Da li su pametni telefoni zapravo najgluplja stvar koju koristimo?

Vuk Samotnjak

Buduća legenda
Moderator
Poruka
40.988
Svake godine izlazi novi model sa minimalnim promenama, a mi trošimo stotine evra na ‘nadogradnje’ koje su jedva primetne. Da li smo postali robovi marketinga i lažnih inovacija?

Šta vi mislite – da li su pametni telefoni zaista postali beskorisni ili je tehnologija dostigla vrhunac?🤔

Svake godine izlazi novi model sa minimalnim promenama, a mi trošimo stotine evra na ‘nadogradnje’ koje su jedva primetne. Da li smo postali robovi marketinga i lažnih inovacija?
mi trošimo? ja ne trošim! :nono3:
previše para na nabavke najnovijih modela telefona troše samo ovce za šišanje koje jure svaku novu seriju telefona i neki klinci kojima mama i tata kupuju. normalan čovek menja telefon ne zbog trendova, nego kad stvarno prestane da radi kako treba. telefon menjam na svakih par godina, i to najčešće jer baterija crkne ili (redje) se nešto pokvari. i ne moraš da daš 1000 evra za telefon, imaš odlične modele u rangu 150-200 evra koji rade sve što ti treba.

Šta vi mislite – da li su pametni telefoni zaista postali beskorisni ili je tehnologija dostigla vrhunac?🤔
kako beskorisni?! pa pametni telefoni su ti bukvalno 20 uredjaja u jednom! zamisli da nosiš u džepu:
fiksni telefon, televizor, DVD-player, radio, kameru i foto aparat, kompjuter, GPS, sat, celu biblioteki, novcanik itd. a sad sve to imas u jednom uredjaju koji kosta 20 puta u odnosu na to koliko bi kostali svi ovi uredjaji zajedno! bez telefona bi većina ljudi bila izgubljena danas.

što se tiče daljeg razvoja, sledece bi mozda moglo da bude: bolja baterija (da traje danima bez punjenja), fleskibilni ekrani koji mogu da se saviju bez da puknu, integracija sa AI, da telefon bude "još pametniji" i da radi stvari umesto tebe. itd. itd.

Tako radi industrija, preko influensera nam prodaju maglu. Ja ispratim sve te recenzije telefona i samo gledam te prodane duše kako moraju da ti ispričaju o nekim promenama i onda se muče da ih uopšte pronađu. Pa se spominje interfejs, ova opcije se pomerila ovde, sad lepše izgleda, pa imaš kul funkciju da zaokružiš neki tekst i onda ti AI to upiše u planer i pozove taksi... i tako slične gluposti. Uglavnom su sve softverske modifikacije koje nisu zahtevale novi hardver, plus su i softverske izmene koje će koristiti mali broj korisnika. Ne znam dal sam ikada koristio neku AI funkciju na telefonu. Međutim, kako to ide, proizvođači vide da ljudi kupuju svake godine i što ne bi to iskoristili, ovce su za šišanje.

Ja sam posle nekoliko godina krš telefona uzeo pre dve godine samsung s23 ultra i oduševio se.

Vidi se razlika u klasi.

No, ja sam toliko zadovoljan telefonom da ga neću menjati još bar dve godine.

Sa druge strane, slažem se za nadogradnje, da nema onog "buma" kako se hardwer digao na neverovatan nivo.

Meni smešno čoveka koji na primer kupi s23ultram pa onda s24 sledeće godine i s25 ove godine s u suštini su razlike minimalne.

Tera li te ko?
Ja kupim nov telefon na 3-4 godine, minimum, to jest kad stari krene da bas trokira.

Niti su beskorisni niti je tehnologija dostigla vrhunac.
Problem je sto ljudi kupuju ono sto im ne treba, jer vole da se qrtche (isto sa svime, ne samo sa telefonima).

fiksni telefon, televizor, DVD-player, radio, kameru i foto aparat, kompjuter, GPS, sat, celu biblioteki, novcanik itd. a sad sve to imas u jednom uredjaju koji kosta 20 puta u odnosu na to koliko bi kostali svi ovi uredjaji zajedno! bez telefona bi većina ljudi bila izgubljena danas.
Ја се сећам не тако давних времена када сам увек са собом на леђима носио ранац, а у ранцу -- фиксни телефон ( са све каблом који иде све до мог стана ), телевизор и то онај са катодном цеви,видео рекордер ( касете што се стављају у њега, у то време није било ДВД-а ), фото апарат, камеру, ПиСи 386 са Херкулес или ВеГеА графичком, не могу да се сетим; гомилу књига, новчаник и тако даље. Тешка времена беоше то, могу ти рећи. Једном сам заборавио ПиСи 386 код куће. Нисам могао да се снађем. ХВАЛА БОГУ ДА ПОСТОЈЕ ПАМЕТНИ ТЕЛЕФОНИ, ШТА БИХ ЈА БЕЗ ЊИХ ДАНАС.

Ја се сећам не тако давних времена када сам увек са собом на леђима носио ранац, а у ранцу -- фиксни телефон ( са све каблом који иде све до мог стана ), телевизор и то онај са катодном цеви,видео рекордер ( касете што се стављају у њега, у то време није било ДВД-а ), фото апарат, камеру, ПиСи 386 са Херкулес или ВеГеА графичком, не могу да се сетим; гомилу књига, новчаник и тако даље. Тешка времена беоше то, могу ти рећи. Једном сам заборавио ПиСи 386 код куће. Нисам могао да се снађем. ХВАЛА БОГУ ДА ПОСТОЈЕ ПАМЕТНИ ТЕЛЕФОНИ, ШТА БИХ ЈА БЕЗ ЊИХ ДАНАС.
jel si i gramofon nosio, da možeš da slušaš ploče dok šetaš?!
hvala tehnologiji što nas je oslobodila tih "teških vremena", inače bi ti i dalje morao da vučeš tu torbetinu svuda sa sobom! :mrgreen:

jel si i gramofon nosio, da možeš da slušaš ploče dok šetaš?!
Нисам. Грамофони су у то време већ излазили из моде. Њих су користили углавном диџејеви. Мада, стуб који сам носио са собом, након што сам схватио да има излаз за слушалице, а пре којег сам користио оно ђубре на батеријама звано Вокмен, тај стуб је имао грамофон на врху.

Нисам. Грамофони су у то време већ излазили из моде. Њих су користили углавном диџејеви. Мада, стуб који сам носио са собом, након што сам схватио да има излаз за слушалице, а пре којег сам користио оно ђубре на батеријама звано Вокмен, тај стуб је имао грамофон на врху.
dizel-agregat za struju si isto nosio sa sobom? :think:

Ја купио пре 3-4 године најбољу марку за 20 000 РСД и плаћам месечно пакет #ИмамСве

п.
с. Не гледам рекламе.

Ja sam posle nekoliko godina krš telefona uzeo pre dve godine samsung s23 ultra i oduševio se.

Vidi se razlika u klasi.

Razlika u klasama se vidi naravno, nego se ne vidi razlika u generacijama.

Ja sam imao Note 20 (koji je u svoje vreme bio top klasa) i posle 3 godine prešao na S23 Ultra. Razlika je bila praktično jedva vidljiva.

Ekran je bio isti.
Kamera je bila malo bolja (mada sam bio zadovoljan i prethodnom)
Sve je radilo malo brže (mada je radilo ok i na prethodnom).
Baterija, vrlo slična. Ja čuvam bateriju (podesim punjenje do 80%) pa mi i posle par godina ostane ista.

Tako da generalno nisam ništa dobio osim što sam pukao pare. Stari sam prodao za 300, novi uzeo za 1000. I sad da me neko pita šta sam dobio za 700e, ne bi znao da objasnim. Ispao magarac. Tako zapravo i funkcioniše ta industrija.

Ne, nikako.. telefon je "pametan" onoliko koliko je i njegov korisnik.
slazem se.

Telefon je uništio (ili smanjio uticaj) mnoge foto aparate, navigacione uredjaje, dnevnu i dr štampu, telefoniju, e poštu, faks uredjaje.. mnogo toga.
pa jel to smatras da je dobro ili lose?
ako imas telefon u dzepu (a realo ima ga svako), ne treba da das 200€ za fotoaparat, 100€ za GPS, 50-100 din./dnevno za novine, itd.
ja ne mislim da je to sto je uticao na potrebu za drugim uredjajima lose, naprotiv.
ako nekom treba profi aparat/kamera, GPS sa preciznoscu od 1cm, ne moze da se odrekne novina jer bas voli papir itd. telefon ga ne sprecava da te druge stvari i dalje kupuje... :rtfm:

Tehnologija je mač sa dve oštrice. Olakša ti u komunikaciji i obavljanju niza poslova, ali ti, sa druge strane, nabije na leđa breme. Balast materijalima, prestiža i mentalne nestabilnosti. Nije tačno, da je bolje sa njom. Itekako je bolje, bez niza tehnološki dostignuća. Naravno, ona, od kojih, i nemamo neke posebne koristi. Ali, čovečanstvo, uvek stremi, napred i samo napred. Bez obzira, o kojoj inovacije je reč. Plus,veliki profiti, koji se samo povećavaju, a čovek postaje još gramziviji i bezobzirniji. Sve u granicama. Tako je najbolje, ako čovek, ustabili svoj um, i intelektualno se uzdigne, na nivo, normalnog ljudskog bića, kome i pripadamo. Teško jeste, ali može.

Back