Да ли су модерне Олимпијске игре противне хришћанству?

Ne sjećam se da sam tebi to pisao ali moguće. Izvini ako jesam.

Pa da. Moraš shvatiti da hrišćani imaju samo jednog Boga a svi ostali bogovi su ili fikcija ili demonska obmana. Stoga ne možeš očekivati od hrišćana da nešto uzdižu stare religije u visinu.
pa vidiš ja ne verujem u boga
ni staroverskog ni hrišćanskog jer ne svojatam boga . to su samo istorijski periodi viđenja ljudi "šta je bog"
hrišćanstvo je vrlo kratko u odnosu na stare religije ali je trenutno najnovije, kada ode u staru veru i onaj ko vadi podatke iz te stare vere biće žigosan ko i danas što neko želi da skonta u šta su mu preci verovali.

Ne....na ovoj temi diskutujemo o tvojoj verziji boga.
To što ti ne vidiš plot holes ne znači da ih nema.

Vic je bio ilustracija pošto si ti kazao da treba da se oduševim njegovim karakterom.
Kao što ne može da te nasmeje vic koji ti nije smešan, ne može da te oduševe argumenti koji ne mogu da te oduševe.
Dakle, opet se vrtimo u krug.
I ti nudiš interpretaciju, pa si u sličnoj poziciji. Tako da, ostavi se te priče...
Drugo, Božji karakter nisu argumenti, već realno iskustvo sa Bogom.
Ja se ne izmotavam...rečeno ti je, pa ti razumi ako si sposoban.
Ali, recimo da je odgovor na pitanje DA.
Izgleda da Bog može u tvojoj režiji kršiti i osnovne zakone logike, jer je eto svemoguć.
Ne...mogao je raditi dovoljno preventivno da do greha ne dođe.
Radio je preventivno, dao je jasno upozorenje... e sad, u tvojoj režiji to nije dovoljno jer svemoguća prevencija bi kao trebala podrazumijevati apsolutno pozitivan rezultat bez mogućnosti pobune...
Pa da li bi ti spasio dete od silovanja?

Recimo od Edena.

Sada da te stavimo u Eden i da ti se obrati zmija, da li bi je poslušao?
Znaš onu poslovicu, lako je biti general nakon bitke.
Svi bi mi u svojim glavama mršnuli tu zmiju iz Edena i izašli kao pobjednici, ali je pitanje kakvo bi bilo iskušenje za nas i što bi mi odabrali.
A što se tiče gornjeg pitanja, nezahvalno je davati odgovor na njega jer nisam u istoj poziciji kao Bog, niti funkcioniram kao On.

Dakle, opet se vrtimo u krug.
I ti nudiš interpretaciju, pa si u sličnoj poziciji. Tako da, ostavi se te priče...
Ne nudim interpretaciju...analiziramo tvoju ideju o svemoćnom bogu koji želi da ljudi ne greše...gde ona vodi.
Drugo, Božji karakter nisu argumenti, već realno iskustvo sa Bogom.
I dalje stoji...ne može da te oduševi ono što ne može da te oduševi.
Izgleda da Bog može u tvojoj režiji kršiti i osnovne zakone logike, jer je eto svemoguć.
Dao sam ti najširi mogući opis svemogućnosti.
Kako to menja situaciju kada on stvori biće za koje zna da neće da poveruje njegovom marketing timu i ne pokuša da sam objasni tom biću šta želi uz argument koji će biti definitivan?
Radio je preventivno, dao je jasno upozorenje... e sad, u tvojoj režiji to nije dovoljno jer svemoguća prevencija bi kao trebala podrazumijevati apsolutno pozitivan rezultat bez mogućnosti pobune...
Tako je...ako mu je stalo da do pobune ne dođe, a da čovek sačuva slobodnu volju, s obzirom da je svemoćan nije baš uradio dobar posao.
Možda mu jednostavno nije stalo, ali ti misliš da jeste?
Ili nije znao kako to da postigne na drugi način?
Znaš onu poslovicu, lako je biti general nakon bitke.
Svi bi mi u svojim glavama mršnuli tu zmiju iz Edena i izašli kao pobjednici, ali je pitanje kakvo bi bilo iskušenje za nas i što bi mi odabrali.
Samo što je svemoćni bog general pre bitke...kakvo iskustvo imaš ti da slobodnom voljom odbiješ zmiju, mogao je da da i Adamu i Evi.
Edukacioni filmovi, simulacije, treninzi,...danonoćni razgovori...sve dok ne nauči Adama i Evu da mršnu zmiju.
Ako možeš ti da naučiš, može i Adam.
Da li ti je sad jasno?

A ako je zmija sposobna da te prevari, valjda je bog sposobniji da te nauči da ne budeš prevaren?
A što se tiče gornjeg pitanja, nezahvalno je davati odgovor na njega jer nisam u istoj poziciji kao Bog, niti funkcioniram kao On.
Ja te pitam iz pozicije čoveka, Gaje(a)...šta bi ti uradio?

Poslednja izmena:
Ne nudim interpretaciju...analiziramo tvoju ideju o svemoćnom bogu koji želi da ljudi ne greše...gde ona vodi.
Čim si počeo govoriti o Bogu kakav je ti već interpretiraš nešto, nevezano da li sporiš moj stav ili ne.
I dalje stoji...ne može da te oduševi ono što ne može da te oduševi.
Pa u redu, neke oduševi, neke ne oduševi...
Dao sam ti najširi mogući opis svemogućnosti.
Kako to menja situaciju kada on stvori biće za koje zna da neće da poveruje njegovom marketing timu i ne pokuša da sam objasni tom biću šta želi uz argument koji će biti definitivan?
Pa fino, jer je nelogična takva postavka koju nudiš.
Recimo, zamisli da si ti savršen roditelj koji zbog svojih atributa vrlo lako uočavaš sve nedostatke kod svoje djece i pravovremeno reagiraš na njih. Sve peglaš u hodu, tvoja djeca kad bi trebala napraviti pogrešan izbor ti ih spriječiš u tome jer si im ponudio adekvatnu stvar za njih. Sutradan opet si uradio isto i tako svakog dana. Tu se postavljaju pitanja njihove uloge, odgovornosti, ali i odgovora ljubavi druge strane. Dakle, koliko bi ti cijenio takvu djecu umjesto koje ti sve radiš?
Tako je...ako mu je stalo da do pobune ne dođe, a da čovek sačuva slobodnu volju, s obzirom da je svemoćan nije baš uradio dobar posao.
Možda mu jednostavno nije stalo, ali ti misliš da jeste?
Ili nije znao kako to da postigne na drugi način?
Božja svemoć ne znači da Bog mora učiniti sve što je moguće. Stalo mu je Ivan 3:16.
Samo što je svemoćni bog general pre bitke...kakvo iskustvo imaš ti da slobodnom voljom odbiješ zmiju, mogao je da da i Adamu i Evi.
Edukacioni filmovi, simulacije, treninzi,...danonoćni razgovori...sve dok ne nauči Adama i Evu da mršnu zmiju.
Ako možeš ti da naučiš, može i Adam.
Da li ti je sad jasno?
Ajmo ovako:
Izlaziš na ispit za deset dana, a budući da profesor ne želi da ti padneš na tom ispitu, on ti daje ispitna pitanja i kaže: uči ih doma...
Sve što je Bog mogao učiniti to je uradio: dao je proročanstvo i upozorenje; dao je zabranu prilaska zabranjenom drvetu i još jedno upozorenje da obrađuje vrt i da ga čuva.
A ako je zmija sposobna da te prevari, valjda je bog sposobniji da te nauči da ne budeš prevaren?
Mislim da je Confucius rekao da: Učitelji otvaraju vrata, ali da mi sami ulazimo kroz njih.
Ljudi danas dobro znaju da su kladionice porez na budale pa opet hrle u njih...
Ja te pitam iz pozicije čoveka, Gaje(a)...šta bi ti uradio?
Zaustavio ga.

Čim si počeo govoriti o Bogu kakav je ti već interpretiraš nešto, nevezano da li sporiš moj stav ili ne.
Ne dajem interpretaciju boga, ili moje stanovište o tom bogu, već analizu tvog stava.
Pa u redu, neke oduševi, neke ne oduševi...
A pošto zna da neće neke da oduševi, šta može da uradi ako mu je stalo da ih oduševi?
Pa fino, jer je nelogična takva postavka koju nudiš.
Recimo, zamisli da si ti savršen roditelj koji zbog svojih atributa vrlo lako uočavaš sve nedostatke kod svoje djece i pravovremeno reagiraš na njih. Sve peglaš u hodu, tvoja djeca kad bi trebala napraviti pogrešan izbor ti ih spriječiš u tome jer si im ponudio adekvatnu stvar za njih. Sutradan opet si uradio isto i tako svakog dana. Tu se postavljaju pitanja njihove uloge, odgovornosti, ali i odgovora ljubavi druge strane. Dakle, koliko bi ti cijenio takvu djecu umjesto koje ti sve radiš?
Ja kao savršeni roditelj vremenom naučim decu da nikada ne greše...jer sam savršeni roditelj sa savršenim sposobnostima edukacije.
Božja svemoć ne znači da Bog mora učiniti sve što je moguće. Stalo mu je Ivan 3:16.
Ja nisam ni rekao da mora...ali ako mu je stalo, pitanje je zašto to ne radi?
Ajmo ovako:
Izlaziš na ispit za deset dana, a budući da profesor ne želi da ti padneš na tom ispitu, on ti daje ispitna pitanja i kaže: uči ih doma...
Sve što je Bog mogao učiniti to je uradio: dao je proročanstvo i upozorenje; dao je zabranu prilaska zabranjenom drvetu i još jedno upozorenje da obrađuje vrt i da ga čuva.
A Bog je zakazao ispit čoveku...Bog je ograničen vremenom kao što su student i profesor?
Žurio je da gleda OI?
;)
Mislim da je Confucius rekao da: Učitelji otvaraju vrata, ali da mi sami ulazimo kroz njih.
Ljudi danas dobro znaju da su kladionice porez na budale pa opet hrle u njih...
Zato što ih oni kojima je stalo da ne idu u kladionice nisu dovoljno dobro naučili da ne idu tamo.
Zato što ti je do tog deteta stalo više nego bogu?

Kako beše... Antihrist se neće kriti na kraju, i ceo svet će gledati njegovu veličinu i čudesa, neće biti u crkvi već u svakom uglu kuće gde sad stoje ikone će izlaziti ( verovatno tv), biće bolesni ne iz tela već iz glave i u kog čoveka ili ženu antihrist udje, oni neće imati decu ali biće kratkog veka.
Prisećanje nekog čitanja iz malo dalje prošlosti, ali mi strašno liči na danas, odkle, ne pitaj ne sećam se. Čisto sumnjam da ima veze sa svetim spisima, ali je za razmišljanje i diskutovanje šta znače to.
Neće se kriti, pašće moral pa ne mora. Biće na medijima koji sve to da prikazuju, na televiziji. Ljudi neće bolovati fizički već iz glave. Ali neće trajati jer će se svet opametiti. Tako nešto.

Zna
Meni je ovo hit, pišanje po religiji. Sad religiozan čovek je ljut jer neki tranvestiti propagiraju svoju veru javno i to na ovakvom dešavanju, e pa vremena se menjaju, prihvatite i druge ljude i religije. Podržavam potpuno ovo što neandertalci čine na OI.
Ali nije...ništa od navedenog nema veze sa Hrišćanstvom.
Niti je ono Tajna večera, niti je konjanik Smrt, niti je u pitanju zlatno tele.

Hrišćani imaju taj narativ da su progonjeni i žrtva, pa se ponašaju kao žrtve i kada jesu i kada nisu progonjeni. Razvili su takav uslovni refleks. :mrgreen:

Баш сам чуо на радију да се Гали извињавају због пародије на Последњу (тајну) вечеру.
Ideja mu je bila da se paganska proslava poveze sa bogovima Olimpaba ne da pljuje po drugim religijama to sam director kaze
i gde naso bas scènu z poslednje vecera da proslavlja boga dekadencije dionisa
Kreten

Баш сам чуо на радију да се Гали извињавају због пародије на Последњу (тајну) вечеру.
Da li se izvinjavaju ili im je žao što su neki ljudi trigerovani?
Imaš li link do izjave?
Ideja mu je bila da se paganska proslava poveze sa bogovima Olimpaba ne da pljuje po drugim religijama to sam director kaze
i gde naso bas scènu z poslednje vecera da proslavlja boga dekadencije dionisa
Kreten
Scena je inspirisana slikom "Gozba bogova" koja se čuva u Francuskoj. Nije u pitanju "Tajna večera".

Ne dajem interpretaciju boga, ili moje stanovište o tom bogu, već analizu tvog stava.
Daješ svoje mišljenje kakav bi trebao biti, interpretiraš na osnovu nekih filozofskih teza... tako da...
A pošto zna da neće neke da oduševi, šta može da uradi ako mu je stalo da ih oduševi?
Ništa ako oni odbijaju. Evo ti jedan primjer: nađi ravnozemljaša i uvjeri ga da je Zemlja okrugla, nema šanse...
I nemoj mi sad opet sa pričom: ali svemogući Bog bi našao način kako da to uradi i da oni povjeruju, mani me te priče. Netko ako ne želi ne može ga nitko uvjeriti da povjeruje u nešto, osim ako mu izmijeni komplet način razmišljanja, stanje svijesti i još štošta...
Ja kao savršeni roditelj vremenom naučim decu da nikada ne greše...jer sam savršeni roditelj sa savršenim sposobnostima edukacije.
Domet tvoje savršene edukacije bi bio da im pružiš najbolje informacije, opomenu, smjernice... ali, konačnu odluku donose djeca. Tako da se opet vraćamo na slobodnu volju što ti ili ne razumiješ ili religiozno osporavaš kako bi izazivao vjernike misleći da ownaš.
Ja nisam ni rekao da mora...ali ako mu je stalo, pitanje je zašto to ne radi?
Zato što ima neka svoja rješenja za probleme, mi bismo rješavali problem zla na jedan način, On to radi drugačije...
A Bog je zakazao ispit čoveku...Bog je ograničen vremenom kao što su student i profesor?
Žurio je da gleda OI?
;)
Bog je i Profesor i onaj koji je dao taj ispit. Ne znamo u kom vremenu, niti dužinu trajanja, pa nije ni relevantno za raspravu.
Zato što ih oni kojima je stalo da ne idu u kladionice nisu dovoljno dobro naučili da ne idu tamo.
Ljudi znaju da pušenje ubija pa i dalje puše. Očito da edukacija ne donosi uvijek rezultate.
Zato što ti je do tog deteta stalo više nego bogu?
Ne bi išao u tom pravcu razmišljanja. Bog djeluje na jedan način, mi ljudi na drugi. Da sam ja bog, možda nitko danas ne bi postojao...

Daješ svoje mišljenje kakav bi trebao biti, interpretiraš na osnovu nekih filozofskih teza... tako da...
Opet ne...samo izvodim zaključak iz tvojih stavova.
Ništa ako oni odbijaju. Evo ti jedan primjer: nađi ravnozemljaša i uvjeri ga da je Zemlja okrugla, nema šanse...
Generalizuješ...

I nemoj mi sad opet sa pričom: ali svemogući Bog bi našao način kako da to uradi i da oni povjeruju, mani me te priče. Netko ako ne želi ne može ga nitko uvjeriti da povjeruje u nešto, osim ako mu izmijeni komplet način razmišljanja, stanje svijesti i još štošta...
Zašto ti smeta ta priča?
Ne razumeš implikacije nečije svemogućnosti?
Domet tvoje savršene edukacije bi bio da im pružiš najbolje informacije, opomenu, smjernice... ali, konačnu odluku donose djeca. Tako da se opet vraćamo na slobodnu volju što ti ili ne razumiješ ili religiozno osporavaš kako bi izazivao vjernike misleći da ownaš.
Da li ponovo treba da ti ponovim da ovde ne osporavamo slobodnu volju?
Zato što ima neka svoja rješenja za probleme, mi bismo rješavali problem zla na jedan način, On to radi drugačije...
Bog je i Profesor i onaj koji je dao taj ispit. Ne znamo u kom vremenu, niti dužinu trajanja, pa nije ni relevantno za raspravu.
Dakle, bog je želeo da student padne ispit, pa da onda rešava problem na popravnom?:mrgreen:
Ljudi znaju da pušenje ubija pa i dalje puše. Očito da edukacija ne donosi uvijek rezultate.
Nisu dovoljno dobro naučeni, nisu naučeni da razmišljaju o posledicama, o prioritetima.
Ne bi išao u tom pravcu razmišljanja. Bog djeluje na jedan način, mi ljudi na drugi. Da sam ja bog, možda nitko danas ne bi postojao...
Pa ti si valjda oduševljen njegovim karakterom...koja to karakterna osobina čini da ne želi da spasi dete od silovanja?

Da li se izvinjavaju ili im je žao što su neki ljudi trigerovani?
Imaš li link do izjave?

Scena je inspirisana slikom "Gozba bogova" koja se čuva u Francuskoj. Nije u pitanju "Tajna večera".
To nije nista slicno toj slici ali Izuzetno slicno Poslednjoj veceri.
Mozda je bio inspirisan .slikom gozba bogova ali djavo bas namesti da izgleda kao poslednja vecera.i ruganje hriscanima
Ne moz ga oprati ni sava ni dunav haha

Opet ne...samo izvodim zaključak iz tvojih stavova.
Ne, ali neću se više ponavljati.
Generalizuješ...
Ti ga nađi i ti ga razuvjeri pa češ vidjeti u raspravi...
Zašto ti smeta ta priča?
Ne razumeš implikacije nečije svemogućnosti?
Ne smeta mi ni najmanje, nego se ponavljaš iz komentara u komentar. Recimo, to bi isto bilo kao da se vodi debata između ateiste i vjernika o Postanku i onda ga pita Ateista: kako je nastalo?
A vjernik njemu pa Bog.
Ali dobro, daj mi objasni?
Pa rekao sam ti: Bog!
Kako on to stvara, kak osu se odvijali procesi?
Pa on je svemoguć, Bog to sve može stvarati....

I onda ti vodi raspravu....
Tako i ti, svemoguć je, mora ovo, mora ono...

Objasnio sam da ne mora, a ti si nastavio samo ponavljati,..
Da li ponovo treba da ti ponovim da ovde ne osporavamo slobodnu volju?
Tvoj doživljaj slobodne volje se svodi na to da je ishod uvijek onakav kako Bog želi, naravno uz "navodni pristanak druge strane", jer je on svemoguć...
Jer kakva ti je to slobodna volja ako praktično ne postoji: ne?
Dakle, bog je želeo da student padne ispit, pa da onda rešava problem na popravnom?:mrgreen:
Ne, ali je bio spreman ako se dogodi pad da to ispravi.
Nisu dovoljno dobro naučeni, nisu naučeni da razmišljaju o posledicama, o prioritetima.
Porazgovaraj s nekim psihologom na ovu temu i pitaj ga je li edukacija dovoljna da se spriječe neke vrste devijantnog ponašanja...
Pa ti si valjda oduševljen njegovim karakterom...koja to karakterna osobina čini da ne želi da spasi dete od silovanja?
Kada su se vodile rasprave o stradanju Židova u Drugom svjetskom ratu, neki ateisti su postavljali pitanje: "Gdje je bio vaš Bog? Zašto nije zaustavio zvjerstva?" Na to je jedan rabin odgovorio: "A gdje je bio čovjek?" I mi imamo svoj dio odgovornosti. Na tvoje pitanje već sam odgovorio ranije, ali ga namjerno razvlačiš, misleći da postižeš nešto tim formulacijama. Da Bog djeluje preventivno onako kako ti zamišljaš, ti danas ne bi postojao, kao ni onaj tko bi počinio zlo, niti bilo tko drugi.

Ne, ali neću se više ponavljati.
Ponovio ili ne, to ne menja činjenicu da ja samo iznosim logičke zaključke iz tvojih stavova.
Ti ga nađi i ti ga razuvjeri pa češ vidjeti u raspravi...
Pokazano je da je moguće i time je tvoj primer oboren.
Ne smeta mi ni najmanje, nego se ponavljaš iz komentara u komentar.
Ponavljam ti zato što ne kapiraš da je tvoj stav da je bog istovremeno i svemoćan i nemoćan da uradi nešto što čak nije ni logički kontradiktorno.
Recimo, to bi isto bilo kao da se vodi debata između ateiste i vjernika o Postanku i onda ga pita Ateista: kako je nastalo?
A vjernik njemu pa Bog.
Ali dobro, daj mi objasni?
Pa rekao sam ti: Bog!
Kako on to stvara, kak osu se odvijali procesi?
Pa on je svemoguć, Bog to sve može stvarati....

I onda ti vodi raspravu....
Tako i ti, svemoguć je, mora ovo, mora ono...
Objasnio sam da ne mora, a ti si nastavio samo ponavljati,..
Ponovo, nisam rekao da mora. Razumeš li ti razliku između mora, može i sledi?
Tvoj doživljaj slobodne volje se svodi na to da je ishod uvijek onakav kako Bog želi, naravno uz "navodni pristanak druge strane", jer je on svemoguć...
Jer kakva ti je to slobodna volja ako praktično ne postoji: ne?
Postoji NE kao mogućnost na koju se nikada svojom slobodnom voljom ne odlučiš...šta tu tebi nije jasno?
Ne, ali je bio spreman ako se dogodi pad da to ispravi.
Razmisli.
Svemoćni bog je želeo određeni ishod.
Svemoćni bog je znao da ako uradi nešto na neki način da neće dobiti željeni ishod.
Svemoćni bog je uradio upravo ono za šta je znao da neće dovesti do željenog ishoda.
Svemoćni bog je radio protiv onoga što je želeo uradivši ono što je želeo. :mrgreen:
Porazgovaraj s nekim psihologom na ovu temu i pitaj ga je li edukacija dovoljna da se spriječe neke vrste devijantnog ponašanja...
Psiholog nije svemoćni bog...koji je u tvojoj verziji istovremeno i nesvemoćni bog (bilo da to kapiraš ili ne).
Kada su se vodile rasprave o stradanju Židova u Drugom svjetskom ratu, neki ateisti su postavljali pitanje: "Gdje je bio vaš Bog? Zašto nije zaustavio zvjerstva?" Na to je jedan rabin odgovorio: "A gdje je bio čovjek?" I mi imamo svoj dio odgovornosti. Na tvoje pitanje već sam odgovorio ranije, ali ga namjerno razvlačiš, misleći da postižeš nešto tim formulacijama. Da Bog djeluje preventivno onako kako ti zamišljaš, ti danas ne bi postojao, kao ni onaj tko bi počinio zlo, niti bilo tko drugi.
Nisi mi odgovorio, koji deo karaktera koji te je oduševio čini da ne želi da spasi dete od silovanja?
Čovek si ti i ti želiš, ali nemaš moć. On ima moć, ali ne želi.

Back