Da li su veće patriote Srbi ili Hrvati?

Govor Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Saboru 2. svibnja 1843

Preuzvišeni Gospodine Grofe i Bane, Presvetli Velmože! Slavni stališi i redovi!

Kao što svaki pravi Harvat i Slavonac, tako sam i ja s velikom zaisto radostju i unutrašnjim uzhitjenjem razumio, da slavni stališi i redovi ovih kraljevinah žele: podignutje katedrah za narodni naš jezik i literaturu, (kako ja mislim) ne samo u Akademii nego u celom Distriktu Akademie Zagrebačke čim bez dvojbe to steći žele, da svi izobraženii stanovnici kraljevinah naših svoj maternji jezik dobro i izvarstno nauče. Nu, pitam ja s poniznim dopuštenjem: na kakovu će korist i svarhu biti učenje našega jezika kakovim uspehom kakovom posledicom kakovim trudom učit će ga stanovnici domovine naše, ako sa znanjem njegovim nikada nikakovo dobro skopčano nebude; ako po njem nitko ništa zaslužiti si nebude mogao; i ako mi nikad niti pomisliti nećemo, da ga u javni život uvedemo Zaisto će on bez toga, kao i do sada ostati u tmini, šnjim će se zabavljati samo oni, koji baš za to vremena imali budu, u ostalom neće ga opet veća strana naroda znati, a oni, koji se javnim životom bave, i koji su u javnih službah stavljeni sasvim će ga zanemariti kao i do sada; podignutje pako naših katedrah i učionah neće na drugo služiti, nego na zasleplenje domorodacah i tudjinah.

Znam ja, da mi kako smo ovde sakupljeni s veće strani naš jezik dobro neznamo, i da se u celoj našoj domovini osobe obadvojeg spola, koje u svom maternjim jeziku dobro govoriti, čitati i pisati znadu, lahko na parste prebrojiti bi mogle; a šta je tomu uzrok nego to: da ga mi u javnom životu i poslovih nigde neupotrebljavamo, i š njim se samo tako zabavljamo, kao gizdavi gospodar svojim plaćenim slugom.
Još nezna veća strana naroda našega, kakova je to višnja slast i milina svojim prirodjenim materinskim jezikom govoriti moći i smeti, to samo on iskreno ćutiti može, koj je duže vremena medju tudjemi narodi u tudjih daržavah stanovati i živiti morao.
Mi naš jezik čuvamo još uvek samo za družinu i za naše kmetove. U občinski život i u poslove uveli smo u onih još barbarskih vremenah, kad su na celom svetu jedini jezik latinski za izobraženi i izdelani daržali, taj jezik; u družtveni život i familiu našu uvuko se je s vremenom jezik nemački i promenio našu prirodjenu narav i način mišljenja otacah naših; u Primorju pako učinio je isto jezik talianski. Šta smo mi stigli po tom, nego to: da smo se odtudjili sami sebi, da smo se odcepili od susedne jednorodne bratje naše, i da mnogi od naroda našega niti neznaju od kojega su naroda i koji puci po rodu, po karvi, i po jeziku k nama spadaju!!!

Mi gledamo svaki dan, kako domovina naša sve dublje i dublje propada, kao imanje one detce, koja pod više tutorah stoje, svaki od ovih tutorah stavi si nešta u žep, svaki si nešta prisvoji, najposle neće ostati detci ništa.

Mi smo malo Latini, malo Nemci, malo Taliani malo Magjari i malo Slavjani a ukupno (iskreno govoreći) nismo baš ništa! Martvi jezik rimski, a živi magjarski, nemački i latinski – to su naši tutori, živi nam groze, martvi darži nas za garlo, duši nas, i nemoćne nas vodi i predaje živima u ruke. Sada imamo još toliko sile u nami suprotstaviti se martvomu, za mala nećemo moći nadvladati žive, ako se čvarsto na naše noge ne stavimo, to jest, ako naš jezik u domovini neutvardimo i njega vladajućim neučinimo. Susedi naši, osobito Magjari, neće već odstupljivati od svojega jezika, i iz priateljstva i uljudnosti prema nas ili iz drugoga kakvoga uzroka, neće ga zaista zamenjivati s ikojim drugim najmanje martvim, nu to i potrebovati hoteti od njih, bi značilo toliko: kao orlu hoteti svezati krila, da k nebu nepoleti; njihova stalnost i jedinost u jeziku nadvladati će zaisto našu nestalnost, neslogu i mešariu.

Nemojmo se u tom obziru strašiti svake sene, koja nam grozi; nemojmo se bojati, da ćemo po tom ustav naš ili konštituciu našu i municipalna prava naša izgubiti, ona će time samo bolje ustanoviti i utvarditi se; nesvadjajmo se u domovini našoj kao bratja radi jedne stvari, koja nam svim jednako draga, jednako sveta biti mora, nego čuvajmo hrabro i bratski ono do zadnje kaplje karvi, što je naše; samo tako možemo u Harvatskoj i Slavonskoj ostati Harvati i Slavonci, a u svetu slobodni, nezavisni narod. Nemislimo, da jezik naš nije jošte prikladan zato, da ga u javne poslove uvedemo: ta on je bio prie 800 godinah jezik diplomatički harvatskih i sarbskih kraljevah, a kasnie i turskoga carstva, on je tako bogat, tako izdelan, tako blagozvučan, kao što je malo samo jezikah na svetu; on poseduje u ostalih slavjanskih narečjih neizcarpivo blago: zašto bi dakle bojali se i oklevali uvesti ga u javni život; zašto bi se bojali reći, da mi želimo, da nam se zakoni i zapovedi pišu u krasnom našem materinskom jeziku, kad se to nisu plašili učiniti drugi narodi, kojim je jezik mnogo surovii i siromašnii "Ko svoj može biti, tudj neka ne bude!"

https://www.sabor.hr/hr/o-saboru/po...govor-ivana-kukuljevica-sakcinskog-u-saboru-2
Svejedno se mađarski nije govorio u Saboru.

Majstore, Sabor je bio zastupničko tijelo HRVATSKOG naroda, gdje su su ga predstavljali HRVATSKI prvaci. Zašto bi oni pričali na latinskom jeziku koji taj isti narod ne razumije? Zamisli da se u današnjem hrvatskom Saboru vode rasprave na engleskom, zvaničnom diplomatskom jeziku EU :eek:

Latinski se pričao u višenacionalnim i međunarodnim institucijama tog vremena, tadašnji Sabor to nije bio.

Sem ako gazde tako nisu naredile, da se ne domunđavate a oni ne razumiju :mrgreen:
Trebaš razumjeti neke stvari, narod su bili staleži, a oni su mogli biti iz raznih naroda. Pogotovo u višenarodnim monarhijama. Službeni jezik je svugdje bio latinski tada, npr. engleska Magna Carta je na latinskom.
U Hrvatskoj se duže zadržao u Saboru jer se nije htjelo pristati na mađarski ili njemački i time smanjiti svoju autonomiju da joj se nametne tuđi jezik protiv njene volje.

Ako su srpski plemići pričali srpski, to samo ukazuje na to da se zapravo i nije radilo o plemićima nego o pokondirenim svinjarima.
Pokondireni svinjari su pričali u skupštini narodnim jezikom da ih prost narod razumije, dok su pokondireni konjušari pričali latinski i mađarski da bi ga gazda razumio. Nije isto. Kakve Magna Carte, kakve ***** materine, niti smo Anglosaksonci, niti smo Francuzi, koga briga kako su oni pričali međusobno u srednjem vijeku!

I onda na koncu pokondireni svinjari izlaze iz Carinskog rata kao pobjednici nad nadmoćnom bečkom i peštanskom aristokratijom :mrgreen:

Nije se se moglo dogoditi.
Kad su počeli nešto kenjkati umarširali Hrvati sa vojskom u Mađarsku i shebali im revoluciju.
Pa sad...djelimično tačno:

Bunjevačka elita je bila lojalna mađarskim vodećim slojevima. Pomurski Hrvati su se stavili na stranu mađarske revolucije i zato što su se postrojbe Jelačićevih graničara nasilnički ponašale u njihovim selima.

Matija Poljaković u Pregledu povijesti Hrvata Bunjevaca piše da bi se danas teško moglo ocijeniti što je bunjevačke Hrvate navelo priključiti se mađarskoj revoluciji, iako su se tamošnji Srbi odlučili protiv. Pretpostavlja da se možda radilo o blizini Mađara, možda od idejama slobode i jednakosti o kojima se govorilo. Tako se i inteligencija bunjevačkih Hrvata odlučila za revoluciju.

Ovi protesti bacaju svetlost na prirodu srpskog i hrvatskog patriotizma.
Veliki srpski protresti, 1996, 2000, i ovaj aktuelni, kao i niz ranijih pod avovom diktaturom su zapravo protesti za demokratiju.
Hrvati su takav imali nešto jako malo u sumrak Tuđmanove vlasti, mislim da su glavni u njemu bili navijači Dinama.

I zapravo su hrvatski neprotest i srpski protest potpuno u skladu sa tradicijama ova dva naroda. Hrvati su oduvek jednostavno prihvatali modu koja dolazi sa zapada, bezpogovorno, bez sumnje i dovođenja u pitanje. Tako je bilo sa nacizmom, tako sa komunizmom, sa neoliberalizmom. Tako je sada sa stabilokratijom.

Srbi potpuno suprotno, kako su u sklopu odbrane spoljašenje slobode, odbijali i suprotstavljali se nehumanim evropskim ideologijama, tako su u ime odbrane unutrašnje slobode i demokratije borili se protiv diktatorskih vladara. Bez obzira podržava li ih Evropa ili ne.

Ovi protesti bacaju svetlost na prirodu srpskog i hrvatskog patriotizma.
Veliki srpski protresti, 1996, 2000, i ovaj aktuelni, kao i niz ranijih pod avovom diktaturom su zapravo protesti za demokratiju.
Hrvati su takav imali nešto jako malo u sumrak Tuđmanove vlasti, mislim da su glavni u njemu bili navijači Dinama.

I zapravo su hrvatski neprotest i srpski protest potpuno u skladu sa tradicijama ova dva naroda. Hrvati su oduvek jednostavno prihvatali modu koja dolazi sa zapada, bezpogovorno, bez sumnje i dovođenja u pitanje. Tako je bilo sa nacizmom, tako sa komunizmom, sa neoliberalizmom. Tako je sada sa stabilokratijom.

Srbi potpuno suprotno, kako su u sklopu odbrane spoljašenje slobode, odbijali i suprotstavljali se nehumanim evropskim ideologijama, tako su u ime odbrane unutrašnje slobode i demokratije borili se protiv diktatorskih vladara. Bez obzira podržava li ih Evropa ili ne.

Ako ista, Crnogorci su pokazali kao najvecu gradjansku neposlusnost i protestante.

1. Mi smo najveci otpor dali Karadjordjevicima od 1919-1927 stotine ubijenih srpskih zandarmi, bozicni ustanak, i veliki politicki angazman Crnogoraca za nezavisnost
2. 1991 - Crnogorci na Cetinju jedini suprotstavljali Milosevicu i srpskoj ratnoj propagandi dok niko drugi nije smio
3. 2021 - belvederski protest - najveci protesti Crne Gore do tad, potresli su drzavu do temelja, citav drzavni aparat je pao 3 dana.

Ako ista, Crnogorci su pokazali kao najvecu gradjansku neposlusnost i protestante.

1. Mi smo najveci otpor dali Karadjordjevicima od 1919-1927 stotine ubijenih srpskih zandarmi, bozicni ustanak, i veliki politicki angazman Crnogoraca za nezavisnost
2. 1991 - Crnogorci na Cetinju jedini suprotstavljali Milosevicu i srpskoj ratnoj propagandi dok niko drugi nije smio
3. 2021 - belvederski protest - najveci protesti Crne Gore do tad, potresli su drzavu do temelja, citav drzavni aparat je pao 3 dana.
3. Na belvederskom pokušaju uskraćivanja slobode kretanja građanima CG, belvederaši rasterani sa par suzavaca.
2. 1991. Devetog marta na Trgu Slobode bilo je sedamsto puta više ljudi nego na okupljanju cetinjskih magaraca.
1. kako si interpretirao 3. i 2. mogu misliti kako je ovo 1. :rotf:

Vučić je potpisao Briselski sporazum i usmeno prihvatio francusko-nemački plan u Ohridu odnosno priznao Albancima na Kosovu sve što ih čini državom. Priznao: njihovo pravosuđe, njihovu policiju, njihov parlament, njihove tablice i registracije za automobile, njihove pasoše, njihove lične karte, njihove diplome. Čak se u jednom od tih dokumenata spominje obaveza Srbije da se ne protivi kada Kosovo krene da traži članstva u međunarodnim organizacijama. Maltene Vučić je 90% a možda i više priznao nezavisnost Kosova. Čak je i Tadić ispao Srbenda u poređenju sa Vučićem. Za vreme Tadićeve vlasti Srbija je kontrolisala sever Kosova skoro kao Niš. Za vreme Vučićeve vlasti albanske oružane snage upadaju na sever Kosova kad god žele i rade šta hoće. Kako je moguće da zbog toga nema masovnih protesta po Srbiji? Gde su Delije, Grobari, Dveri, Srpska pravoslavna crkva? Zar je moguće da ih je Vučić sve kupio ili je toliko nadnaravno pametan da ih je sve uspio prevariti i ubediti da zapravo brani srpske interese na Kosovu ili su mu možda oprostili jer im je napravio malo autoputeva i malo povećao plaće? U čemu je fora? Kako mu to uspeva? Kako to da Srbi stalno tvrde da je Kosovo srce Srbije, da su tamo najvažniji srpski manastiri, da su tamo bile najbitnije srpske bitke a spremni su pustiti Vučića da sve to preda i proda? Zar nije to kontradiktorno i uskakanje sebi u stomak? Zašto se u Srbiji oko svega prave veliki protesti Litijum, Rio Tinto, Ribnikar, Novi Sad a nikad ili retko zbog Kosova? Pre 30 godina kad je bio rat u Hrvatskoj Hrvati nisu hteli da prihvate niti da Krajina bude autonomija u sastavu Hrvatske a kamoli da bude nezavisna država ili da se pripoji Srbiji. Jednostavno nisu hteli ni Srbe u Hrvatskoj a kamoli bilo kakvu Krajinu. Da je Tuđman prihvatio plan Z-4 pa ja mislim da bi ga razapeli kao Isusa na trgu bana Jelačića.
i bez citanja ovog teksta, dovoljan je i naslov teme, daklem, ne moze biti patriota onaj koji je sebe stavio u sluzbu americkih interesa umesto u sluzbu svog naroda.
Srbi su patriote jer nisu u NATO.

3. Na belvederskom pokušaju uskraćivanja slobode kretanja građanima CG, belvederaši rasterani sa par suzavaca.
2. 1991. Devetog marta na Trgu Slobode bilo je sedamsto puta više ljudi nego na okupljanju cetinjskih magaraca.
1. kako si interpretirao 3. i 2. mogu misliti kako je ovo 1. :rotf:

Dobro tise malo, ka vazda pamcenje vase kao zlatna ribica....

Kako smo mi to sebe stavili u službu američkih interesa a ne u službu svog naroda?
Tako sto niste hteli da vam tenkovi srpske Sluzbe cuce na glavnim trgovima Zagreba.

Tako razmisljaju prosecne srpske patriote.

Hrvati su podanici jer su rekli 'NE' srpskoj Sluzbi, a Srbi su slobodarski narod kojima srpska Sluzba vlada diktatorski od kada postoji.

Pokondireni svinjari su pričali u skupštini narodnim jezikom da ih prost narod razumije, dok su pokondireni konjušari pričali latinski i mađarski da bi ga gazda razumio. Nije isto. Kakve Magna Carte, kakve ***** materine, niti smo Anglosaksonci, niti smo Francuzi, koga briga kako su oni pričali međusobno u srednjem vijeku!

I onda na koncu pokondireni svinjari izlaze iz Carinskog rata kao pobjednici nad nadmoćnom bečkom i peštanskom aristokratijom :mrgreen:

Sto znaci "pokondireni"?

Vučić je potpisao Briselski sporazum i usmeno prihvatio francusko-nemački plan u Ohridu odnosno priznao Albancima na Kosovu sve što ih čini državom. Priznao: njihovo pravosuđe, njihovu policiju, njihov parlament, njihove tablice i registracije za automobile, njihove pasoše, njihove lične karte, njihove diplome. Čak se u jednom od tih dokumenata spominje obaveza Srbije da se ne protivi kada Kosovo krene da traži članstva u međunarodnim organizacijama. Maltene Vučić je 90% a možda i više priznao nezavisnost Kosova. Čak je i Tadić ispao Srbenda u poređenju sa Vučićem. Za vreme Tadićeve vlasti Srbija je kontrolisala sever Kosova skoro kao Niš. Za vreme Vučićeve vlasti albanske oružane snage upadaju na sever Kosova kad god žele i rade šta hoće. Kako je moguće da zbog toga nema masovnih protesta po Srbiji? Gde su Delije, Grobari, Dveri, Srpska pravoslavna crkva? Zar je moguće da ih je Vučić sve kupio ili je toliko nadnaravno pametan da ih je sve uspio prevariti i ubediti da zapravo brani srpske interese na Kosovu ili su mu možda oprostili jer im je napravio malo autoputeva i malo povećao plaće? U čemu je fora? Kako mu to uspeva? Kako to da Srbi stalno tvrde da je Kosovo srce Srbije, da su tamo najvažniji srpski manastiri, da su tamo bile najbitnije srpske bitke a spremni su pustiti Vučića da sve to preda i proda? Zar nije to kontradiktorno i uskakanje sebi u stomak? Zašto se u Srbiji oko svega prave veliki protesti Litijum, Rio Tinto, Ribnikar, Novi Sad a nikad ili retko zbog Kosova? Pre 30 godina kad je bio rat u Hrvatskoj Hrvati nisu hteli da prihvate niti da Krajina bude autonomija u sastavu Hrvatske a kamoli da bude nezavisna država ili da se pripoji Srbiji. Jednostavno nisu hteli ni Srbe u Hrvatskoj a kamoli bilo kakvu Krajinu. Da je Tuđman prihvatio plan Z-4 pa ja mislim da bi ga razapeli kao Isusa na trgu bana Jelačića.

Po mom sudu daleko vece patriote su Hrvati. Zasto?

Jer njihov patriotizam je iskreniji, njihova ljubav prema njihovoj drzavi se vidi, osjeca se. Oni bas vole svoje parce zemlje i ne bi je zamijenili nicim drugom. Slusaj bilo koju pjesmu Tompsona ili Miroslava Skora i ukapiraces.

To se ne vidi tolko kod Srba - koji vise vole da igraju da su zrtve, glume patetiku, ili megalomanija da je pola evropa srpska, itd. Vise pjevaju i slave teritorije koje se ne nalaze u Srbiji nego u Srbiji.

Po mom sudu daleko vece patriote su Hrvati. Zasto1?

Jer njihov patriotizam je iskreniji, njihova ljubav prema njihovoj drzavi se vidi, osjeca se. Oni bas vole svoje parce zemlje i ne bi je zamijenili nicim drugom. Slusaj bilo koju pjesmu Tompsona ili Miroslava Skora i ukapiraces.

To se ne vidi tolko kod Srba - koji vise vole da igraju da su zrtve, glume patetiku, ili megalomanija da je pola evropa srpska, itd. Vise pjevaju i slave teritorije koje se ne nalaze u Srbiji nego u Srbiji.
Ништа не говори љубав као графит из Хрв. 1991. пред рат: "Смрт Србима-волим Хрватску!"

Прошао сам цијели свијет али ниђе не виђох такво лудило мржње. Мени Хрвати сви имају фаце као да су у неком грчу, никад ништа не ваља и никад им није право.
Ово су примјетили и неки Аустријанци и Мађари још крајем 19. вијека.

Ништа не говори љубав као графит из Хрв. 1991. пред рат: "Смрт Србима-волим Хрватску!"

Прошао сам цијели свијет али ниђе не виђох такво лудило мржње. Мени Хрвати сви имају фаце као да су у неком грчу, никад ништа не ваља и никад им није право.
Ово су примјетили и неки Аустријанци и Мађари још крајем 19. вијека.

Ponekad moras se pitati da li je neko zasluzio mrznju.

Ponekad moras se pitati da li je neko zasluzio mrznju.
Ово све говори о теби.
Мораш бити стварно ненормалан да тако размишљаш.

С чиме је моја баба као 12 годишње дијете ЗАСЛУЖИЛА да из грма гледа своје сусједе и родбину на врпи као у хорор филму, неписмене сељаке који никакве везе са било чим имали нијесу?
Теби фали нешто изнутра.

Апсолутно никакав проблем нијесам имао са тим да су се Хрвати чак и оружано борили за своја политичка убјеђења. Свакакав проблем имам што је то била борба не само за политику него против мене и мог народа.

Back