Da li svaka majka voli svoju decu?

Ili neke žene rode decu iako ih nisu želele jer se ne osecaju sposobnim da tu istu decu gaje..jednostavno ne žele da budu majke
To nije nužno mržnja prema detetu.
Može biti trenutna nesposobnost ili nespremnost majke da se posveti detetu na pravi način.
U biti je mržnja majke prema samoj sebi, jer je dete jednom i zauvek deo nje.Kasnije, kako dete odrasta i postaje odrasla osoba, takva mržnja uglavnom postaje sve jača. Zato i jeste teška psihopatologija i možda jedina koju nije moguće izlečiti.
Nažalost, dete je tu samo " kolateralna šteta".

Poslednja izmena:
Nisam sujetan ali ne mogu da verujem da sam vam objasnio jednostavno da je u pitanju hormon koji "ne radi" kako treba.

Hajde da sam se nešto izlupetao pa da me svi preskoče, trudio sam se da izbegnem pominjanje manje poznatih reči ( da li bi vam bilo draže da sam napisao da je to hormon koji se oslobađa iz hipofize?)

Zašto prosto, kad može komplikovano.
I ne kapiram otpor prema naučnom objašnjenju, da sam napisao prosto "kučka", "kurawa", "nema osećaj", "sigurno je depresija", možda "trauma od njene majke" itd onda bih bio shvaćen. Svašta.
Izvini na preskakanju. Na brzinu sam postavila komentar. Ovde smo da razmenjujemo mišljenja, iskustva, kako god. Nema potrebe za ljutnjom.
Moje skromno mišljenje je da je čovek kompleksna mašina i da na nju ima raznih uticaja. Znači, nije sve mehanika već je nešto i u softveru. Neki doktori misle da treba da se leči i telo i duša tj mozak.

U praksi starije dete nahebe. Mladje se više razmazi.
Kada sam sinu rekla da mi je najveća greška, propust i poraz u mom životu to što sam bila stroga, on mi je odgovorio: "Ne budi stroga prema sebi, ipak si bila prvi put roditelj i trebalo ti je vreme da naučiš!" tako da... mislim da je u pravu - kada si prvi put roditelj strog si jer se bojiš da nešto ne radiš pogrešno. Kod drugog već imaš iskustva pa si opušteniji.

Izvini na preskakanju. Na brzinu sam postavila komentar. Ovde smo da razmenjujemo mišljenja, iskustva, kako god. Nema potrebe za ljutnjom.
Moje skromno mišljenje je da je čovek kompleksna mašina i da na nju ima raznih uticaja. Znači, nije sve mehanika već je nešto i u softveru. Neki doktori misle da treba da se leči i telo i duša tj mozak.
Izvini ti, ja sam se poneo nezrelo. :)

ne..ima jedan lik dolazi u parku sa ćerkicom i pričao mi da nema majku zato što ne želi da je vidi..ostavila je ocu.. u suštini boli je k za ćerkicu.. bio joj je rođendan nije se ni javila da čestita..vrv i ne zna da joj je rođendan, eto koliko je voli

Takve osobe ( majke) imaju poremećaj ličnosti koji se manifestuje kroz nemanje osećaja uopšte, pa ni prema deci. To nema veze toliko iz kakve porodice potiče jer i ako je iz problematične, ona možda ne ume da usmeri ljubav, pravi greške, ali i ipak voli dete i pokazuje na kakav-takav način, ako ima empatiju.
Majka koja je nema, i kad "voli" dete - voli ono koje ispunjava njena očekivanja, ali i dalje ne ume da pokaže ljubav jer nema osećaja. Dok ono dete koje nije prema njenom merilu prezire, maltretira, odbacuje, zanemaruje.
Ako to dete ima određene genetske predispozicije zbog takvog ponašanja majke može da postane isto, ali ne nužno- može da bude skroz ok, nema pravila.
Takođe, može da se rodi takva osoba (majka) iz normalne porodice, prosto povuče neku levi gen a i mutacije su normalna pojava pa odatle onaj slučaj da je dete povuklo samo na sebe.
Loša stvar je što one znaju kakve su i biraju muškarce koji su njihova suprotnost- posvećeni, osećajni, odgovorni, naivni - takvi su laka meta. Ali eto, to ispadne dobro za decu jer imaju bar jednog normalnog roditelja.

Takve osobe ( majke) imaju poremećaj ličnosti koji se manifestuje kroz nemanje osećaja uopšte, pa ni prema deci. To nema veze toliko iz kakve porodice potiče jer i ako je iz problematične, ona možda ne ume da usmeri ljubav, pravi greške, ali i ipak voli dete i pokazuje na kakav-takav način, ako ima empatiju.
Boldovano: isto mislim, tj znam, poznajem neke.

Majka koja je nema, i kad "voli" dete - voli ono koje ispunjava njena očekivanja, ali i dalje ne ume da pokaže ljubav jer nema osećaja. Dok ono dete koje nije prema njenom merilu prezire, maltretira, odbacuje, zanemaruje.
Ako to dete ima određene genetske predispozicije zbog takvog ponašanja majke može da postane isto, ali ne nužno- može da bude skroz ok, nema pravila.
Takođe, može da se rodi takva osoba (majka) iz normalne porodice, prosto povuče neku levi gen a i mutacije su normalna pojava pa odatle onaj slučaj da je dete povuklo samo na sebe.
Loša stvar je što one znaju kakve su
Čisto sumnjam. Koji još ludak zna da je lud?
i biraju muškarce koji su njihova suprotnost- posvećeni, osećajni, odgovorni, naivni - takvi su laka meta. Ali eto, to ispadne dobro za decu jer imaju bar jednog normalnog roditelja.
"Naivan" nije dobar uzor za oca.
"Laka meta" nije dobar uzor za oca.

A mislio sam da je ova tema dosadna :lol:

Tema je skroz ludilo.
Ne mislim na temu kao pitanje, nego razvijanje u diskusiji: prvo ja kmečim da sam ignorisan, onda nekoliko postova svi pričaju sami sa sobom, zona sumraka.

A sad da dodam nešto stvarno:
@tema
Da li majka mora da oseća empatiju da bi bila dobra majka? Ne mora i tu svi grešimo.

Setio sam se Selindžerovog romana "Lovac u žitu" gde ima deo kad majka i dete sede u bioskopu, ljubavni film, ta žena plače i plače, rekao bi čovek da je previše emotivna dok dete moli da ide u wc i na kraju dete počinje da plače jer nije moglo više da izdrži.

Neke "bezosećajne" majke to bolje "odrade" nego ove emotivne.

Boldovano: isto mislim, tj znam, poznajem neke.

Čisto sumnjam. Koji još ludak zna da je lud?

"Naivan" nije dobar uzor za oca.
"Laka meta" nije dobar uzor za oca.
Ovde nije reč o ludilu, takve osobe su normalne, samo nemaju osećaja, tj. empatije, manipulativne su, ne osećaju kajanje itd. Ali znaju kakve su (one bi reke za sebe da su teške, opasne ...) i šta im treba (neko ko od koga imaju korist i joga procene da mogu da

Ovde nije reč o ludilu, takve osobe su normalne, samo nemaju osećaja, tj. empatije, manipulativne su, ne osećaju kajanje itd. Ali znaju kakve su (one bi reke za sebe da su teške, opasne ...) i šta im treba (neko ko od koga imaju korist i joga procene da mogu da

...manipulišu i imaju neku korist.

Dobar je smislu sposoban da voli dete, da mu pruži ono što nema od majke, sad što je i sam žrtva...pa tako gledano niko skoro nije dobar roditelj- neki je prestroga, neko sebičan, zahtevan, naivan...bitno je požrtvovan i sposoban da voli dete. Najbolje bi bilo da se otrgne od takve osobe, ali je često i sam žrtva.

Poslednja izmena:
@Lule hvala na odgovoru, ali vidiš da je tema "ukleta", ja sad gledam i mislim, eto tebi se desilo da se "pokidala", pa si morala da se nadovezuješ.

Nisam inače sujeveran.
Poruke mi se pokidsla jer sam imala poziv u toku kucanja i slučajno kliknula 'objavi'. Primetila sam kad je isteklo vreme za brisanje ili edit. Nema tu ničeg mistično, uvek postoji neko objašnjenje.

Ja da sam neko,...takvim majkama treba oduzeti decu. Jer,...đžaba si ti nekog rodila, ako celi život treba da bude tvoja žrtva. Srećom,...obično u realnom životu, to se ipak prepozna, pa se takva majka sabotira na sve moguće načine, od strane normalnih članova porodice ili familije, ne bi li se nekako šteta po dete, svela na što manje moguću meru.
Ako je dete samo prepušteno takvoj majci na milost i nemilost,...onda to više nije ni kolateralna šteta, već šteta po društvo uopšte!
Srećom,...uglavnom su samohrane majke čista suprotnost i uspevaju da čak i same odgajaju normalnu decu ( pored svih teškoća i izazova).

Razlozi mogu biti mnogobrojni, ali su manje bitni.
U suštini je naizopačeniji i najgori vid mržnje koji postoji, jer se direktno kosi sa zakonima biologije.
Samo je ljudska vrsta među retkim, koja svesno mrzi i uništava svoju vrstu.
Kod drugih vrsta je to izraženo kroz antagonizam vrsta( ne podnose druge vrste, ali ih i ne mrze svesno).
Dobra stvar ili sreća u nesreći jeste da onaj ko majčinsku mržnju preživi, postaje neuništiv.
Onaj ko postane toliko tvrd i otporan, pitanje je da li je uopšte i sam i koliko normalan?
Ništa se ne podrazumeva, ni ljubav, ni mržnja. To se jednostavno oseća.
Ne, uopste ne bih bio tako strog po toj pojedinki , samo zbog predrasuda okoline...
To nije najizopaceniji oblik ponasanja...
Mrznja prema svom detetu je npr veca izopacenost, od nepovezanosti ili neosecanja...

Back