Da li su Cincari potomci romanizovanih Ilira?

Komercijalni autosomalni kalkulatori Srbima daju između 50 i 60% ranoslovenske genetike, dakle kao što je rekao i španski biolog. Ono što je sigurno da je slovensko genetičko nasljeđe kod Srba i ostalih balkanskih naroda daleko veće nego što su smatrali neki istoričari prije ere genetičkih i arheogenetičkih istraživanja koja se vrše zadnjih godina. Tibor Živković nije promašio gol nego čitavu fudbalsku loptu sa svojom izjavom da je Slovena na ovim prostorima bilo 2-3%. Da je on bio u pravu kod današnjih balkanskih naroda slovenske genetike ne bi bilo ili bi je bilo tek u tragovoma.
Он је ту говорио о Србима после 626. а Словени су ту 100 година пре Срба и Хрвата Драч освајају 549.
То је пионирска наука полажем велике наду у њу као и у младе људе сигуран сам апсолутно сигуран да ћемо за 10-20 година читати неке друге резултате.

Паушално становиште у генетици не признајем јер се ради по узорку и чистој математици где не постоје промашаји од 10%-20% са таквим промашајима би се распала преко ноћи Њујоркшка или Лондондонска берза.
Кад се наука ослободи политичких притисака
и унапреди још и археологија.
Да бих дочарао колико је то много или мало Осман Каратај који недвосмислено порекло Хрвата изводи од белих Оногура славизираних.
На питање како Хрвати реагују?
"Не знам углавним нећемо да смо Турци не свиђа нам се да будемо Турци!
Али људи не знају да читају Хрвати нису Турци али имају 2-3% турске крви"
Дакле од 7. века 2-3% матичне генетике.
Шта би значили тек паушалне процене са толеранцијом од 10 -20% плус што мења резултате избора да ли нам је председник Словен или Старобалканац?

Tibor to nikada nije napisao, ni u jednom jedinom radu. On je pisao rad o odnosu doseljenih Slovena i autohtone populacije, ali smrt ga je sprečila u tome da dovrši, tako da njegove konačne ideje nećemo nikada saznati, ali ono što je sasvim sigurno jeste da kad je to odokativno lupio kod Marića, sasvim sigurno nije očekivao da će se godinama na stotine puta ponavljati i oko toga prepucavati po društvenim mrežama, zbog toga što je nešto na par sekundi bio izjavio u nekoj emisiji. :hahaha1:
Mislio sam na njegovu izjavu u Ćirilici.

Он је ту говорио о Србима после 626. а Словени су ту 100 година пре Срба и Хрвата Драч освајају 549.
То је пионирска наука полажем велике наду у њу као и у младе људе сигуран сам апсолутно сигуран да ћемо за 10-20 година читати неке друге резултате.

Паушално становиште у генетици не признајем јер се ради по узорку и чистој математици где не постоје промашаји од 10%-20% са таквим промашајима би се распала преко ноћи Њујоркшка или Лондондонска берза.
Кад се наука ослободи политичких притисака
и унапреди још и археологија.
Да бих дочарао колико је то много или мало Осман Каратај који недвосмислено порекло Хрвата изводи од белих Оногура славизираних.
На питање како Хрвати реагују?
"Не знам углавним нећемо да смо Турци не свиђа нам се да будемо Турци!
Али људи не знају да читају Хрвати нису Турци али имају 2-3% турске крви"
Дакле од 7. века 2-3% матичне генетике.
Шта би значили тек паушалне процене са толеранцијом од 10 -20% плус што мења резултате избора да ли нам је председник Словен или Старобалканац?
Ne radi se o nikakvom promašaju od 10%, nego o rasponu u okviru srpske populacije. Srbi iz nekih regija imaju oko 50% slovenske genetike, dok u nekim regijama imaju oko 60%. Ako bi usitnili regije onda bi taj raspon išao od oko 45% kod Srba iz crnogorskih Brda do 62-63% kod Srba iz sjeveroistočne Bosne. Jednostavno neki Srbi imaju više starobalkanske genetike od drugih a neki imaju više slovenske od drugih, to je normalno jer genetički diverzitet postoji u svakom narodu. Njemac iz Minhena i Njemaca iz Hamburga se daleko više razlikuju autosomalno nego Srbin iz Berana i Srbin iz Tuzle.

Ne radi se o nikakvom promašaju od 10%, nego o rasponu u okviru srpske populacije. Srbi iz nekih regija imaju oko 50% slovenske genetike, dok u nekim regijama imaju oko 60%. Ako bi usitnili regije onda bi taj raspon išao od oko 45% kod Srba iz crnogorskih Brda do 62-63% kod Srba iz sjeveroistočne Bosne. Jednostavno neki Srbi imaju više starobalkanske od drugih a neki imaju više slovenske od drugih, to je normalno jer genetički diverzitet postoji u svakom narodu. Njemac iz Minhena i Njemaca iz Hamburga se daleko više razlikuju autosomalno neho Srbin iz Berana i Srbin iz Tuzle.
То ми је јасно међутим наш биолог заборавих му име ти знаш ко је гледао си његова предавања је упоредио узорак из Виминацијума и римских градова Сисак ,Осјек ,Пула шта знам шта све и упоредио са комлетном популацијом данас и дошао до тих 60% старобалканске генетике.
А сасвим сигурно је и у 5-6 веку долази до промене генетеике под Готима ,Хунима и разним дригим народима. Од седмог века доласком Словена генетичка слика постаје монолитнија без већих промена до данас. Тако је бар рекао те промене се завршавају у 7.8. веку.
А фреквенција неке халпогрупе је могла варираирати географски на Балкану и пре сеоба било каквих од регије до регије у процентима ситним.

То ми је јасно међутим наш биолог заборавих му име ти знаш ко је гледао си његова предавања је упоредио узорак из Виминацијума и римских градова Сисак ,Осјек ,Пула шта знам шта све и упоредио са комлетном популацијом данас и дошао до тих 60% старобалканске генетике.
А сасвим сигурно је и у 5-6 веку долази до промене генетеике под Готима ,Хунима и разним дригим народима. Од седмог века доласком Словена генетичка слика постаје монолитнија без већих промена до данас. Тако је бар рекао те промене се завршавају у 7.8. веку.
А фреквенција неке халпогрупе је могла варираирати географски на Балкану и пре сеоба било каквих од регије до регије у процентима ситним.

Krishna pominje prof. Laluezu Foksa, a ti govoriš o Iliji Mikiću, obojica su radili na potpuno identičnom projektu. Mikić je bio saradnik Lalueze Foksa.

Tako da ovde se čini da imate ti i Krishna malo neki problem gluvih telefona, zato što je opaska besmislena da kažeš neću da verujem nekom Špancu, hoću ovom asistentni njegovom, a sve je to jedan te isti poduhvat.

Probajte da se skoncentrišete i razmotrite oko čega se, zapravo, uopšte sporite, jer ovako nije uopšte jasno šta je poenta.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38065079/

Govorite, dakle, o jednom te istom istraživanju, obojica.

Krishna pominje prof. Laluezu Foksa, a ti govoriš o Iliji Mikiću, obojica su radili na potpuno identičnom projektu. Mikić je bio saradnik Lalueze Foksa.

Tako da ovde se čini da imate ti i Krishna malo neki problem gluvih telefona, zato što je opaska besmislena da kažeš neću da verujem nekom Špancu, hoću ovom asistentni njegovom, a sve je to jedan te isti poduhvat.

Probajte da se skoncentrišete i razmotrite oko čega se, zapravo, uopšte sporite, jer ovako nije uopšte jasno šta je poenta.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38065079/

Govorite, dakle, o jednom te istom istraživanju, obojica.
Predlažem da se vratimo na Cincare, a o genetici Srba se može na drugoj temi.
Nisam pogledao sve postove na ovoj temi pa ne znam je već neko napisao da cincarski i dalmatski jezik ne pripadaju istoj grupi romanskih jezika. Cincarski zajedno sa rumunskim i meglenovlaškim spada u istočnoromanske jezike, dok je dalmatski pripadao italskoj grupi romanskih jezika. Dalmatski je bio autohtini romanski jezik istočne obale Jadrana i narod među kojim se razvio taj jezik je sigurno bio bar djelimično ilirskog porijekla. S druge strane rana istočnoromanska zajednica se morala razviti u dubini Baljan (u istočnijim djelovima istog) u krajevima u kojima nisu živili Iliri.

Nisam pogledao sve postove na ovoj temi pa ne znam je već neko napisao da cincarski i dalmatski jezik ne pripadaju istoj grupi romanskih jezika. Cincarski zajedno sa rumunskim i meglenovlaškim spada u istočnoromanske jezike, dok je dalmatski pripadao italskoj grupi romanskih jezika. Dalmatski je bio autohtini romanski jezik istočne obale Jadrana i narod među kojim se razvio taj jezik je sigurno bio bar djelimično ilirskog porijekla. S druge strane rana istočnoromanska zajednica se morala razviti u dubini Baljan (u istočnijim djelovima istog) u krajevima u kojima nisu živili Iliri.
Илире грчки извори наводе Скадар Диоклетија северна Албанија где су имали своје краљевство. Појам Панилира је пренет на цео "Илирик" римским освајањима иако Панонци ,Либурни нису били истог порекла нити језика. Мало након тога Илирик је подељен на провинцију Далмацију и Панонију после две Паноније Далмацију Превалу и Мезију.

Генетика не претпоставља језик никако то је јако лоша комбинација.

Ја сам говорио о Старобалканцима вс Новобалканцима ти си се пребацио на Србе!
Ја сам избегавао политиноме исто као и тај биолог из српског днк пројекта.
Иначе @Krishna кад сам ти поставио тог биолога из српског днк пројекта и причу о Виминацијуму ти си ми одговорио:
"Горан Шарић није неки стручњак за генетику!🥺"
Чисто да не буде опет неспоразума!

Илире грчки извори наводе Скадар Диоклетија северна Албанија где су имали своје краљевство. Појам Панилира је пренет на цео "Илирик" римским освајањима иако Панонци ,Либурни нису били истог порекла нити језика. Мало након тога Илирик је подељен на провинцију Далмацију и Панонију после две Паноније Далмацију Превалу и Мезију.

Генетика не претпоставља језик никако то је јако лоша комбинација.
Bojim se da te nisan razumio, post ti je konfuzan. Moja poenta je bila da se rana istočnoromanska zajednica morala razviti u dubini Ballkana daleko od Jadrana, moguće bliže Crnom moru nego Jadranu. Rumunski, cincarski i meglenovlaški su se razvili iz jednog jezika koji možemo nazvati uslovno proto-istočnoromanski. Taj proto-istočnoromanski nema šanse da je formiran na zapadu Balkana, već na centralnom ili istočnom Balkanu. Pretke Rumuna i Cincara treba tražiti prije u Tračanima i Dardancima nego u Ilirima.

Bojim se da te nisan razumio, post ti je konfuzan. Moja poenta je bila da se rana istočnoromanska zajednica morala razviti u dubini Ballkana daleko od Jadrana, moguće bliže Crnom moru nego Jadranu. Rumunski, cincarski i meglenovlaški su se razvili iz jednog jezika koji možemo nazvati uslovno proto-istočnoromanski. Taj proto-istočnoromanski nema šanse da je formiran na zapadu Balkana, već na cebtralnom ili istočnom Balkani. Pretke Rumuna i Cincara treba tražiti prije u Tračanima i Dardancima nego u Ilirima.
Претпоставља се лингвистички да је домовина румунског и албанског Македонија у коју улази и Тракија наравно и допире до Црног мора у праву си само источноромански ми је мало стран термин али у реду је разумео сам.

Ја сам говорио о Старобалканцима вс Новобалканцима ти си се пребацио на Србе!
Ја сам избегавао политиноме исто као и тај биолог из српског днк пројекта.
Иначе @Krishna кад сам ти поставио тог биолога из српског днк пројекта и причу о Виминацијуму ти си ми одговорио:
"Горан Шарић није неки стручњак за генетику!🥺"
Чисто да не буде опет неспоразума!

To ti je napisao zato što Ilija Mikić liči po fizionomiji blago podseća na Gorana Šarića.

ukuja-mikic.jpg

Pa kad je video thumbnail klipa, pomislio je da je to Šarić.

To ti je napisao zato što Ilija Mikić liči po fizionomiji blago podseća na Gorana Šarića.

ukuja-mikic.jpg

Pa kad je video thumbnail klipa, pomislio je da je to Šarić.
Само што сам га прекрстио по занимању сад ми је још интересантнији!

Ово би с њим могло бити јако интересантно и сад му још више верујем јер је стручњак за оне области које баш генетичарима и природњацима нису јасне и нису важне посматрају нације , народе етносе као биолошки продукт и заједницу.
Док археолози сасвим другачије.
Чак и Ђорђе Јанковић је говорио да Срби нису били једнокрван народ већ савез да међу словенском грнчаријом остављају карактеристичне трачанске судове са две дршке и слично.
Сад ћу га још више пратити.

А ови 5 римска легија су ми баш интересантни у Москополију универзитет књиге , цркве злато силно богатство и нигде нису нашли оружја јако мало оружја су имали иначе би могли бранити град много успешније са обзиром на положај који је неприступачан врло.
Србе би тешко неко тако освојио укопане утврђене на брду.
Чудни неки римљани спустили оружије постали полиглоте зарадили новац ко римски папа претопио статуу Јупитера у Исуса Христа и вез мача влада са преко 150 држава на свим континентима.

Албанци су били мешовита нација састављена од Пелазга, Аркађана, Епејаца који су дошли из Елиде, и, на крају, Тројанаца који су са Енејом, сином Анхиза и Афродите, дошли у Италију након пада Троје. Вероватно је да се и варварски елемент између суседних народа, или остатак древних становника тог подручја, измешао са Грцима. Али сви ти људи, изгубивши своје племенске називе, почели су се звати заједничким именом, Латини, по Латину, који је био краљ те земље.

На основу ограничених археолошких доказа, стручњаци кажу да је албанско племе насељавало дугачки гребен између данашњег језера Албано и Монте Кава.

Ја мислим да је ово прилично тачно . не сваки детаљ али принцип њихов народни или трибални.
Зато ми она сеоба из Италије у Албинон и Кавказ има смисла јер су сачували братственичке обичаје друштва или мафије да без обзира с ким се мешали остајали су то што јесу и данас.
Највећи успех италијанске нације што је успела да италијанизују Албанце и Французи.
Генетички не верујем да има веће разлике између Тоски и Цинцара.
Ови кад ту дошли побегли Илири у Босну.

Дучић у Градовима и Химерама оставља занимљиво гледиште.

Народ који и данас овде живи јесте, међутим, и данас најнекултурнији део европског људства. Он је одувек био на путу свих паликућа и рушилаца. Жубор реке Скумбе, која данас пресеца тај меланхолични предео, није веселији од жубора старог Ахерона. Земља крвне освете, земља без свог фолклора, своје музике, песме и приче, без иједне личности епске, или религиозне. Народ поносит, али суров, без једног културног центра и без једног језика - писао је у свом делу "Градови и химере" Јован Дучић.

Албански народ је проклет писао је Дучић
Међутим, ту се српски књижевник не зауставља у правцу критике наших суседа. Дучић за Албанце је писао да су проклети народ јер се нису развили, премда су били окружени најкултурнијим расама.

- Проклет је међу народима: јер хиљадама година живи поред најкултурнијих раса Хелена и Римљана, а није ништа сам створио, нити икад ишта примио од других. Од Грчке га деле само долине и брегови, а од Италије скоро један мореуз, па је ипак остао најнепросвећенији део европски. А некад, још много пре Homera, тамо је било и античко светилиште Додона, где су долазиле религиозне делегације Атине и Спарте, и затим и побожни амбасадори Крезуса из Лидије… "Зевсе, кличе Ахил, ти који бдиш над далеком Додоном царством зима…"

Свемир се променио, али на штету арнаутску
Јован Дучић није одушевљен ни албанским језиком.

- Данас тамо влада муслиманство, и чује се један ружан језик којем цела лингвистика савременог света не може да пронађе извор ни место у класификацији. Један тамошњи брег, у доба препелазгијско, звао се Томарос, и био је Олимп ондашњег грчког света; на њему је био постављен први престо Зевса, који је онда био још млади син Хроносов, и ту држао први гром у руци. Средиште неба и земље био је тада један арнаутски брег! Свемир се одиста променио, али на штету арнаутску. Зевс је пао не оставивши овој невеселој Албанији ни једну једину благодет свог владања космосом - истакао је Дучић у "Градовима и химерама".

Da li su Cincari potomci romanizovanih Ilira? Cincari su jedina očuvana romanska populacija na Balkanu sa područja za koje se smatra da su ga naseljavala razna ilirska plemena. Govornike dalmatskog jezika ne računam tu jer su se oni uklopili u hrvatski nacionalni korpus a i njihovo poreklo je po meni iz Italije jer su oni uglavnom bili vladajući sloj u primorskim dalmatinskim gradovima. Da li se ključ toga ko su bili Iliri krije u Cincarima?
Потомци ткзв Илира су углавном И2а генетика, а то су данас највише Срби, хрвати (посебно Далмација) и они што себе називају бошњацима и црногорцима, а сасвим сигурно да велик број потомака Илира има и у Румунији, Бугарској, Македонији, албанији. С том разликом што се континуитет тог народа којег су назвали Илири највише одржао кроз културу, обичаје и традицију Срба, остали су одрођеници који своју културу и обичаје лажно представљају одвојеном од Срба.
Није било масовног досељавања ткзв словена на Балкан и истребљења староседеоца. Цинцари, грци, шиптари, авари, татари су једини уљези на Балкан.

Али сви ти људи, изгубивши своје племенске називе, почели су се звати заједничким именом, Латини, по Латину, који је био краљ те земље.
Латини су добили име по богињи лета - Лето. Летини па из тога латини. А сам краљ Латин је опет добио име по тој богињи. А албанци су мешавина поарбанашених Срба (највећим делом) и правих шиптара са Кавказа који су ту дошли у 11 веку. Тројанци нису грци, а сами грци су опет мешавина оних правих грка из Азије и староседеоца Пелазга који су наша И2а генетика. Највећа уљез хаплогрупа на Балкану је Ј2 и Р1б

Сви народи и назови народи Екс Ју вуку континуитет овде хиљадама година. Мржња је једино што нас дели. У свему осталом смо нераскидиво испреплетени. Али то траје још од античког доба. Илири, Трачани, Трибали, Дачани, Мизи, Дардани, Гети....све смо то ми и увек смо се крвили.

Poslednja izmena:
Латини су добили име по богињи лета - Лето. Летини па из тога латини. А сам краљ Латин је опет добио име по тој богињи. А албанци су мешавина поарбанашених Срба (највећим делом) и правих шиптара са Кавказа који су ту дошли у 11 веку. Тројанци нису грци, а сами грци су опет мешавина оних правих грка из Азије и староседеоца Пелазга који су наша И2а генетика. Највећа уљез хаплогрупа на Балкану је Ј2 и Р1б

Сви народи и назови народи Екс Ју вуку континуитет овде хиљадама година. Мржња је једино што нас дели. У свему осталом смо нераскидиво испреплетени. Али то траје још од античког доба. Илири, Трачани, Трибали, Дачани, Мизи, Дардани, Гети....све смо то ми и увек смо се крвили.

Je li ti to zamišljaš da je stvarno postojao nekakav kralj Latin

Je li ti to zamišljaš da je stvarno postojao nekakav kralj Latin
Како год, углавном ниједан народ није добио име по њему, а он је добио име по богињи Лето. Беше један Латин у римској митологији, а дал је био неки краљ под тим именом, можда да а можда и не

Како год, углавном ниједан народ није добио име по њему, а он је добио име по богињи Лето. Беше један Латин у римској митологији, а дал је био неки краљ под тим именом, можда да а можда и не

Fitkivna ličnost, iz mitologije. Nikakav kralj.

Evo, jedna informacija koja govori u prilog tome da su Cincari do nedavno praktikovali brakove isključivo unutar cincarske zajednice.

Budući da je cincarska zajednica relativno mala, češće se može očikivati da dođe do brakova u nebezbedno bliskom srodstvu. Takav slučaj su bili Taško Načić na čijoj je fizionomiji je bilo uočljiva relativna bizarnost, ali je i njegov sin, koji je bio instuitucionalizovan, imao genetske poremećaje koji su se manifestovali, osim facijalnom sličnošću sa ocem, izuzetno malim dalnovima i kratkim, gotovo nepostojećim prstima.

Oтптилике Римљани их перципирају као староседеоце дају им митско порекло античко иако их третирају као мешавину разних нафода који су сачували свој идентитет и чувају га породице кроз читаву историју Рима.
Сад гледано алтернативним очима многе породице су старије од многих народа и нација.
Међутим ова Албснија добија име по Норманима Албанима или Анжујјцима код Срба Фрузи.
На тој територији се запатило много народа неких и јако древних и старих тако да ако би текст читали анахроно нешто врло слично се поновило и у овој Албанији.

Као што сј неки историчари старији саркастично говорили Срби име старије од самог народа.
Са Албанцима је то исти случај.

Back