da li su krediti dobar izbor kada ti za nekretninu fali manji deo para ?

• Začetnik teme Začetnik teme namos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Na primer imaš na gomili 45000 a stan košta 60000, fali ti 15000.

ima li u bankarskim kreditima, ili uopšte, neki pametan izbor u takvoj situaciji, kako dopuniti do potrebne cifre ?

Da uglavnom,,, narocito ako placas nekome kiriju na tu sumu bi trebalo da se isplati ....svaka banka ce ti dati ako imas 3/4 ucesca jer i ima sigurnost u toj nekretnin ...Suma nije prevelika i nebi trebalo da je problem ali banka ce drzati hipoteku na stan dok god ne isplatis tih 15k ,,,Osima kamata obati paznju na kurs sto blizi 100 to bolje ,,Na ponudjenim kursevima banke uzimaju najvise ako npr imas kamatu od 1% a kurs 50 onda ces na kamatu da das 150evra dok ce ti na kursu uzetu 7,5k...Dobro procitaj i saberi sve cifre pre bilo kakvog potpisivanja

Poslednja izmena:
na primer iebes stan odes kupis par hektara zemljista i brvnaru bog te vidi

To!

Ili ovo:

975159_rulota-hobby-prestige-1993-full-extra-inmatric-ro_3.jpg

Za 15000 banka trazi garancije u najmanje trostrukoj vrednosti, pri cemu nema dusu sa kamatama.
Prvo sto ce ti predloziti je da im das svojih 45000 kao ucesce, a da ti oni daju kredit na 60000. Tako ce ti uzeti kamatu na sumu 60000 umesto na 15000.
Da li je to neka uobičajena, redovna praksa, ili je to nešto što bi pokušali da mi prodaju po principu "možda se upeca naivčina" ?
Da li postoji mogućnost da, s obzirom da pozajmljujem samo 15000, da na tu sumu i plaćam srazmerno niže rate, ili da plaćanje kredita traje srazmerno kraće, nego da sam pozajmio svih 60000 ?

Da uglavnom,,, narocito ako placas nekome kiriju na tu sumu bi trebalo da se isplati ....svaka banka ce ti dati ako imas 3/4 ucesca jer i ima sigurnost u toj nekretnin ...Suma nije prevelika i nebi trebalo da je problem ali banka ce drzati hipoteku na stan dok god ne isplatis tih 15k ,,,Osima kamata obati paznju na kurs sto blizi 100 to bolje ,,Na ponudjenim kursevima banke uzimaju najvise ako npr imas kamatu od 1% a kurs 50 onda ces na kamatu da das 150evra dok ce ti na kursu uzetu 7,5k...Dobro procitaj i saberi sve cifre pre bilo kakvog potpisivanja
Nisam razumeo, o kojem kursu se radi ?

na primer iebes stan odes kupis par hektara zemljista i brvnaru bog te vidi
Rado bih ja kad bih umeo da živim i zarađujem od poljoprivrede.

ne mora brvnara
za 45 000 na 15min od bgd moze da kupi zemljiste i da napravi montaznu kucu sa garancijom na 100godina od 200m2, sa sve bazenom i uredjenom bastom
znaci ne da ne bih bila u dilemi, nego ni sekunde
Da li je to o čemu pričaš nešto što znaš, ili nešto što si čula da se priča ?
Prvo naći i kupiti zemljište, a zatim i "izgurati" sve što treba da se na njemu dozvoli, započne, i završi gradnja bilo kojom tehnikom gradnje, nije ni jeftin ni brz poduhvat. Mislim da se tim načinom za 45000 ne može mnogo uraditi u vrlo širokoj okolini Beograda za koji sam vezan poslom i privatnim obavezama.
Ali odmah se ograđujem, ja sam samo čuo da je to tako. Voleo bih da nisam u pravu.

plac kupis sam i na 10-15tak minuta od banovog brda mozes da ih kupis zq 5000 - 10000eu (10000 je sa nekom kucom na placu, useljivom..ne ovakvom naravno)
10-15 minuta od Beograda, ili od B.Brda nisu isto. Generalno, "10-15 minuta putovanja" su veoma promenjiva veličina jer zavise od toga gde, kuda, čime, i kada putuješ.

Video sam po oglasima te relativno jeftine kuće u udaljenim (od 15 do 30 km) naseljima ili selima okolo BG-a. Nisam digao nos, nemam ništa protiv sela, uživao bih i ja u većoj kvadraturi i manjoj buci, ali ne prodaju ljudi kuće tako nisko zato što su darežljivi već zato što zbog nečega hoće pošto-po to da to napuste.
Zašto bih ja uzimao nešto sa čega neko ko je tamo živeo beži ? Stvarno bih voleo, bez ironije ovo kažem, da me neko uveri da je tamo u stvari pristojan kvalitet stanovanja i da putovanje do grada na posao nije veliki trošak i mučenje.

Da li je to neka uobičajena, redovna praksa, ili je to nešto što bi pokušali da mi prodaju po principu "možda se upeca naivčina" ?
Da li postoji mogućnost da, s obzirom da pozajmljujem samo 15000, da na tu sumu i plaćam srazmerno niže rate, ili da plaćanje kredita traje srazmerno kraće, nego da sam pozajmio svih 60000 ?

Nisu isti ni uslovi ni kamate kada trazis nenamenski (potrosacki) kredit, zelenasku pozajmicu,
i kredit za kupovinu stana.
Ovo drugo je povoljnije, ali ce svakako pokusati da ti "pomognu" da ti oni kupe stan, a onda da njima dozivotno placas kamate.
Nekada su se krediti vezivali za svajcarca, a sada za evro, valutu koja ce prestati da postoji mnogo pre kraja isplate kredita. Tada ce se citati ona sitna slova.

Nisam razumeo, o kojem kursu se radi ?

Da li je to o čemu pričaš nešto što znaš, ili nešto što si čula da se priča ?
Prvo naći i kupiti zemljište, a zatim i "izgurati" sve što treba da se na njemu dozvoli, započne, i završi gradnja bilo kojom tehnikom gradnje, nije ni jeftin ni brz poduhvat. Mislim da se tim načinom za 45000 ne može mnogo uraditi u vrlo širokoj okolini Beograda za koji sam vezan poslom i privatnim obavezama.
Ali odmah se ograđujem, ja sam samo čuo da je to tako. Voleo bih da nisam u pravu.

10-15 minuta od Beograda, ili od B.Brda nisu isto. Generalno, "10-15 minuta putovanja" su veoma promenjiva veličina jer zavise od toga gde, kuda, čime, i kada putuješ.

Video sam po oglasima te relativno jeftine kuće u udaljenim (od 15 do 30 km) naseljima ili selima okolo BG-a. Nisam digao nos, nemam ništa protiv sela, uživao bih i ja u većoj kvadraturi i manjoj buci, ali ne prodaju ljudi kuće tako nisko zato što su darežljivi već zato što zbog nečega hoće pošto-po to da to napuste.
Zašto bih ja uzimao nešto sa čega neko ko je tamo živeo beži ? Stvarno bih voleo, bez ironije ovo kažem, da me neko uveri da je tamo u stvari pristojan kvalitet stanovanja i da putovanje do grada na posao nije veliki trošak i mučenje.

pa dobro ako nisu isto, ostaje uvek da mozes da kupis stan u 29.novembra
ili da otplacujes ratu bankama
eu se raspada, mozda da vezes obracun za svajcarse

Nisu isti ni uslovi ni kamate kada trazis nenamenski (potrosacki) kredit, zelenasku pozajmicu,
i kredit za kupovinu stana.
Ovo drugo je povoljnije, ali ce svakako pokusati da ti "pomognu" da ti oni kupe stan, a onda da njima dozivotno placas kamate.
Nekada su se krediti vezivali za svajcarca, a sada za evro, valutu koja ce prestati da postoji mnogo pre kraja isplate kredita. Tada ce se citati ona sitna slova.
Ali stvarno me zanima, da li za tu relativno malu količinu para mogu da dobijem i manje rate, ili manji broj godina tokom kojih plaćam rate ?
Šta može da se dogodi sa uslovima plaćanja kredita ako valuta euro nestane ili devalvira ?
Pa zar to nije ona idealna situacija na koju su naučili naši ljudi u bivšoj jugoslaviji, da svaki kredit postaje lakši kako dinar propada i devalvira ?
Da li je rešenje da se na dogovaranje sa bankarima ide u pratnji advokata kojeg bih platio da me upozori na sve ono što mi bankari prećute ?

pa dobro ako nisu isto, ostaje uvek da mozes da kupis stan u 29.novembra
ili da otplacujes ratu bankama
eu se raspada, mozda da vezes obracun za svajcarse
Stvarno sam te sve ono pitao. Ako imaš ozbiljna saznanja o onim alternativama koje si pomenula, molim te napiši šta o tome znaš. Napisala si da bi ti sama bez mnogo dvoumljenja onako uradila.

Hakim bej i dive, vidim (po broju poruka) da ste oboje ozbiljni članovi foruma. Stvarno nisam hteo da moje poruke zvuče cinično već sam izneo opštepoznate kontraargumente i ogradio se da stvarno ne znam lično da li je tako.

Jeste da je ova priča što je dive predložila pomalo digresija od teme, ali i nije jer sve je to deo te iste životne situacije.

Još jednom izvinite ako sam zazvučao cinično, stvarno me sve ovo zanima. Svačije saznanje mi znači. Čak i ovo sa kamp prikolicom ima smisla u nekim životnim uslovima (na primer da sam samac), ma koliko na prvu loptu izgledalo neozbiljno.

.
eto vidis slicna izjava svakog gradjanina cini vecim seljakom od ijednog poljoprivrednika,zasto,zato sto ti je selo vec na 10km od centra,i pre ces sa sela udaljenog 80km od grada stici kolima nego s jednog kraja grada na drugi busem,zamisli sad one milijardere po svetu koji imaju svoje ranceve i tesko im da putuju par sati do posla ili u nabavku namirnica

Ali stvarno me zanima, da li za tu relativno malu količinu para mogu da dobijem i manje rate, ili manji broj godina tokom kojih plaćam rate ?
Šta može da se dogodi sa uslovima plaćanja kredita ako valuta euro nestane ili devalvira ?
Pa zar to nije ona idealna situacija na koju su naučili naši ljudi u bivšoj jugoslaviji, da svaki kredit postaje lakši kako dinar propada i devalvira ?
Da li je rešenje da se na dogovaranje sa bankarima ide u pratnji advokata kojeg bih platio da me upozori na sve ono što mi bankari prećute ?

Stvarno sam te sve ono pitao. Ako imaš ozbiljna saznanja o onim alternativama koje si pomenula, molim te napiši šta o tome znaš. Napisala si da bi ti sama bez mnogo dvoumljenja onako uradila.

Hakim bej i dive, vidim (po broju poruka) da ste oboje ozbiljni članovi foruma. Stvarno nisam hteo da moje poruke zvuče cinično već sam izneo opštepoznate kontraargumente i ogradio se da stvarno ne znam lično da li je tako.

Jeste da je ova priča što je dive predložila pomalo digresija od teme, ali i nije jer sve je to deo te iste životne situacije.

Još jednom izvinite ako sam zazvučao cinično, stvarno me sve ovo zanima. Svačije saznanje mi znači. Čak i ovo sa kamp prikolicom ima smisla u nekim životnim uslovima (na primer da sam samac), ma koliko na prvu loptu izgledalo neozbiljno.

pricam ti zato sto znam jer su neki moji prijatelji na taj nacin resili stambeni problem
imali su sume slicne tvojoj od prodatih nekretnina male kvadrature
porodica je prosirila
ostali su zateceni niskom cenom placeva koji su predvidjeni za gradnju sa sve sprovedenom strujom i vodom
neki su imali na placu izgradjene i objekte..cena placa sa kucom od 80m2, useljivom je kostao 15.000e i nalazio se na 30km od slavije
moja knjigovodja je u barajevu nasla plac, sa namerom da pravi vikendicu..napravila je kucu sa 30.000e, a umesto da bude vikendica, preselila se tamo definitivno da zivi jer joj od barajeva do b.brda treba 10minuta voznje
hocu da kazem da smo nekad zatvoreni za opciju drugacijeg razmisljanja, jer nam je samo jedno resenje pred ocima i da treba da razmislimo i o nekim drugim varijantama koje bi nam na duze vreme sacuvale nerve, a resile situaciju koju imamo na nacin da budemo zadovoljni
hocu da kazem, manda je izgubio zivot zbog stresa jer nije uspevao da otplati jedan takav kredit
zivot proleti, a da toga nismo ni svesni

ma za vecinu van grada nije opcija ni pod razno,kaze moka slavnic ja sam dorcolac ne mogu da zivim na novom beogradu da mubijes probo sam,mentol,kad mu je dusevna hrana da kafenise u centru desavanja,treba bre za to mentalni sklop

pa tako i bivsa zena mog druga - kad su trebali da kupe stan, ili 29.novembra ili nista..ni za zivu glavu nije htela ka periferiji
kaze tu joj je blizu pijaca
:fdlan: o zivote..a sto deca treba da ti budu astmaticari to nema veze..barem ti je blizu zavod za zastitu zdravlja

pricam ti zato sto znam jer su neki moji prijatelji na taj nacin resili stambeni problem
imali su sume slicne tvojoj od prodatih nekretnina male kvadrature
porodica je prosirila
ostali su zateceni niskom cenom placeva koji su predvidjeni za gradnju sa sve sprovedenom strujom i vodom
neki su imali na placu izgradjene i objekte..cena placa sa kucom od 80m2, useljivom je kostao 15.000e i nalazio se na 30km od slavije
moja knjigovodja je u barajevu nasla plac, sa namerom da pravi vikendicu..napravila je kucu sa 30.000e, a umesto da bude vikendica, preselila se tamo definitivno da zivi jer joj od barajeva do b.brda treba 10minuta voznje
hocu da kazem da smo nekad zatvoreni za opciju drugacijeg razmisljanja, jer nam je samo jedno resenje pred ocima i da treba da razmislimo i o nekim drugim varijantama koje bi nam na duze vreme sacuvale nerve, a resile situaciju koju imamo na nacin da budemo zadovoljni
hocu da kazem, manda je izgubio zivot zbog stresa jer nije uspevao da otplati jedan takav kredit
zivot proleti, a da toga nismo ni svesni
Hvala, to zvuči ohrabrujuće.
Kretao sam se ja i van grada u svim pravcima i znam da to nije "preko sveta",
ali uvek ima ono da taj put kad se ide svakodnevno može da oduzme više vremena i novca nego što bi nam se svidelo.

Sad ću pitati nešto za šta pretpostavljam da nisi detaljno upućena, ali možda i jesi, pa ću samo "nabacati" pitanja, nije na odmet:
Koliki su ti placevi sa dovedenim strujom i vodom, koje su im bile cene po aru ? kažeš da su zidali kuću za 30000 , kolika je ?
Pre nego što su zidali koliko su platili plac, koliki je ? Koliko im je trajala gradnja i sve što uz to ide, projekat, dozvole, itd.
Da li su plaćali prenamenu placa iz poljoprivrednog u građevinski - to je skupo ?
Jer kažeš oni su prodali ono što su imali pa onda gradili. Treba to međuvreme bez adrese preživeti, nije nevažna stvar dužina trajanja pripreme za gradnju i same gradnje.

Lakša pitanja, isto nabacana, pa napiši šta god znaš: kako sada žive tamo, ima li kanalizacija, da li im nestaje voda(to je boljka tih mesta sa te strane kao što je Barajevo)
i da li im nestaje struja pa im se kvare električni uređaji, kako putuju zimi kad padne sneg i led, ima li klizište,
ima li ono što svakomalo pa negde objave kako je negde u takvim naseljima nastala deponija,
ili neko otvori kafanu ili neku radionicu ili uzgajivačnicu živine blizu tuđih kuća pa ljudi ne mogu ni da žive ni da prodaju...

Molim vas nemojte da se ljutite, sve ovo "negativno" što pitam jednostavno moram, jer se to često priča(ma koliko bilo istina ili ne) i prvo pada na pamet.

Back