Da li su prestali duhovni darovi?!

Aurora Aurea

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
111
~ Da li su prestali duhovni darovi?! ~

Mnogi zaljubljenici u biblijsko slovo, slovo koje ne oživljavaju zakonitim životom, nameću i proturaju stav da su duhovni darovi odavno prestali. Drugi, poklonici spiritizma pod maskom hrišćanstva, izvikuju da su njihova medijumska čudesa osvedočenja ‘duhovne nadarenosti’.

Bog je Večni Život. Od samog početka Gospod je imao i na zemlji je slao svoje andjele, koji su se utelovljavali, koje je podizao za proroke, kroz koje je svetu govorio, opominjao ga i vodio. Proroka je oduvek bilo i biće ih. Nekada su oni dolazili u kontigentima, a nekada se njihov broj mogao izbrojati na prstima šake.

Sama ‘Apokalipsa’, koja ukazuje na dogadjaje Posletka, govori kako o prorocima Tame tako i o prorocima Svetla. U vremenu velikih nevolja, u vremenu Posletka, živo Božije vodjstvo ljudima dobre volje biće najpotrebnije. I Bog će opet pozvati i podignuti mnoge Svoje proroke, koji će predstavljati pandan glasnicima Tmine.

Oni koji negiraju svagdašnje Božije proroštvo da li misle da će se u vremenu velikih nevolja i iskušenja Tami pobednički suprostaviti biblijskim slovom?!

Kako je se Duh proroštva, Duh Božiji, pokazao apostolima u Gornjoj odaji Markove kuće u Jerusalimu? U vidu ognjenih jezika! Duh Sveti je Božiji Jezik! Oganj koji spaljuje ono gnusno i nisko, i razgoreva i podržava ono dobro i čisto. Ako je Bog Večni Život, a Duh Sveti jezik Presvetog Oca Nebeskog, to znači da Bog ne može ućutati. Bog govori i govoriće preko svojih izabranika i proroka, samo njega glasni čovek, čovek sveta usmeren na sebe, ne može čuti.

I sam apostol Pavle, pišući vernima u Korintu, ukazuje: “Delimično saznajemo i delimično prorokujemo; kada pak dodje ono savršeno /prorokovanje/, prestaće ono delimično.” (I, 13:9-10) Ko hoće da vidi može videti šta kaže revnosni Apostol: a on ne kaže da će proroštvo prestati (na njega je čak i pozivao i podržavao ga!), već ukazuje da će prestati delimično, ograničeno proroštvo. A to opet kaže, da će se u vremenu Posletka, Duh Božiji najmoćnije izliti: mnogi Božiji služitelji i sluškinje proricaće ispunjeni Duhom Svetosti. Jer proroštvo je to koje podiže Hristovu Crkvu.

Ljudi koji sebe i svoja ljudska tumačenja stavljaju u središte svega, oni i negiraju proroštvo i harizmu, time i Boga. Onaj ko ne čini Božiju volju, jasno je da ne može ni primati Božije visoke darove.

888
Ko ima Oči – on će Videti!
ko ima Uši – on će Čuti!
Ko ima Srce – on će Razumeti!

aurora_a@ptt.yu
‘Aurora Aurea’, P. O. Box 93, Aleksinac, SER-18220

Forumski prilozi i osvrti koji stoje pod upriličeno ime ‘Aurora Aurea’ mogu se pratiti preko sledećih internet stranica:

http://forum.blic.net/viewforum.php?f=38
http://www.forum.hr/forumdisplay.php?s=&forumid=26
http://forum.krstarica.com/viewforum.php?f=33
http://forum.histrion.net/viewforum.php?f=5
http://www.grupa.org.yu/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?board=religija

Napisao sam gore u nekoj temi da su prestali
jer ako nisu onda pokazite javno bilo ko od onih koji veruju
Hrist i apostoli su pokazivali darove i vernicima i nevernicima svi su mogli da ih vide i primete zato su im i bili dani da potvrde Boga i poveruju .
a mi danas imamo Pismo
2Tim3:16-17
za sve nase usavrsavanje

Ovo sam napisao pre onoga / proveri slobodno
Prvo nemoj
opet tvoj apsolutisticki pogled
pise u 5 prevoda od 6
u jednom ne pise ja necu da govorim i tvrdim ko je pravilno preveo vec idem korak dalje >
Bog je samo davao duha svima kako bi utvrdjivao njegovu rec propratnim znakovima
Mk.16:20 itd
tu se slazemo ili razumemo sto bi rekao frewill
Dobijanjem reci u obliku Novog zaveta mi nemamo vise duhovnih dari
sto ne znaci da Bog svetim duhom ne deluje na nacine kojima usmerava da bude sto nije
vec da su dari prvog veka ukinuti
Mi imamo u Pismu sva prorostva i cuda i dokaze
sve je nadahnuto
kao sto su proroci bili nadahnuti
za govorenje Bozije reci !!!!
To je isto sto mi imamo danas u Pismu

Ako se pozivamo na Bibliju da bi ‘pokazali’ da su duhovni darovi, time i proroštvo, tobože prestali, takav pristup je veliki nonsens i apsurd, jer biblijski spisi govore i o prorocima posle vremena Isusa od Nazareta. Hroničar Luka neke pominje: “U te dane proroci iz Jerusalima sidjoše u Antiohiju.” (Dela, 11:27) – “A u Antiohijskoj Crkvi behu proroci i učitelji ...” (13:1) – “Juda pak i sila, koji su i sami bili proroci, ...” (15:32) – “... Sidje Duh Sveti na njih, pa govorahu jezicima i prorokovahu.” (19:9) “On /Filip/ je imao četiri kćeri, devojke, koje su prorokovale.” (21:9) – “Dok smo onde boravili mnogo dana, sidje ozgo iz Judeje neki prorok po imenu Agav.” (21:10)

Gospod je svojima ukazivao da će im poslati Duha Istine koji će ih uputiti u svu Istinu, a to znači i u puno proroštvo. Ako je Pavle tvrdio da je sa svojim satrudnicima tada delimično saznavao i delimično prorokovao, i da će puno proroštvo tek doći, on je time mislio na vreme svršetka staroga sveta, pred Slavni Hristov Dolazak.

U vreme Nerona, na Patmosu apostol Jovan prima proročku objavu-knjigu koja govori o završnici vremena. (Otkrivenje 22:18-19). U datoj Knjizi ukazuje se na proroke svete Životom koji imaju Hristovo svedočanstvo i koji će Hristovim Mačem pobediti lažne proroke. Duh proroštva ljubljenome Apostolu i Proroku ukazuje preko andjela otkrovitelja: “I ja sam služitelj kao i ti i kao braća tvoja proroci i oni koji drže reči knjige ove.” (22:9. v. 19:10) – Gospod Istine mu ukazuje da će opet prorokovati u novom životu na kraju staroga sveta: “Treba ponovo da prorokuješ o mnogim narodima i plemenima i kraljevima.” (10:11) – Gospod ukazuje da će u vremenu Zveri podići dva proroka koji će delovati u Duhu Preobraženja, Duhu Mojsija i Ilije: “I daću dvojici svojih svedoka pa će u odelu za žalost prorokovati 1260 dana.” (11:3) – U 12. poglavlju kroz sliku Žene obučene u sunce koju u vremenu Čoveka bezakonja goni Zmija, nazire se prahrišćansko bratstvo, 120 duša iz Gornje odaje, medju kojima je bilo i proroka, Bratstvo koje će u novim telima pred Hristov Dolazak u Reči Evandjelja roditi 144.000 pravednika, od kojih će mnogi imati i proročku službu. – Dalje, Gospod ukazuje da će i posle Hiljadugodišnjice, kada Stara Zmija bude nakratko puštena iz Tamnice, opet delovati ognjeni proročki Duh: “... Sidje Vatra sa Neba od Boga i pojede ih.” (20:9 )

U autoritetnom hrišćanskom spisu ‘Učenje dvanaestorice apostola’, (nastalom na prelazu iz prvog u drugi vek), spisu koje su mnogi crkveni oci priznavali kao kanonski, govori se o proročkoj službi: “... Prorocima dozvolite da blagodare, koliko hoće.” (10:7 ) - Tačno je da su se mnogi hrišćanski proroci u II. veku već degradirali, kao što svedoči Herma u svome Pastiru (Mand. XI, 12), te Euzebije u svojoj ‘Istoriji’ govoreći o montanistički pokret (V, 18 )

Pavle ukazuje: “Duha ne gasite, proroštva ne prezirite.” (Solunjanima, I, 5:19-20, vidi: Korinćanima, I, 14:1) Dakle, Pavle poziva da se proroštvo razgoreva i jača, on ukazuje na bujanje i umnožavanje duhovnih darova koji podižu Crkvu. Jer samo proročki Duh može da se istinski suprostavi Duhu laži; jer “kad objave nema, narod se razuzda, ...” (Izreke, 29:18) – U aleksandrijskoj Knjizi mudrosti se ukazuje za Božiju Mudrost: “Ona prelazi od naraštaja do naraštaja u duše svete, i čini od njih Božije prijatelje i proroke.” (7:27 )

Kada se kaže da je “svo pismo od Boga dato”, ne misli se na Bibliju kakvu danas imamo napravljenu po iskvarenom Sinajskom kodeksu, Bibliju čiji kanon još nekoliko veka posle Pavla nije bio utvrdjen i završen, već se misli na prahrišćanski kanon koji su činile 12 knjiga (koji su koristili nazareni, hrišćani-eseni i egipatski terapeuti): Knjiga Zakona, Originalna Knjiga Stvaranja, Originalni Jov, Enoh, Daniel, Jeremija, Isaija, Psalmi, Evandjelje po svetoj Dvanaestorici, ... (O tome, o genezi biblijskog kanona, više biće uskoro na posebnom topiku prezentovanom preko http://www.forum.hr/forumdisplay.php?s=&forumid=26 ).

MATEJ 5,18 ... neće nestati ni najmanjega slovca ili jedne crte iz Zakona, dok se sve ne zbude.
PO BILO KOM BIBLIJSKOM LEKSIKONU, PRAVOSLAVNOM, ILI KATOLIČKOM, TORA, TJ. ZAKON OZNAČAVA CEO STARI ZAVET, A NE SAMO PETOKNJIŽJE, A TO SHVATANJE JE, NARAVNO, NASLEDJENO OD JEVREJA.
TAJ KONTEKST HRISTOVIH REČI SU RAZUMELI HRIŠĆANI I U 1. VEKU (KAO NPR. 4. JEVANDJELJE 10,34 KOJE REFERIŠE NA PSALAM 82,6, ILI RIMLJANIMA 3,21 A sada se bez zakona javila pravda Božija, posvedočena od Zakona i Proroka, ILI PAK, 1. KORINĆANIMA 14,21 U Zakonu je napisano: tudjim jezicima i tudjim usnama govoriću ovome narodu, i ni tako me neće poslušati, govori Gospod, POSLANICI KOJA REFERIŠE NA ISAIJU 28,11).
<u>MEDJUTIM</u>, PROROŠTVO KAO DAR DUHA SVETOG U KONTEKSTU TOG ISTOG 1. VEKA NIJE ISTO [I TU PISCA LAŽNOG OTKRIVENJA, "PROROKA JOVANA", NIGDE NEMA, KAO DA MU JE TADA NEKO BRANIO DA PROROKUJE], ALI EVO OBJAŠNJENJA:

Darovi Duha - proroštvo i govorenje jezicima

JOILO 2,28-29 I posle ću izliti Duh svoj na svako telo, i proricaće... ...u one dane.
ISAIJA 28,11-12...ovo je odmor; ali ne hteše poslušati.
1. KORINĆANIMA 12,31 A revnujte za veće darove. I pokazaću vam još uzvišeniji put.
JOVAN 7,38-39 I 14,12...dela koja ja tvorim i on će tvoriti, i veća od ovih će tvoriti, jer ja idem Ocu svome.

DOKAZ DARA SVETOG DUHA GOVORENJA JEZICIMA JE ONAJ KADA SVAKO OD SLUŠALACA ČUJE BAŠ SVOJ JEZIK [A NE BILO KOJI KAO ŠTO IMAMO DANAS PREVARANTE KOJI ČAK IZMIŠLJAJU NEPOSTOJEĆE JEZIKE], TE JE BILO U FUNKCIJI ŠIRENJA VERE MEDJU BROJNIM NARODIMA SA NAJRAZLIČITIJIM MATERNJIM JEZICIMA:
Dela apostolska, glava 2:4-18

DOKAZ DARA SVETOG DUHA PROROŠTVA JE ONAJ KADA SE PROROKOVANO ISPUNI ZA ŽIVOTA ONOGA KOJI JE PROREKAO, I/ILI PAK, SVEDOKA ISPROROKOVANOG, KAO NPR.:
Dela apostolska, glava 21:10-11...neki prorok po imenu Agav; i došavši k nama uze pojas Pavlov i veza svoje ruke i noge i reče: tako govori Duh Sveti (20:23 Duh Sveti u svakome gradu svedoči, govoreći da me okovi i nevolje čekaju.), čoveka kojega je ovo pojas, ovako će svezati u Jerusalimu Judejci, i predaće ga u ruke neznabošcima.
VIDETI EFESCIMA 3:1 ŠTO I BI APOSTOLU PAVLU,
ILI NPR.: Dela apostolska, glava 11:28 I ustavši jedan od njih, po imenu Agav, predskaza Duhom veliku glad koja je imala biti po celom svetu, koja i bi za Klaudija ćesara.
ILI NPR.: Dela apostolska, glava 5:9-10...Gle, noge onih koji tvoga muža sahraniše pred vratima su, i tebe će izneti. I odmah pade kraj nogu njegovih i izdahnu.
ILI NPR.: Dela apostolska, glava 27:10,21-26,34,38,41-44 GDE KAPETAN LADJE NE POVEROVA PAVLU ZA PLOVIDBU, KOJI I POTOM SAVETOVA, PO ANDJELU BOŽIJEM, I BI SVE KAO PAVLE REČE, KAKO LADJI TAKO I LJUDSTVU, JER SVI OSTADOČE ŽIVI, SVIH 276 DUŠA UKLJUČUJUĆI I SUŽNJE KOJE VOJNICI HTEDOŠE DA POBIJU, NO KAPETAN IH SPREČI.

PRIMER DARA SVETOG DUHA ONIMA KOJU SU SE TEK POSLE TOGA KRSTILI:
Dela apostolska, glava 10:44-48

UPAMTITE: ne postoji ni jedno proroštvo kao dar Svetog Duha iz 1. veka koje se nije ostvarilo, ne postoji zapravo ni jedno zapisano proroštvo od mnoštva proricanja iz 1. veka kao Dar Duha koje bi mi trebalo da čekamo da se ostvari, upravo zato što su se sva ostvarila još tada, jer su i bila u funkciji jačanja vere onda (kada je Jevandjelje Gospodnje javljano usmeno, a 4 Jevandjelista napisali ga posle pogubljenja Apostola Pavla, od poslednje trećine 1. veka).
DANAS: danas toga nema, svi lažu da su proroci, tj. da imaju dar proroštva jer se za njihova života ništa ne ostvaruje, a svoje laži ostavljaju u amanet budućim generacijama da bi ih zaveli na službu lažljivom.
PITANJE KOJE SE NAMEĆE: zašto je to tako? Pa, iz mog dosadašnjeg iskustva, najblaže rečeno, uvidjam da ljudi ne paze dovoljno na Reč Gospodnju ni u Novom Zavetu, a kamoli da shvate, tj. pročitaju da je to ta ista Reč, Reč Gospodnja koja dolaziše Božijim Prorocima i u Starom Zavetu.

:idea: Pozdrav, Goste, studiro sam dosta o tom bibliskom prorocanstvu i o tim prorecenim poslanicima Bozijim, po Bibliji prorocanstvo jos nije ispunjeno u tome se ne slazem sa tobom, otuda i tolika navala za prorecenim prorokom. O tome sam zustro diskutovao x puta sa jednim mojim prijateljem koji je musliman i koji tvrdi da je Muhammed taj proreceni poslanik, zato sam uzeo izucavati uporedo Bibliju i Kur'an da vidim o cemu to covek govori.
Pozdrav!

freewill:
:idea: Pozdrav, Goste, studiro sam dosta o tom bibliskom prorocanstvu i o tim prorecenim poslanicima Bozijim, po Bibliji prorocanstvo jos nije ispunjeno u tome se ne slazem sa tobom, otuda i tolika navala za prorecenim prorokom. O tome sam zustro diskutovao x puta sa jednim mojim prijateljem koji je musliman i koji tvrdi da je Muhammed taj proreceni poslanik, zato sam uzeo izucavati uporedo Bibliju i Kur'an da vidim o cemu to covek govori.
Pozdrav!
Bojim se da se nismo razumeli slobodnavoljo.
Neka prorocanstva su se ispunila, a neka nisu, mnoga jesu, a da cak nema verifikacije studenata, teologa, a imamo i fals verifikacije. Nemam pojma o kom ti to prorecenom poslaniku iz Biblije. Prorecenim prorokom, jos manje imam pojam odakle ti to? Ako mozes navedi, bas me interesuje.

Back