Da li su Sloveni izvorno bili robovski narod?

guslar1389

Elita
Poruka
15.336
Britanski istoricar H.H. Hovort, 1879. godine istrazuje slovenske narode i istoriju Slovena, u ovom djelu i raspravlja da li je naziv ,,Srbin" slovenskog ili neslovenskog porijekla.

Uprkos raznim argumentima da je ime ,,Srbin" slovenskog porijekla, Hovort zakljucuje da vjeruje da nije slovenskog porijekla vec iranskog/sarmatskog, na bazi toga sto Sloveni kao rasa kroz istoriju nijesu mogli da stvore niti da naprave velike poduhvate bez kad su vodjeni strancima.

,,Ovaj zakljucak daje pravo pitanje da li je ime je stranog porijekla. U mojim istrazivanjima slovenske istorije ja sam bio zapanjen činjenicom sto njen glavni faktor, Sloveni, su opste bespomoćna, slaba i djetinjasta rasa, nesposobna da pocne ili izvesti velike inovacije ili velika osvajanja. To sto kaste koje su ikad razvile razne grane ove rase su bile stranog porijekla, i to sto vodje, i visi sloj medju njima jedini pokazali energiju i vjestinu su bili stranci a ne domaci. Tako u Rusiji, narod koji je dao svoje ime Rusiji, i od njih dinastija i stara aristokratija potice, su bili Skandinavci. U kasnjim vremenima Tatari i Germani su bili so te zajednice. Bugari su bili vodjeni i upravljeni od strane kaste turanskih Bugara, a Slovaci i drugi slovenski narodi Madjarske od strane raznih turkijskih plemena koji su vladali tim krajevima od ranih vremena. Hrvati, kao sto smo pokazali, su bili u bliskoj vezi sa Avarima ko su osvojili Ante.

Ova zavisnost od vise energeticnih rasa lidera je bila dobro izrazena u nedavnoj izjavi u novinama Standard, u kojoj kaze da nedavni konsolidujuci uticaj medju ruskim slovenima je bio svoj njemacki element, bez toga ovaj narod nije funkcionalan.

Buduci da je ovo karakteristika ove rase gdje god se pojavi, bilo bi sigurno nevjerovatna cinjenica ako su Srbi, koji su i na na sjeveru i na jugu bili tako zivahni u ranim vremenima, bi bili izuzetak ovog pravila. Ja vjerujem da nijesu, nego da su kao Sloveni Bugarske, bili vodjeni od strane tudje rase koja je cinila njihovu vladajucu kastu."

HH_Howorth_Slavs.png

I danas, vidimo da bez stranaca, Slovenski narodi tesko ista pokrecu. Da su pasivni, prilagodljivi i nemocni, i u umjetnosti, inovaciji, politici itd.
Sta vi mislite? Postoji li neka istina u ovome?

Ono što je zabrinjavajuće je da ti, koji siguran sam poznaješ istoriju poprilično dobro, ignorišeš neke opštepoznate istorijske činjenice kao što su Samovo ili Dušanovo carstvo (apropo da sloveni ne mogu sami da se organizuju)

Ne ignorisem nista, samo postavljam (bar meni) interesantnu temu i pitanje, oko cega da se akademski diskutuje. Mislim da je legitimno.

1. Samo po vecini istoriologije je bio Frank, odnosno nesloven.
2. Caru Dusanu je majka bila Grkinja, a i Hovort u clanci gore pita se da li su Srbi izuzetak ovog pravila.

Ne ignorisem nista, samo postavljam (bar meni) interesantnu temu i pitanje, oko cega da se akademski diskutuje. Mislim da je legitimno.

1. Samo po vecini istoriologije je bio Frank, odnosno nesloven.
2. Caru Dusanu je majka bila Grkinja, a i Hovort u clanci gore pita se da li su Srbi izuzetak ovog pravila.
Ako hoću da nacrnim Britance, ja ću da napišem da su im državu osnovala germanska plemena (Angli, i koji ono drugi beše), da su ih vikinzi silovali gore nego što su Turci nas ikada, a da kad im je rismsko carstvo (velika verovatnoća pod upravom nekog etničkog Srbina) donosilo kulturu oni su na to gledali kao ono majmunče što obrće knjigu naokolo jer ne zna dal se jede ili koristi kao alat.

Ali, ja to neću da radim.

Ako hoću da nacrnim Britance, ja ću da napišem da su im državu osnovala germanska plemena (Angli, i koji ono drugi beše), da su ih vikinzi silovali gore nego što su Turci nas ikada, a da kad im je rismsko carstvo (velika verovatnoća pod upravom nekog etničkog Srbina) donosilo kulturu oni su na to gledali kao ono majmunče što obrće knjigu naokolo jer ne zna dal se jede ili koristi kao alat.

Ali, ja to neću da radim.

Ko bilo koga ovdje nacrnjuje? Istorijsko je pitanje samo.

Obrati se argumentu a ne autoru/zapadu/britaniji. Ja licno vjerujem da ima neke istine u tome (da su Sloveni uglavnom pasivni/lijeni i nijesu za inovacije), ali ne potpuna, Poljska naprimjer je jedan slovenski narod koji izgleda sasvim bez neslovenskog faktora izgradila svoju drzavu i civilizaciju od 9. vijeka.

U nasoj javnosti se ovako sirovo prica o narodima i istorijskim dogadjajima. S tim sto smo u tim pricama mi Sloveni glorifikovani, superiorni u odnosu na druge. Mi smo ti koji nikad ne napadamo, ne pljackamo, ne otimamo i ne ubijamo. Mi smo najstariji, imali smo najstariji kalendar, najstarije pismo, najstarije gradove itd... Prikljucitise takvom jednom stanovistu koje ima citav ovaj narod bilo bi ravno prikljuciti se gomili ljudi koja sutira gresnika na ulici... Dakle, nasa superiornost kao deo naseg misljenja je neupitna i pridodavati toj gordosti je za mene u najmanju ruku nevaspitano. Gordost je majka svih zala, ona proizvodi mrznju. Kao sto covek ne ume da prepozna svoje grehe tako i mi kao kolektiv ne umemo da prepoznamo svoje mane. Mada su to detalji koji se ne moraju uzimati kao mane, trebaju se razumeti(na zalost to bi plebs smatrao uvredom)...
Dakle, ako tako nezgrapno govorimo o narodima za Slovene bi se svasta moglo reci. Jesmo i otimali i pljackali i ubijali, proterivali stanovnike, medjusobno ratovali. Ima tu bas svega sto se moglo zamisliti, a za sta smo imali moc. Stepen razvoja nasih drustava jeste na nizem nivou...Sve sto vidimo i sto ne vidimo svaki predmet, alat ili masina, kao i sve sto nevidimo, nacin funkcionisanja institucija, ideologija, muzika ili bilo sta drugo, sveje to nastalo negde drugde, a ovde poprimljeno ili iskopirano... Ono sto je istinski nase jedino je zelja da budemo drugaciji, posebni... To su one niske pobude... Gordost i strast... I to je vrednost koju sami stvaramo, a koja je potrebna coveku da ispuni svoj zivot... To je ujedno i nas luksuz, jer u centrima svetskog kapitala toga ne moze biti...

Mislim da sposobnost kreacije, inovacije i proaktivnost proizilaze iz pojedinaca odvojene, ne iz celog naroda. Termin
"Narodni mentalitet" je čista glupost. Pa u istorije je postojalo mnogo inovatora, naučina i umetnika svih naroda, kako naših tako i tuđih. Glupost, pasivnost i generalno nesposobnost takođe zavise od pojedinaca. Kao što ima ona predrasuda u Americi da su "Svi Azijati pametni" što u suštini nije istina.

Mislim da sposobnost kreacije, inovacije i proaktivnost proizilaze iz pojedinaca odvojene, ne iz celog naroda. Termin
"Narodni mentalitet" je čista glupost. Pa u istorije je postojalo mnogo inovatora, naučina i umetnika svih naroda, kako naših tako i tuđih. Glupost, pasivnost i generalno nesposobnost takođe zavise od pojedinaca. Kao što ima ona predrasuda u Americi da su "Svi Azijati pametni" što u suštini nije istina.

Jeste ali postoji kulturoloski-drustveni element. Kada jedno cijelo drustvo potencira odredjene vrline i odbacuje druge. U primjeru Kineza ucenje.

Ko bilo koga ovdje nacrnjuje? Istorijsko je pitanje samo.

Obrati se argumentu a ne autoru/zapadu/britaniji. Ja licno vjerujem da ima neke istine u tome (da su Sloveni uglavnom pasivni/lijeni i nijesu za inovacije), ali ne potpuna, Poljska naprimjer je jedan slovenski narod koji izgleda sasvim bez neslovenskog faktora izgradila svoju drzavu i civilizaciju od 9. vijeka.
sam sebe demantuješ navodeći Poljsku kao primer.

Dakle, ako ćemo da se preispitujemo tako, i Veliku Britaniju i Francusku su osnovali Nemci (germaska plemena). Znači ta dva naroda, nacije ili već kako god hoćeš da ih okarkterišeš su tek nesposobni.

sam sebe demantuješ navodeći Poljsku kao primer.

Dakle, ako ćemo da se preispitujemo tako, i Vliko Britaniju i Francusku su osnovali Nemci (germaska plemena). Znači ta dva naroda, nacije ili već kako god hoćeš da ih okarkterišeš su tek nesposobni.

Kako demantujem, ovo nije moja teza nego citiram istoricara :lol:

A Britanci, odnosno Englezi, i jesu Germani tako da ne vidim tvoju paralelu.

,,Ovaj zakljucak daje pravo pitanje da li je ime je stranog porijekla. U mojim istrazivanjima slovenske istorije ja sam bio zapanjen činjenicom sto njen glavni faktor, Sloveni, su opste bespomoćna, slaba i djetinjasta rasa, nesposobna da pocne ili izvesti velike inovacije ili velika osvajanja. To sto kaste koje su ikad razvile razne grane ove rase su bile stranog porijekla, i to sto vodje, i visi sloj medju njima jedini pokazali energiju i vjestinu su bili stranci a ne domaci. Tako u Rusiji, narod koji je dao svoje ime Rusiji, i od njih dinastija i stara aristokratija potice, su bili Skandinavci. U kasnjim vremenima Tatari i Germani su bili so te zajednice. Bugari su bili vodjeni i upravljeni od strane kaste turanskih Bugara, a Slovaci i drugi slovenski narodi Madjarske od strane raznih turkijskih plemena koji su vladali tim krajevima od ranih vremena. Hrvati, kao sto smo pokazali, su bili u bliskoj vezi sa Avarima ko su osvojili Ante.
zaboravio je da ubaci da su crnogorci vodili Jugoslaviju

Back