Да ли треба омогућити женама приступ Светој Гори?

Pa ti kao i svaki ateista pitas i trazis "dokaz" iako sam ti ga cak i dala, osvrni se unazad nekoliko postova. Mani se toga "svoje misljenje" kad ne znas ni osnovne cinjenice, nego se iza toga krije cisto ulizivanje ateistima ili nedostatak vere.

A da si vernik, nisi, jer bi znao da je to Borgorodicino ostvro tj, poluostrvo, i ne bi se mesao u ono sto ti nisu posla, makar iz postovanja prema Njoj, na stranu i monasi i ovosvetske stvari. Sramota.
Ma gde su ti cinjenice,bre.Sta lupas i lazes.Da nisi ti nosila caricu na nosilima,pa se sad povampirila.

Ma gde su ti cinjenice,bre.Sta lupas i lazes.Da nisi ti nosila caricu na nosilima,pa se sad povampirila.
Pa idi na Svetu Goru ako ti moji navodi i dokazi nisu dovoljni, pitaj i raspitaj se, ako ne mozes ti onda tebi neko biznji, pa ce ti reci.

Dosta mi vas je "vernika" koji su zapravo ateisti ili na granici s tim, te kaobajagi "slobodno razmisljaju". Nije do slobodnog razmisljanja, imam ga i ja nasuprot tvojim navodima, nego do postovanja svoje vere, ali i elementarnih cinjenica.

Uostalom, trazi izvore sam, od mene je dovoljno, a ima ih napretek.

Poslednja izmena:
Pa idi na Svetu Goru ako ti moji navodi i dokazi nisu dovoljni, pitaj i raspitaj se, ako ne mozes ti onda tebi neko biznji, pa ce ti reci.

Dosta mi vas je "vernika" koji su zapravo ateisti ili na granici s tim, te kaobajagi "slobodno razmisljaju". Nije do slobodnog razmisljanja, imam ga i ja nasuprot tvojim navodima, nego do postovanja svoje vere, ali i elementarnih cinjenica.

Uostalom, trazi izvore sam, od mene je dovoljno, a ima ih napretek.
Jel' ja napadam tvoje razmisljanje?Ne.Nemoj ni ti moje i nemoj da mi pricas da sam ateista,jer nisam.Imam pravo da kazem da se ni crkva vise ne pridrzava cistog pravoslavlja,nego polako hoce da nam nabace katoliciza,Ono sto ni ustase nisu uspele,hoce nasi verski poglavari.Ne dam pravoslavlje i tacka.Ti pisi sta hoces,ali neces promeniti moje misljenje.I nisi mi dala ni jedan pravi dokaz da carica nije hodala zemljom Svete gore.St su je nosili na nosilima i kada je morala da ide u WC,dok je bila tamo i dok se kuga nije stisala.Ajde mani me takvih prica.Zavrsili smo i nemoj vise da mi se obracas.Mozes me samo iznervirati da te oteram u tri lepe.Srpski,Pravoslavno.

Jel' ja napadam tvoje razmisljanje?Ne.Nemoj ni ti moje i nemoj da mi pricas da sam ateista,jer nisam.Imam pravo da kazem da se ni crkva vise ne pridrzava cistog pravoslavlja,nego polako hoce da nam nabace katoliciza,Ono sto ni ustase nisu uspele,hoce nasi verski poglavari.Ne dam pravoslavlje i tacka.Ti pisi sta hoces,ali neces promeniti moje misljenje.I nisi mi dala ni jedan pravi dokaz da carica nije hodala zemljom Svete gore.St su je nosili na nosilima i kada je morala da ide u WC,dok je bila tamo i dok se kuga nije stisala.Ajde mani me takvih prica.Zavrsili smo i nemoj vise da mi se obracas.
Pa jeste, bas je tako bilo. Idi i pitaj monahe ako meni ne verujes, ne sudi po sebi ili po ovom danaas iskvarenom svetu, oni su ostali tamo jako posteni i nisu kao ovde.

A dala sam ti js jedan link u prethodnom postu, mozda kasno, evi ti ga sada sasvim posebno, i tu se vidi da su zene u proslosti stupale na tlo Svete Gore, ali da je danas to sasvim zabranejno, osim u izuzetnim mukama ili ratovima, samo kratko, a i sama mislim da se Crkva uopste priklanja tom ekumenizmu, i bas me raduje sto to nije slucaj na Svetoj Gori.

Evo ti opet tog teskta i linka ispod.

Ипак, правило о забрани уласка женама на Свету Гору прекршено је много пута:

Т-оком велике епидемије куге и опсаде Каталонаца, 1347. године, када је жена цара Душана Јелена Кантакузин са дјецом боравила у Хиландару.Она је имала званичну дозволу, али је ношена да не би згазила на светогорску земљу. Царска породица боравила је на Светој Гори од друге половине 1347. године до половине 1348. године, обилазећи и богато дарујући манастире Свети Пантелејмон, Хиландар и Ватопед.
-Када је Свету гору у 15. вијеку посјетила Мара Бранковић, кћерка Ђурђа Бранковића и удовица владара Османске државе султана Мурата II, која је у српској историји упамћена као велика владарка, дипломата и доброчинитељка манастира Хиландар и манастира Св. Павла.
- 382. године од кћерке М. Теодосија, Плакентије.
- 1081. и 1108. године од пастирских породица (више од 300).
- 1404. године од супруге И. Палеолога, која је посетила манастир Велике Лавре.
- 1854. године од групе жена и дјеце која су тамо тражила заштиту након устанка на Халкидикију.
- 1905. године од младе руске принцезе Татјане Никите, коју је угостио пријатељ монах у манастиру Пантелејмон.
-У вријеме Октобарске револуције, када су на Светој Гори уточиште нашле руске избјеглице, жене и дјеца
- У вријеме грчког устанка и протјеривања Грка из Мале Азије током 1920-их.
- 1929. године од грчке „Мис Европе“ Aliki Diplarakou која се прерушила у мушкарца и посјетила један од манастира. Након тога је била јавно критикована и анатемисана од тадашњег патријарха Фотија другог.
-Прича се да је исте године једна француска новинарка успјела да чак мјесец дана прерушена борави на Атосу, да обиђе свих 20 манастира и да потом по повратку у Париз напише књигу. Наиме, зна се да је Мариз Шоаси (Maryse Choisy) 1929. године у француској престоници објавила књигу „Мјесец дана међу мушкарцима“ (Un mois chez les filles), али и даље је мистерија да ли је искуства која је у њој изнела заправо и проживјела. Углавном, Мариз се у овом свом контроверзном дјелу водила несвакидашњим стазама, по чему је била и позната, па се, како се наводи, прерушила у младог монаха, кришом ушла на Свету Гору и ту провела читав мјесец. Она је потом у књизи описала и једног монаха који је наводно говорио о тјелесној жудњи, о искушењима и грижи савјести. Званичници са Атоса су демантовали француску новинарку. Прича каже да је потом са Атоса стигао одговор на ову, како је речено, измишљену тврдњу: Мариз је Свету Гору вјероватно видјела само са брода јер једноставно није могуће да једна млада дама склона авантури буде макар и један дан непримјећена међу неколико хиљада монаха.
- 1948. године група прогоњених жена из Демократске војске која је пробила стражу.
- 1971. француски филолог Жаклин Мишел и Италијанка Луиса Барбарито и Марија Пастерла.
-2008-године-посљедњи познати примјер је из 2008. године када је грчка полиција ухапсила четири молдавске имигранткиње које су илегално ступиле на територију Свете Горе.
У 20. вијеку је почела навала феминисткиња на Атос и поједине су успјеле да уђу у монашку републику код земљоуза код Провлаке, које спаја витко полуострво с копном. Зато су грчке власти поставиле високу ограду на том мјесту и строго забраниле улазак пјешацима, без обзира на пол, који копненим путем долазе на Свету Гору преко брда Велика Стража (на грчком Мегали Вигла).
Међу женама које су ушле у историју због инвазије или покушаја да изврше инвазију на светишта Свете Горе била је и Малвина ******, која је такође обучена у мушкарца покушала да прекрши правила. Шта је Малвина имала на уму? Жељела је да изрази противљење забрани. Међутим, након неколико дана је примијећена је и процесуирана.
Многе владарке подизале су и помагале светогорске манастире, међу њима и византијске царице Теодора и Плакидија. Када су пожељеле да кроче на Атос, десили су им се чудесни догађаји, који су их од те намјјере одвратили. При намери да уђе у Манастир Ватопед, Плакидија је зачула глас који јој је рекао да одступи. Исто се догодило и султанији Мари Бранковић, која је, донијевши часне дарове из Цариграда у Манастир Светог Павла, заустављена на пола пута од обале.

Према предању ова забрана је на снази још од 422. године када је догађај из 442. године одредио такозвани Авато, закон по којем се особама женског пола забрањује приступ на Атос. Наиме кћерка Теодосија Великог, принцеза Плакидија покушала да посети место где се градио манастир, данашњи Ватопед али се том приликом из иконе Пресвете Богородице зачуо глас који јој је саопштио да одступи. Ово су светогорски монаси протумачили као заповијест и забранили улазак женама за сва времена („Авато“ закон). Овај Закон примјењује се до данас, а кршен је у неколко наврата током бурне историје, дешавало се да су поједине жене покушавале да кришом ступе на забрањено им тло (светагора.инфо). Хрисовуљом византијског цара Константина Мономаха из 1046. године, женама, женкама свих животињских врста, дјечацима прије 18 година старости и евнусима строго је забрањено да ступе на тло Свете Горе.
И поред тога, цела Света Гора посвећена је жени, Мајци Божјој, коју светогорци називају и Перивој Пресвете Богородице.

https://www.vjeronauka.net/pravoslavne-novosti/sveta-gora-avato

_______

A ako si takav tezak nedokazanik i ulizica zenskom rodu, papucar, krsilac vere i tradicije, onda se ni ti meni ne obracaj.

Screenshot 2024-11-24 at 20-05-50 Да ли треба омогућити женама приступ Светој Гори 5. strana F...png

Back