Da li su Srbi primili hrišćanstvo ili ...

Christadelphian:
je hrišćanstvo primilo Srbe?

Srbi su došli na teritoriju Vizantije u 6 i 7 veku došli su sa svojim bogovima i tradicijama koje i danas drže ukombinovane u hrišćanstvo koje su zatekli.
A da li je to što su zatekli bilo ono što bi trebalo?
Ono što nam je govorio Hristos i apostoli?
Pozdrav za prvo javljanje.Javlja ti se jedan pravoslavac koji , doduse, i ne zna zasto sam sebe tako i naziva, jer pojavom novovrenih je poceo da mnogo vise razmislja o religiji ili bar o onome cemu nas uce da je religija. Drago mi je da postoji jos ljudi koji misle svojom glavom, a ne prihvataju i ne slede slepo ono sto im drugi imputiraju.Smatram da u ovom nasem, nazovi pravoslavlju je potrebno mnogo savremenosti i novih saznanja da bi nove generacije mogle da ga prihvate.Za sada toliko. Pozdrav.
 
Рекло би се да си још један који би да "реформише" оно што се реформисати не може. Јер, суштина Божје Православне Цркве и јесте у очувању оригиналне вере коју је примила од Христа преко Апостола.

Отпадници од Римокатоличке цркве, утер и братија је започела "реформацију" отпале Римокатоличке цркве, и та реформација се до дана данашњих није завршила. Сваки дан неко закључи како је секта којој припада погрешно разумела Библију, и креће у оснивање своје секте. Резултат ? Преко 20,000 "реформисаних" секти протестантизма, све тврде да су правилно разумеле Библију, а имају различита учења. 8)
 
Christadelphian:
je hrišćanstvo primilo Srbe?

Srbi su došli na teritoriju Vizantije u 6 i 7 veku došli su sa svojim bogovima i tradicijama koje i danas drže ukombinovane u hrišćanstvo koje su zatekli.
A da li je to što su zatekli bilo ono što bi trebalo?
Ono što nam je govorio Hristos i apostoli?
Dobro vece, mislim da su dolaskom na nove prostore, Srbi primili Hriscanstvo, kao i da je ono primilo njih.Ne znam da li jos uvek te svoje"bogove" drze ukombinovane u svoju veru, ne bih rekla, ali tradiciju i obicaje jos nisu izmenjali- to je sigurno. Da ne mislis na one koji NE VERUJU ni u sta- pa takvima je i hiljadu Bogova malo....POzdrav. :wink: :wink:
 
Tačno je da su Srbi dosli na teritoriju Vizantije u 6. i 7.veku. Prvobitno su zajedno sa Avarima vrsili upade preko Dunava iz Panonske oblasti da bi se u 7.veku konacno naselili na teritoriji mnogo vecoj od ove danasnje. Kako istorijski podaci kažu Srbi su primili hrišćanstvo u 9. veku za vreme dinastije Vlastimirović. Takođe se ne može poreći da su Srbi zadržali mnogo od svojih paganskih običaja i da su ustvari paganske bogove ''pretvorili'' u svece. (Kako bi inače tvrdoglavi Srbi primili hrišćanstvo? Sv. Sava je to dobro znao, i samo tako ih je mogao naterati da prime novu veru.)
 
PRE SVEGA SRBI NISU DOSLI NA BALKAN U 6 I 7 VEKU,NEGO SU TU OD 3. VEKA.PRIMILI SU HRISCANSTVO OD GRKA PUTEM NOVOG PISMA GLAGOLJICE KOJE IM JE NAMETNUTO OD VREMENA CIRILA I METODIJA. U SRPSKOM,PRAVOSLAVNOM HRISCANSTVU IPAK DO DAN DANAS POSTOJE PAGANSKI OBICAJI,KULTOVI,PRAZNICI,PREIMENOVANI BOGOVI U SVECE ITD. ODGOVOR NA TEMU JE IPAK:HRISCANSTVO JE PRIMILO SRBE.NEMOJTE ME POSLE OVOGA NAZIVATI ANTIHRISTOM,JER SAM KRSTEN U CRKVI,BOJIM SE BOGA,POSTUJEM HRISTA,I DRZIM SE OBICAJA I SVETACA KOJI SU POSTOJALI I PRE PRIMANJA HRISCANSTVA. PODACI KOJE SAM DAO SE SAMO U SRBIJI NE PRIZNAJU,A RUSI,UKRAJINCI,POLJACI,PA CAK I HRVATI ZNAJU DA SMO SVI ZAJEDNO IMALI JEDNO PISMO PRE HRISCANSTVA(RUNICA-CRTE I REZE) I DA SU NASI PRECI NERADO PRIMILI NOVU VERU.ALI SVETOSAVSKA VERA NAM JE OCUVALA IDENTITET ZA VREME TURSKE VLADAVINE,JER JE CRKVA BILA DOSTA JAKA INSTITUCIJA. U BOSNI IMA PUNO MUSLIMANA BAS ZBOG SLABOG UTICAJA CRKVE BOSANSKE.
 

Back
Top