Da li su, po religioznim shvatanjima, alkoholizam, pušenje i drogiranje nemoralni?

• Začetnik teme Začetnik teme Ribar
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Ribar

Poznat
Poruka
9.164
Moral se svaki čas pominje, i u životu i ovde na forumu. Samo o moralnom oblačenju bilo je više tema a poslednja je imala 620 priloga.
Karikirano, ispada da se moral svodi na gaće. Što su veće - tim je neko moralniji!
Takvo mi razmišljanje nije prihvatljivo jer su, čak i u Isusovo vreme, mnogi hodali goli. Stroge norme oblačenja nastale su tek kasnije a vrhunac su dostigle u srednjem veku.
Druge poroke niko ne pominje kao nemoral.

Dakle: da li su alkoholizam, pušenje i drogiranje nemoral po religioznim shvatanjima ili nisu?

Marihuana u Kristova doba? Krist je sam promovisao alkohol tj.vino.Pushenje ne vidim kao problem.Bludnicenje je greh.Mojsijevi il vec ne znam koji zakoni iz SZ koje krshcani ne prihvataju sudeci po komentarima dobro upucenih i cak svestenih lica u kojima je bilo oko za oko zub za zub i plus nemoral za oko,u kome kaze ako legne muskarac s muskarcem da se oboje smaknu ili ako muskarac obuce zenske odore taj da se smakne je samo zakon vlasti,a ne bozija rec

Moral se svaki čas pominje, i u životu i ovde na forumu. Samo o moralnom oblačenju bilo je više tema a poslednja je imala 620 priloga.
Karikirano, ispada da se moral svodi na gaće. Što su veće - tim je neko moralniji!
Takvo mi razmišljanje nije prihvatljivo jer su, čak i u Isusovo vreme, mnogi hodali goli. Stroge norme oblačenja nastale su tek kasnije a vrhunac su dostigle u srednjem veku.

Dakle: da li su alkoholizam, pušenje i drogiranje nemoral po religioznim shvatanjima ili nisu?

Jesu.

Jbg-a zavisi koga i gde pitas. Ako pitas u javnosti svi ce ti reci "da". U tajnosti, bice ono dogovoricemo se ili sve zavisi.

O drogiranju pisaca Biblije.
Može.

И стадох на песку морском; и видех звер где излази из мора, која имаше седам глава, и рогова десет, и на роговима њеним десет круна, а на главама њеним имена хулна.
И звер коју видех беше као рис, и ноге јој као у медведа, и уста њена као уста лавова, и даде јој змија силу своју, и престо свој, и област велику.
И видех једну од глава њених као рањену на смрт, и рана смрти њене излечи се. И чуди се сва земља иза звери, и поклонише се змији, која даде област звери.
(Otkr. 13.1-3)

Jedna nije ali trošili su se hektolitri.

Link ili drugi dokaz.

- - - - - - - - - -

Može.

И стадох на песку морском; и видех звер где излази из мора, која имаше седам глава, и рогова десет, и на роговима њеним десет круна, а на главама њеним имена хулна.
И звер коју видех беше као рис, и ноге јој као у медведа, и уста њена као уста лавова, и даде јој змија силу своју, и престо свој, и област велику.
И видех једну од глава њених као рањену на смрт, и рана смрти њене излечи се. И чуди се сва земља иза звери, и поклонише се змији, која даде област звери.
(Otkr. 13.1-3)

To su metafore.

I danas pisci i književnici koriste stilske figure, a nisu narkomani.

"I tako smo se opijali do besvesti"
Mateja 1.43

Glava 1 ima samo 25 psalma. A i da jeste tako napisano to bi značilo da je apostol pio. Ne da religija ne brani alkoholizam.

- - - - - - - - - -

Polako sa metaforama. Ako nađeš dovoljno metafora nestade božja reč.

To je za drugu temu. Koncentriši se sad na ovu.

Biblija osudjuje opijanje nemoral i svaki oblik zavisnosti, kao sto je i zloupotreba droge i koriscenje duvana

- - - - - - - - - -

Pitanje teme je alkoholizam.

Nije čaša vina za večeru alkoholizam.

Sve moj do mojega.
I Isus je pio vino, niko ne osudjuje koriscenje alkohola, za se staje preterivanje - opijanje i alkoholizam kao bolest.....

:worth:

Hvala za temu !!!!

Jesu.

Nase telo je hram Svetog Duha. Kao i oblacenje, hrana i suptance koje unosimo u nase telo su takodje vazne Bogu.

- - - - - - - - - -

I Isus je pio vino, niko ne osudjuje koriscenje alkohola, za se staje preterivanje - opijanje i alkoholizam kao bolest.....

Ali, zasto rizikovati ?

[/B]

:worth:

Hvala za temu !!!!

Jesu.

Nase telo je hram Svetog Duha. Kao i oblacenje, hrana i suptance koje unosimo u nase telo su takodje vazne Bogu.

- - - - - - - - - -

Ali, zasto rizikovati ?

Ok vi ste sasvim protiv alkohola ali to Bog ne zabranjuje...
takodje u sirupu za kasalj ima malo alkohola ili tinkturama propolisu itd..
Piti vino po malo je zravo.. tako kaze i Bozja rec...

- - - - - - - - - -

Kapiram da bi svi osudili "velike" psihoaktivne supstance - kokoain, heroin...

a "male" takodje psihoaktvne supstance - su im ok.

svaka zloupotreba droge je zloupotreba

osim sto se koristi u medicinske svrhe lekovi protiv bolova itd

Back