Da li su Srbi grupa naroda ili jedinstveni etnos u sastavu slovenske grupe naroda?

Srbi su

• Poseban etnos

• Grupa više etnosa

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Još je Dositej Obradović primetio da se Srbi iz svih krajeva Balkana međusobno sporazumevaju bez većih teškoća.DakleM pre Vukove reforme jezika.Naravno razlika ima ali su one vrlo male u poređunju sa razlikama koje postoje u okviru drugih nacija,nacija u političkom smislu.Primer su Hrvati koji su jedan bućkuriš mnoštva etničkih grupa,skrpljenih u naciju krajem 19 i početkom 20 veka uz pomoć mitova i uz maksimalno angažovanje katoličke crkve i države AU.

Ja sam vrlo blizak mišljenju da su Srbi prestali da egzistiraju kao integralna etnička grupa, odnosno poseban narod. Sve sam sigurniji da su Srbi zapravo grupa naroda, a da su nekada činili jedan narod.
Dakle kao što su germanski narodi: Nemci, Danci, Flamanci; tako smatram da su srpski narodi: Vojvođani (Panonci - kako god), Srbijanci, Bosanci, Hercegovci, Crnogorci i Dalmatinci (sa Krajišnicima).
Kao što su Sloveni nekada bili jedan narod, pa su se podelili u više naroda, tako smatram da de facto Srbi više ne postoje kao posebna etnička zajednica. Više imaju sličnosti Srbijanci i Bošnjaci nego Hercegovački Srbi i Vojvođani na primer.
Нпр, и ја Црногорце, Далматинце, Крајишнике итд. гледам као на српске народе. Уз то је била и присутно мешање Словена са староседеоцима при доласку на Балкан, а и Срби су били подељени на више царстава и Краљевина.
Друго, данас постоје Црногорци, Македонци, Бошњаци, Далматинци које сматрам, у данашњим околностима баш тако, српским народима, као што су Украјинци, засебан руски или Аустријанци засебан германски, Кипрани засебан грчки (чак постоји и аутокефална Кипарска православна Црква) Французи засебан романски (Рома=Рим) народ.

Apsolutno sam protiv svrstavanja Srpskog naroda u grupu juznih slovena,jer jos nigde nije dokazano,gde su se naselili zapadni sloveni,istocni sloveni,severni sloveni,jugozapadni sloveni,jugoistocni sloveni,severozapadni sloveni i severoistocni sloveni kao sto ne postoje indicije o naucnom dokazu o postojanju svih strana sveta slovena,te uzimajuci to u obzir ne mogu da prihvatim cinjenicu o postojanju juznih slovena,a samim tim se otvara i polemika uopste o poreklu slovenskih naroda i sta ona podrazumeva u definisanju slovenstva kao pojave jedinstvene etnicke pripadnosti ili kako da se kroz vekove postojanja slovenskog naroda i vekove pogroma nad slovenima isti ti sloveni nisu dosetili da kao jevreji naprave jedinstvenu i jaku drzavu kao Izrael,s toga sve te price i doktorati i studije da ne kazem izvodljivosti bez obzira koja akademska ustanova stajala iza toga ili bilo koji akademik,stoje na jako klimavim nogama,pre izvestan broj godina cak je na RTS-u emitovana emisija o novim kao dokazima da su sloveni i to takozvani juzni u koje samo nas svrstavaju ustvari dosli negde sa podrucja nekadasnje cehoslovacke,i ta je emisija emitovane u punom zamahu demokratskih promena koje su nas zahvatile i jos uvek traju.

Ja sam vrlo blizak mišljenju da su Srbi prestali da egzistiraju kao integralna etnička grupa, odnosno poseban narod. Sve sam sigurniji da su Srbi zapravo grupa naroda, a da su nekada činili jedan narod.
Dakle kao što su germanski narodi: Nemci, Danci, Flamanci; tako smatram da su srpski narodi: Vojvođani (Panonci - kako god), Srbijanci, Bosanci, Hercegovci, Crnogorci i Dalmatinci (sa Krajišnicima).
Kao što su Sloveni nekada bili jedan narod, pa su se podelili u više naroda, tako smatram da de facto Srbi više ne postoje kao posebna etnička zajednica. Više imaju sličnosti Srbijanci i Bošnjaci nego Hercegovački Srbi i Vojvođani na primer.
Đukanistansko budalesanje i snovi.

У том смисли Срби нису група народа, јер сви ти Крајишници, Босанци, Херцеговци, Војвођани, Македонци, Шумадинци су Срби који имају само различите географске идентитете.
Сваки човек има више идентитетских слојева, па тако се делимо и по градовима, па унутар неког региона рецимо Војводине, некоме је јачи банатски индентитет него војвођански, који чак може и негирати или Босанци који не признају тај идентитет, већ рецимо семберијски.

Међутим Срби, као и сваки други балкански народ осим дођоша као што су Албанци, имамо исте домородачке претке, јер смо наследници Илира, као и свих народа до Винчанске цивилизације.

У том смисли Срби нису група народа, јер сви ти Крајишници, Босанци, Херцеговци, Војвођани, Македонци, Шумадинци су Срби који имају само различите географске идентитете.
Сваки човек има више идентитетских слојева, па тако се делимо и по градовима, па унутар неког региона рецимо Војводине, некоме је јачи банатски индентитет него војвођански, који чак може и негирати или Босанци који не признају тај идентитет, већ рецимо семберијски.

Међутим Срби, као и сваки други балкански народ осим дођоша као што су Албанци, имамо исте домородачке претке, јер смо наследници Илира, као и свих народа до Винчанске цивилизације.
Odričeš našeg slovenskog porekla od više od 60% u odnosu na 40-tak posto starosedelačkog? Pa odakle nam jezik? I2 haplogrupa je inače nastala u zapadnoj Ukrajini, ona baš karakteristična srpska podvarijanta otprilike pre 1800 godina.

Odričeš našeg slovenskog porekla od više od 60% u odnosu na 40-tak posto starosedelačkog? Pa odakle nam jezik? I2 haplogrupa je inače nastala u zapadnoj Ukrajini, ona baš karakteristična srpska podvarijanta otprilike pre 1800 godina.
Па ето и ти се одричеш тих 40%, ја се можда одричем мањинског словенског пакета од 49%, док придајем већи значај овој староседелачкој већини од 51%. Немамо сви исти проценат хаплогрупа.
Језик може да се наметне и од стране мањине које је у одређеном тренутку доминантна. Како су белци наметнули језик староседеоцима у Јужној Америци ?
Како се у неким случајевима, нагласак немеће од родитеља дођоша, без обзира што дете није дођош, а већинска околина нема пресудни утицај на формирање заједничког нагласка средине ... пример су Црногорци или јужњаци.

Back