da li su glupi ljudi srećniji?

Nema to veze sa inteligencijom već sa analitičnošču našega uma. Postoje visoko analitični ljudi (tj. ljudi analitičnog uma) koji sve vole da analiziraju: ,,Zašto mi je danas taj i taj rekao to i to'', ,,da li sam se poneo na pravi način'' ,,zašto se te stvari dešavaju, šta im je uzrok'' itd. Postoje i oni manje analitični koji prosto puštaju da stvari prolaze pored njih ne hajući mnogo. E njima je mnogo lakše u životu. Neinteligentni ljudi takođe mogu imati analitičan um te će im stoga biti teško u životu...e sad...sa koliko uspeha analiziraju to je druga stvar...

definitivno, no ovde je problem shto se polazi od toga da si ti automatski pametan ako postavljash ovakvo pitanje, shto je narcisoidno, precenjivanje samog sebe
ko ima pravo za sebe da kazhe da je pametan?

nije mi to ideja
i glupi uzimam s velikom rezervom
ali prosto mislim na ljude koji se ne zamaraju ič razmišljanjem šta, kako, zašto; već prosto žive ad hok zadovoljavajući se stvarima u fazonu popiti, pojesti, kuća, poso, deca, bup bup

Nema to veze sa inteligencijom već sa analitičnošču našega uma. Postoje visoko analitični ljudi (tj. ljudi analitičnog uma) koji sve vole da analiziraju: ,,Zašto mi je danas taj i taj rekao to i to'', ,,da li sam se poneo na pravi način'' ,,zašto se te stvari dešavaju, šta im je uzrok'' itd. Postoje i oni manje analitični koji prosto puštaju da stvari prolaze pored njih ne hajući mnogo. E njima je mnogo lakše u životu. Neinteligentni ljudi takođe mogu imati analitičan um te će im stoga biti teško u životu...e sad...sa koliko uspeha analiziraju to je druga stvar...

pa da, mislim na odsustvo razmišljanja i analitike
sad ako inteligenciju uzimamo ono kao upešnost snalaženja u novim situacijama onda su oni još kako pametni

Definitivno su srećniji ljudi koji se mogu upisati u definiciju glupih. Mada ja to na šta ti misliš ne bih nazvao glupošću, nego površnošću. Jednostavno - ne posmatraju kritički svet oko sebe, nego iz neke svoje prizemne perspektive, i ne mare za neke apstraktne forme, utopijske koncepcije itd., nego žive krajnje racionalno, i usmeravaju pažnju samo ka svakodnevnim stvarima.

A to jeste vid sreće, jer kad uzmemo u obzir koliko problema svako od nas i privatno ima, svakako se nećemo osećati srećnijim ako na sve te probleme i brige dodamo još i gomilu drugih, iz nekih drugih izvora.

pitam se baš? jer ono vidim neki ljudi ič ne razmišljaju ič se ne sikiraju sve im je smešno i veselo? :confused:

ne mora da znaci da su glupi i da su srecniji, zavisi cemu se smeju...smeh je nekada i mehanizam odbrane, ako je neka vrsta crnog humora. ima ljudi koji i u crnim casovima nadju nesto smesno u celoj situaciji i ne upadaju u kuknjavu i zapomaganje. i to ne znaci da ne razmisljaju.

a sta bi rekli na to - devojci masina presla preko ruke i napravila joj palacinku, bila pred amputacijom iste, dovezli je u bolnicu, a ona se smejala i smejala. je li ona glupa, je li ona nije razmisljala ili je to od soka?
smehom se npr. prikriva stidljivost, smeh moze nastati u nekoj neprijatnoj ili napetoj situaciji, smeh ima razna znacenja i razne su mu funkcije, ne smeje se svako i uvek od srece.

mozhda ne manje al su definitivno prostiji, ljudi visoke inteligencije i razvijenog duha se bore sa problemima vece kompleksnosti (barem ja cenim, ispravite me)
taj mit o inteligenciji je nastao iz slatkog limuna
"jesam neprilagodjen ali je to garant zato sto sam mnogo nesto pametan a ostali su svi budale"

inteligentnih istinski razvijenog duha ljudi je malo, i oni su u harmoniji u svom svijetu, ne brini za njih

a teen angst je samo teen angst, koji neki ljudi nikada ne prerastu, nevezano za njihovu inteligenciju ;)

pitam se baš? jer ono vidim neki ljudi ič ne razmišljaju ič se ne sikiraju sve im je smešno i veselo? :confused:

Ja bih rekla da imaju pozitivan stav prema zivotu a ne da su glupi.... Prije bih zakljucila da oni razmisljaju na pravi nacin nego oni koji su vjecito u nekavim nepotrebnim negativnim dubiozama i analizama koje ih cesto znaju odvesti u neku depresiju i crnilo.....
Mislim da ljudi pozitivnog stava, koji vole zivot kapiraju sustinu zato i jesu srecni. Pa zar nije tako?

Srećniji su oni ljudi koji su neinformisani,koji se ne opterećuju,koji žive kroz neupućenost u tokove sistema i društvenih okvira,svjetskih i lokalnih pomjeranja..koji nisu skloni analiziranju,procjenjivanju..zamislimo čovjeka na vrh planine koji čuva ovce i po cijeli dan ih posmatra ..on je sve ovo ,a nije glup.
Vječna je dilema onih koji misle..da li je u Neznanju spas..

Back