Da li su stale isplate ruskih penzija penzionerima u Srbiji: Novac mu uplaćen, pa vraćen

• Začetnik teme Začetnik teme Sizif
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Sizif

Strani posmatrač
Moderator
Poruka
61.180
1738783633472.png
Penzioner u Srbiji koji na svaka tri meseca prima skromnu penziju zarađenu u Rusiji, u decembru nije mogao da podigne novac sa svog računa. Ruski penzijski fond mu je, kaže, novac uplatio, ali ga je ovdašnja banka - vratila pošiljaocu. U Narodnoj banci Srbije za portal N1 ističu da platni promet sa Rusijom nije obustavljen, ali da banke u Srbiji, "u skladu sa sopstvenom procenom rizika, u svom poslovanju primenjuju međunarodne sankcije prema bankama i entitetima u Ruskoj Federaciji koji se nalaze na listama sankcija".

Redakciji N1 javio se penzioner koji prima rusku penziju.

„Radio sam jedno vreme u Rusiji, gde sam ostvario pravo na rusku penziju. Primanja su bila redovna, iznos je skroman, pa na svaka tri meseca primam uplatu u domaćoj banci“, započinje svoju priču ovaj penzioner (ime i prezime poznato redakciji).

Očekivao je, kaže, redovnu uplatu u decembru.

„Pošto uplata nikako nije stizala, pozvali smo penzijski fond u Rusiji. Tamo su rekli da mi je novac uplaćen, ali da je vraćen i da odem u svoju banku u Srbiji da to proverim“, dodaje.

Ovo su mu, kaže, potvrdili i u domaćoj banci u kojoj ima otvoren račun na koji prima rusku penziju.

„U našoj banci su mi rekli da je ukinut platni promet sa Rusijom i da je zato moj novac vraćen. Nijednu zvaničnu informaciju o tome nisam dobio – ni ja, ni moje kolege koje takođe primaju rusku penziju“, navodi ovaj penzioner.

U Narodnoj banci Srbije podsećaju da „Republika Srbija, kao što je poznato, nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji i nije obustavila platni promet sa Rusijom“.

„Ali, banke koje posluju u Republici Srbiji i koje svoju poslovnu politiku utvrđuju samostalno i u skladu sa sopstvenom procenom rizika, u svom poslovanju primenjuju međunarodne sankcije prema bankama i entitetima u Ruskoj Federaciji koji se nalaze na listama sankcija, prvenstveno vodeći računa da ne ugroze svoje poslovanje i same budu izložene takvim sankcijama“, kažu za portal N1 u NBS.

U NBS ukazuju da je Kancelarija za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD (OFAC) 21. novembra 2024. godine uvela novi paket sankcija koji se odnose na više od 50 ruskih banaka, 40 lokalnih registara hartija od vrednosti i 15 finansijskih zvaničnika, „uključujući i najveću rusku banku koja do tada nije bila pod sankcijama Gazprombanku i njene filijale u svetu“.

„Kada je reč o problemu koji je naveo vaš čitalac, a na osnovu navoda iz vašeg imejla i napred iznetog, moguće je da je banka preko koje je vaš čitalac primao penziju poslovala sa nekom od ruskih banaka koja je obuhvaćena najnovijim paketom sankcija od 21. novembra 2024. godine i da je iz navedenih razloga dalja saradnja banke u Republici Srbiji sa tom ruskom bankom obustavljena, a uplaćena sredstva penzije vraćena“, zaključuju u Narodnoj banci Srbije.

Teško je pouzdati se u određene države. Na svu sreću, EU i američki penzioneri nemaju problema. Jadni ljudi koji su živote proveli u Rusiji!

https://n1info.rs/biznis/da-li-su-s...ionerima-u-srbiji-novac-mu-uplacen-pa-vracen/

Смешна изјава НБС.

Сврха НБС је управо да спречи самовољу појединих банака на територији Србије.
Заправо признају да су икебане које служе да одржавају вештачки курс евра и да се што мање мешају у свој посао.

Нису једина таква институција. Институција на папиру.

Pa pazi, kad ti za svoju penziju moraš da tražiš neke ilegalne kanale, onda si već duboko zaglibio.
Demokratske države brinu o ljudima, pa "ma koje vere bili". Nasekirali su se za Ukrajince a javno pričaju da nemaju ništa protiv ruskog naroda već samo protiv njihovog vođstva. Da je tako, ne bi ostavili strane penzionere da crknu gladni samo da bi naškodili državi iz koje bi te penzije trebalo da budu isplaćene.

Poslednja izmena:
Ok, samo time nisu naštetili rusiji nego sirotinji
S tim se slažem... ali često ne strada onaj kome su sankcije namenjene nego upravo nedužni ljudi. U Kremlju se jede kavijar, a u Sibiru pašteta.

Čak i ti ljudi u Rusiji koji redovno primaju te penzije sa tim parama mogu samo da se slikaju... i nemaju koga da krive osim državu koja ih je opljačkala.

Oni Rusi koji su imali sreće da emigriraju, oni su jedini u boljoj poziciji.

Pritom, prosečna penzija u Rusiji je 233$... sa tim parama u Srbiji ne možeš ni osnovne račune da platiš, jer ako platiš Infostan onda nemaš šta da jedeš osim kupusa i krompira.
A zaboravio si da je za tebe i burek preskup
Koji pekmez ti jedes da mi je znati
Znam, zezam se

Смешна изјава НБС.

Сврха НБС је управо да спречи самовољу појединих банака на територији Србије.
Заправо признају да су икебане које служе да одржавају вештачки курс евра и да се што мање мешају у свој посао.

Нису једина таква институција. Институција на папиру.
Ne može da NBS naredi privatnoj poslovnoj baci da prima ili ne prima uplate iz pojedine zemlje i u pojedinoj valuti. Nema mehanizme za tako nešto.
To spada u poslovne odluke koje su na banci.

Ne, NBS donosi odluke vezano za sve banke koje posluju na teritoriji Srbije.
U koje ne spada ovo o čemu pričamo. Ne može NBS da naredi poslovnoj banci da prima uplate iz pojedine zemlje i posluje sa njom.
Može max visinu kamate, može provviziju, može max i min isplatu jer je to vezano za zakone u RS ali ne da sarađuju sa ruskom ili bilo kojom drugom bankom ako ne žele.

U koje ne spada ovo o čemu pričamo. Ne može NBS da naredi poslovnoj banci da prima uplate iz pojedine zemlje i posluje sa njom.
Može max visinu kamate, može provviziju, može max i min isplatu jer je to vezano za zakone u RS ali ne da sarađuju sa ruskom ili bilo kojom drugom bankom ako ne žele.
Nisam bas sigurna u to, mozda I jesi u pravu...

Back