Да ли су модерне Олимпијске игре противне хришћанству?

Maki!

Elita
Moderator
Poruka
19.973
Древне Олимпијске игре су биле јасно пагански фестивал посвећен Зевсу Олимпијском и имале су вјерски карактер гдје су се прије игара приносиле жртве грчким боговима а наравно ту је била и позната статуа Зевса која је уврштена у седам свјетских чуда. Због овог паганског карактера свети цар Теодосије Велики их је крајем 4. вијека забранио а то је потврђено декретима каснијих царева. Модерне Олимпијске игре се одржавају од краја 19. вијека и јасно се повезују са древним играма чије насљеђе желе обновити и сачувати и у модерно доба. Модерне Олимпијске игре немају вјерски већ искључиво спортски карактер међутим да ли је повезница са старим паганским фестивалом за хришћане и његово прослављање као претече модерних игара ипак неприхватљиво за хришћане. Које је ваше мишљење?

Паљење олимпијске бакље је отворени пагански фестивал гдје се призивају пагански богови:
"A few months before the opening of the Games, the Hellenic Olympic Committee holds a ceremony at the ancient site of the Olympic Games in Olympia, Greece.

The flame is lit by the high priestess who, in front of the ruins of the temple of Hera, asks Apollo, the god of the sun, for help in lighting her torch with the sun's rays caught on a parabolic mirror.

The high priestess is accompanied by priestesses and Kouroi, represented by a group of young Greek dancers who perform a choreography inspired by ancient times.

The Olympic flame is then placed in an urn and brought to the ancient stadium by Hestiada (the priestess keeper of the fire), where it is handed over by the high priestess to the first torchbearer along with an olive branch—a universal symbol of peace.
"
https://olympics.com/en/paris-2024/olympic-torch-relay/stages/lighting-ceremony

svako vidi ono što želi da vidi
maki vidi satanizam :D
Нисам до данас знао да је ово толико паганизовано и данас, контао сам само спорт. Шокиран сам и без текста тренутно.

Древне Олимпијске игре су биле јасно пагански фестивал посвећен Зевсу Олимпијском и имале су вјерски карактер гдје су се прије игара приносиле жртве грчким боговима а наравно ту је била и позната статуа Зевса која је уврштена у седам свјетских чуда. Због овог паганског карактера свети цар Теодосије Велики их је крајем 4. вијека забранио а то је потврђено декретима каснијих царева. Модерне Олимпијске игре се одржавају од краја 19. вијека и јасно се повезују са древним играма чије насљеђе желе обновити и сачувати и у модерно доба. Модерне Олимпијске игре немају вјерски већ искључиво спортски карактер међутим да ли је повезница са старим паганским фестивалом за хришћане и његово прослављање као претече модерних игара ипак неприхватљиво за хришћане. Које је ваше мишљење?
Rimski car Teodosije izdao edikt o zabrani tih igara i paganskih hramova. Kako su Igre bile posvecene paganskom bogu Zevsu kako he moguce nastaviti igre bez Zevsa.

Нисам до данас знао да је ово толико паганизовано и данас, контао сам само спорт. Шокиран сам и без текста тренутно.
recimo ja vidim teški satanizam u starom zavetu a ti vidiš bogonadahnuće
što proizilazi iz mog ugla da ti poštuješ satanizam.
vidiš, stvar je percepcije.

Back