Да ли треба омогућити женама приступ Светој Гори?

Isto kao sto nije dozvoljeno zenama da udjuu na Svetu Goru, u zenskim manastirima naravno da nije dozvoljeno muskarcima da udjee u deo gde zive monahinje. Svuda postoji taj princip.
Дозвољено је светим канонима само свештенику да улази у женски манастир, али му није дозвољено да преспава у њему, мора ван ограде да тражи себи конак... Чак и духовник сестринства, нема права да борави дуго међу њима, већ оне њему, једна по једна долазе на исповест... Иначе, стварају се ''за и против'' кланови, који ломе сестринство...

Тако би сви манастири требали бити устројени, да само ван ограде буде супротни пол, никако у кругу манастира... Али, више је многима битнији арбајт и економија, него духовност... Зато и пуцају ко лајсне, код првог већег искушења које посеје ђаво

Нажалост, данас се скоро нигде не поштује светосавско Законоправило, и отуд настају ове најновије верзије монаштва, теологија и ''православља''...

...и сличних јеретичких експеримената самозваних духовних величина, које не поштују Савина правила која су са дебелим разлозима записана да морају сви да их се држе, ако неће да ђаво прави мајмуне од њих...

Дакле, чим се са нечијим ставом не слажеш, оптужиш га да је присталица абортуса и тиме га дисквалификујеш као саговорника, као да је присталица америчке Демократске странке (јер си тако гледао на Јутјубићу), иако абортус нигде није поменут као тема.
Саватали га језуити на те циганске потказивачке форице обезвређивања саговорника...

Србски Дивљаци из Кроасаније, наравно да ће глумити веће усташе од самих усташа кад населе Ендехазију... немо' те чуди умоболија њина

Душанова жена је боравила једно време одприликр три месеца на Св. Гори. И нема ту шта да се изврће то је било тако, можемо само дебатовати колико дуго је тамо боравила.
Некоме је то саблазан па је измислио да су је носили да не би дотицала земљу што није истина.

To su ciste gluposti.Meni je jasan zakon i treba ga postovati,ali moje misljenje je kad moze jedna carica,sto ne bi mogla i obicna zena.Za nesto drugo me niko ne moze ubediti.
Carica NIJE nogom stala na Svetu Goru.

Negde baš u vreme Dušanovog rođenja, 1308. godine, katalonski plaćenici su napali Hilandar, koji je vešto i hrabro branio slavni iguman Danilo. Danilov biograf kaže kako se tada u Hilandaru sklonila velika množina svetovnih ljudi koji behu unutra pribegli sa ženama svojim i decom, tvrdi Mičeta.

Četiri decenije kasnije carica Jelena je, prema kazivanju, sa mužem Dušanom i sinom Urošem u zimu 1347/1348. godine stigla na Svetu Goru - jer je tada Evropom harala strašna epidemija kuge. Carska porodica je na Svetoj Gori provela oko osam meseci jer je to bilo izolovano mesto čiji stanovnici, kaluđeri, nisu imali mnogo dodira sa spoljnim svetom, gde je, samim tim, i opasnost od smrtonosne zaraze bila znatno manja.
https://www.ekspres.net/drustvo/eni...prvog-srpskog-cara-najmocnijeg-vladara-evrope

Gde je to zapisano,ali sigurno.
Pa evo npr. pise ovde:

Srpska carska Lavra je jedinstvena i po tome što je Majka Božja po legendi dopustila Dušanu Silnom da na Hilandar dovede u vreme epidemije kuge svoju ženu Jelenu. Srpska carica je boravila u hilandarskoj luci Hrusiji, a na kopno je nošena u specijalnoj nosiljci tako da zakon nije prekršen. U znak zahvalnosti ona je postala veliki ktitor Hilandara a obnovila je keliju i skriptorijum Svetog Save u Kareji.
https://novaekonomija.rs/price-i-analize/evo-kada-je-sveta-gora-postala-zabranjena-za-zene

...ali mnogo vaznije od toga je ukoliko posetis Hilandar, ili neko tvoj bliznji, monasi ce vam reci da je ovako bilo, a oni sigurno nece da lazu.

Pa evo npr. pise ovde:

Srpska carska Lavra je jedinstvena i po tome što je Majka Božja po legendi dopustila Dušanu Silnom da na Hilandar dovede u vreme epidemije kuge svoju ženu Jelenu. Srpska carica je boravila u hilandarskoj luci Hrusiji, a na kopno je nošena u specijalnoj nosiljci tako da zakon nije prekršen. U znak zahvalnosti ona je postala veliki ktitor Hilandara a obnovila je keliju i skriptorijum Svetog Save u Kareji.
https://novaekonomija.rs/price-i-analize/evo-kada-je-sveta-gora-postala-zabranjena-za-zene

...ali mnogo vaznije od toga je ukoliko posetis Hilandar, ili neko tvoj bliznji, monasi ce vam reci da je ovako bilo, a oni sigurno nece da lazu.
u čemu je razlika da li dodiruješ nogom zemlju ili te neko nosi okolo po ostrvu? ovo drugo je još gore...em kršiš pravilo da ženama nije dozvoljen pristup em maltretiraš druge da te nose...

Ma bilo je žena i dece za vreme Turaka - ne dozvoljava se turistočki, ali mnoge žene i deca su se tamo puno puta krili od turskih pogroma jer je i Turcima bilo nezgodno da i tamo divljaju.
turistički ne treba dozvoliti ni muškarcima...ako neko zaslužan bilo da je muško ili žensko ide da nešto nauči o veri od monaha ili ako neko ide da odradi neki posao za monahe to je jedno, a ako ide turistički to je drugo...

Pa evo npr. pise ovde:

Onda neka nose i ovdasnje zene.ne moraju da se setaju.

Ne ,ja .Ti ih nosi.
Zasto bih ih ja nosila kad su to za mene zene s kojima ne bih popila ni kafu jer toliko nemam o cemu s takvima da pricam? Ja postujem monahe a kamoli sa Svete Gore, postujem svaciju veru a najvise svoju, ali neko ne, niciju i uopste, samo sebe i svoje zelje gledaju.

TI se boris za njihova "prava" pa ih onda i nosi ako je moguce , ja ne i ne pada mi na pamet, uostalom, zensko sam i sama i ne pada mi na pamet da se mesam u ono sto mi nije za mesanje i sto je vekovima tako.

Сваког лета десетине милиона туриста се спушта ка Егејском мору.

Многи туристи обилазе околне историјске и туристичке знаменитости.

Уколико би се женама омогућио приступ Светој Гори, приход од туризма би скочио за, бар, 60 % јер би много више туриста долазило да види то свето место.
Не треба! Не може вековни поредак Свете Горе да се мења да би се удовољило жељама феминсткиња, секулараца и осталих сличних особа.
Света Гора има свој Поредак и Устав и то мора да се поштује!

Не треба, то су људи који су одлучили да се одрекну свих телесних задовољстава зарад духовног уздигнућа и треба то поштовати, а жене би им све то по природи ствари пољуљале јер сама појава жене буди страсти, а страст буди тело и отупљује дух. Нека их жене нама обичним смртницима који се телесно боримо.

Zasto bih ih ja nosila kad su to za mene zene s kojima ne bih popila ni kafu jer toliko nemam o cemu s takvima da pricam? Ja postujem monahe a kamoli sa Svete Gore, postujem svaciju veru a najvise svoju, ali neko ne, niciju i uopste, samo sebe i svoje zelje gledaju.

TI se boris za njihova "prava" pa ih onda i nosi ako je moguce , ja ne i ne pada mi na pamet, uostalom, zensko sam i sama i ne pada mi na pamet da se mesam u ono sto mi nije za mesanje i sto je vekovima tako.
Ne borim se za nicija prava,nego je tako kako sam rekao,ako je mogla carica,sto ne bi mogle posle toliko vekova i obicne zene.I nemoj ti da mi pricas o veri.

Ne borim se za nicija prava,nego je tako kako sam rekao,ako je mogla carica,sto ne bi mogle posle toliko vekova i obicne zene.I nemoj ti da mi pricas o veri.
Pa j ti kazem, pitao si, carica nije stupila nogo na tlo. Ako mogu druge tako, neka idu.

A ti da malo vere imas, ne bi ti ovakve stvari padale ni na pamet i to jos kao muskarcu, koji treba da je pribraniji.

Pa j ti kazem, pitao si, carica nije stupila nogo na tlo. Ako mogu druge tako, neka idu.

A ti da malo vere imas, ne bi ti ovakve stvari padale ni na pamet i to jos kao muskarcu, koji treba da je pribraniji.
Nisi mi dao dokaz,ja sam citoa o tome ,da jeste krocila na tlo i da je bival jedno vreme tamo,a ti mi pokazi gde pise,ali istana,da nije.Sto se tice vere,sigurno je imam vise nego ti,ali nisam zaludjenik,vec pravi vernik,Koji ima pravo i na svoje misljenje.

Nisi mi dao dokaz,ja sam citoa o tome ,da jeste krocila na tlo i da je bival jedno vreme tamo,a ti mi pokazi gde pise,ali istana,da nije.Sto se tice vere,sigurno je imam vise nego ti,ali nisam zaludjenik,vec pravi vernik,Koji ima pravo i na svoje misljenje.
Pa ti kao i svaki ateista pitas i trazis "dokaz" iako sam ti ga cak i dala, osvrni se unazad nekoliko postova. Mani se toga "svoje misljenje" kad ne znas ni osnovne cinjenice, nego se iza toga krije cisto ulizivanje ateistima ili nedostatak vere.

A da si vernik, nisi, jer bi znao da je to Borgorodicino ostvro tj, poluostrvo, i ne bi se mesao u ono sto ti nisu posla, makar iz postovanja prema Njoj, na stranu i monasi i ovosvetske stvari. Sramota.

exeptio probat regulum/izuzetak potvrdjuje pravilo

a mozda se treba osvrnuti i na Evinu prirode gresnog coveka a Marijinu kao majku bogocoveka
ti ljudi, monasi su se odrekli svetovnog zivota i na svetoj gori su nasli duhovne 'roditelje' , Boga kao oca, tvorca svih stvorenja i majku, majku bogocoveka i sto bi mi tu pokusavali bilo sta da menjamo iz bilo kojih sebicnih razloga

Back