Da li treba da pijemo vodu uz obrok?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Veteran
Supermoderator
Poruka
421.900
Večita dilema – da li je zdravo piti vodu dok jedemo ili je bolje sačekati kraj obroka. Dok jedni upozoravaju da voda može da „razblaži” želudačne sokove, drugi tvrde da je upravo suprotno da pravilna hidratacija može da bude velika i ključna pomoć. Ako je verovati stručnjacima- dilema je zapravo zasnovana na zastarelim mitovima.
Naime, ne postoji naučni dokaz da konzumiranje vode tokom obroka ometa varenje. Naprotiv, umerene količine vode mogu pomoći u razgradnji hrane i olakšati prolazak kroz digestivni trakt.

Naš organizam je prilagođen da vari hranu u različitim uslovima. Voda ne razblažuje želudačnu kiselinu do te mere da bi to imalo negativan efekat na varenje ..kažu strucnjaci.I istraživanja koja podržava Svetska zdravstvena organizacija ukazuju na značaj adekvatne hidratacije tokom dana, uključujući i vreme obroka.

688z387_lentil-soup-with-vegetables-table.jpg

Kada voda može da pomogne
Stručnjaci navode nekoliko situacija u kojima je pijenje vode uz obrok čak poželjno:

kod osoba koje imaju problema sa zatvorom
kod starijih ljudi, čije je varenje sporije
kada se konzumira suva ili vlaknasta hrana.

Kada treba biti oprezan
Ipak, postoje izuzeci. Prekomerno unošenje tečnosti tokom obroka može izazvati nelagodnost.
„Ako popijete veliku količinu vode ođednom, možete osetiti nadutost ili težinu u stomaku. Ključ je u umerenosti”, upozoravaju strucnjaci.
Osobe koje pate od refluksa ili gastroezofagealne bolesti treba da obrate posebnu pažnju, jer previše tečnosti može pogoršati simptome.

Koliko vode je optimalno?
Preporuka stručnjaka je jednostavna, slušajte svoj organizam. Nekoliko gutljaja vode tokom obroka je sasvim u redu, ali nema potrebe za velikim količinama.link

Mislim da je to i navika..Ja na primer spadam u one koji popiju čašu vode uz obrok, ili čašu jogurta uz dorucak i slicno.
I nemam nikakvih problema
Ako se hrana dobro sažvaće verovatno niko neće imati problema sa probavom. Mislim teško je proceniti koliko dugo hrana treba da se žvaće, naročito kad je ukusna i jedva čeka da završi u stomaku. Ono što eksperti savetuju - Vodu treba piti sat vremena pre obroka i sat vremena posle obroka. Posebno kada se uzimaju jaja, meso, prebranac, griz, jabuka i sl. namirnice koje važe za problematične.

To je mnogo..ja popijem jednu čašu.. ja volim vodu i dosta je pijem
Jeste to mnogo. Ima ljudi, koji popiju, baš dosta tečnosti uz jelo. Dobro, jedna čaša i može. Ako baš mora. Ja ne pijem uz jelo. Ako sam baš žedan, napijem se tečnosti, pre jela. Pa, onda jedem, koliko mogu. To je u glavnom u letnjem periodu. Ja najviše pijem čajeve. I hidriram se tokom celog dana. Kad je letnji period, nekad popijem i po 3-4 litra. Ne valja ni to. Jer se, kako kažu, razblažuju elektroliti i gubi se natrijum. Koji je ključan za nervni sistem, mišiće i balans tečnosti u ćelijama. Sve mora da se radi umereno. Pa tako i unos tečnosti u organizam.

Moje telo više voli rakiju pre jela i špricer posle jela.

Proizvođači su predvideli procenat vode u rakiji, a špricer određujemo po ukusu
Исто само што отвара апетит да се једе још више
Дошли ми у трстеник да помогнемо жени да обере грожђе пре тога смо били на прасеће печење у нишу и увече сели ми да вечерамо ја пре вечере попио три чашице шљиве чачанке сунце ти жарко ја појео пола великог овала рибе жена ме нуди да се још послужим а мене била велика срамота да поједем другу половину

Back