- Poruka
- 13.925
Moram da se nasmejem, jok, kupe najskuplji auto i projure kroz grad da pocrkaju dušmaniБиће да се узвишени Скандинавци уопште не ложе на паре.![]()

Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: Za ovu funkciju potrebno je da sajtu pristupite pomoću ugrađenog pregledača "Safari".
Moram da se nasmejem, jok, kupe najskuplji auto i projure kroz grad da pocrkaju dušmaniБиће да се узвишени Скандинавци уопште не ложе на паре.![]()
Moram da se nasmejem, jok kupe najskuplji auto i projure kroz grad da pocrkaju dušmani![]()
Mislim da si sada potvrdio ono što sam malopre navela, da smo mi narod koji je oduvek cenio odelo a ne čoveka, uslovljeni smo izgleda, takvom kulturom ili mentalitetom ili nevaspitanjem i neobrazovanošću. Najskromniji ljudi koje ja znam su ljudi koji zaista imaju puno novca ali ne i potrebu da svojim odevanjem to drugima nabijaju na nos. I ako može, bez vređanja Roma.Једино чему треба да се насмејеш је сопственој кратковидости. Постоји милион и један начин да се материјални и друштвени статус демонстирају, а како ће он изгледати је условљено културом.
Суштински посматрано, сви такви људи су исти као цигани који се оките златом и пројуре у најскупљем ауту кроз град.
jeste, ali cim predju Horgos bace kesu sa djubretom iz auta u pokretuPa dobro
Pa dobro, ne treba ni mi da budemo večno zatucani balkanci. Možemo malo da se potrudimo da nešto iz razvijenog sveta profunkcioniše i kod nas. Ne verujem da je tako teško. Svi naši koji emigriraju tamo se očas posla prilagode na bolje.
Budalastina, zasto bi se brisale socijalne razlike medju decom? Da se roditelji osecaju bolje?Pogledajte prilog 1411486
Početak nove školske godine doneo je staru glavobolju roditeljima, posebno onim srednjeg i slabijeg materijalnog statusa. Školska dvorišta danas izgledaju kao modne piste poznatih brendova, a podsmehu su izložena deca čije porodice ne mogu da priušte tako skupu garderobu. To je danas i jedan od povoda za vršnjačko, verbalno i psihičko nasilje.
Trend među jutjuberima "koliko košta autfit", preselio se i u škole. Đaci masovno koriste aplikacije za skeniranje QR kodova na garederobi, zagledaju etikete kod vršnjaka kako bi se uverili da li je nešto "orginal ili fejk".
Porodice srednjeg i nižeg socijalnog statusa našle su se pod ogromnom pritiskom - kako deci da obezbede da se "ne razlikuju od svojih vršnjaka". Koliko je to teško najbolje znaju mame i tate koji imaju dva ili tri đaka u kući. Početak septembra obično za njih znači i podizanje novog kredita kako bi decu pripremili za polazak u školu.
Da u odevanju učenika nešto ozbiljno "škripi" svesni su svi - roditelji, nastavnici, direktori škola. Skoro sve osnovne i srednje škole pred početak školske godine dale su jasne instrukcije šta je dozvoljeno, a šta ne nositi na časovima. U kodeksu oblačenja stoji da su zabranjene helanke, kratke majice, bermude, ali i trenerke, dukserice sa kapuljačama.
U jednoj prestoničkoj školi u centru grada grupa roditelja pokrenula je peticiju da se uvedu uniforme, kako bi se smanjile socijalne razlike među decom. Zagovornici uniformi kao jednog od rešenja svesni su da to neće ići tako lako. Pozivaju se na razvijene zemlje poput Francuske, Norveške, Kanade, gde su uniforme obavezne u svim školama. Đaci obično imaju letnju i zimsku uniformu, uglavnom majice i dukserice sa amblemima škole.
Socijalne razlike među decom i ko nosi kakvu garderobu, da li je brendirana ili ne u toj školi su prepoznali kao mogućnost za vršnjačko nasilje. Zato su krenuli sa tom idejom o uniformama. U toj niškoj osovnoj školi među prvima su ukinuli mobilne telefone na časovima. Prezadovoljni su efektom te mere. Kako kažu sada se deca više druže, smanjeno je digitalno nasilje.
link
Da, roditelji i mediji su to nametnuli deci, tu opsednutost stvarima...Budalastina, zasto bi se brisale socijalne razlike medju decom? Da se roditelji osecaju bolje?
Realna stvar je da te razlike vide po tretmanu nastavnog osoblja i onda je bolje da se odmah sretnu sa svojim statusom i prilagode.
Није и никад неће бити.uniforma jeste resenje
Наравно.Nije više problem odeća i nedostatak školske uniforme.
Problematika je dublja i obuhvata čitavo društvo.
Ponovno uvođenje uniformi doneće nove socijalne podele, stvoriće se prestižne uniforme, škole već postoje.To je u svetu već viđeno.
Po meni, ništa se time ne menja.
Oduvek bilo? Znači, mi smo oduvek narod kome je bilo bitno šta ko obuče a ne ko je kakav čovek? I onda se pitamo zašto nam ovako dobro ide u državi...
Не ради се о цењењу него о жељи да и ти имаш.Mislim da imam dovoljno godina da mogu reći da mojim roditeljima nije bilo mnogo bitno da mi kupuju najskuplje stvari. Niti sam manje cenila drugove koji nisu imali brendiranu garderobu.
Jesmo, ali bar ja, od džeparca koji sam zaradila a ne sa maminom i tatinom lovom, tako da sam naučila i da cenim rad a ne samo celofanНе ради се о цењењу него о жељи да и ти имаш.
Ишли смо у Италију и Грчку и оданде доносили најке или тајгерке, левис панталоне, лакост кошуље јер тога код нас није било.
Увек је било раслојавања и жеља.
Сећам се моје маме кад ми је причала.
У предратним школама није било брендова али је било ко ти је сашио одећу, да ли девојчице имају и какав имају вез на крагни. Какав школски прибор имаш. Увек, али апсолутно увек још од пећинског човека који је бирао да ли има кожу лава или бика на себи се гледало шта носиш и прича како тога некад није било је шупља прича која нема основа.
Pa nije. Morali bi da imaju iste telefone i da jedu isto za užinu i slično. Razlike postojeuniforma jeste resenje