Da li su Romi ucestvovali u Turskim osvajanjima, posebno u napadu na Zagreb 1556?

Nikita Kulganov

Buduća legenda
Poruka
29.404
U julu1556. siloviti osvajači zauzeli su Kostajnicu, probivši bojnu granicu na rijeci Uni, i tako postali stalna prietnja gradu pod Medvednicom.
Zagreb je za ono doba imao snažnu obranu, No ni to ne bi bilo dovoljno za snažniji napad Turaka koji su stalno provaljivali preko Kupe, pustošeći čak Turopolje i zagrebačku okolinu.
Jedan turski odred 13. avgusta 1556. prešao Savu i prvi put stigao do zagrebačkih bedema. Na sreću, budući ban Petar Erdödy u žestokom je sukobu odbio osmanske osvajače, izgubivši pritom desetak vojnika.
Sada postoji podatak da su Romi na podrucije dansnje Hrvatske, dosli pre Turaka jos u 13 veku ?
Da li su Romi ucestvovali sa Turcima zajedno u napadau na Zagreb ?
Poznati hrvatski samouki povijesnicar Stanko Hranovic koji je nazalost preminuo, izneo je vrlo zanimljivu hipotezu da su Turci i Romi tj Cigani kako ih naziva ovaj povjesnicar zajedno se borili i da su dosli do Zagreba, gde su ih Hrvati zaustavili, i da je bitka bila na savskom mostu. Takodje je govorio o velikoj surovosti romskih ratnika. Opisan je tok bitke da su Hrvati goluruki isli na Cigne i Turke i lomili im kicmu.
Poznati bivsi politicar Sead Hasanovic je izneo svoje negodovanje povodom izlaganja ''teorije'' da su Cigani i Turci zajedno napadali Zagreb, i rekao Turci da, ali Romi ne...Situacija u studio je bila vrlo napeta. Sead Hasanovic se pozivao na Aralicu,Miljenka Jerkovica...
https://en.wikipedia.org/wiki/Romani_people
Renesansno vojno umijeće u Hrvatsko-turskim ratovima
https://core.ac.uk/download/pdf/197546225.pdf
Sulejmanov vojni pohod kroz Hrvatsku s posebnim osvrtom na Sigetsku bitku
https://core.ac.uk/download/pdf/197864009.pdf
https://en.wikipedia.org/wiki/Romani_people_in_Croatia
Istorija je Roma jako slabo istrazena, potpuno gurnuta na margine, inace sto se tice teme postavljaju se mnoga pitanja.....Jedno od pitanja....
Da li su Romi ucestvovali zajedno sa Turcima u njihovim osvajanjima, a vec su ziveli na prostorima koje Turci su tek trebali da osvoje ?
 

Back
Top