Da li su električni automobili i ekološki?

Sve je to reseno i vec postoji nekoliko japanskih modela automobila, koji su se odlicno pokazali.
Cim krenu malo vise pumpe za vodonik po nemackoj, ja bas ovaj model odmah kupujem:
https://www.caranddriver.com/news/a42796089/2024-honda-cr-v-powered-by-hydrogen-details/
Kako oni održavaju nisku temperaturu vodonika prosto mi nije jasno. Ako je vodonik u gasovitom stanju onda bi trebalo izgraditi jako puno pumpi sa vodonikom, koje takođe moraju održavati nisku temperaturu i trošiti opet puno energije. Skeptičan sam u vezi vodonika kao goriva iskreno.

Kako oni održavaju nisku temperaturu vodonika prosto mi nije jasno. Ako je vodonik u gasovitom stanju onda bi trebalo izgraditi jako puno pumpi sa vodonikom, koje takođe moraju održavati nisku temperaturu i trošiti opet puno energije. Skeptičan sam u vezi vodonika kao goriva iskreno.

Opet se vidi da ti fali najosnovnije poznavanje iz fizike: tecno stanje vodonika se moze odrzati na dva nacina: ili niskom temperaturom, ili visokim pritiskom.
Ideja o upotrebi vodonika kao goriva postoji vise od 90 godina, ali je falila tehnologija za stabilno odrzavanje pod visokim pritiskom, a da je isplativa za siroku (ne-industrijsku primenu).
Danas to vise nije problem.

Nema sta da budes skeptican, mnogo pametniji od tebe i mene su vec resili sve probleme.

Nemacka je prosle godine kupila ogromnu kolicinu zemlje od Alzira i Maroka u pustinji, u predelima gde ima sunca na pretek, i trenutno se grade dzinovske fabrike za proizvodnju vodonika pomocu solarne energije.
Mislis da su ludi da ulazu desetine milijardi evra, a da nisu vec resili sve probleme? :)
U mom kraju se vec grade 4 pumpe gde ce moci da se tankira vodonik u automobile :)

Opet se vidi da ti fali najosnovnije poznavanje iz fizike: tecno stanje vodonika se moze odrzati na dva nacina: ili niskom temperaturom, ili visokim pritiskom.
Ideja o upotrebi vodonika kao goriva postoji vise od 90 godina, ali je falila tehnologija za stabilno odrzavanje pod visokim pritiskom, a da je isplativa za siroku (ne-industrijsku primenu).
Danas to vise nije problem.

Nema sta da budes skeptican, mnogo pametniji od tebe i mene su vec resili sve probleme.
Videčemo, ako je u pitanju visok pritisak onda su ti automobili tempirane bombe. Jedan najobičniji sudar je dovoljan.

Nije niska temperatura kako ti navodiš nego apsolutna nula, tj temperatura vakuuma u svemiru od - 273 i nešto!!! Uz to tlak treba biti kao na morskoj dubini od više stotina metara. To do tih mista za punjenje nekako i treba dopremiti vodik koji je jako eksplozivan, sad kako 🤔🤔

Nešto najneekološkije na električnom automobilu su njegove baterije. Zamjena baterija je uz to veliki trošak. Tesla je nedavno najavila praktično doživotne baterije koje će moći izdržati toliko ciklusa punjenja koji bi dali životni vijek za 1,5 mil km. Simens je najavio električni motor koji će prelaziti bez ikakvog remonta više milijuna kilometara i koji neće sadržavati rijetke metale . Živi bili pa vidjeli🤔🤔

Back