da li to misljenje dolazi vremenom...

ariela

Aktivan član
Poruka
1.483
Procitam ponekad neku knjigu u kojoj opisuju neku mladu devojku u nekim zivotnim situacijama i nekako se iznenadim koliko je to misljenje zrelo i na mestu pa se pitam da li je to samo tako pisac napisao ili postoje danas takve mlade zene...Setim se sebe u nekih 18 god i ponekad samosazaljivo konstantujem da sam propustila da razmislim gde bi me neka situacija mogla dovesti nego sam se cesto istrcavala...eto npr kod zaljubljivanja je to uvek bilo slepo i bez mnogo razmisljanja sta bi donela buducnost, srecna sam bila samo da je pored mene, pa su cak bili i oni biseri u stilu: vazno je da se volimo pa cemo i na kamenu spavati...danas vidim gledaju se stvari mnogo sire...super je kad se ukomponuje i ljubav i materijalna sigurnost ali jel moguce da danas tako mlade devojke razmisljaju o buducnosti koju im donosi veza u kojoj su i da li vise stvarno nema onog gubljenja orjentacije i vremena kad smo zaljubljeni...

Procitam ponekad neku knjigu u kojoj opisuju neku mladu devojku u nekim zivotnim situacijama i nekako se iznenadim koliko je to misljenje zrelo i na mestu pa se pitam da li je to samo tako pisac napisao ili postoje danas takve mlade zene...Setim se sebe u nekih 18 god i ponekad samosazaljivo konstantujem da sam propustila da razmislim gde bi me neka situacija mogla dovesti nego sam se cesto istrcavala...eto npr kod zaljubljivanja je to uvek bilo slepo i bez mnogo razmisljanja sta bi donela buducnost, srecna sam bila samo da je pored mene, pa su cak bili i oni biseri u stilu: vazno je da se volimo pa cemo i na kamenu spavati...danas vidim gledaju se stvari mnogo sire...super je kad se ukomponuje i ljubav i materijalna sigurnost ali jel moguce da danas tako mlade devojke razmisljaju o buducnosti koju im donosi veza u kojoj su i da li vise stvarno nema onog gubljenja orjentacije i vremena kad smo zaljubljeni...

Za ovo poslednje se ne bih slozio jer se pre sve mnogo sporije desavalo i spontanije..nije bilo toliko razvrata i golotinje..foliranja i drame..inace slazem se da sire i zrelije posmatraju zivotne ciljeve pre svega svestranije..ali ako malo zagrebes ispod povrsine sve se svodi na teoriju bez prakse..pre se covek drzo za rec i obraz je bio najvazniji..danas dizvines vecina pisa uz vetar i nista vise

ne zalim za nicim sto sam uradila..
bilo bi lose da samo u 17tog znali racionalno donijeti najispravniju odluku..
samim tim ne bi imali priliku prozivjeti tinejdzerske dane i ranu malodost onako kako ona stvarno izgleda..brzo, bezbrizno, nerazmisljajuci previse o onom sta nas ceka sutra..
postoji vrijeme i za jedno i za drugo..
po meni, samo bespotrebno udaras glavom od zid..

Meni je zao sto se nisam rodila prije 50 i vise godina...kad se sporije zivjelo...smrc...:aha:
Sve je imalo vise smisla...medjuljudski odnosi pogotovo.
Sad se brze zivi, brze jede, cak i brze spava. Sve je instant. Sve na izvol`te.
Pored toliko sredstava komunikacije, ljudi nikad nisu bili vise otudjeni. Nekad su se vise posjecivali i drzili, putujuci na konjima.
Covjek je drustveno bice, i nista ne moze zamijeniti dodir i zivu rijec. A ta deviza "Samo interes- Interes je vjecan"...samo prividno i povrsinski donosi srecu i blagostanje...
Ali, o ukusima se ne raspravlja, svako ima slobodu volje i izbora, pa kako zna i umije trazi svoje mjesto pod Suncem, ko sta voli...

Vremenom i iskustvom koje stices, saznajes i nove stvari, a i menja ti se ugao posmatranja na neke situacije, menjaju se prioriteti, interesovanja
da li je neko zreo u 19-oj ili 29-oj nije samo odlika porodice u kojoj je rastao, i individualna karakteristika, vec i posledica zivotnih situacija i iskustva, kao i razvijene socijalne svesti
Moguce je
Ja sam bila veoma zrela sa svojih 19 godina mada je vecina u mom okruzenju sumnjala u moje vazne zivotne odluke u tim godinama i osporavala ih
Prepreke na koje sam nailazila zbog toga samo su mi pomagale da istrajem na svom putu i da nadjem odgovore na mnoga pitanja mozda pre svoje generacije
iskustvo me je naucilo da pre svega verujem sebi i svojim izborima, jer na kraju kad pogledam sebe - mogu reci dobro je sto sam uvek bila pametna da poslusam sebe

Meni je zao sto se nisam rodila prije 50 i vise godina...kad se sporije zivjelo...smrc...:aha:
Sve je imalo vise smisla...medjuljudski odnosi pogotovo.
Sad se brze zivi, brze jede, cak i brze spava. Sve je instant. Sve na izvol`te.
Pored toliko sredstava komunikacije, ljudi nikad nisu bili vise otudjeni. Nekad su se vise posjecivali i drzili, putujuci na konjima.
Covjek je drustveno bice, i nista ne moze zamijeniti dodir i zivu rijec. A ta deviza "Samo interes- Interes je vjecan"...samo prividno i povrsinski donosi srecu i blagostanje...
Ali, o ukusima se ne raspravlja, svako ima slobodu volje i izbora, pa kako zna i umije trazi svoje mjesto pod Suncem, ko sta voli...

Колико сам схватила тему - није реч о ''старим добри временима кад је све било боље'', него о нашем личном сазревању и променама у рзамишљању које оно доноси.

Колико сам схватила тему - није реч о ''старим добри временима кад је све било боље'', него о нашем личном сазревању и променама у рзамишљању које оно доноси.

Mozda se nisam najsrecnije izrazila.
Ne smatram da je nekad bilo idilicno, a da danas nista ne valja.
Nego o tom, kako kazes- "licnom sazrijevanju", da su okolnosti bile povoljnije.
Na formiranje licnosti uticu-i porodica i drustvo-skola, ulica, mediji, ...smatram da su nekad generacije "zdravije", stabilnije odrastale...ne preskacuci ni jedan period zivota.
Otuda se i gubi ta naivnost u odrastanju, koju autorka teme pominje, kao neizbjezan dio puta ka "svijetu odraslih"...

Otuda se i gubi ta naivnost u odrastanju, koju autorka teme pominje, kao neizbjezan dio puta ka "svijetu odraslih"...

Mislim da gresis
Danas je ta naivnost jos prisutnija nego u vreme nasih roditelja iz razloga sto danasnja omladina ima nametnute potpuno pogresne modele i vrednosti (novac, nerad, luksuz, slavu, izgled, da zivot treba da bude brz i lud, da je zabava najbitnija, da sve treba probati itd)
Ovo samo pokazuje kako neko ko je tako vaspitan da sve ovo prihvata kao obrasce koji su pozeljni naivno razmislja, jer je realnost je sasvim drugacija
Niti novac moze da te ucini srecnim, ako ti je dusa prazna, niti se neradom moze postici bilo kakav uspeh, niti je slava garancija da ces do kraja zivota ziveti imucno i bezbedno, niti je izgled presudan faktor srece u ljubavnim i intimnim odnosima, niti je zivot koji je brz i lud nuzno i zabavan i lep, niti je u zivotu potrebno sve probati....
Ovo je samo dokaz da danasnja mladez zivi u mnogo vecim zabludama nego nasi matori, i tim teze i kasnije i sazreva i shvati realnost

Mislim da gresis
Danas je ta naivnost jos prisutnija nego u vreme nasih roditelja iz razloga sto danasnja omladina ima nametnute potpuno pogresne modele i vrednosti (novac, nerad, luksuz, slavu, izgled, da zivot treba da bude brz i lud, da je zabava najbitnija, da sve treba probati itd)
Ovo samo pokazuje kako neko ko je tako vaspitan da sve ovo prihvata kao obrasce koji su pozeljni naivno razmislja, jer je realnost je sasvim drugacija
Niti novac moze da te ucini srecnim, ako ti je dusa prazna, niti se neradom moze postici bilo kakav uspeh, niti je slava garancija da ces do kraja zivota ziveti imucno i bezbedno, niti je izgled presudan faktor srece u ljubavnim i intimnim odnosima, niti je zivot koji je brz i lud nuzno i zabavan i lep, niti je u zivotu potrebno sve probati....
Ovo je samo dokaz da danasnja mladez zivi u mnogo vecim zabludama nego nasi matori, i tim teze i kasnije i sazreva i shvati realnost

E, upravo ovo sto ti sad kazes, sam ja slicno obrazlozila u prethodnom postu...
Znaci faze odrastanja....preskocena naivnost tipicna za djetinjstvo i adolescenciju...ako je ne prodjes na vrijeme, ostane hendikep za citav zivot...u neku ruku nasilno odrastanje, preskocena stepenica u sazrijevanju...ako se temelji ne urade kako treba, dzaba poslije krov i "sminka" postojeceg...

Mislim da gresis

jao sta pricas,a nije naivno misliti da ljubav pobedjuje sve?da na kraju uvek dobro pobedi,da treba biti posten po svaku cenu
to su sve vrednosti mojih roditelja
doduse oni i jesu tako ziveli pod svojim zvonom,i nekako im je uspevalo ali ljudi nisu takvi
i svet nije takav

inace @tema-cini mi se da sam bila jako naivna,kao i da sam sada
konkretno mislim da nikad nisam umela na prvu loptu da izvucem korist niti da prepoznam opasnost,nisam glupa ali valjda nisam takva pa ne razmisljam na taj nacin i onda mi je potrebno vreme da shvatim
jadna mala linda
i sva je prilika da ce ovo moje dete da bude isto tako-nenamazano

Moderna sredstva komunikacije koliko zblizavaju, toliko i otudjuju ljude.
Kad sam ja bio dete, nije svaka porodica ni imala fixni telefon.
Kad nekog zelis da vidis, prosto navratis ili se vidite u setnji ili negde u gradu
Kod komsija smo isli svako trece vece ili su oni svracali kod nas, na po sat, pola sata, da popiju kafu i da se ispricaju sa mojima.
Kad odes na odmor, pises razglednice
Kad dodju praznici, pises cestitke
Kad odes u vojsku, pises pisma.

To sve meni ne deluje kao neko davno proslo vreme, kao neki demode i arhaicnost, jer sam to vreme proziveo i zapamtio. Ovo danasnje mi se mnogo manje svidja od ondasnjeg
Danas mozes da sedis neokupan, neocesljan, neobrijan, zadrigao i raspadnut, saljes slike od pre pet godina i budes ozbiljno shvacen na nekom internetu????
Tad si bre morao da izgledas kao covek ako ces nekome u kucu i da se tako ponasas
Sad svi glume neka ludila

U kojoj to knjizi? U onima koje sam čitala skoro glavna junakinja je šeprtlja koju princ na belom konju vadi iz g.ovana. :lol: čast izuzecima,naravno.

Svi sazrevamo sa vremenom i menjamo misljenja...

Danas, kada bih se ponovo zenio, trazio bih zenu koja ima ISTI NIVO OSECAJNOSTI sa mnom, a ako je moguce i slicne sfere interesa.

Na nivo osecajnosti niko ne obraca paznju, a ja (na osnovu mog zivotnog iskustva) drzim da je to jedan od veoma znacajnih, ako ne i presudnih momenata za brak ili suzivot.

Mislim da gresis

Ja mislim potpuno drugačije, da danas devojke, mladići, ne da nisu naivni, nego su namazani i prevejani samo tako. Mislim da su snalažljiviji, samosvesniji, više informisani, odrasliji...
Ja sam bila potpuno dosadna jer sam i kad nisam trebala razmišljala zrelo, sad mi malo žao :(

A pre neki dan sam spoznala jednu stvar na koju sam potpuno zaboravila, i shvatila da ja to više ne radim. Jedna 17ogodišnjakinja mi je pričala o tome kako joj se sviđa jedan dečko i kako su se muvali, pa je onda on njoj rekao, pa je ona njemu rekla, pa je on pogledao ovako, pa je ona uradila onako... i sve to sa toliko slatkih i nežnih detalja da sam se ja potpuno rastužila jer ja te detalje više ne primećujem :( A znam da sam ih nekad prepričavala drugaricama i pisala u dnevnik... A sad ih ne vidim! :(

Ja mislim potpuno drugačije, da danas devojke, mladići, ne da nisu naivni, nego su namazani i prevejani samo tako. Mislim da su snalažljiviji, samosvesniji, više informisani, odrasliji...
Ja sam bila potpuno dosadna jer sam i kad nisam trebala razmišljala zrelo, sad mi malo žao :(

A pre neki dan sam spoznala jednu stvar na koju sam potpuno zaboravila, i shvatila da ja to više ne radim. Jedna 17ogodišnjakinja mi je pričala o tome kako joj se sviđa jedan dečko i kako su se muvali, pa je onda on njoj rekao, pa je ona njemu rekla, pa je on pogledao ovako, pa je ona uradila onako... i sve to sa toliko slatkih i nežnih detalja da sam se ja potpuno rastužila jer ja te detalje više ne primećujem :( A znam da sam ih nekad prepričavala drugaricama i pisala u dnevnik... A sad ih ne vidim! :(

Takođe.Moja najbolja drugarica i ja smo znale po 10 puta na dan da se čujemo i pričamo o momcima. :aha::zaljubljena: i da nam ne dosadi. Sad skoro da ih i ne spominjemo :lol:

Što se teme tiče, mislim da nema pravila, neki ljudi su proračunati, neki nisu i to je to. :neutral:

Moderna sredstva komunikacije koliko zblizavaju, toliko i otudjuju ljude.
Kad sam ja bio dete, nije svaka porodica ni imala fixni telefon.
Kad nekog zelis da vidis, prosto navratis ili se vidite u setnji ili negde u gradu
Kod komsija smo isli svako trece vece ili su oni svracali kod nas, na po sat, pola sata, da popiju kafu i da se ispricaju sa mojima.
Kad odes na odmor, pises razglednice
Kad dodju praznici, pises cestitke
Kad odes u vojsku, pises pisma.

To sve meni ne deluje kao neko davno proslo vreme, kao neki demode i arhaicnost, jer sam to vreme proziveo i zapamtio. Ovo danasnje mi se mnogo manje svidja od ondasnjeg
Danas mozes da sedis neokupan, neocesljan, neobrijan, zadrigao i raspadnut, saljes slike od pre pet godina i budes ozbiljno shvacen na nekom internetu????
Tad si bre morao da izgledas kao covek ako ces nekome u kucu i da se tako ponasas
Sad svi glume neka ludila

:worth:
E to! ::klap: sve zaprave, a ne ko fol`...:roll:

Procitam ponekad neku knjigu u kojoj opisuju neku mladu devojku u nekim zivotnim situacijama i nekako se iznenadim koliko je to misljenje zrelo i na mestu pa se pitam da li je to samo tako pisac napisao ili postoje danas takve mlade zene...Setim se sebe u nekih 18 god i ponekad samosazaljivo konstantujem da sam propustila da razmislim gde bi me neka situacija mogla dovesti nego sam se cesto istrcavala...eto npr kod zaljubljivanja je to uvek bilo slepo i bez mnogo razmisljanja sta bi donela buducnost, srecna sam bila samo da je pored mene, pa su cak bili i oni biseri u stilu: ...danas vidim gledaju se stvari mnogo sire...super je kad se ukomponuje i ljubav i materijalna sigurnost ali jel moguce da danas tako mlade devojke razmisljaju o buducnosti koju im donosi veza u kojoj su i da li vise stvarno nema onog gubljenja orjentacije i vremena kad smo zaljubljeni...
vise zavisi od dotadasnjeg iskustva sa zivotom i karaktera nego godina
neko nema dodir sa zemljom ni kasnije kada ostari, ali to se onda pripisuje srednjim godinama... kao da do tada nije bio isti takav nego je, eto,
sada postao
meni iskreno nije jasno kako bilo ko ko je odrastao u ovakvoj zemlji moze da kaze jednu takvu bedastocu u stilu "vazno je da se volimo pa cemo i na kamenu spavati" koliko god godina imao
wtf :confused:

vise zavisi od dotadasnjeg iskustva sa zivotom i karaktera nego godina
neko nema dodir sa zemljom ni kasnije kada ostari, ali to se onda pripisuje srednjim godinama... kao da do tada nije bio isti takav nego je, eto,
sada postao
meni iskreno nije jasno kako bilo ko ko je odrastao u ovakvoj zemlji moze da kaze jednu takvu bedastocu u stilu "vazno je da se volimo pa cemo i na kamenu spavati" koliko god godina imao
wtf :confused:

A zasto ti je ovo bedastoca? :think:

A vi ste od nezrelosti decurlije dosli do teme :OTUDJIVANJE LJUDI ..Sta onda radite na internetu?..Sto ne zovete svoje drustvo pa odete na kafu?
blabla..:D
sad vam je internet za sve kriv..
a kao da ste zaboravili da je bilo mnogo otudjenosti i u drustvima koja su naizgled bila savrsena..setite se samo, bilo je jedno ili dvoje ljuidi kojima ste verovali, a koliko onih sa kojima je bilo mnogo raznih ..nesporazuma?:lol:
otudjenost danas nije nista veca nego pre 20 godina. samo sto se vrsta komunikacije delimicno promenila.
sto se men tice, ne samo da mi internet nije povecao otudjenost, vec mi je u zivot doneo ljude koji mi zaista odgovaraju.
koje sam ja izabrala.
a ne sticaj okolnosti, da sa mnom idu u razrted, ili sa mnom rade, ili zive u komsiluku...:)

Back