Da li su deca promašena investicija?

Pogrešno si Frede protumačio kao i većina.
Ne verujem, sama si rekla da se plasis zivotinja, plasis se voznje motorom, i na drugim temama si vise puta napisala da se plasis nekih stvari.
Utisak je da imas previse strahova.
A ocigledno je, na osnovu tvog pisanja na ovoj temi, da se plasis i toga da budes roditelj.
Odakle ta potreba da se piše samo ono što je društvenom prihvatljivo i u najvećoj mjeri nametnuto.

Niko ovde ne pise sta je drustveno prihvatljivo vec pisemo licna iskustva - kao roditelji.
Jer svi mi koji pisemo o tome kako je to imati decu i odgajati ih, smo relevantni da pisemo o tome.
Ti, nazalost, nisi, ti pises na osnovu pretpostavki i strahova a ne na osnovu iskustva.

Evo, neko kaze da su za njega deca jedini smisao zivota. Ja se sa tim potpuno ne slazem.
Neko kaze da je odgajanje dece uvek prelepo. Ni sa tim se ne slazem. Jer nije uvek ni lepo ni lako. Bar ne u mom slucaju.

Ti se hvatas granicnih slucajeva, kada dete postane kriminalac, i koristis to da opravdas svoj strah. Tako to ne funkcionise.

Previse se plasis. A strah je put ka tamnoj strani.

Ne verujem, sama si rekla da se plasis zivotinja, plasis se voznje motorom, i na drugim temama si vise puta napisala da se plasis nekih stvari.
Utisak je da imas previse strahova.
A ocigledno je, na osnovu tvog pisanja na ovoj temi, da se plasis i toga da budes roditelj.

Niko ovde ne pise sta je drustveno prihvatljivo vec pisemo licna iskustva - kao roditelji.
Jer svi mi koji pisemo o tome kako je to imati decu i odgajati ih, smo relevantni da pisemo o tome.
Ti, nazalost, nisi, ti pises na osnovu pretpostavki i strahova a ne na osnovu iskustva.

Evo, neko kaze da su za njega deca jedini smisao zivota. Ja se sa tim potpuno ne slazem.
Neko kaze da je odgajanje dece uvek prelepo. Ni sa tim se ne slazem. Jer nije uvek ni lepo ni lako. Bar ne u mom slucaju.

Ti se hvatas granicnih slucajeva, kada dete postane kriminalac, i koristis to da opravdas svoj strah. Tako to ne funkcionise.

Previse se plasis. A strah je put ka tamnoj strani.
Samo budala srlja u opasnost, nepromišljeno donosi odluke i vjeruje svakome i svačemu. Kakao misliš da sam u ratu izvukla živu glavu? Kukavičlukom? Ne. Uz pomoć straha, intuicije i spretnosti sam više puta smrt izbjegla. Imam veoma bogatu ratnu biografiju o kojoj ne govorim.
Ne plašim se biti roditelj, jer jesam roditelj. Samo sam pokušala da objasnim da sve uljepšavamo, čak i obično s.anje, kupujemo vlažne maramice, mirišljavi toalet papir, daljinskim pokrećemo na plafonjerki muziku, al ipak s.remo!
Ova iskustva nisu lična, čak ni slična mojem, već sam posmatrala, zapažala, zaključivala. Volim da analiziram.,

Šta misliš da li bi se složili roditelji desetine hiljada kriminalaca, ubica, prostitutki, narkomana, invalida i dr.?
Dijete je lutrija. Šta izvučeš.

To je tačno. Baš lutrija. Vrlo često odgajanje i vaspitanje ne igraju nikakvu ulogu. Jeste da su roditelji moje generacije (oko 40 godina) generalno očajni roditelji ali u njihovu odbranu se može reći da verovatno nikada nije bilo teže biti roditelj i imati ikakav autoritet.
Imati decu je sigurno prelepo i u neku ruku je u svrha čovekova. Ali nisam siguran da li je ovaj svet više vredan donošenja novog života na njega.

Lakše je kamen isklesati nego ljude!
Zato odgajanje dece i nije "kelsanje".
Deci das ljubav i vestine za zivot. I to je to. Ni manje ni vise.
Jer ona nisu nasa nego su svoja. Sopstvena bica sa sopstvenim zivotom.

Razocarenja i strahovi dolaze od ocekivanja. Ja nemam ocekivanja.
Jednostavno, sta zivot donese - donese. Kakve karte dodeli, sa time cu da igram igru.

Zato odgajanje dece i nije "kelsanje".
Deci das ljubav i vestine za zivot. I to je to. Ni manje ni vise.
Jer ona nisu nasa nego su svoja. Sopstvena bica sa sopstvenim zivotom.

Razocarenja i strahovi dolaze od ocekivanja. Ja nemam ocekivanja.
Jednostavno, sta zivot donese - donese. Kakve karte dodeli, sa time cu da igram igru.
Previše ljubavi takođe može da izopači osobu.
Ćivot se Frede ne prepušta slučaju. On se pažljivo planira.

Previše ljubavi takođe može da izopači osobu.
Ćivot se Frede ne prepušta slučaju. On se pažljivo planira.
Opet ti iz krajnjosti u krajnjost. :D

Ko je rekao da se prepusta slucaju?
Zivot je nepredvidiv. Kada ga takvog prihvatis, onda ces bolje i planirati i prilagodjavati planove.
Plan ne sluzi da se drzis njega kao pijan plota vec da imas okvir oko kojeg mozes da plivas. :)

Opet ti iz krajnjosti u krajnjost. :D

Ko je rekao da se prepusta slucaju?
Zivot je nepredvidiv. Kada ga takvog prihvatis, onda ces bolje i planirati i prilagodjavati planove.
Plan ne sluzi da se drzis njega kao pijan plota vec da imas okvir oko kojeg mozes da plivas. :)
Izabrao si najlakušu opciju, prepustiti se životu. Nije to loš izbor kada si sam, al s djecom moraš imati plan.

Izabrao si najlakušu opciju, prepustiti se životu. Nije to loš izbor kada si sam, al s djecom moraš imati plan.
Opet u kranjojst, ja ne znam pricamo li ti i ja istim jezikom, ili ti volis da izvlacis iz napisanog, a ne da citas kako je napisano :D

Naravno da imam plan, ali me je zivot naucio da ko se drzi plana kao pijan plota, taj ne zna sta da radi kad zivot siebe plan :)

Npr, hranim dete zdravo, volim ga, provodim mnogo vremena sa njim, ucim ga svim vestinama prikladnim za uzrast, obezbedio sam mu vec odlican finansijski start kao i pasoše tri države....
A opet, spreman sam da reagujem i izmenjam sve i svasta ako me zivot natera.
Sta ces vise od toga?

To sam i ja mislio dok se nisam odselio sa Balkana.
Politicari su nam tu smucili sve sto je iole normalno.

Ima toga i te kako. Ovde je politika i politikom izdeformisano društvo uzelo danak još davnih dana. Još pre trideset i više godina je to počelo a ovo što se ovde dešava zadnjih...pa možda par godina je vrhunac te izdeformisanosti. Najgore je što je to zašlo baš u sve delove društva. Ne znam kako je u drugim krajevima sveta ali nekako nigde ne miriše na dobro. Ludaci su totalno ovladali svetom.

Ima toga i te kako. Ovde je politika i politikom izdeformisano društvo uzelo danak još davnih dana. Još pre trideset i više godina je to počelo a ovo što se ovde dešava zadnjih...pa možda par godina je vrhunac te izdeformisanosti. Najgore je što je to zašlo baš u sve delove društva. Ne znam kako je u drugim krajevima sveta ali nekako nigde ne miriše na dobro. Ludaci su totalno ovladali svetom.

Ovde gde sam ja (Nemacka) se nije mnogo toga promenilo, bar nama koji dolazimo sa Balkana i na svasta smo navikli, ovo ovde deluje kao najlaksi nivo na nekoj video igrici :)
Tako da i ima covek inspiraciju da se upusti u roditeljstvo.
Dok u Srbiji, iako nisam ni tada imao finansijskih problema, nije mi se upuštalo u to.

Opet u kranjojst, ja ne znam pricamo li ti i ja istim jezikom, ili ti volis da izvlacis iz napisanog, a ne da citas kako je napisano :D

Naravno da imam plan, ali me je zivot naucio da ko se drzi plana kao pijan plota, taj ne zna sta da radi kad zivot siebe plan :)

Npr, hranim dete zdravo, volim ga, provodim mnogo vremena sa njim, ucim ga svim vestinama prikladnim za uzrast, obezbedio sam mu vec odlican finansijski start kao i pasoše tri države....
A opet, spreman sam da reagujem i izmenjam sve i svasta ako me zivot natera.
Sta ces vise od toga?
Jesi li ikada slušao ispovijesti uspješnih ljudi? Svi su imali plan i čvrsto se držali toga da ga ostvare. Bilo je i prepreka i padova, ali nisu odustajali.
Pasoše tri države? Hm! On je Srbin, ma koji pasoš držao u ruci. Imala sam i ja finansijski start da pozavidiš, pa sada krpim s platom već godinama. Stvari i ljudi se mijenjaju. U životu treba posmatrati i pratiti uspješne ljude. Ne moraš i sam postati uspješan, ali ćeš shvatiti kako se provući neokrznut u životu.

Ovde gde sam ja (Nemacka) se nije mnogo toga promenilo, bar nama koji dolazimo sa Balkana i na svasta smo navikli, ovo ovde deluje kao najlaksi nivo na nekoj video igrici :)
Tako da i ima covek inspiraciju da se upusti u roditeljstvo.
Dok u Srbiji, iako nisam ni tada imao finansijskih problema, nije mi se upuštalo u to.
Pričaš gluposti. Promijenilo se mnogo šta. I dalje je to finansijski jaka evropska zemlja, dobar sistem, ali i velike promjene su stupile što se tiče sastava stanovništva, olakšica, novog penzionog sistema, učestalog bankrota ili zatvaranja dugogodišnjih kompanija.

Jesi li ikada slušao ispovijesti uspješnih ljudi? Svi su imali plan i čvrsto se držali toga da ga ostvare. Bilo je i prepreka i padova, ali nisu odustajali.
Pasoše tri države? Hm! On je Srbin, ma koji pasoš držao u ruci. Imala sam i ja finansijski start da pozavidiš, pa sada krpim s platom već godinama. Stvari i ljudi se mijenjaju. U životu treba posmatrati i pratiti uspješne ljude. Ne moraš i sam postati uspješan, ali ćeš shvatiti kako se provući neokrznut u životu.

Ja sebe već smatram uspešnim. Nisam milioner, ali imam dovoljno da zivim lepo i kvalitetno, i najverovatnije cu sa 55-57 godina starosti imati tolike pasivne prihode da cu moci da se penzionisem, a da nastavim da zivim stilom kojim sada zivim.
Tako da, sa finansijske strane, miran sam, jedino da i zena i ja poludimo i pocnemo da se kockamo pa da to siebemo, ali valjda necemo :D

Pasoši su jako bitni, da moze bez birokratskih zavrzlama ziveti i raditi u skoro svakoj zemlji sveta koju odabere sutra. Jer zaiebano je imati samo srpski pasos - znam, prosao sam muku.

Proci neokrznut kroz zivot je skoro nemoguce, nesto mora da se desi, jer takav je zivot. Zato i razvijam filozofiju sposobnosti da se partija dobro odigra sa onakvim kartama kakve nam zivot dodeli.
Bez iznenadjenja i bez kukanja.

A usput, uzivati sto je vise moguce 😎

Pričaš gluposti. Promijenilo se mnogo šta. I dalje je to finansijski jaka evropska zemlja, dobar sistem, ali i velike promjene su stupile što se tiče sastava stanovništva, olakšica, novog penzionog sistema, učestalog bankrota ili zatvaranja dugogodišnjih kompanija.

Toga je oduvek bilo, ali za nas sa Balkana, koji smo prosli i hiperinflaciju i ratove i Milosevica i Vucica, Nemacka je prvi nivo najkakse video-igre :D

Toga je oduvek bilo, ali za nas sa Balkana, koji smo prosli i hiperinflaciju i ratove i Milosevica i Vucica, Nemacka je prvi nivo najkakse video-igre :D
Je li baš tako? U Njemačkoj sam provela više od 8 godina sa prekidima. Budući da sam još kao dijete posjećivala Njemačku mnoge stvari sam brzo učila i shvatala. Meni ne bi bio nikakav problem živjeti i uklopiti se. Snimila sam sistem rada, života i dr.
Nije lako pridošlima. Jezik prva prepreka, mentalitet, red, rad, disciplina. Svijest. Drugačija kultura. Vrednovanje. ...
Ne može svako da se pohvali da je ,,uspjeo,,! Poznajem ljude koji su više od 20 godina u Njemačkoj, a ni jezik savladali nisu. Problem je ako nisu u manjem mjestu, gdje je život lakši, nego u metropoli npr. Berlin. Navešću nekoliko problema: skupa kirija, otežan saobraćaj, usamljenost, ne naučenost na štednju...

Je li baš tako? U Njemačkoj sam provela više od 8 godina sa prekidima. Budući da sam još kao dijete posjećivala Njemačku mnoge stvari sam brzo učila i shvatala. Meni ne bi bio nikakav problem živjeti i uklopiti se. Snimila sam sistem rada, života i dr.
Nije lako pridošlima. Jezik prva prepreka, mentalitet, red, rad, disciplina. Svijest. Drugačija kultura. Vrednovanje. ...
Ne može svako da se pohvali da je ,,uspjeo,,! Poznajem ljude koji su više od 20 godina u Njemačkoj, a ni jezik savladali nisu. Problem je ako nisu u manjem mjestu, gdje je život lakši, nego u metropoli npr. Berlin. Navešću nekoliko problema: skupa kirija, otežan saobraćaj, usamljenost, ne naučenost na štednju...

Sve je individualno. Neko se snadje neko ne snadje, pricam iz licnog ugla.
Meni je Nemacka laganica posle svega sto sam na Balkanu prosao. A vidim i mnogima u mom okruzenju.

I ja poznajem ovde ljude koji su dugo a ne znaju jezik. Sve je individualno.

A za odabir grada - pa lako se preseliti, zemlja je ogromna, posla koliko hoces...totalno drugaciji koncept nego u Srbiji.
U Srbiji je sve van Bgd i NS duplo teze za posao i preseliti se nije lako.
Ovde imas mesta velicine Vranja u kojima imas ponudu poslova u rangu Novog Sada.
Zemlja je veoma decentralizovana i ne vidim nijedan razlog zasto bi neko morao da zivi u Berlinu, na primer.

Back