Да ли су сви у окружењу против нас?

Khal Drogo

Elita
Poruka
16.417
Ауторска тема

У земљи Србији се перфидно протура једна мантра, на томе раде предано антисрпски медији, који често пласирају текстове тако насловљене или са том поруком, како су сви, некад цијели свијет а некад сво окружење, ма шта то значило, против нас.
Онда у правилу иде аутошовинистички памфлет који се наслови или се "поентира" поруком "нешто није у реду са нама чим су сви против нас".
На тој мантри политички рејтинг граде и партије, како смо ето жртве антисрпске пропаганде и како они јадни ето ту не могу пуно промијенити.

Да ли су сви против нас? Да ли је цијели свијет против нас? У данашњем времену када је свијет постао глобално село, то је лако провјерљиво, можете и личним контактом провјерити шта људи различитих народности и култура мисле о Србији и Србима. Изненадићете се да боље котирамо него што се то настоји прогурати увјерење и боље него ли смо заслужили. Истина, иде та пропаганда из свјетских водећих медија гдје се на "гријехе" неких злоћи у роду нашем повремено подсјећа. Но знате шта, у "нормалном" свијету људи нису умова контаминираних дневном политиком као у Србији и мало ко то посебно "региструје", зато спортски догађаји имају кудикамо више одјека, и на основу којих ће људи формирати своје мишљење.
Такође за ове политичаре у земљи Србији за које неки мисле да су много важне фаце, у бијелом свијету је мало ко уопште чуо, Зато јесу чули за Ђоковића, Јокића и друге успјешне српске спортисте, за Александра Атанасијевића је сваки други Бразилац чуо, многи ће вам рећи шта мисле о њему, за Александра Вучића нити један није чуо, за млађаног Миомира Кецмановића је барем 50 пута више људи чуло него за овог Вучића или неке друге ко бива важне фаце који не силазе са страница таблоида у земљи Србији.
Сви ти спортисти или пак Срби из сфере културе су допринијели да, не нашом "кривицом", котирамо сасвим добро, па барем 90+% људи ове планете има сасвим добро мишљење о Србији или нашем роду. Тако да је стереотипна мантра како су сви против нас или сви Србе доживљавају овако или онако, прилично будаласта.

Да ли су сви у окружењу против нас? Или непријатељски расположени? Ако гледамо планету, увијек између народа комшијских земаља постоје несугласице, трзавице, нетрпељивости, некад то прерасте у анимозитет, и то је нешто неизбјежно код комшија. Гледајући тако ствари, са Мађарима, Румуњима, Бугарима, Грцима, значи оно најближе окружење, имамо сасвим добре односе, вјероватно боље него што је то уобичајено код комшијских земаља гдје односе не ријетко оптерећује и прошлост. Са Бугарима и Мађарима смо кроз прошлост знали бити и на ратној нози, увијек то има рефлексија, но како год гледали, односи су добри. Наравно они који траже примјере нетрпељивости, проблеме, међунационалне инциденте, и наћи ће, то нема везе са овом причом.

Немамо са свима у комшилуку складне односе. И ти односи нису добри са онима са којима смо били у не тако давној прошлости у истој држави. Зашто нису бољи односи, до кога је, можемо нашироко полемисати, износити аргументе и контраергументе, супростављати ставове, и то често оде у разглабање без краја.
Код свих народа неизбјежни су и национализми који ако се изроде у свој искварени облик, могу штетити односу са другим народима. Услијед често пренападне афирмације једне идеологије, у не тако давним прошлим временима, национализму се увијек давала негативна конотација, да је то само по себи нешто рђаво. То наравно не мора бити тако, напротив, а национализам може допринијети и очувању правих вриједнсти.
Народи прошлости богате догађајима, свој национализам граде на историји, свијести о посебности, да су изњедрили славне династије, велике личности, да су оставили трага у култури, умјетности, архитектури, науци или пак вјештини ратовања, да су у неким временима били покретачи процеса који ће имати некад локалне а некад и глобалне рефлексије.
Када гледамо национализме у комшилуку, хрватски, бошњачки и монтенегрински, превасходно или искључиво се темеље на србофобији, срофобијом се напајају, попуњавају садржајем, без србофобије ти национализми, а у случају Бошњака и Монтенегрина и свијест о посебности тих народа, су празне љуштуре.
Ако неко мисли да је могуће успоставити блиске односе са онима умова заробљених у национализму који се темељи превасходно или искључиво на србофобији, у заблуди је.
Када се каже или напише како су сви у окружењу против нас, то "окружење" се некако сведе на народе са којима смо не тако давно дијелили исту државу, но ако погледамо мало шире, увидјећемо да је то не баш смислена мантра.
Елем, када чујете или прочитате да "нешто није у реду са нама чим су сви против нас" они који понављају ту подваљену мантру или су забраздили у аутошовинизму или су једнставно малоумни па само понављају оно што су чули, неспособни да разумију смисао поруке. Другима је опроштено, првима јок

"У земљи Србији се перфидно протура једна мантра, на томе раде предано антисрпски медији, који често пласирају текстове тако насловљене или са том поруком, како су сви, некад цијели свијет а некад сво окружење, ма шта то значило, против нас.
Онда у правилу иде аутошовинистички памфлет који се наслови или се "поентира" поруком "нешто није у реду са нама чим су сви против нас".
На тој мантри политички рејтинг граде и партије, како смо ето жртве антисрпске пропаганде и како они јадни ето ту не могу пуно промијенити....

...Када гледамо национализме у комшилуку, хрватски, бошњачки и монтенегрински, превасходно или искључиво се темеље на србофобији, срофобијом се напајају, попуњавају садржајем, без србофобије ти национализми, а у случају Бошњака и Монтенегрина и свијест о посебности тих народа, су празне љуштуре.
Ако неко мисли да је могуће успоставити блиске односе са онима умова заробљених у национализму који се темељи превасходно или искључиво на србофобији, у заблуди је. ....."

Lijepo da se autaš i priznaješ da si antisrbin. Nisu tekstovi duzi od dva redka za tebe, pogubis se između prve i zadnje rijeci .:whistling:

Poslednja izmena:
Ауторска тема

У земљи Србији се перфидно протура једна мантра, на томе раде предано антисрпски медији, који често пласирају текстове тако насловљене или са том поруком, како су сви, некад цијели свијет а некад сво окружење, ма шта то значило, против нас.
На тој мантри политички рејтинг граде и партије, како смо ето жртве антисрпске пропаганде и како они јадни ето ту не могу пуно промијенити.

Да ли су сви против нас? Да ли је цијели свијет против нас? У данашњем времену када је свијет постао глобално село, то је лако провјерљиво, можете и личним контактом провјерити шта људи различитих народности и култура мисле о Србији и Србима. Изненадићете се да боље котирамо него што се то настоји прогурати увјерење и боље него ли смо заслужили. Истина, иде та пропаганда из свјетских водећих медија гдје се на "гријехе" неких злоћи у роду нашем повремено подсјећа. Но знате шта, у "нормалном" свијету људи нису умова контаминираних дневном политиком као у Србији и мало ко то посебно "региструје", зато спортски догађаји имају кудикамо више одјека, и на основу којих ће људи формирати своје мишљење.
Такође за ове политичаре у земљи Србији за које неки мисле да су много важне фаце, у бијелом свијету је мало ко уопште чуо, Зато јесу чули за Ђоковића, Јокића и друге успјешне српске спортисте, за Александра Атанасијевића је сваки други Бразилац чуо, многи ће вам рећи шта мисле о њему, за Александра Вучића нити један није чуо, за млађаног Миомира Кецмановића је барем 50 пута више људи чуло него за овог Вучића или неке друге ко бива важне фаце који не силазе са страница таблоида у земљи Србији.
Сви ти спортисти или пак Срби из сфере културе су допринијели да, не нашом "кривицом", котирамо сасвим добро, па барем 90+% људи ове планете има сасвим добро мишљење о Србији или нашем роду. Тако да је стереотипна мантра како су сви против нас или сви Србе доживљавају овако или онако, прилично будаласта.

Да ли су сви у окружењу против нас? Или непријатељски расположени? Ако гледамо планету, увијек између народа комшијских земаља постоје несугласице, трзавице, нетрпељивости, некад то прерасте у анимозитет, и то је нешто неизбјежно код комшија. Гледајући тако ствари, са Мађарима, Румуњима, Бугарима, Грцима, значи оно најближе окружење, имамо сасвим добре односе, вјероватно боље него што је то уобичајено код комшијских земаља гдје односе не ријетко оптерећује и прошлост. Са Бугарима и Мађарима смо кроз прошлост знали бити и на ратној нози, увијек то има рефлексија, но како год гледали, односи су добри. Наравно они који траже примјере нетрпељивости, проблеме, међунационалне инциденте, и наћи ће, то нема везе са овом причом.

Немамо са свима у комшилуку складне односе. И ти односи нису добри са онима са којима смо били у не тако давној прошлости у истој држави. Зашто нису бољи односи, до кога је, можемо нашироко полемисати, износити аргументе и контраергументе, супростављати ставове, и то често оде у разглабање без краја.
Код свих народа неизбјежни су и национализми који ако се изроде у свој искварени облик, могу штетити односу са другим народима. Услијед често пренападне афирмације једне идеологије, у не тако давним прошлим временима, национализму се увијек давала негативна конотација, да је то само по себи нешто рђаво. То наравно не мора бити тако, напротив, а национализам може допринијети и очувању правих вриједнсти.
Народи прошлости богате догађајима, свој национализам граде на историји, свијести о посебности, да су изњедрили славне династије, велике личности, да су оставили трага у култури, умјетности, архитектури, науци или пак вјештини ратовања, да су у неким временима били покретачи процеса који ће имати некад локалне а некад и глобалне рефлексије.
Када гледамо национализме у комшилуку, хрватски, бошњачки и монтенегрински, превасходно или искључиво се темеље на србофобији, срофобијом се напајају, попуњавају садржајем, без србофобије ти национализми, а у случају Бошњака и Монтенегрина и свијест о посебности тих народа, су празне љуштуре.
Ако неко мисли да је могуће успоставити блиске односе са онима умова заробљених у национализму који се темељи превасходно или искључиво на србофобији, у заблуди је.
Када се каже или напише како су сви у окружењу против нас, то "окружење" се некако сведе на народе са којима смо не тако давно дијелили исту државу, но ако погледамо мало шире, увидјећемо да је то не баш смислена мантра.
Елем, када чујете или прочитате да "нешто није у реду са нама чим су сви против нас" они који понављају ту подваљену мантру или су забраздили у аутошовинизму или су једнставно малоумни па само понављају оно што су чули, неспособни да разумију смисао поруке. Другима је опроштено, првима јок
to nije tacno, naprotiv,...ako cemo dublje da analiziramo,
srbija ima vise prijatelja nego komsije, i vecina drzava uopste,
tu ne mislim na okruzenje, a cinjenica je da tu niko nikog ne voli, ne, oni se cak mrze,
u stvari stvori se brak i ljubav iz interesa, samo kad treba srbe da ubijaju,
taj nas komsiluk je neka najgrdja sorta ljudi,
a sto se prijatelja tice, pa imamo ih svuda,
rusi, kinezi, dosta arapskih i muslimanskih drzava,
latinska amerika, afrika,
u stvari svuda, smo postovani i sa svima imamo korektne odnose,
sem sa zlom sa zapada,
dok hrvate recimo niko ne ferma ni dva posto,
o ostalim zakrzljalima i da ne govorim

Nemojmo o hrvatima i bosnjacima tako. Crnogorci su poseban slucaj. Mi smo jedan narod, jedna nacija. Crnogorci su kroz istoriju elitni Srbi, nad Srbi.to sto odmetnuta vladajuca klika, oni sasvim dobro radi svoj posao i za izdaju su dobro placeni. Hrvati i bosnjaci su u jednom trenutku istorije prodali nacionalnost za bolju buducnost i dobili okupaciju. Okupirani su jednako koliko i Srbi. Medjutim zanimljivo je, vratice se matrici. I hrvati i bosnjaci ce opet biti pravoslavni Srbi mislim do kraja ovog veka. Srbija osnazena Rusijom i Kinom ce nacrtace nove granice u starim okvirima koji joj pripadaju, bez ispaljenog metka.

Nemojmo o hrvatima i bosnjacima tako. Crnogorci su poseban slucaj. Mi smo jedan narod, jedna nacija. Crnogorci su kroz istoriju elitni Srbi, nad Srbi.to sto odmetnuta vladajuca klika, oni sasvim dobro radi svoj posao i za izdaju su dobro placeni. Hrvati i bosnjaci su u jednom trenutku istorije prodali nacionalnost za bolju buducnost i dobili okupaciju. Okupirani su jednako koliko i Srbi. Medjutim zanimljivo je, vratice se matrici. I hrvati i bosnjaci ce opet biti pravoslavni Srbi mislim do kraja ovog veka. Srbija osnazena Rusijom i Kinom ce nacrtace nove granice u starim okvirima koji joj pripadaju, bez ispaljenog metka.
"Elitni Srbi" su po tebi i Hrvati i Bošnjaci koliko se borite i trudite da ih privučete srpstvu. Samo što su Srbi u Srbiji onda?

"Elitni Srbi" su po tebi i Hrvati i Bošnjaci koliko se borite i trudite da ih privučete srpstvu. Samo što su Srbi u Srbiji onda?
Ne. Vrlo jasno sam napisao da su Crnogorci kroz istoriju elitni Srbi nad Srbi.
A da su hrvati i bosnjaci popustili pred katolickom evropom i islamistickom imperijom i promenili veru i naciju.
Prodali naciju za okupaciju, a okupirani smo i mi koji smo ostali Srbi.
U sustini videcemo vreme ce pokazati ko ce koga smazati.
Umesto sto se mrzimo bolje da pravimo lovu a ovako i mi i vi okupirani. Emigriramo u nemacku i austriju a nama naseljavaju teroriste isisovce.

U okruzenju jesu svi protiv nas a ostatak sveta mislim da ne interesujemo, ali nije lako sprati ljagu koju su nam naneli nasi neprijatelji sto i dalje rade, siptari npr. Srbi su dosta iskompleksiran narod i prihvataju ono sto siptari, hrvati i muslimani govore o njima, i onda valjda da bi im se dopali pocnu u to da veruju. Naravno ne svi ali ima tako tih liberala sto se lizu sa gorepomenutim neprijateljima.

Tkoji svi u okruženju?
Сврха теме и уводног поста који је реакција на један аутошовинистички трактат у антисрпском порталу "Данас" је управо да разбијемо подваљену фразу да "сви у окружењу" нису само они које доживљавају комшијама они који још нису преболили Југу већ и неке друге земље и народи који вијековима са нама дијеле судбину на овој балканској вјетрометини. Управо зато сам у уводном посту нагласио
Ако гледамо планету, увијек између народа комшијских земаља постоје несугласице, трзавице, нетрпељивости, некад то прерасте у анимозитет, и то је нешто неизбјежно код комшија. Гледајући тако ствари, са Мађарима, Румуњима, Бугарима, Грцима, значи оно најближе окружење, имамо сасвим добре односе, вјероватно боље него што је то уобичајено код комшијских земаља гдје односе не ријетко оптерећује и прошлост. Са Бугарима и Мађарима смо кроз прошлост знали бити и на ратној нози, увијек то има рефлексија, но како год гледали, односи су добри.
да са народима у окружењу, Мађарима, Румуњима, Бугарима, Грцима, имамо вјероватно боље односе него што је то уобичајено код комшијских земаља гдје односе не ријетко оптерећује и прошлост.

У чему је проблем да се, рецимо, крене са обнављањем комшијских односа са Бошњачким народом?

Imamo mi odnose sa njima. Loše.

A ne vidim zašto je obaveza da sa svim komšijama imaš dobre odnose.

To čak nije ni prirodno.

Eto, mi smo krivi za ovo ili ono...priznajem, krivi smo...

Samo, što se mene tiče, svi ti kojima smo nešto skrivili, mogu da se teraju u pitchku materinu.

Ja kod njih ne idem, a oni meni ovde ne trebaju.

Imamo mi odnose sa njima. Loše.

A ne vidim zašto je obaveza da sa svim komšijama imaš dobre odnose.

To čak nije ni prirodno.

Eto, mi smo krivi za ovo ili ono...priznajem, krivi smo...

Samo, što se mene tiče, svi ti kojima smo nešto skrivili, mogu da se teraju u pitchku materinu.

Ja kod njih ne idem, a oni meni ovde ne trebaju.
Srboćetnik. :D

Mi imamo dva problema.
Imamo lose odnose sa svim komsijama, sto nije normalno.

Sile koje odredjuju sta se desava na ovim prostorima, gledaju na problem kroz oci nasih komsija.

Nije tačno. Mi imamo loše odnose sa onim komšijama sa kojima smo ratovali devedesetih.

Sa ostalima imamo sasvim normalne, sa nekima bolje, sa nekima lošije, ali ni po čemu ne odstupamo od najvećeg dela sveta.

Pogotovo kada je Balkan u pitanju. Ko malo poznaje istoriju, zna da na Balkanu između komšija nikada nije bilo harmonije.

A ovo drugo, o silama, smatram krajnje naivnim.

Ne gleda nijedna sila koja ovde vedri i oblači ništa kroz oči i poglede balkanske gologuzije.

Umetnost "spoljne" politike balkanske gologuzije je da uklopi sebe i svoj interes u pogled i interes neke sile.

@Slaven777

Ти ми делујеш као неострашћен човек.

Шта, по твом мишљењу, треба да буде будућа основа за однос српског и бошњачког народа?

Мислим, какав јавни дискурс?

Prolazak vremena. Ništa ne leči rane kao vreme, a bilo koji pritisci sa strane koji pokušavaju ubrzati procese, samo ostvaruju kontraefekte. U situaciji uzavrelih strasti, dok još uvek traju suđenja i Hagu i dok se tek otvara bolno poglavlje OVK zločinaca, iracionalno je očekivati da bi bilo koji pojedinac Srbin ili musliman mogao autohtono ubrzati nekakvo pomirenje, jer je prirodni potez lustracija i stvaranje teorija zavere koji će poništiti bilo kakve napore na tom planu.

Dok god postoje otvorena pitanja, kao što su Bosna, Crna Gora, Kosovo i Makedonija (a sva su još uvek otvorena, bez obzira na to što ih neki proglašavaju zatvorenim jer bi tako želeli) ovde ne može biti govora o prijateljskim i dobrosusedskim odnosima između Bošnjaka i Srba, odnosno o nekakvom pomirenju. Koraci treba da budu vrlo lagani i postepeni; znači da jedan Nosferatu dođe na srpski forum i ne piše šta ste genocidisali Bošnje, već sa pitanjem jesu li muhamedanci Spawn of Satan ili možda ne?

Što se tiče nekog pragmatičnijeg odgovora, ja sam zvek mislio da neki pozitivni suodnos može biti uspostavljen u Crnoj Gori. Dakle, poslati tamo Zukorlića i raditi na platformi srpsko-bošnjačkog pomirenja, jer upravo savez Srba i Bošnjaka je ono što može, praktično isključujući Crnogorce, svrgnuti Mila i od CG napraviti nekakvu srpsko-bošnjačku državu. Naravno, put ka tome je izuzetno težak i ne može se reći da ove litije tome pomažu. Nepoverenje je izuzetno veliko, ali ako je igde moguće pomirenje i savetništvo između ta dva naroda, to mora poći od Sandžaka. Postoje kompromisi koji mogu biti za obe strane prihvatljivi; npr. vraćanje trobojke kao zastave CG, ali bez krstova (tj. bez dvoglavog orla) koji su simbol hrišćanstva o što crnogorski muslimani odavno traže.

No, nekako bih rekao da je idealno prilika za to bila propuštena još 2006. godine, a sada je sve teže i teže, zato što režim u Podgorici počiva na temeljima straha od zle velikosrpske politike, te tako i zastrašivanja svih manjina. Ali, to je jedini način da Srbi uspešno dođu na vlast tamo i može biti osnov za neku dalju saradnju (npr. Srbi postave prvog muslimana na čelo crnogorske vlade).

Nije tačno. Mi imamo loše odnose sa onim komšijama sa kojima smo ratovali devedesetih.

Sa ostalima imamo sasvim normalne, sa nekima bolje, sa nekima lošije, ali ni po čemu ne odstupamo od najvećeg dela sveta.

Pogotovo kada je Balkan u pitanju. Ko malo poznaje istoriju, zna da na Balkanu između komšija nikada nije bilo harmonije.

A ovo drugo, o silama, smatram krajnje naivnim.

Ne gleda nijedna sila koja ovde vedri i oblači ništa kroz oči i poglede balkanske gologuzije.

Umetnost "spoljne" politike balkanske gologuzije je da uklopi sebe i svoj interes u pogled i interes neke sile.

Sve zemlje u okruzenju, ne racunajuci bivsu SFRJ, su u jednom ekonomsko politickom savezu, koji u vecini podrzava stavove nasih komsija. Tako da nema price o dobrim odnosima. U slucaju Rumunije mozemo govoriti o neutralnim odnosima i to je plafon.

SAD i EU su prihvatile sve nase protivnike, a nas drze spolja. Nazovi to kako god hoces, ali nije prijateljstvo. :confused:

Back