Da li su se žene zaista izborile za svoja prava ili su im ta prava poklonili muškarci?

Lionman

Zainteresovan član
Poruka
461
Feministkinje se često hvale da su žene dobile mnoga prava zahvaljujući njihovoj borbi. Da li je to zaista tako? Zakone o pravima žena su donili politika, parlament, sabor. A tamo side većinom muškarci. Ti muškarci su mogli glasati protiv i ništa im se ne bi desilo, jer žene su fizičke slabije, nisu posjedovale bilo kakvu silu a kamoli oružanu sa kojom bi mogle natirati muškarce da glasaju za ta prava. Dakle ispada da feminizam ništa nije postigao nego su se muškarci sažalili i dali prava ženama.

Feministkinje se često hvale da su žene dobile mnoga prava zahvaljujući njihovoj borbi. Da li je to zaista tako? Zakone o pravima žena su donili politika, parlament, sabor. A tamo side većinom muškarci. Ti muškarci su mogli glasati protiv i ništa im se ne bi desilo, jer žene su fizičke slabije, nisu posjedovale bilo kakvu silu a kamoli oružanu sa kojom bi mogle natirati muškarce da glasaju za ta prava. Dakle ispada da feminizam ništa nije postigao nego su se muškarci sažalili i dali prava ženama.
Imale su i žene keca u rukavu. Ako ne potpišeš, nema ovo, nema ono...

Pazi, ona ako ne da čke, ne kuva, ne sprema, kad tad ćeš da popustiš
Muškarci su mogli takvim ženama reći ako ne budete dale p.čke, ako ne budete kuhale, ako ne budete spremale, ima da vas stavimo u kaveze kao životinje. Tada bi te žene izabrale manje zlo i odlučile da ipak daju p.čke, da kuvaju, da spremaju. Sigurno ne bi od tih opcija izabrale kavez. Kako god okreneš na kraju bi ispalo onako kako žele muškarci. Nikad ne popušta jači. Jači može popustit samo ako se smiluje i ako mu bude žao nekoga ali nikako zato jer mora i jer nema izbora.

Ja apsolutno prezirem moderni feminizam koji se pretvorio u izopačenje ali onaj početni, tzv prvi talas, je bio ispravan, jesu bile neravnopravne. Istina je istina.
Problem je što neki ne umeju da naprave razliku između radiklanog feminizma i pozivanje na poštovanje nekih prava koje žene treba da imaju a nemaju ih samo zato jer su žene. Na stranu to kako se na Balkanu i dalje komentarišu i osuđuju žene...

Poslednja izmena:
Problem je što neki ne umeju da naprave razliki između radiklanog feminizma i pozivanje na poštovanje nekih prava koje žene treba da imaju a nemaju ih samo zato jer su žene. Na stranu to kako se na Balkanu i dalje komentarišu i osuđuju žene...

Radikalni feminizam je danas prebučan, samo se on čuje. Ne znam na koja konkretno prava žena misliš, ta koja bi trebala da imaju a nemaju ih.

Radikalni feminizam je danas prebučan, samo se on čuje. Ne znam na koja konkretno prava žena misliš, ta koja bi trebala da imaju a nemaju ih.
Nemoj mi reći da se isto gleda na ženu sa više partnera i na muškarca sa više partnerki, recimo...da ne pominjem izraze, raspuštaljka, radodajka i sl. I dalje je ovde muško dete sve nasleđuje, muško dete može da se izludi pre braka, muško je ako lupi šakom o sto i još mnogo sterotipa koji su se održali na ovim našim prostorima...

Nemoj mi reći da se isto gleda na ženu sa više partnera i na muškarca sa više partnerki, recimo...da ne pominjem izraze, raspuštaljka, radodajka i sl. I dalje je ovde muško dete sve nasleđuje, muško dete može da se izludi pre braka, muško je ako lupi šakom o sto i još mnogo sterotipa koji su se održali na ovim našim prostorima...

Tu nije reč o pravima ili sam te ja pogrešno razumeo, smatrao sam da govorimo o zakonskim pravima.
To što ti govoriš su neka shvatanja i društvene norme, pa prve će žene nazvati kurvama te druge što menjaju muškarce kao čarape, prvo one. Ne znam odakle ti to da muško dete sve nasledjuje, to jednostavno nije istina.

na to sa brojem partnera ipak utice i bioloski faktor pa je donekle razumljivo sto se ne gleda isto, iskreno ne znam kako je po manjim sredinama al za nasledjivanje nisam primetio da se ide toliko srednjevekovno

na to sa brojem partnera ipak utice i bioloski faktor pa je donekle razumljivo sto se ne gleda isto, iskreno ne znam kako je po manjim sredinama al za nasledjivanje nisam primetio da se ide toliko srednjevekovno
Veruj mi da ide. Skoro sam čitala neke članke o tome. A i imala prilike da čujem mišljenja ljudi iz manjih sredina.

Tu nije reč o pravima ili sam te ja pogrešno razumeo, smatrao sam da govorimo o zakonskim pravima.
To što ti govoriš su neka shvatanja i društvene norme, pa prve će žene nazvati kurvama te druge što menjaju muškarce kao čarape, prvo one. Ne znam odakle ti to da muško dete sve nasledjuje, to jednostavno nije istina.
Njeno pravo da bira sa kim će i koliko će, zar ne? A da ne bude etiketirana kao ''laka''. Ovo su neki banalni primeri. Imaš mnogo teže, recimo, kada otac ne podrži ćerku da se razvede a muž je tuče jer je razvod bruka a i ništa čudno da je malo prebije,ako joj ručak nije dobar, recimo..pogrešno gledanje na nasilje.

Back