Da li treba da snosimo (zakonsku) odgovornost za ono sto kazemo na internetu?

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Inspiracija za temu mu je bila ova vest: http://www.bbc.com/news/uk-29678989

==========

Znamo da internet budi ono najbolje i najgore u ljudima, iza maske anonimnosti lako je postati bilo ko, reci bilo sta, bilo kome. Neretko padnu ruzne reci, licne uvrede, a i pretnje.
Da li bi trebali da odgovaramo, pa i zakonski kao sto u se u tekstu pominje za ono sto kazemo na internetu?

==========

Primera radi, ja (ili bilo ko drugi) napisem na Facebook-u nesto kontraverzno i meni stizu onda komentari koji mi porucuju da se ubijem, teske uvrede na racun moje porodice, 5 privatnih poruka koje porucuju da ce mi ubiti porodicu cim me nadju i jos tako teske reci tog kalibra.

Da li sve to treba shvatiti samo kao *urcenje iza monitora, kao maltretiranje ili kao prave pretnje smrcu i trebaju li ti ljudi da odgovaraju krivicno, do dve godine zatvora zbog takvih komentara na racun drugih?
Koliku odgovornost imamo i da li je imamo, tj. da li bi trebali da je imamo, i da li bi trebali da nosimo odgovornost, pa i zakonsku za ono sto kazemo na internetu, bilo javno na FB, privatnom porukom, ili pod korisnickim imenom na Forumu?

==========

Znamo da internet budi ono najbolje i najgore u ljudima, iza maske anonimnosti lako je postati bilo ko, reci bilo sta, bilo kome. Neretko padnu ruzne reci, licne uvrede, a i pretnje.
Da li bi trebali da odgovaramo, pa i zakonski kao sto u se u tekstu pominje za ono sto kazemo na internetu?

==========

Primera radi, ja (ili bilo ko drugi) napisem na Facebook-u nesto kontraverzno i meni stizu onda komentari koji mi porucuju da se ubijem, teske uvrede na racun moje porodice, 5 privatnih poruka koje porucuju da ce mi ubiti porodicu cim me nadju i jos tako teske reci tog kalibra.

Da li sve to treba shvatiti samo kao *urcenje iza monitora, kao maltretiranje ili kao prave pretnje smrcu i trebaju li ti ljudi da odgovaraju krivicno, do dve godine zatvora zbog takvih komentara na racun drugih?
Koliku odgovornost imamo i da li je imamo, tj. da li bi trebali da je imamo, i da li bi trebali da nosimo odgovornost, pa i zakonsku za ono sto kazemo na internetu, bilo javno na FB, privatnom porukom, ili pod korisnickim imenom na Forumu?

Ne....

Jer se ljudi ponekad plase da kazu istinu i razotkriju lose stvari , jer ce im to ugroziti opstanak.

Ali, zato postoji anonimni online prostor.

Tacno je da postoje i zloupotrebe... sirenje negativnih uticaja - nacizam, sovinizam, seksizam....
ali one mogu i na drugi nacin da se kontrolisu, kao sto se i radi ^^

Treba. Na YouTube (i na još mnogim mestima, ali YT navodim kao najveći) viđam najužasnije i najprizemnije uvrede, pretnje, ogavštine itd. a to se ne sankcioniše. Tako da smatram da treba.

ko ima muda onlajn nek ih ima i oflajn

Slažem se.

Treba. Na YouTube (i na još mnogim mestima, ali YT navodim kao najveći) viđam najužasnije i najprizemnije uvrede, pretnje, ogavštine itd. a to se ne sankcioniše. Tako da smatram da treba.

Slažem se.

Smatram da samo ta kontrola bude poostrena....

i da se uklanjaju takvi komentari.

Eventualno, ako sumljaju da je neka osoba opasna, mogu da se pozabave s njom i u RL.

Ukoliko neko preti nasiljem ili ga podstice treba da snosi odgovornost.
globalno da ,1 na 1 ne slazem se,ovde su oruzje reci,uglavnom lazi,ako se neko sluzi klevetama,on je izabrao to oruzje nije pitao sagovornika da li se slaze i da li pristaje na taj dvoboj,dakle ko se brani ima puno pravo da izabere oruzje odbrane i sta god uradio u te svrhe nije za osudu

==========

==========

Pa ne samo da treba nego to se i radi. Za svake ozbiljne pretnje ili ucene se odgovara krivično. E sad ovo drugo, kako kažeš určenje, je nešto ko dobar dan, i toga valjda svako treba da bude svestan onoga momenta kada se nakači na net i napiše neko slovo. Gomila psihopata jedva čeka da skoči i istrese svoje frustracije, ali takvi obične ne idu dalje od určenja ispred monitora. Ali neka je od 1000 jedan ozbiljan, treba obratiti pažnju.

Jasno je da negde treba uspostaviti granicu izmedju slobode govra "joj moj sef je takav bilzmez od coveka, ubio bih ga da mogu" i prave pretnje.
Bese tamo preko bare dva slucaja:

Klinac jedan igrao igricu, i sad neko mu kaze "ti si brate skroz lud", i on odgovara "da, da, toliko sam lud, mogao bih da odem u skolu i pobijem brdo dece, hahaha, salim se" i desava se da gospoda u plavom dolaze i odvode doticnog u zatvor.
A imamo i slucaj jednog "prefinjenog, pravog i elokventnog gospodina" Rodzera Eliota

elliot-rodger-photos-13.jpg

Koji je javno pisao neke svoje ludacke ideje i nakog cega ga je policija pozvala na informativni razgovor, gde su zakljucili da je on fin i dobar mladic i pustili ga, nakog cega je ubio 6 ljudi.

Gde je granica, sloboda govora, humora, a gde postaje ozbiljno i treba intervenisati?
Opet vise se misli o zlim komentarima, sto neko rece, pogledajmo bilo koji politicki YouTube video, i videcemo komentare koji pozivaju na nasilje, vredjanje, pa cak i pretnje.
Da li za svaki taj uvredljivi, pa cak i preteci, treba odgovarai zakonski?

Smatram da samo ta kontrola bude poostrena....

i da se uklanjaju takvi komentari.

Eventualno, ako sumljaju da je neka osoba opasna, mogu da se pozabave s njom i u RL.

Da, kontrola treba da bude po(o)št(r)ena i da se takvi komentari uklanjaju, ali to se ne radi. Znam da je YouTube izuzetno posećen, i da ima dosta toga za procenjivanje, ali to nije opravdanje da se toleriše sve ono.

Gde je granica, sloboda govora, humora, a gde postaje ozbiljno i treba intervenisati?
Opet vise se misli o zlim komentarima, sto neko rece, pogledajmo bilo koji politicki YouTube video, i videcemo komentare koji pozivaju na nasilje, vredjanje, pa cak i pretnje.
Da li za svaki taj uvredljivi, pa cak i preteci, treba odgovarai zakonski?

Teško je povući granicu, ali kao što reče korisnica iznad, treba da se pooštri kontrola. I da, za preteće komentare u kojima nema ni trunke šale već su 100% ozbiljni, treba bar opominjati one koji ih postavljaju, pa ako nastave, onda i da odgovaraju. Nikad ne znaš ko može zaista nešto da uradi i u stvarnosti, kao taj tip koga si pomenuo. Na stranu što je više nego degutantno takve stvari pisati i čitati.

Internet je nesto sto nam pruza tolikoooooo slobode da je to nezamisljivo, jednostavno kljuc za komunikaciju sa ostatkom svijeta, ne samo to nego djelomicno i kljuc nekoj razini komunikacije, koja u rl na taj nacin nije ostvarljiva.

A sada jasno je da cim negdje ima malo vise slobode, uvijek ce se naci onih koji ce to iskoristiti. Neki onako da nikome ne stete a nadje se i onih kojima je upravo to cilj, nauditi nekome. Moglo bi se reci da bi ovi zadnji i u rl isto napravili, medjutim internet kroz tu anonimnost potice na neki nacin na takve lose akcije. Znaci aktivira se i ona masa ljudi, koja u rl ne bi nikome nista napravila, kao kukavice koje se onda kroz anonimnost na netu osjecaju jacima i realiziraju te svoje bolesne ideje.

Ludjaka ima uvijek, i na netu i u rl i njih ce tesko nesto sprijeciti, ali za onu kriticnu masu sa kukavica sindromom koji si kroz anonimnost sve dozvole, za njih je i vise nego potrebna ta neka "net-policija", neki zakoni i tak...

Samo te stvari su gotovo nemoguce za kontrolirati i na kraju svaki korisnik nosi sam tu odgovornost koliko ce se sa svojim djelovanjem na netu, svojim tekstovima, upisima, porukama eksponirati toj nekoj opasnosti. Jedino pravilo koje vazi je onak..nitko te ne tjera pisati po netu, sam si si kriv :lol:

Na facebooku naravno da treba sankcionisati takve osobe koje prete, vređaju i sl. Ipak je to napad na vašu personu pred svima.

Drugo je kad me neko vređa ovde na krstarici, jer me ipak ne poznaje i džaba mu sve to, podrazumeva se da lupa u prazno. Osim ako nije neki haker, onda treba u zatvor i zbog hakovanja. :mrgreen:

- - - - - - - - - -

Na facebooku naravno da treba sankcionisati takve osobe koje prete, vređaju i sl. Ipak je to napad na vašu personu pred svima.

Drugo je kad me neko vređa ovde na krstarici, jer me ipak ne poznaje i džaba mu sve to, podrazumeva se da lupa u prazno. Osim ako nije neki haker, onda treba u zatvor i zbog hakovanja. :mrgreen:

Citam malo sta ovi Britanci pisu:

Those who subject others to sexually offensive, verbally abusive or threatening material online are currently prosecuted in magistrates' courts under the Malicious Communications Act, with a maximum prison sentence of six months.

Da li je ovo prestrogo ako nekom na YouTube-u u komentarima kazes nesto uvredljivo, tipa, opsujes majku ili kazes "takve kao ti treba javno obesiti kretencino jedna".
Ne kazem da je to normalan nacin komunikacije i da ga treba praktikovati, ali malo mi je glupo da ako nam neko nesto kaze uvredljivo da za to krivicno odgovara.

Jedno je da preti, da ce mi doci ispred kuce i ubiti decu ili sta znam, ali da me neko izvredja na internetu, mislim da nije vredno zatvorke kazne.
Ocekujem situaciju kada vidim dva lika u zatvoru.

"Zasto si ti ovde?" - pita jedan.
"Ubio dvoje ljudi, upao u kucu, trebale mi pare za fiks, oni se nasli na putu pa sam ih ubio. A ti?"
"Ja sam rekao nekom na YouTube-u da je hovno i opsovao sam mu majku preko komentara i rekao mu da cu mu polomiti koske ako ga nadjem."

Poslednja izmena:
Ukoliko neko preti nasiljem ili ga podstice treba da snosi odgovornost.

Ovo.

Pičkaranje, trolovanje, jok.

Na nasilje odgovori nasiljem.

Dok nas ne ostane da stanemo pod jedan maslačak. Jer nasilje rađa nasilje, i dok se svi ne istrebimo, tvoja ideja ne može stati. Može biti SAMO jedan.

Neko te prebije, ti places, odes kod advokata i tuzis ga. I sta radi drustvo zajedno sa tobom? Posalje ga u bajbok. Nista drugo do nasiljem na nasilje.
Oko za oko, zub za zub se pokazalo efektnije. Problem je sto vecina ocekuje da mu drugi resava problem pa i imamo recidive.

Nije tacno da nasilje radja nasilje. Odgovori silom na nasilje i nece te vise dirati.

Back