Da li treba i kod nas uvesti ovaj nemački recept?

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
232.084
Pijanstvo i drogiranost za volanom su veliki problemi kod nas. Zbog toga se desio i veliki broj saobraćajnih nezgoda, često i sa žrtvama.
Šta će vam se desiti ako vas u Nemačkoj zateknu za volanom pod uticajem alkohola ili droga?

U Nemačkoj oko 80.000 vozača mora da polaže Idiotentest​

Medicinsko-psihološki pregled ili, kako se Nemačkoj popularno naziva, Idiotentest (MPU), čeka sve vozače u Nemačkoj koji izgube vozačku dozvolu zbog vožnje u pijanom ili drogiranom stanju.

Cilj ovog testa, kako navodi portal RevijaHAK, jeste proceniti psihofizičke sposobnosti vozača i utvrditi da li su spremni da bezbedno učestvuju u saobraćaju.

Od čega se sastoji Idiotentest?

Na godišnjem nivou, na ovaj test obično ide oko 80.000 vozača, a čak 40 odsto njih ne uspeva da prođe iz prvog pokušaja i mora ponovo da se podvrgne proceni. Idiotentest se sastoji od lekarskog pregleda, intervjua s psihologom, testa reakcije i koncentracije i upitnik.
Primeri pitanja iz Idiotentesta:

- Koliko dugo imate vozačku dozvolu?
- Kako ocenjujete sebe kao vozača?
- Kako ste reagovali na prve opomene i kazne?
- Koje su razlike u vašim današnjim i prethodnim odlukama?
- Šta za vas znači vozačka dozvola?

Svrha pitanja jeste da se otkrije priznaje li vozač svoje greške i da li je iz njih izvukao pouke, ali i da se proceni postoji li mogućnost ponavljanja nedoličnog ponašanja.

Prema advokatu Nemačkog autokluba (ADAC) Levinu Šnajderu, troškovi MPU-a mogu značajno varirati u zavisnosti od situacije:

- Individualne pripreme koštaju oko 100 evra po satu, dok grupne sesije koštaju između 500 i 600 evra.
- Dokaz o apstinenciji (analiza kose ili urina) može biti između 50 i 300 evra.
- Samo testiranje (procena) košta od 400 do 800 evra, u zavisnosti od razloga oduzimanja vozačke dozvole.
- Podnošenje novog zahteva za vozačku dozvolu iznosi oko 250 evra.

Ukupni troškovi Idiotentesta mogu premašiti 2.500 evra, što ga čini prilično zahtevnim postupkom, ne samo psihološki nego i finansijski.
https://www.021.rs/story/Zivot/Maga...olaze-Idiotentest-Ovo-su-neka-od-pitanja.html

Znači kazna + ovo je tu negde oko 3 hiljade evrića plus višemesečno smaranje.
Da li bi ovo trebalo uvesti i kod nas?

- Koliko dugo imate vozačku dozvolu?
- Kako ocenjujete sebe kao vozača?
- Kako ste reagovali na prve opomene i kazne?
- Koje su razlike u vašim današnjim i prethodnim odlukama?
- Šta za vas znači vozačka dozvola?
1-preko 20 godina
2-obozavam da vozim, ucim iz svojih gresaka uvek.
3-kao da je smak sveta
4-iskusniji sam
5-bez vozacke dozvole sam pola coveka, sto kaze onaj iz Taxi filma "pesak propasnik".

Bivsi muz od moje sestre po stricu je alkos samo takav, jos dok je bio u braku je gubio dozvolu zbog voznje u pijanom stanju. Zaglavio je cak i robiju zato sto je neke ljude zesce ispovredjivao, mislim da je prvi put proveo godinu dana u S.Mitrovici. Po izlasku je izgubio i porodicu zbog alkohola a ne vozacku dozvolu, za njega nije bilo ni leka ni testa. Cuh od roditelja da je i danas u zatvoru, izazvao je saobracajni udes sa povredjenima a vozio bez dozvole i pod uticajem alkohola.

Mislim da je takve ljude najbolje drzati iza brave jer ne odustaju ni od alkohola ni od voznje te su smrtna opasnost na drumovima, opasnost koju mozes obuzdati samo na taj nacin.

Bivsi muz od moje sestre po stricu je alkos samo takav, jos dok je bio u braku je gubio dozvolu zbog voznje u pijanom stanju. Zaglavio je cak i robiju zato sto je neke ljude zesce ispovredjivao, mislim da je prvi put proveo godinu dana u S.Mitrovici. Po izlasku je izgubio i porodicu zbog alkohola a ne vozacku dozvolu, za njega nije bilo ni leka ni testa. Cuh od roditelja da je i danas u zatvoru, izazvao je saobracajni udes sa povredjenima a vozio bez dozvole i pod uticajem alkohola.

Mislim da je takve ljude najbolje drzati iza brave jer ne odustaju ni od alkohola ni od voznje te su smrtna opasnost na drumovima, opasnost koju mozes obuzdati samo na taj nacin.
Ne možeš ga stalno držati iza brave. Šveđani su krenuli dobro. Uveli su dreger povezan s motorom i moraš pri ulasku prvo da duneš u njega. Ako si pijan neće ti dati da upališ motor. To već imaju na kamionima i autobusima, a biće i na kolima.

Ne možeš ga stalno držati iza brave. Šveđani su krenuli dobro. Uveli su dreger povezan s motorom i moraš pri ulasku prvo da duneš u njega. Ako si pijan neće ti dati da upališ motor. To već imaju na kamionima i autobusima, a biće i na kolima.
Подржавам и немачки "рецепт" и шведски "рецепт".

Back