- Poruka
- 5.038
Tadic jeste bio potpuno nesposoban politicar, i politika mu je bila u rangu 4 od 10 nezavisno za Kosovo; ali politika prema Kosovu mu je uzas jer je i dalje, kao i sve srpske vlasti, smatrao da tu ima bilo sta sto Srbija treba da kontrolise i placa. Pravljenje geta od Severa Kosova nije uspeh srpske vlasti ili neki zalog za podelu Kosova, nego katastrofa i podgrevanje potpunog sloma.
Gledao sam neke Tadićeve intervjue. Svi su u fazonu "smatrao sam", "hteo sam", "imao sam plan", "nisam prihvatio" i slično...
Potpuno je zaboravio da diplomatija nije šta ti smatraš, prihvataš ili neprihvataš, da li imaš plan ili nemaš, koga briga... nego da daješ hebene golove. Da proguraš nešto što je od interesa za državu koju vodiš. Da imaš rezultate. Toga nije bilo. Prosto nije uradio ništa. I to mi je najveća tragedija, jer je upravo on bio u najboljoj poziciji da nešto uradi. Jer je tada, posle Slobe, imao i ugled i poštovanje u svetu. Trebalo je da ode kod Amera, da im da dozvolu za tu hebenu bazu, priključi Srbiju u Nato i verujem da bi mogao da preokrene situaciju. Jer bi Amerima mi kao poslovni partner bili daleko prihvatljiviji nego kosovski Albanci koji su tada bili na nivou plemenske zajednice. Međutim, znam ja njegov izgovor... on će reći, "pa nije bilo vreme", kako da priključim Srbiju Nato paktu posle bombardovanja, anti-zapadne emocije su bile velike... ovo ono... Naravno, sve kapiram, ali batice, to ti je POSAO. Na vlast si došao da bi radio prave stvari a ne da bi se manekenisao. Međutim, on nije imao muda za ozbiljnu politiku pa je izabrao da ne uradi potpuno ništa. Nije hteo da remeti anti-zapadni sentiment kod građana, a realno mogao je tako što bi napravio otklon od politike Miloševića, i nije radio ništa vezano za Kosovo, dakle potpuno je proćerdao 8 najdragocenijih godina za Kosovo. Tužno.
Za Briselski sporazum je tacno, klosarski je uvalio sve to buducim vlastima. Jeste da bi neko iz Sluzbe tada mozda pokusao da ubije, ali zato si lider, jer treba pomahnitalom i glupom narodu da predstavljas istinu; a ne da im uvek ides niz dlaku i plasis se za svoju bezbednost.
Upravo to. Nema ništa gore nego predsednik bez muda. Što si onda uopšte i dolazio na vlast ako nemaš kompetenciju da se nosiš sa izozovima.