. Tek posle tog perioda baterija počinje brže da se prazni.

Da li treba da punite telefon tokom noći?

Većini pametnih telefona nove generacije treba između 30 minuta i dva sata da se potpuno napune.
Vreme punjenja varira u zavisnosti od kapaciteta baterije uređaja — veći kapaciteti zahtevaju više vremena — kao i od punjača.
Punjenje telefona tokom noći nije potrebno, a ubrzava i starenje baterije. Pune cikluse punjenja, kada je baterija skroz prazna (od 0 do 100 odsto) treba izbegavati, jer se i tako čuva životni vek baterije.Umesto potpunog dopunjavanja, preporučuje se da punite bateriju do 80 % i ne dozvolite da padne ispod 20%.

Može li telefon da se prepuni

U teoriji, litijum-jonske baterije mogu biti prepunjene. To može dovesti do bezbednosnih rizika kao što je pregrevanje i zapaljenje baterije. Dobra vest je da većina modernih telefona ima ugrađenu zaštitu koja automatski sprečava punjenje baterije više od 100 odsto — sprečavajući bilo kakvu štetu od prekomernog punjenja.
Međutim, svaki put kada baterija padne na 99 procenata (zbog aplikacija koje rade u pozadini), ona će se „napuniti“: ponovo će početi da se puni da bi održala potpuno napunjeno stanje.Punjenje bez protoka može vremenom istrošiti bateriju. Zbog toga mnogi proizvođači imaju funkcije koje to regulišu.
link
 

Back
Top