DA LI SU MOGUĆI MEDjUNACIONALNI SUKOBI U VOJVODINI

Betty:
M? :shock:
Čemu da zahvalim na psovki? :? Tome što nisi skapirao odgovor???
Mislio sam yebale te Sjedinjene Americke Drzave-SAD,posto si recenicu pocela sa 3 velika slova slucajno ili namerno,ja sam to shvatio ko naziv zemlje.Nije tebi licno upuceno vec odrazava moj stav naspram te drzave.0dgovor ti nije bio konkretan.I dalje nisi objasnila kurcenje,MI,VI, i TO.

SIGNATURE 350 Takodje da si nekog u sfrj pitao za rat smejali bi ti se. aa svi znamo sta se desilo kasnije. nesto sto niko nije sanjao da je moguce. stoga:
Nije baš tako bilo...1990-e godine ja sam imao 22 godine i vrlo dobro se videlo da će do rata doći (čak i pre '90-e). Veliki broj ljudi je to znao, a druga stvar je što su to u sebi potiskivali, jer, naravno, NADALI su se najboljem. Znači, klasičan beg od realnosti, u najboljem slučaju. Kad je pripucalo u Hrvatskoj, ne verujem da se mnogo ljudi začudilo, a o Bosni da ne pričam...Doduše, meni je neverovatno bilo dok sam slušao moje starije kolege na poslu, da rata u Bosni neće biti...Neviđeno slepilo ili spomenuti beg od realnosti, svejedno su bili u manjini...

U Voši su svaka čuda moguća, ali je najmanja verovatnoća da može doći do organizovanog oružanog sukoba...Pre će se dešavati pritisci na Srbiju zbog serije sitnijih "sukoba", možda će se ići na zahteve za teritorijalnom autonomijom Mađara ( nešto kao Albanci u Preševu ), dalje od toga je ... ZVEKETE !

frozen1982.:
Mislio sam yebale te Sjedinjene Americke Drzave-SAD,posto si recenicu pocela sa 3 velika slova slucajno ili namerno,ja sam to shvatio ko naziv zemlje.Nije tebi licno upuceno vec odrazava moj stav naspram te drzave.0dgovor ti nije bio konkretan.I dalje nisi objasnila kurcenje,MI,VI, i TO.

:lol: Pa samo sam naglasila odrebu za vreme velikim slovima (kako drugačije) :lol:
SAD u smislu - ovih dana ...:P

Šta će sad biti - "jebalo te OVIH DANA 300 kaura" ? :P :P :P

frozen1982.:
Nista ja tebe ne razumem.I dalje mi nisi odgovorila na pitanja.U svakom slucaju,ako negde
ides,srecan put.
P.S. yebo te SAD(ne ja,drzava)

Уфатила Минка, држава САД а ти ПОСЛЕ, јел' да?!
И ни мање ни више него 300 Каура, високо мишљење, јес'да си дете из мешовитог брака али 300 Каура је већ много мешања, али ко сам ја бре да се мешам!!!???

Шалу настрану на страну, вратимо се теми.
Постоје ратови у класичном смислу и постоје ратови ниског интезитета, то је нека нова класификација и квалификација смишљења на вазда за мир расположеном Западу. Дакле, тамо где нема места класичном рату потура се рат ниског интезитета и он је у распону од константних сукоба без жртава до сукоба се периодичним жртвама, што би се рекло од случаја до случаја. И тако, с тим да је пример Босне веома непримерен, то што људи тупе зубе о срећној мирнодопској Босни је знак колико су људи слепи, нека ми неко докаже да је постојао један једини моменат у историји Босне, дакле само момента истинског мира а не примирја и ја ћу појести комп све ђутуре са монитором, миш му ту дође као мезе а тастатура уместо обланди.

Нема бољег посла од борбе за мир нити бољег профита од рата, па ви сад видите.

miskov:
Sve je moguce.Ako Amerika umesa svoje prste(ubaci pare)kao na Kosovu to je moguce.Mada je u Vojvodini drugaciji mentalitet ljudi ,tako da mislim da nikad taj sukob ne bi doziveo razmere kao sto je na Kosovu bilo .Ali djavo ne spava,treba biti oprezan :twisted: :evil: :twisted:
Izgon Srba iz Kosovo,u Muslimanski svet Amerikancima kao Siptarski oslobodioci "rate" je visok, medjutim u Vojvoduni, radi se o 3 nacije ,koje zele tu Srpsku zemlju da zgrabe, pa je opasnost da Amerika pridje na njihovu stranu ,jer su vec u Rumunij, madjarsku i u Hrvatsku pa lako meze da budu i u vojvodinu, Yankee! ,cekaju samo jos Bugari da krenu, ako se Srbija suprostavi moze da dodje do "vruc" 3 svetski rat, ili goodby Srbijo!..

Prof. Dragoljub Zivkovic, predsednik Anketnog odbora za utvrdivanje istine o
stradanju stanovnika Vojvodine

Masina koja je ubijala ljude bila je planska

Ljudi se jos uvek boje: Prof. Dragoljub Zivkovic

Nadezda Radovic Skupstina AP Vojvodine je 2001. godine formirala Anketni odbor za istrazivanje stradanja stanovnika Vojvodine od 1941. do 1945. godine. Tokom istrazivanja,ispostavilo se da je stanovnistvo Vojvodine, u gotovo istom broju, stradalo i u periodu od 1945. do 1948. godine, kaze za Danas profesor dr Dragoljub Zivkovic,predsednik ovog Anketnog odbora.
U Anketnom odboru je radilo trinaest ljudi, ali je saradivalo jos tridesetak strucnjaka iz muzeja i arhiva. Bilo je kontakata sa Muzejom Podunavskih Svaba u Ulmu, sa Madarima u Segedinu i Budimpesti, a i sa strucnjacima iz Zagreba. Dobra saradnja ostvarena je i sa Institutom za savremenu istoriju. Najvecu podrsku Odboru su pruzili Muzej Vojvodine i Arhiv Vojvodine. Nakon cetiri godine,zavrseno je oko 80 odsto terenskog istrazivanja. Nisu sasvim obradeni podaci za logore Backi Jarak i Molin. Takode, potrebno je zavrsiti terensko istrazivanje na prostoru Bele Crkve i Panceva.

Nezainteresovanost Beograda

Da li Skupstina Republike Srbije pokazuje interesovanje za rad Anketnog odbora i eventualno prosirivanje njegovog rada na teritoriju citave Srbije?
- Danasnje granice Vojvodine se ne poklapaju sa granicama Vojvodine u
istrazivanim periodima. Neki delovi nekadasnje Vojvodine pripadaju danas Srbiji, a Republika Srbija ne pokazuje nikakvo interesovanje za utvrdivanje broja zrtava. Za ovih pet godina rada nikada mi nije pruzena prilika da progovorim na TV Beograd, Radio Beogradu, niti je list >Politika< napisao ijedan redak o tome sto radimo.
Kada je prestao mandat Skupstine AP Vojvodine, koja je imenovala Anketni odbor,istrazivanje je nastavljeno u okviru Vojvodanske akademije nauka i umetnosti, uz podrsku Sekretarijata za nauku i tehnologiju Izvrsnog veca AP Vojvodine. Ukoliko Izvrsno vece Vojvodine odobri neophodna sredstva, istrazivanje bi bilo zavrseno do kraja avgusta 2006. godine. Nakon toga moguce je objaviti sve rezultate
istrazivanja.
- Osnovni princip rada Anketnog odbora bio je da se istrazi celina stradanja.Nikako nismo zeleli da se bavimo samo stradanjem pripadnika jedne nacije ili vere. Prvi put u nasoj zemlji istrazivanje je radeno na taj nacin. Mnogi istrazivaci i pisci su pisali o stradanju Jevreja, Srba ili Nemaca... Posli smood toga da je istina sadrzana samo u celini - kaze prof. Zivkovic.

Koje nalaze istrazivanja biste posebno apostrofirali?
- Do sada su bile prilicno pausalne ocene o broju stradalih. Mi smo poimence utvrdivali imena stradalih, pa stoga nema dilema o tome da li se jedno ime vodi na vise mesta. U anketnom listu se pored imena stradalog/stradale utvrduju I godina rodenja, gde je stradao, ko je egzekutor... Do sada smo dosli do broja od 110 hiljada stradalih Vojvodana i Vojvodanki. Sva dosadasnja istrazivanja su isla do brojke od 70 hiljada stradalih. Utvrdili smo i veoma velike razlike u
pogledu tvrdenja koliko je ljudi stradalo iz koje nacionalne skupine. Vazno je da kazem da ovo istrazivanje pod stradalnicima (zrtvama) podrazumeva ljude koji nisu nosili pusku, dakle nisu pripadali vojnim formacijama. Rec je pre svega o deci, zenama, starcima, mladim ljudima koji nisu hteli da nose pusku. Nazalost, najveci broj stradalnika su sasvim nevini ljudi.

Sa nekih strana cuju se i reci nerazumevanja za rad vaseg Anketnog odbora ?
- Nase istrazivanje nailazi na nerazumevanje upravo zbog toga sto 'ljude pod puskom', one koji su po bilo kom osnovu bili u vojnim jedinicama, nismo prihvatili da uvrstimo medu stradalnike. Zapravo, nismo prihvatili da budemo popisna komisija bilo koje armije. Nevinim zrtvama nikada nije pridavana posebna briga, niti su brizljivo popisivane, a upravo to smo hteli da uradimo. Oni koji su ubijali i likvidirali su cesto velicani, proglasavani za heroje, odlikovani i
nagradivani, a nevine zrtve su ostajale bez poste, zaboravljene, tretirane kao kolateralna steta. Preko 110 hiljada zrtava se preslo kao da nisu ni postojale.

Kako ste istrazivali stradanja ljudi u periodu od 1945. do 1948. godine?
- Dobili smo knjige svih logora.
Dakle, te knjige postoje. Gde su bile do sada?
Bile su sakrivene u muzejima, arhivama, sudovima, u privatnim zbirkama. Niko se nije usudio da ih da istrazivacima na uvid. Ali, kad je Skupstina AP Vojvodine odobrila ovo istrazivanje, ljudi su nam donosili. Prosto je neverovatno koliko podataka se nalazi u privatnim arhivama. Mnogi su nas molili da iskoristimo dokumente koje su doneli, ali da ne pominjemo njihova imena. Ljudi se jos uvek boje.
Poseban problem su lokalni kriteriji. Na primer, dugo smo imali problem da dobijemo podatke o logoru Backi Jarak. Jedna jedina osoba, u cijem ormaru u Skupstini opstine su knjige nije htela da ih da na uvid. Pre deset dana smo ih posle velikih muka dobili. Veliki problem su i podaci o logoru Molin. To mesto je izbrisano sa mape Vojvodine, ne postoji, ali znamo da dokumenti postoje.

Sta je za vas bilo najvece iznenadenje u ovom poslu?
- Meni ce ostati enigma strast likvidatora da ostavljaju tragove, da zabeleze koga su likvidirali. Ponekad je to tako brizljivo vodeno da ta cinjenica budi znatizelju. Jedno vreme je vazilo pravilo da ko god likvidira vise 'protivnika' tome sledi unapredenje, nagrada. U tom grmu lezi zec. Izvrsioci su bili nagradivani, a statistika je bila potvrda njihove agilnosti. Nasli smo, na primer, pisma jednog Nemca njegovim pretpostavljenima u kojima ih sa strascu svakodnevno obavestava o likvidacijama pedeset do sto ljudi dnevno na putu kod Bavanista. To znaci da je masina koja je ubijala ljude bila planska. Nista se
nije dogadalo ad hoc, slucajno. Sve je bilo planirano ukljucujuci i nagrade, unapredenja i priznanja egzekutorima. Brojna su svedocanstva o tome da su zlocini pocinjeni kao obavljanje redovnih aktivnosti, hladno, racionalno, bez ikakve grize savesti. Mnogi ljudi su na bazi podataka o pocinjenim zlocinima postajali ministri, dobijali unapredenja u sluzbi.

Na cije zlocine se ove tvrdnje odnose?
- To prati sve pocinjene zlocine. Nema vecih razlika. Od 1941. do 1944.
postojale su tri vlasti u Vojvodini: vlast madarske drzave u Backoj, NDH je vladala Sremom, a Banat je bio nemacki. Najvece zlocine je pocinila NDH. Cak su Nemci oterali jedan broj egzekutora iz Srema i tako spasili jedan broj Srba od masine za unistavanje NDH. Nemci su sve podvodili pod svoj interes, jer im je Vojvodina bila potrebna kao velika zitnica za istocni front. U Banatu je stvorena SS jedinica >Princ Eugen< od nasih Nemaca. Ta jedinica je ratovala sve
vreme rata. 1941. to je bila jedinica sastavljena iskljucivo od dobrovoljaca. Tek 1943. godine, kada Treci rajh pocinje da dozivljava poraze na istocnom frontu, ova jedinica se popunjava Nemcima koje mobilise. Tada je veliki broj Nemaca u rat isao pod pritiskom.
Da bismo sa sigurnoscu mogli govoriti o brojkama, analizirali smo statisticke podatke o stanovnistvu i to po mestima. Imali smo popis stanovnistva iz 1921,1931, 1948. i 1953. godine. Vojvodina je podrucje na kojem su se odigravale velike migracije u istrazivanom periodu. U toku rata izmedu cetrdeset i pedeset hiljada Madara je dovedeno iz Madarske i naseljeno. Zato je toliki broj Srba bio proteran. Onda je u Vojvodinu 1945-46. dovedeno tacno onoliko kolonista koliko je Nemaca proterano. Rec je o 220 do 250 hiljada ljudi, prema onome sto smo do
sada utvrdili. Nemacke kuce su podeljene po kvoti koju je jos 1943. odredio AVNOJ - iz koje republike, koje nacije, odakle, gde ko treba da dode.

Ko je autor tih planova?
- Prema dokumentima koji postoje, Tito je rukovodio AVNOJ-em. Vrh Komunisticke partije je stajao iza tih planova. Znamo tacno i imena jedinica koje su imale zadatak da na odredenom terenu logorisu ljude. To se tacno zna. Za utvrdivanje stradanja Nemaca, za nas Anketni odbor problem je predstavljala cinjenica da su mnogi logorisani Nemci rodeni u jednom mestu, pa logorisani u drugom, a tokom logorisanja promenili vise puta logor. Tako se ime jednog coveka pojavljivalo vise puta. Iz tog razloga postoji stanovito neslaganje u brojkama koje na svim
tribinama koristi predsednik Nemackog udruzenja Donau iz Novog Sada Anreas Burgemeier i nasih nalaza. Na primer, ne slazu nam se brojke o broju logorasa u Backom Jarku. Tu je neslaganje najdrasticnije, jer gospodin Burgemeier barata
brojkom od 27000, a mi smo dosli do brojke od 5500 stradalnika. To jeste bio veliki i istovremeno tranzitni logor.
Problem Nemaca nakon Drugog svetskog rata bio je sto nisu imali niciju zastitu.Dirljivo je kako su sve nasi Nemci stradali. Oni koji su bili logorisani u svojim selima cesto su bili predmet eksploatacije i maltretiranja svojih bivsih slugu. Jedan Nemac u Mramorku, lekar Andreas Sisler nije likvidiran 1945. jer je bio jedini lekar u selu. Kad je 1948. u selo dosao drugi lekar Srbin, likvidirali su ga, iako i danas ima ljudi koji govore koliko je on bio covek posvecen svom poslu lekara i koliko ljudi je spasao.

Nedavno ste u Vojvodanskoj akademiji nauka i umetnosti u raspravi o sudbini Podunavskih Nemaca rekli da je broj logora od 1941. do 1945. u Vojvodini bio isti kao i u periodu od 1945. do 1948. Zapravo ste ustvrdili da je nova vlast preuzela nacin funkcionisanja koji je podrazumevao jednak broj logora?
- Bas tako. Sedamdeset dva logora su postojala za vreme Drugog svetskog rata, a do iste te brojke smo dosli i istrazujuci period 1944-1948. godine. Razlika je samo u tome ko je bio logorisan. Ali, tretman ljudi u logorima, epidemije, bolesti, nacini umiranja su isti.

Iz kojih nacionalnih skupina ima najvise stradalih?
- Naravno najvise je stradalo pripadnika vecinskog naroda, Srba. Oni su stradali tokom Drugog svetskog rata, a u periodu 1944-1948. kao 'cetnici', 'izdajnici','petokolonasi', 'bogatasi', 'nepostena inteligencija'...
Po broju stradalih onda dolaze Nemci. Ne mogu iznositi podatke dok ne zavrsimo istrazivanje.
Ako se gleda pak procentualno u jednoj etnickoj zajednici najvise je stradalo Jevreja, jer ih je stradalo 97 odsto.

Sta ocekujete kao rezultat rada na ovom istrazivanju?
- Zeleo bih da nase istrazivanje doprinese povratku poverenja. Tek kad se istina izgovori, zlocini priznaju, moguce je vratiti poverenje medu ljude. Dok god se zlocinci sakrivaju u vlastitom nacionalnom stadu, nije moguce graditi poverenje medu narodima i ljudima. Zato sam zamolio i Madare i Nemce da ucestvuju u ovom
istrazivanju i da ga zajednicki potpisemo.
Na moju veliku zalost, dosta mladih ljudi je zadojeno nacionalizmom i ponasa se kao da su ljude druge nacionalnosti preko nisana ceo zivot posmatrali. To je losa zaloga za buducnost.

http://www.danas.co.yu/

Back