Da li su Hercegovacki Hrvati, ,, najcistiji Hercegovci"?

Njegos88

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.447
просјечан Црногорац у Катунској нахији од средине до краја 19. вијека. У то време народну ношњу коју данас везујемо за Црну Гору носили су само Перјаници.

Традиционална црногорска ношња са Цетиња. Традиционалне народне ношње Црне Горе. Црногорско народно рухо са Цетиња.

Screenshot_20230310-151315_Chrome.jpg
Screenshot_20230310-151355_Chrome.jpg

Krishna

Elita
Poruka
16.598
а о којој Гори, Зелени певају Црногорци? Зелена планина на Цетињу? Заљут? Кчево? Трешњево?

Пјесма ОЧИгледно потиче из Херцеговине, а проширили су је досељеници који су ишли на југ у 'Црну Гору' и на сјевер у Далмацију. Исту песму певали су и белокрањски ускоци и она се вековима преносила из генерације у генерацију.

Не могу наћи снимак како девојке из Врлике певају, али ево снимка како певају Срби (ускоци) Словеније:
Од 52:06 до 55:04

Ista stvar vidiš po Srpskim selima u Vrlički kraj. Mnogo mješanje. Na primer majka moga djeda je iz porodice Mišine iz Kosore i oni govere Ekavski -- i uvijek su tako govorili. Pretpostavljam da su bili Morlači i zbog toga. Njihovo pravo prezime je Novljanin, ali su uzeli nadimak Mišina po predaka koji je bio poznat po Mješinu. Pošto oni govore ekavicu, prezime je Mišina a ne Mješina.

Takodje selo odakle mi je djedina porodica se zove Civljane. Njegovi su došli iz Drobnjak gdje su govorili ijekavski, ali ime selo je ekavski. Neki ga zovu Cjevljane, neki Civjane. Mislim da je sve vezano za Srbi starosedoaci (Morlači i Bunjevči) koji su vec zivjeli u Kraj pre nego su Mletaci pozvali ljude iz Hercegovine, Like Bosanske Krajine itd.
Срби из Косора су заправо говорили икавски. Знам из прве руке јербо сам познавао неколико старијих људи из Косора који су се презивали Иванчић, Мишина и Арнаут, и знам како су говорили. Мишина је икавско презиме, а не екавско. У врличком крају су се преплитале икавица и ијекавица, а екавице није било као ни у остатку Дачмацијр. Од 39:25 до 40:05 https://youtu.be/Hx4yvrSgGgQ?t=2365

@guslar1389 @Perperius @KraNp @psmaniac @Q. in perpetuum hibernum @NickFreak @cronnin @Сребрена

Krishna

Elita
Poruka
16.598
Јел истина да је чукундеда Николе Тесле дошао у Лику из села Кремна код Ужица ?
Тесле односно раније Теслићи и Драганићи се уписани на аустријском попису Лике и Крбаве 1712. године. Кажем и Драганићи зато што постоји теорија да се неки предак од Николе Тесле презивао Драганић и да се приженио у Тесле те узео женино презиме. Било да је Н. Тесла имао мушку линију од правих Тесли или од Драганића, његов чукиндеда није могао доћи из околине из Ужица. Не уклапа се временско-просторни контекст.

Njegos88

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.447
Од 52:06 до 55:04

Срби из Косора су заправо говорили икавски. Знам из прве руке јербо сам познавао неколико старијих људи из Косора који су се презивали Иванчић, Мишина и Арнаут, и знам како су говорили. Мишина је икавско презиме, а не екавско. У врличком крају су се преплитале икавица и ијекавица, а екавице није било као ни у остатку Дачмацијр. Од 39:25 до 40:05 https://youtu.be/Hx4yvrSgGgQ?t=2365

@guslar1389 @Perperius @KraNp @psmaniac @Q. in perpetuum hibernum @NickFreak @cronnin @Сребрена

Mislio sam na ikavski ne elavski. Moja greška.

KraNp

Poznat
Poruka
9.553
Тесле односно раније Теслићи и Драганићи се уписани на аустријском попису Лике и Крбаве 1712. године. Кажем и Драганићи зато што постоји теорија да се неки предак од Николе Тесле презивао Драганић и да се приженио у Тесле те узео женино презиме. Било да је Н. Тесла имао мушку линију од правих Тесли или од Драганића, његов чукиндеда није могао доћи из околине из Ужица. Не уклапа се временско-просторни контекст.
Свашта читам по интернету па зато морам и да проверавам са људима који имају знање.

Njegos88

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.447

Potvrdili su DNK'u da Tesla su iz Banjani

Njegos88

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.447
Izvorne Tesle su I2-PH908, a Draganići bi trebalo da su R1a-M458. Banjani su pretežno N-P189.2. Tako da sam skeptičan u vezi toga sa Banjanima. Svašta se piše po internetu. Na forumu Srpskog DNK Projekta (Poreklo) nisam video da su napisali da Tesla ima genetsku vezu sa Banjanima.

Mislim da su rekli da se mora ponovit posto drugi sampel Tesla iz Smiljan nije bio isti kao prvi testiran. Cekajuvda nadju jos jednoga da testira.

Krishna

Elita
Poruka
16.598
Mislim da su rekli da se mora ponovit posto drugi sampel Tesla iz Smiljan nije bio isti kao prvi testiran. Cekajuvda nadju jos jednoga da2 testira.
Testirano je više Tesli iz Like. Jedan je ispao R1a-M458, a nekoliko ostalih I2-PH908. I taj što je R1a i oni I2 tvrde da su srodstvu sa Nikolom Teslom po muškoj liniji. Tako da još nije jasno kojoj od te 2 haplogrupe je pripadao Nikola Tesla. U narednom periodu bi to trebalo da se razmrsi.

KraNp

Poznat
Poruka
9.553
Testirano je više Tesli iz Like. Jedan je ispao R1a-M458, a nekoliko ostalih I2-PH908. I taj što je R1a i oni I2 tvrde da su srodstvu sa Nikolom Teslom po muškoj liniji. Tako da još nije jasno kojoj od te 2 haplogrupe je pripadao Nikola Tesla. U narednom periodu bi to trebalo da se razmrsi.
Видим да се разумеш у ову тематику. Знаш ли можда порекло Јанковића ( моје презиме ) у Ужичком крају ? Знам да Јанковића има ко кусих паса по овом делу Србије и доле низ Дрину ка Ваљеву и Шапцу па ме занима ови што су се задржали на Златибору и Тари одакле су могли да дођу. Мислим на регију Херцеговине или Црне Горе.

Njegos88

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.447

12-P908 su Ozrinici zar ne? Dosta bratsva iz pleme Ozrinici su poreklom iz Banjana zar ne?

Krishna

Elita
Poruka
16.598
Zar to nije groktalica?
Крајишка грокталица - Жегаранке (https://sr.wikipedia.org/wiki/Жегар_(Буковица))

@guslar1389 Милан Парошки је у једној емисији поменуо значај Хума за средњевековну Србију и српске земље, па је уз то надовезао да Хумљани и дан данас владају нама (мислећи на Србе генерално) само на погрешан начин. :D Под модерни Хумљани је свакако мислио на данашње Херцеговце и оне који потичу из Херцеговине.

Krishna

Elita
Poruka
16.598
Видим да се разумеш у ову тематику. Знаш ли можда порекло Јанковића ( моје презиме ) у Ужичком крају ? Знам да Јанковића има ко кусих паса по овом делу Србије и доле низ Дрину ка Ваљеву и Шапцу па ме занима ови што су се задржали на Златибору и Тари одакле су могли да дођу. Мислим на регију Херцеговине или Црне Горе.
Не знам, ја више знам о крајишким родовима. Можда да питаш неког на Пореклу, тамо има добрих познавалаца порекла родова из тог краја. У ужичком крају има Смиљанића, чуо сам да се позивају да су потомци Илије Смиљанића. Можда сте ви од неке линије Стојана Јанковића, никад се не зна. :) За ужичко-златиборски крај знам оно што је многима познато, да данашње становништо потиче највише из Херцеговине, а мање из Рашке и источне Босне. Због тог претежно херцеговачког порекла, Ужичане и Златиборце зову Ерама (скр. од Ерцеговци).

Gost 436569

Domaćin
Poruka
3.580
Требају нам коначно те ДНК анализе из динарског подручја за последњих 1000 година. Онда ће се доста нагађања разрешити.

Tačno tako, za svakog ponaosob da se utvrdi od kog konkretno homo erektusa je potekao ili još bolje od kog majmuna i koju sortu banana je taj majmun jeo :cistinaocare:

Brđanin

Iskusan
Poruka
6.748
Nije istina. Oni su iz Pleme Banjane.

Porodica Nikole Tesle se prezivala Draganić. Jedan predak je dobio nadimak 'Tesla' zbog zube i porodica je posle osvojila taj nadimak kao porodicno prezime. Draganići su zivjeli jedno vreme u Dalmaciji. Oni su deo velikog bratstva Komnenović iz Hercegovako Pleme Banjani.
Genetski je dokazano da je to neistina.

guslar1389

Veoma poznat
Poruka
10.969
просјечан Црногорац у Катунској нахији од средине до краја 19. вијека. У то време народну ношњу коју данас везујемо за Црну Гору носили су само Перјаници.

Традиционална црногорска ношња са Цетиња. Традиционалне народне ношње Црне Горе. Црногорско народно рухо са Цетиња.

Pogledajte prilog 1307891Pogledajte prilog 1307892

Nosile se turbane/calme u Katunskoj Nahiji odredjeni ljudi (uglavnom cetobase/glavari) do Njegosevog doba. Njegos je dizajnirao i ustanovio danasnju crnogorsku kapu u staroj CG, i izbacio turbane i fesove.

Obicni Crnogorci u Katunskoj Nahiji 1839. godine:

120352954_207845130760335_4242448637588054887_n.jpg

Ljubomir Nenadovic pise o tome:

Screen Shot 2023-03-11 at 11.52.08 PM.png

Brđanin

Iskusan
Poruka
6.748
Nosnja u to vrijeme se nosila po kraju, odnosno regionu. Hercegovina, Crna Gora i Brda su bili tri razlicita regiona sa tri razlicite nosnje. Kada su Crnogorci poceli da ratuju i oslobode Brda i Hercegovinu kroz 19. v., nametnuli su svoju vlast i nosnju Brdjanima i Hercegovcima, koji su vecinom rado primili i crnogorsku vlast i nosnju, da zive u jednoj slobodnoj srpskoj drzavi sa glavnim gradom Cetinjem.

Slicno se desilo kroz centralnu Srbiju u 19. vijek. Sumadinci su nametnuli Sajkacu svim Srbima u Srbiji krajem 19. v. i tako nestale su ostale kape i nosnje u centralnoj Srbiji.
Kakva je bila nošnja Brda? Naišao sam samo na nošnju Vasojevića.
http://glasholmije.rs/актуелности-и...јевићка-народна-ношња-потиснута-од-црногорске
IMG_20230312_235806.jpg