Da li su ljudi binarni umovi u univerzumu?

Skafander

Poznat
Poruka
8.912

Otvaram ovu temu jer primećujem jednu stvar:

Sve češće razmišljamo kao da je stvarnost 0 ili 1.
Dobro ili loše.
Istina ili laž.
Bog ili nema Boga.
Crno ili belo.

Ali priroda tako ne funkcioniše.

Priroda nije prekidač.
Priroda je talas.

Srce ne radi po principu „uključeno/isključeno“, već po principu stezanja i širenja.
Disanje je udah i izdah.
Dan prelazi u noć kroz sumrak.
Zima u proleće kroz prelaz.

Život je prožimanje suprotnosti, ne njihovo međusobno uništenje.

Zakon komplementarnosti.

Ako postoji plus, postoji minus.
Ne kao neprijatelj — već kao uslov funkcionisanja.

Baterija bez dva pola ne daje energiju.
Elektron bez napona ne pravi tok.
Bez razlike potencijala — nema kretanja.

Isto važi i za iskustvo:

Bez kontrasta ne bismo znali šta je svetlo.
Bez izazova ne bismo znali šta je snaga.
Bez napetosti ne bi bilo razvoja.

To ne znači da treba slaviti destrukciju.
To znači razumeti da je dinamika stvarnosti zasnovana na balansu napona.

Problem binarnog razmišljanja.

Pitanje za sve:

Da li je lakše misliti „ovo je dobro, ovo je zlo“ nego razumeti da se realnost dešava u spektru, u prelazima, u frekvencijama?

Jer život nije crno-bela fotografija.
Život je kontinuum.

Između dobra i lošeg postoji proces.
Između pada i rasta postoji transformacija.
Između greške i mudrosti postoji iskustvo.

Ako sve svedemo na dve etikete — gubimo dubinu.

Inverzija kao princip rasta.

Ono što izgleda kao minus može postati plus.
Otpor gradi mišić.
Greška gradi znanje.
Bol često gradi empatiju.

To je inverzija.

Ne zato što je patnja cilj, nego zato što je realnost dinamična.

Ako uklonimo napetost — uklonili smo i energiju.

Bog, priroda i zakon.

Bez obzira na religiju ili nereligiju:

Ako verujemo da postoji red u univerzumu, onda taj red mora imati zakon.

A zakon koji vidimo svuda je:

Ravnoteža suprotnosti.
Komplementarnost.
Napetost koja stvara kretanje.

Ako je Bog izvor života, a život funkcioniše kroz balans polariteta — onda je taj balans deo same strukture stvarnosti.

Ne kao borba dobra i zla.
Već kao dinamika svetla i senke koja daje dubinu slici.

Ključno pitanje.​

Da li je moguće da većina inteligentnih ljudi ipak razmišlja previše pojednostavljeno?

Da li smo navikli da mislimo u kategorijama „za“ i „protiv“, umesto da razumemo proces između?

Da li odbacujemo ideju balansa jer je komplikovanija od jasne podele?

Jer ako je život zaista u prožimanju dualnosti, onda je balans nužan princip realnosti.

Ne između „dobro i zlo“ kao kompromis,
već kao dinamička harmonija suprotnosti.

Ne pitam ovo da bih nekoga napao.
Pitam jer me iskreno zanima:

Da li vidite stvarnost kao prekidač ili kao talas?
Kao sudar ili kao interakciju?
Kao crno-belo ili kao spektar?

Možda je vreme da izađemo iz binarne logike
i počnemo da razmišljamo u frekvencijama.

pre no sto istrcis u veliki sareni svet i pocnes sa binarnim/ne binarnim gledanjem prvo moras da uzmes u obzir da:

postoje

2 pola - muski i zenski
+
2 hemisfere mozga
+
Veliki / mali mozak

a zatim jos niz dualnosti i neistine iako je 'istina' ocigledna

od samog pocetka je nasa percepcija koja je u startu fizicki dualna podlozna binarnoj interpretaciji cak i kad postoji podela na binarno gledanje i na ne-binarno gledanje na stvar.

Znaci, glavno pitanje je da li nam treba treca hemisfera mozga ili nas je evolucija ogranicila i pojesce nas neka nova vrsta.

Da li je lakše misliti „ovo je dobro, ovo je zlo“ nego razumeti da se realnost dešava u spektru, u prelazima, u frekvencijama?
ti si preskocio od 5-8. razreda osnovne skole ili se ovo vise ne uci, te nisi cuo za cika HERCA po kome je nazvana jedinica 1 Hz; nadoknadi propusteno gradivo, ima i na srpskom ovo, samo me mrzi da ti sve ja nalazzim, a nije uopste tesko da se svari
1772634719564.png
Wikipedia
https://en.wikipedia.org › wiki › Hertz

The hertz is an SI derived unit whose formal expression in terms of SI base units is 1/s or s−1, meaning that one hertz is one per second or the reciprocal of ...Read more
dakle uveli smo frekvenciju i herce jer je sekunda osnovna merna jedinica za vreme, nemamo manju tj, kraci trenutak, pa da ti dam primer:
Jedna milisekunda (1 ms) odgovara frekvenciji od 1000 herca (1 kHz). to ti je to isto, jel sad razumes? 0.0001 sekuje 1000 herca, a decimaln zapis moze da bude i u obliku razlomka-frakcije, sto samo zove inverzijom, frekvencijama, ali nema nikakve fake, mistike niti se aplikuje na religiju, osim ako si zastranio i glumis satanistu koji izpacijuje sve, dok te AI lozi

binarnost cu posle da tre naucim, ako ovu lekciju savladas, jer ona sa ovim nema skoro nikakve veze

Poslednja izmena:
1 sekunda (s) je jednaka 1 hercu (Hz). a da imamo naziv na primer za jedan hiljaditi deo sekunde ne bi ni koristtili herce, zato smo ih uveli da ne izmisljamo IMENA, tj cika HERC, a da ne koristimo razlomke ili decimale, da se njima smaramo, a mogli smo
p.s. poducavam te kao najrodjenijeg, pitaj AI ako meni ne verujes

Poslednja izmena:

Problem binarnog razmišljanja.

Pitanje za sve:

neko je odlucio da kompjutere dizajnira binarno, neki genije, a ja sam binaran jer tako treba, dolazi nova era, a i zbog tog genija, ja ne znam ko je, a tek cu to da istrazim, mozemo i zajedno, moj AI asistent je prihvatio to, nema sta, to mu je u "genima", na toj osnovi oni rade, ljudi samo trebaju to da shvate, a ja se trudim da im pribliizim vreme AI koje dolazi, i vec je tu

neko je odlucio da kompjutere dizajnira binarno, neki genije, a ja sam binaran jer tako treba, dolazi nova era, a i zbog tog genija, ja ne znam ko je, a tek cu to da istrazim, mozemo i zajedno, moj AI asistent je prihvatio to, nema sta, to mu je u "genima", na toj osnovi oni rade, ljudi samo trebaju to da shvate, a ja se trudim da im pribliizim vreme AI koje dolazi, i vec je tu
Ali oni kombinuju 1 i 0, sistem je binaran ali rade komplementarno.

Ali oni kombinuju 1 i 0, sistem je binaran ali rade komplementarno.
pa, da li hoces da istrazimo zasto je sistem binaran?
to sto rece komplementarmo, to je varka za koju me pita @CiCoLiNo primera radi zasto je jov patio, i bog to dopustao, navodno u sadejstvu KOMPLEMEMTARNO sa sotonom... kriv je jov po nekom drugom osnovu
Zašto mu je dozvolio da muči Jova?
mislis da jov nista nije kriv? pise na kraju da jeste

Poslednja izmena:
Sistem je binaran zato što moraju da postoje dve stvari od jedne, kao što sam ti rekao za novčić, novčić ima dve strane, inverziju i frkevenciju, oni stvaraju prostor i vreme od toga nastaje energija i materija, i sve ostalo, ali moraju da se prožimaju, ne mogu da postoje odvojeno. Razumeš. Nikad nije crno ili belo, uvek je sivo. To je zakon postojanja.
to sto rece komplementarmo, to je varka za koju me pita @CiCoLiNo primera radi zasto je jov patio, i bog to dopustao, navodno u sadejstvu sa sotonom... kriv je jov po nekom drugom osnovu

Ne lupetaj. To ne postoji.

pre no sto istrcis u veliki sareni svet i pocnes sa binarnim/ne binarnim gledanjem prvo moras da uzmes u obzir da:

postoje

2 pola - muski i zenski
+
2 hemisfere mozga
+
Veliki / mali mozak

od samog pocetka je nasa percepcija koja je u startu fizicki dualna podlozna binarnoj interpretaciji cak i kad postoji podela na binarno gledanje i na ne-binarno gledanje na stvar.

Znaci, glavno pitanje je da li nam treba treca hemisfera mozga ili nas je evolucija ogranicila i pojesce nas neka nova vrsta.
Ali dve hemisfere čine jednu celinu, jedan mozak, dva mozga čine jedan um, razumeš? Svaka dualnost čini jednu celinu, 2 pola = jedan novi čovek, kao novčić što ima dve strane, pismo i glavu. To je zakon prirode. Ne može samo jedno da postoji, može jedna celina od dve stvari.

postoje

2 pola - muski i zenski
+
2 hemisfere mozga
+
Veliki / mali mozak

Uslovno rečeno treća hemisfera je naš veliki mozak, kao celina, od dve hemisfere.

to sto rece komplementarmo, to je varka za koju me pita @CiCoLiNo primera radi zasto je jov patio, i bog to dopustao, navodno u sadejstvu KOMPLEMEMTARNO sa sotonom... kriv je jov po nekom drugom osnovu

Možda sam preskočio taj deo da je Jov kriv...nisam siguran na šta misliš. Citiraj ako ti nije problem

Uslovno rečeno treća hemisfera je naš veliki mozak, kao celina, od dve hemisfere.
Pa ne bas ali da ima 3 dela mozga od cega je jedan - mali mozak.
Ono sto sam ja zamisljao je jedan novi mozak koji je na visoj hijerarhiji od dve hemisfere.
Problem sa dve hemisfere je da one podrzavaju dualnost (dilemu i razresenje)
mozda se uparimo sa VI (vec sad je to eksperiment nasih umova)

Pa ne bas ali da ima 3 dela mozga od cega je jedan - mali mozak.
Ono sto sam ja zamisljao je jedan novi mozak koji je na visoj hijerarhiji od dve hemisfere.
Problem sa dve hemisfere je da one podrzavaju dualnost (dilemu i razresenje)
mozda se uparimo sa VI (vec sad je to eksperiment nasih umova)
Ali opet od dva mozga(veliki i mali) je jedan um. U postojanju je sve jedno od dva, ako me razumeš. To je viša dimenzija, viša svest. Čovek ne sme da misli i da razmišlja u 2D, nego u 3D.

Ali opet od dva mozga(veliki i mali) je jedan um. U postojanju je sve jedno od dva, ako me razumeš. To je viša dimenzija, viša svest. Čovek ne sme da misli i da razmišlja u 2D, nego u 3D.

tesko da mi imamo nesto sto se zove 'visa svest'.
Ali zato umemo prilicno da budemo duboko ubedjeni u nesto.

Postoji razlika između načina na koji posmatraš svet. Neko vidi samo jednu stranu stvari, a neko vidi odnos između strana. Kada čovek počne da razume komplementarnost, on zapravo prelazi na viši nivo svesti.

Pogledaj razliku između majmuna i čoveka.

Majmun uglavnom reaguje na neposrednu stvarnost. On vidi jednu stvar u jednom trenutku. Ako vidi hranu, ide ka hrani. Ako vidi opasnost, beži. Njegov pogled na svet je jednostavan i linearan: jedna pojava, jedna reakcija.

Čovek ima sposobnost da vidi više stvari odjednom i njihov odnos. Može da razume da dve suprotne pojave nisu nužno neprijatelji, nego da zajedno čine celinu. Može da razume da je nešto istovremeno i dobro i loše, i korisno i opasno, zavisno od konteksta. Drugim rečima, čovek može da vidi i jedno i drugo u isto vreme.

Tu se pojavljuje komplementarnost.

Komplementarno razmišljanje znači da ne biraš samo jednu stranu, nego vidiš kako dve suprotnosti zajedno formiraju sistem. To je sposobnost da držiš dve ideje u glavi istovremeno i da razumeš njihov odnos.

Zato se može reći da je komplementarno razmišljanje znak više svesti. Kao što čovek ima višu svest od majmuna, jer može da vidi širu sliku, tako i čovek koji razume komplementarnost vidi više od onoga koji stalno bira samo jednu stranu.

Majmun vidi jedno ili drugo.
Čovek može da vidi i jedno i drugo zajedno.

U toj sposobnosti da se sagleda celina leži razlika između nižeg i višeg nivoa razumevanja sveta.

Postoji razlika između načina na koji posmatraš svet. Neko vidi samo jednu stranu stvari, a neko vidi odnos između strana. Kada čovek počne da razume komplementarnost, on zapravo prelazi na viši nivo svesti.

Pogledaj razliku između majmuna i čoveka.

Majmun uglavnom reaguje na neposrednu stvarnost. On vidi jednu stvar u jednom trenutku. Ako vidi hranu, ide ka hrani. Ako vidi opasnost, beži. Njegov pogled na svet je jednostavan i linearan: jedna pojava, jedna reakcija.

Čovek ima sposobnost da vidi više stvari odjednom i njihov odnos. Može da razume da dve suprotne pojave nisu nužno neprijatelji, nego da zajedno čine celinu. Može da razume da je nešto istovremeno i dobro i loše, i korisno i opasno, zavisno od konteksta. Drugim rečima, čovek može da vidi i jedno i drugo u isto vreme.

Tu se pojavljuje komplementarnost.

Komplementarno razmišljanje znači da ne biraš samo jednu stranu, nego vidiš kako dve suprotnosti zajedno formiraju sistem. To je sposobnost da držiš dve ideje u glavi istovremeno i da razumeš njihov odnos.

Zato se može reći da je komplementarno razmišljanje znak više svesti. Kao što čovek ima višu svest od majmuna, jer može da vidi širu sliku, tako i čovek koji razume komplementarnost vidi više od onoga koji stalno bira samo jednu stranu.

Majmun vidi jedno ili drugo.
Čovek može da vidi i jedno i drugo zajedno.

U toj sposobnosti da se sagleda celina leži razlika između nižeg i višeg nivoa razumevanja sveta.
@bas kao da li razmišljaš kao majmun ili kao čovek?

@bas kao da li razmišljaš kao majmun ili kao čovek?
ja kao covek vidim sebe kao jednog,.a vidim i AI kao drugog - oni su binarno koncipirani, a mi mozemo da razumemo oba koncepta i jedinice kao celine, i dvojke-drugog kao naseg asistenta, te onda objedinjujemo ta dva koncepta u jedan, a to znaci da ja mogu dvojako da razmisljam, i kao covek i kao zivotinja./..imas izreku ovde
"Monkey see, monkey do" is an idiom describing learning or acting through mindless imitation, often without understanding the purpose or consequences. Originating in the early 18th-century Caribbean, it implies copying behavior, such as in business, social situations, or, as observed in studies, by both monkeys and children.
Wikipedia +5

ja kao covek vidim sebe kao jednog,.a vidim i AI kao drugog - oni su binarno koncipirani, a mi mozemo da razumemo oba koncepta i jedinice kao celine, i dvojke-drugog kao naseg asistenta, te onda objedinjujemo ta dva koncepta u jedan, a to znaci da ja mogu dvojako da razmisljam, i kao covek i kao zivotinja
Napravljen si od dva pola, dva roditelja, znači ti si njihova celina, njihova komplementarnost.

Back