Da li su gluplji ljudi srećniji ?

Zašto svi pamte detinjstvo kao najsrećniji period života ? Zato što kao deca imamo nedostatak svesti kako o sebi tako i o svojoj okolini. I Biblija uči da je nedostatak svesti put do sreće. Kada je Adam pojeo jabuku shvatio je da postoji, da je go i osetio je sramotu.

Ono što razdvaja životinju od čoveka je svest. Ono što razdvaja inteligentnijeg od manje inteligentnog čoveka je opet nivo svesti. Inteligentniji ljudi su svesniji stanja u kome se nalaze, a svet je izgleda mračno i okrutno mesto.

Postavlja se pitanje da li su manje svesni ljudi srećniji ?
Ko moze sa sigurnoscu da tvrdi da zivotinje nemaju svest....?
Mozda i drvo,kamen ili sargarepa imaju svest...?

Najcesce je rec o zavisti nesrecnih koji moraju da nadju neko unizavajuce objasnjenje zasto su srecni srecni, pa onda krece - glup je (za razliku od mene), ispran mozak (za razliku od mene), ne uvidja sustastvenost kvintesencije (za razliku od mene). Zapravo, jedino su oni ti koji ispadaju glupi sa svojim idiotskim zakljuccima i "analizama".

Najcesce je rec o zavisti nesrecnih koji moraju da nadju neku objasnjenje zasto su srecni srecni, pa onda krece - glup je (za razliku od mene), ispran mozak (za razliku od mene), ne uvidja sustastvenost kvintesencije (za razliku od mene)
Bas lepo rezonovanje od jednog samoproklamovanog glupog coveka.
Inace u toj kognitivnoj distorziji se krije i potencijal manipulacije od strane kultova. Za ljude koji su nesrecni unutar kulta smatra se da ne praktikuju uverenja kako treba.

Bas lepo rezonovanje od jednog samoproklamovanog glupog coveka.
Inace u toj kognitivnoj distorziji se krije i potencijal manipulacije od strane kultova. Za ljude koji su nesrecni unutar kulta smatra se da ne praktikuju uverenja kako treba.

Tačno. NEesretan a glup čovek će reći pa mora da sam nesretan jer nisam uspešan ili nemam dobra kola ili nemam dobru ribu itd. Upravo će pokušati da se izjednači sa društvenim vrednostima i normama.

Не ради се о глупом или паметном човеку. И један и други могу бити срећни или несрећни на свој начин.

Моје становиште је "блаженство је у незнању" или "што мање знаш мање патиш", дакле, понављам, не ради се о глупости или памети.

Не ради се о глупом или паметном човеку. И један и други могу бити срећни или несрећни на свој начин.

Моје становиште је "блаженство је у незнању" или "што мање знаш мање патиш", дакле, понављам, не ради се о глупости или памети.

Istina narod Severne Koreje živi u bedi ali su sŕećniji i neuporedivo su niže stope samoubistava nego u Južnoj Koreji (najviša stopa samoubistava per capita) zato što žive pod cenzurom.

sto si gluplji manje su sanse da ces nesto znati, jer to cesto zahteva aktiviranje mozga

Mišljenja sam da ne postoji glup već samo neuk, slabo vaspitan čovek.
Nije tačno da se svi ljudi sećaju detinjstva kao najsrećnijeg perioda života, čak i sama deca na licu mesta izražavaju tugu, bol, nezadovoljstvo, odsustvo sreće kad nešto nije u redu, a to ostaje u sećanju i karakteru, ima se nekad flash back i nazad u vreme kad smo imali godinu-dve, zavisi;

Ali ako je taj ''glup'' čovek srećan u momentu saznanja do kojeg dođe, onda sve to može da bude tačno. Dete nije srećno jer nema pojma o sebi i svetu, već jer iz momenta u momenat uči koliko je život čudesna stvar.

Sa odrastanjem gradimo selekciju stvari koje želimo da znamo i onih koje ne želimo da znamo, ali i to je malo u neskladu sa vašom tezom.
Uostalom, ko je to manje ili više svestan?
Čovek koji nema znanja i informacije, ili čovek koji je neosetljiv na njih?

Zašto svi pamte detinjstvo kao najsrećniji period života ? Zato što kao deca imamo nedostatak svesti kako o sebi tako i o svojoj okolini. I Biblija uči da je nedostatak svesti put do sreće. Kada je Adam pojeo jabuku shvatio je da postoji, da je go i osetio je sramotu.

Ono što razdvaja životinju od čoveka je svest. Ono što razdvaja inteligentnijeg od manje inteligentnog čoveka je opet nivo svesti. Inteligentniji ljudi su svesniji stanja u kome se nalaze, a svet je izgleda mračno i okrutno mesto.

Ja sad imam svest ali i dalje je najlepse popeti se na komsijinu tresnju

Bas tako
Da pitas nekog osnovca,srednjoskolca,
obicnog coveka radnika na ulici:kako se pravi struja,funkcionise telefon ili internet.,sta mislis koliko ce njih najednostavnije to znati i objasniti(ma nijedan)
O nekoj naprednoj tehnologiji tek nece imati veze sa mozgom da objasni.,
I kao takvog da ga vratis kroz vremeplov u praistotiju nece moci nista da napravi i objasni..
Mozete proveriti..

Cime dokazujes tu tvrdnju?
Iz perspektive mracnog i okrutnog sveta, koji je nivo intelegencije potreban za veseo bezbrizan pogled na svet.
Pitanje koje se postavlja je, sta je svest, tacnije, koje saznanje o svetu coveka cini svesnim i da li svest pruza odgovarajuce saznanje.....
Iz svog neznanja svestan covek nije u stanju da sagleda sve aspekte intelegencije, pa je glupost predstava "intelegentnih", a sreca glupih u saznavanju istine bez svesti...tako da su svesni cesto mnogo gluplji od glupih, jer im se sreca nalazi u domenu malo intelegentnih

Back