JABUCHILO
Domaćin
- Poruka
- 4.908
jomini:Ono je bio samo najbliži primer, žao mi je što si to protumačio drugačije. To nije osobina pozitivne ličnosti. Mislim na izvlačenje iz konteksta zarad nekakvih insinuacija...
Ali to je česta pojava.
jomini, malo smo u mimohodu, nisam ja nista lose hteo da ti kazem.
ima jedna ruska poslovica: 'hoteli kak luche a poluchilos... kak vsegda'
znaci: 'hteli smo sve najbolje a ispalo...kao i obicno'. eto, bas sam hteo sve najbolje a...
ta recenica upravo ne moze da se izvadi iz konteksta (podteksta) dve sledece iz tog posta.
dakle, prvo sam se nasalio - "mudar vodja dva puta razmisli pre nego sto lepotu i vrline demokratije objasnjava na svom primeru" - misleci na to da kada covek na 'vlasti', ma i iz najplemenitijih osecanja, objasnjava na svom licnom primeru ljudima da je demokratija super - postize samo to da oslabi svoju poziciju i nista vise. takvi su ljudi, sta ces. i onda lepo dalje kazem, da ne treba ljudima nikako objasnjavati kako je demokratija super, na osnovu takve konstrukcije - "pa evo, da nama demokratije, da li bi vi onda mogli ovako slobodno o demokratiji da diskutujete?". to, uveravam te, niko ne razume onako kako bi ti to hteo. zato i kazem - "nije na nama da odlucujemo" vracajuci te na cinjenicu da kako god okrenes, sa nasim vecanjima ili bez, odlucujes svejedno ti u demokratiji ili u autokratiji, tvoja funkcija je da donosis odluku imajuci ili ne imajuci u vidu njene posledice po 'javno mnjenje'. i tako ti odgovaram na taj izbor koji si ponudio: posto ni u jednom slucaju, u realnosti, svejedno ja ne odlucujem vec ti - rado prihvatam princip 'monarhizma' koji si dao kao alternativu.
poslednja recenica: "inace, zapanjio bi se koliko ljudi je spremno da zrtvuje slobodu brbljanja i delanja za slobodu misljenja.", je jednostavno empirijski potvrdjena realnost. nedavno smo radili kompleksno istrazivanje na odredjene teme vezane za sistem vrednosti i nacionalni profil ruskog coveka. velika vecina, sa minimalnim varijacijama pre ili kasnije, tokom dubinskog intervjua izjavljivala je sa zarom u ocima svoje trenutno otkrice nastalo u toku debate (konstruisane tako da coveka suoci sa svim stereotipima politickog misljenja): "Pa da! Posle svega sto smo preziveli, ironija je u tome da bi vec sutra opet zrtvovali i ovaj naivni razgovor o politici samo zarad malo vise reda u drzavi... uvek smo bili i uvek cemo ostati nesposobni za demokratiju jer vise od nje cenimo slogu... demokratija umara, ubija drzavu... bas me briga za razgovore o politici, nek mi zabrane da govorim o politici, sve dok neko tamo gore zna sta radi i zasto to radi, i da mi deluje tako...". eto nekoliko primera iz drzave ciji narod je naucio da proliva krv za razne oblike demokratije, ali i da sagleda realno sve posledice svojih revolucija, da se seti sta je imao pre svega toga. a rusi su mozda i naivni, ali nisu glupi a jos manje apaticni... i vrlo su reprezentativan uzorak slovenske politicke svesti i njenih NEIZMENJIVIH AKSIOMA.
demokratija je za slovenske narode nesto sto nema veze sa vlascu. to je pravo na misljenje, zastitu casti i savesti, a ne na proizvoljno brbljanje i mesanje u tudj posao. zato cemo u ovoj demokratiji koja nam se plasira uvek da vidimo neprijatelja broj jedan. veceg cak i od diktature odnosno tiranije.
nadam se da sam malo bolje objasnio. nisam hteo nikako da te prozivam, o tebi mislim samo najbolje. jednostavno, dao sam ti svoj odgovor na svoj nacin i dao ti mnogo prostora da ga protumacis kako tebi odgovara. to je demokratija... valjda.