Da li svet bespovratno moralno propada?

Ratovi, nemaština, pohlepa, bolesti, borba za egzistenciju, moralno posrnuce, cine da se došlo do granice
kada postaje nemoguce da svet bude srećno mesto ili je ovo samo trenutno loš period koji traje ali ce se završiti?
Sumnjam da je svet ikada bio srećno mesto, navedeni procesi su od pamtiveka tu samo se ta tematika značajno proširila usled mejnstrim medija.
Subjektivno gledano mislim da će stvari ići na gore po pitanju nemaštine koja vuče još neke stvari sa sobom...
Da li vam sve ovo teško pada i razmišljate li o dekadenciji i moralnom posrnucu ovog sveta ?
I ne razmišljam naročito o ovome, pogotovu ako se neki od tih procesa ne dešavaju u mojoj eminentnoj sredini jer bi mi to izazvalo nepotreban stres.

Samo kao potpitanjeo kakvom moralnom posrnuću se govori? Šta se svrstava pod moral?

Današnje moralno posrnuće vodi poreklo od potrošačkog mentaliteta koji se neguje u savremenom potrošačkom društvu. Za razliku od pretpotrošačkog društva, kojim je dominiralo hrišćansko učenje čiji je temelj suzdržavanje od svakog telesnog uživanja, potrošačko društvo propagira upravo suprotno - uživanje svim čulima, neprekidno. ''Have a fun'', što se kaže u Americi, koja je praktično inicijator i glavni propagator ovog načina života. Svih sedam hrišćanskih smrtnih grehova je u ovom sistemu vrednosti oslobođeno bilo kakve loše konotacije a oni su izvor svog drugog moralnog posrnuća i zla.
Nije problem uživanje, već na koji način se ono ostvaruje i kakve posledice ostavlja.

Ljudi danas zive laz i besmisao,zato danas imaju veci komfor da u njemu utole tugu i prazninu
To je razmišljanje nekog opakog depresivca, koji ne može prihvatiti da je depresivac pa uvjerava druge da su im životi lažni i besmisleni. A nisu. Velika većina ljudi danas živi normalne, sretne, ispunjene živote. Ne moraju razmišljati hoće li ih neki grof ili vojvoda nabiti na kolac, hoće li ih neki rimski vojnik razapeti na križ i slično. Zapravo do prije nekih 50-ak godina, većina ljudi je živjela da preživi, dok danas ogromna većina živi manje više bezbrižno. Uopće sama činjenica da raspravljamo o konzumerizmu pokazuje koliko nam je život lagodan.

Ratovi, nemaština, pohlepa, bolesti, borba za egzistenciju, moralno posrnuce, cine da se došlo do granice
kada postaje nemoguce da svet bude srećno mesto ili je ovo samo trenutno loš period koji traje ali ce se završiti ?

Da li vam sve ovo teško pada i razmišljate li o dekadenciji i moralnom posrnucu ovog sveta ?
Mislim da je svet odavno moralno posrnuo. Tolerišući razne bolesti i ratove.

Izvinjavam se, ucinilo mi se da je tema svesno i moralno posrnuce, kad ono samo moralno ...
Ne bi se ja ukljucivao da sam odmah video samo moralno ....
Moral...sa kim da pricas o tome.....

Ko hoce bolji svet, taj prvo da odradi neke korake, pa onda ide bolji svet za njega...ne za ostale....ostalima prst u dupe...

Mislim da je svet odavno moralno posrnuo. Tolerišući razne bolesti i ratove.

To tako djeluje al bas zabluda, problem su tehnologija i komfor veliki i malodusnost danasnjih malih generacija.Nakon Ww 2 jednu veliku epohu 50,60 i 70 ih godina stvarali su ljudi rodjeni 1910,1920,1930 i 1940 ih godina znaci ratne generacije koliko god da je taj rat bio uzasan iz tih generacija su u svim oblastima zivota nikli najveci ljudi u 20 i 21 vijeku koji su nas inspirisali.Umjetnici,naucnici itd,ali oni tada nisu biti potrosaci vec stvaraoci nije bilo besmisla i technologije,vec su zajedno stvarali novi svijet

Npr uzmi glumce ili muzicare itd

Dzon Lenon 1940
Brando 1930
Dzejms Din 1931
Delon 1935
Dilan 1934
Hendriks 1942

Danas mali ljudi bez harizme neki Ryan Gosling i Bruno Mars ko su ti polumuskarci dosadni bez harizme i bez maste neke u sebi da te inspirisu

Poslednja izmena:
To tako djeluje al bas zabluda, problem su tehnologija i komfor veliki i malodusnost danasnjih malih generacija.Nakon Ww 2 jednu veliku epohu 50,60 i 70 ih godina stvarali su ljudi rodjeni 1910,1920,1930 i 1940 ih godina znaci ratne generacije koliko god da je taj rat bio uzasan iz tih generacija su u svim oblastima zivota nikli najveci ljudi u 20 i 21 vijeku koji su nas inspirisali.Umjetnici,naucnici itd,ali oni tada nisu biti potrosaci vec stvaraoci nije bilo besmisla i technologije,vec su zajedno stvarali novi svijet

Npr uzmi glumce ili muzicare itd

Dzon Lenon 1940
Brando 1930
Dzejms Din 1931
Možda si ti samo prestao pratiti svijet oko sebe pa ne vidiš i ne cijeniš gomilu stvaralaca, umjetnika i naučnika koji su se pojavili samo u zadnjih 10-20 godina.

:heart:

Možda si ti samo prestao pratiti svijet oko sebe pa ne vidiš i ne cijeniš gomilu stvaralaca, umjetnika i naučnika koji su se pojavili samo u zadnjih 10-20 godina.

Znam ih dobar dio nemaju auru velikih zvijezda,jer su produkt male ere

Uzmi politicare

De Gol drzavnik i figura kultna - Makron klovn

Cercil drzavnik i figura,harizmatik - Boris Dzonson ili ovaj zadnji cirkusant mali likovi

Da ne idem u ostale branse

Znam ih dobar dio nemaju auru velikih zvijezda,jer su produkt male ere

Uzmi politicare

De Gol drzavnik i figura kultna - Makron klovn

Cercil drzavnik i figura,harizmatik - Boris Dzonson ili ovaj zadnji cirkusant mali likovi

Da ne idem u ostale branse
Da bi sudio o Macronu i Johnsonu potreban ti je vremenski odmak kojeg nemaš. A i situacija u svijetu nije tako dramatična kao 1941 da bi netko mogao graditi kult ličnosti na način na koji je to mogao Churchill ili De Gaul. Jel ti npr. Angela Merkel dovoljno karizmatična ili je mala osoba?

Da bi sudio o Macronu i Johnsonu potreban ti je vremenski odmak kojeg nemaš. A i situacija u svijetu nije tako dramatična kao 1941 da bi netko mogao graditi kult ličnosti na način na koji je to mogao Churchill ili De Gaul. Jel ti npr. Angela Merkel dovoljno karizmatična ili je mala osoba?

Mala osoba kao i Obama i Tramp i svi ti klovnovi u redu

Pogledaj samo politicku scenu Balkana pa to su tek obicni likovi ne kazem mali ljudi u smislu losi ljudi,vec u smislu da su to ljudi bez gabarita.Ti ako vidis Milanovica na ulici ili Abazovica ,Vucica to su obicni likovi koje sreces svaki dan na putu do pekare,ne vidis da su to javne figure nemas efekat zvijezde kada ih vidis ljudi ih ismijavaju,niko ne zeli da bude kao oni

Muskarci gledaju danasnje glumce nemaju zelju da budu kao oni zato sto su malodusni,dosadni pasivni,ne kazu ono sto misle a nekada svaki ili vecina kazu sta misle

Vidis Delon,Dzejms Dina,Lenona zelis da budes kao oni,mastas ok trip al je lijepo nisu obicni likovi zvijezde ne gledas ih svaki dan

Back