Da li su Cincari potomci romanizovanih Ilira?

Koje su to haplogrupe ili odnos haplogrupa?
Не постоји илирска халпогрипа нити трачснска јербо су Трачани по Херодоту најбројини народ после Индуса. Дакле обухватали би део Балкана птемо Дунава Румуније и Русије ако би постојала таква халпогрупа имали би је сви Европљани.
У време града државе Рима процењује се да је број Трачана вио око милион.
Дакле истраживање са узорцима скелета из гробова из Виминацијума и келтске некропола у близину директно то бегирају. То је било од највећих истрживања у оквиру српског ДНК пројекта у садрадњи са Британском лабораторијом.
Да додамо да су на овим просторима живели Гети па су Трибали после Скордијска прешли Дунав и изградили Сардику(Софију)
Да се човек политички оградио и није хтео да прецизира која су то племена рекао је старобалланска племена. Неће да улази у причу јер су имали политичких притисака и да Албанци нису обухваћени овим пројектом али римске некрополе у Хрватдкој јесу.
Каже то је старобалкански геном моји може да се прати од гвозденог доба овде детаљно али је сигурно ту и од раније јер је опстао и до ДАНАС.

Za knjigu ne znam.

Pitam s izričitim razlogom. Nisam uspeo da je pronađem, a baš bih voleo da je vidim.

Većina tih 'ličnih projekata', koji se zasnivaju na 'e, ja sam Cincarin, te stoga sam stručan za Cincare' se završava kao neke gluposti, gore nego da neki Japanac ili Tunguz dođe da piše o Drobnjacima ili Šopima.

Skoro sve se zasniva na imenu i brendingu. Uuuuuu, zvučno ime. A čovek zapravo advokat. :roll:

Не постоји илирска халпогрипа нити трачснска јербо су Трачани по Херодоту најбројини народ после Индуса. Дакле обухватали би део Балкана птемо Дунава Румуније и Русије ако би постојала таква халпогрупа имали би је сви Европљани.
У време града државе Рима процењује се да је број Трачана вио око милион.

Ovi što se bave genetičkim poreklom, pojam Tračana koriste isključivo u njegovom najužem značenju. Dakle, Tračana u užem smislu; stanovnika rimske Trakije.

Ne misle na Dačane.

Da li su Cincari potomci romanizovanih Ilira? Cincari su jedina očuvana romanska populacija na Balkanu sa područja za koje se smatra da su ga naseljavala razna ilirska plemena. Govornike dalmatskog jezika ne računam tu jer su se oni uklopili u hrvatski nacionalni korpus a i njihovo poreklo je po meni iz Italije jer su oni uglavnom bili vladajući sloj u primorskim dalmatinskim gradovima. Da li se ključ toga ko su bili Iliri krije u Cincarima?

Cincari da, a mi Crnogorci potomci slavenizovani Iliri.

Osnova im je starobalkanska (uglavnom tračka), ali imaju i slovenskog upliva.
Према попису становништва 2002. године у Републици Србији живело је 293 припадника цинцарске националности, на попису 2011. године било је 243 Цинцара, а према попису из 2022. године било је 327 Цинцара.

Објасни ми молим те на ком броју Цинцара су добијени ови резултати?

И са којих трачких некропола је узет узарак са колико тела где?
За Илире нећу да питам јер не постоји.Једина већа некропола Гласинца на Романији измешана различитим антрополошким типовима који показују разлике као намудаљенији народи данас у Европи. (Жупанич)

Дакле према овим стручњацима из ДНК пројекту нису постојале бодљикаве жице иумеђу народа да је генетика старобалканска мање више истоветна на територији Србије ,Босне и Хрватске и да има 60% подударања са данашњом популацијом истих области.

Pra-poreklo
Najbrži
Rezultati očinstva mogu biti gotovi narednog radnog dana!

Najprecizniji
Jedina smo laboratorija u regionu koja standarno analizira 22 lokusa, za razliku od ostalih laboratorija koje standardno analiziraju 15 lokusa. Veći broj lokusa značajno povećava preciznost testa.

Garancija kvaliteta
Budite potpuno sigurni u rezultat testa. Analize rade stalni sudski veštaci, a u nalazu dajemo DNK profile svih testiranih osoba i odgovarajuće statističke obračune.
Analizom Y hromozoma (muške komponente DNK) moguće je utvrditi pra-poreklo određene osobe, ukoliko se DNK profil Y hromozoma uklapa u postojeće baze podataka Y hromozoma.
Pod pra-poreklom podrazumevamo geografsko poreklo po direktnoj muškoj liniji određene osobe, koje se sa manje ili više sigurnosti može locirati.
Mana ove metode jeste da se dobija pra-poreklo samo jednog pretka. Deset generacija unazad (oko 250 godina) svaki od nas ima oko 1.000 predaka. Iz tog razloga ovaj test ne daje kompletnu informaciju o tome odakle zaista potičemo.
Ali, ako ste zainteresovani, možemo uraditi ovaj tip analize. Među zaposlenima u našoj laboratoriji locirali smo pra-pretke u severnoj Rusiji, Ukrajini, Persiji – a jedan od nas ima muškog pretka iz Benina!
Uzorci za analizu su isti kao i za utvrđivanje očinstva.
Informišite se o ovom testu, kao i generalno o poreklu, na sajtu poreklo.rs.

Према попису становништва 2002. године у Републици Србији живело је 293 припадника цинцарске националности, на попису 2011. године било је 243 Цинцара, а према попису из 2022. године било је 327 Цинцара.

Објасни ми молим те на ком броју Цинцара су добијени ови резултати?

И са којих трачких некропола је узет узарак са колико тела где?
За Илире нећу да питам јер не постоји.Једина већа некропола Гласинца на Романији измешана различитим антрополошким типовима који показују разлике као намудаљенији народи данас у Европи. (Жупанич)

Дакле према овим стручњацима из ДНК пројекту нису постојале бодљикаве жице иумеђу народа да је генетика старобалканска мање више истоветна на територији Србије ,Босне и Хрватске и да има 60% подударања са данашњом популацијом истих области.
Druškane, vršena se testiranja na Y DNK mnogih antičkih uzoraka/skeleta širom Balkana: iz Viminacijuma, iz Bezdanjače u Lici, sa raznih lokaliteta u Bugarskoj itd. To se radi već godinama, a to što ti nisi u toku je druga stvar. Poznat je genetički profil Ilira, odnosno antičkog zapadnobalkanskog predromskog stanovništva. O tome su napisani čitavi naučni radovi.

https://www.cell.com/fulltext/S0092-8674(23)01135-2

https://www.poreklo.rs/2024/01/16/od-rima-do-slovena-sta-kaze-drevna-dnk/

Genetička slika Cincara je poznata već godinama, a ti i o tome neobavješten (kao da ti je Koštunica doktor Vojislav nešto u rodu 🤣) https://en.m.wikipedia.org/wiki/Aromanians#Genetic_studies

@Q. in perpetuum hibernum

Druškane, vršena se testiranja na Y DNK mnogih antičkih uzoraka/skeleta širom Balkana: iz Viminacijuma, iz Bezdanjače u Lici, sa raznih lokaliteta u Bugarskoj itd. To se radi već godinama, a to što ti nisi u toku je druga stvar. Poznat je genetički profil Ilira, odnosno antičkog zapadnobalkanskog predromskog stanovništva. O tome su napisani čitavi naučni radovi.

Genetička slika Cincara je poznata već godinama, a ti i o tome neobavješten (kao da ti je Koštunica doktor Vojislav nešto u rodu 🤣) https://en.m.wikipedia.org/wiki/Aromanians#Genetic_studies

Па ја нисам форумски доктор наука као ти и форумски молекуларни биолог али имам довољно алата и знања у својој глави да видим манипулацију.
Већ сам ти написао попис Цицара за разлику од тебе не играм се са шибицима.

Српски ДНК пројекат основан је септембра 2012. и представља пионирски подухват ентузијаста окупљених око Друштва српских родословаца „Порекло“ да се на једном месту саберу подаци свих особа са наших простора које су урадиле Y-ДНК тест (прапорекло по мушкој линији.

Да ли су кад ду основани радили узорке на 243. Цинцара 2022. на 327 Цинцара?

Друго око некропола сам причао већ и нико није износио ништа слично теби овде већ сасвим супротно.
Добро ако си чизао већ све те научне радове наведи ми те обрађене некрополе и стави у паралеле са резултатима које спомињеш?

Kad smo arheogenetike, evo naučnog izvještaja o uzorcima iz Hrvatske iz Neolita i Bronzanog Doba https://www.nature.com/articles/s41598-021-94932-9/tables/1

@CreamPythagoras

Kad smo arheogenetike, evo naučnog izvještaja o uzorcima iz Hrvatske iz Neolita i Bronzanog Doba https://www.nature.com/articles/s41598-021-94932-9/tables/1

@CreamPythagoras
То знам поставио сам клип и изјаву овде једног од наших главних биолога на том пројекту који је изјавио што и ја тачније цитирао сам 60% грнетичке подударности са данашњим становништвом. Није прецизирао која су то племена јер су били изложени политичким притисцима назвао је старобалканским племенима који могу да се прате од гвозденог доба али сигурно и раније јер је њихова генетика опстала до данас.
То сам већ овде постављао на чему инсистираш?

Па ја нисам форумски доктор наука као ти и форумски молекуларни биолог али имам довољно алата и знања у својој глави да видим манипулацију.
Већ сам ти написао попис Цицара за разлику од тебе не играм се са шибицима.

Српски ДНК пројекат основан је септембра 2012. и представља пионирски подухват ентузијаста окупљених око Друштва српских родословаца „Порекло“ да се на једном месту саберу подаци свих особа са наших простора које су урадиле Y-ДНК тест (прапорекло по мушкој линији.

Да ли су кад ду основани радили узорке на 243. Цинцара 2022. на 327 Цинцара?

Друго око некропола сам причао већ и нико није износио ништа слично теби овде већ сасвим супротно.
Добро ако си чизао већ све те научне радове наведи ми те обрађене некрополе и стави у паралеле са резултатима које спомињеш?
Cincari koji su testirani na Y DNK nisu iz Srbije, nego iz Makedonije, Albanije i Rumunije. Sve ti ovde piše https://en.m.wikipedia.org/wiki/Aromanians#Genetic_studies
U Albaniji, Makedoniji, Grčkoj i Rumuniji živi na stotine hiljada Cincara i ljudi cincarskog porijekla. Normalno je da su od tamo uzimali uzorke za iztraživanje Y DNK Cincara, a ne iz Srbije u kojoj ih živi šačica i koja nije njihova matična teritorija. 'Srpski DNK projekat' nema nikakve veze da testiranjem Cincara po Albaniji, Makedoniji i Rumuniji, to je radio neko drugi.

Poslednja izmena:
То знам поставио сам клип и изјаву овде једног од наших главних биолога на том пројекту који је изјавио што и ја тачније цитирао сам 60% грнетичке подударности са данашњим становништвом. Није прецизирао која су то племена јер су били изложени политичким притисцима назвао је старобалканским племенима који могу да се прате од гвозденог доба али сигурно и раније јер је њихова генетика опстала до данас.
То сам већ овде постављао на чему инсистираш?
Španski biolog profesor Lalueza-Foks je prije 2-3 godine u Beogradu održao predavanje o genetičkom porijeklu Srba. Jedan od njegovih zaključaka na tom predavanju je bio da Srbi autosomlno imaju 50-60% slovenske i 40-50% balkanske gvozdenodopske genetike

zdin (6).png

Španski biolog profesor Lalueza-Foks je prije 2-3 godine u Beogradu održao predavanje o genetičkom porijeklu Srba. Jedan od njegovih zaključaka na tom predavanju je bio da Srbi autosomlno imaju 50-60% slovenske i 40-50% balkanske gvozdenodopske genetike

Pogledajte prilog 1666485
Тај проценат варира видим а не видим зашто не бих веровао неком ко је директно вадио узорке из зуба у сарадњи са археолозима , историчарима и свима слао узорке и радио директно на резултатима а требао бих неком шпанском биологу ?
Политички је слажем се важније да буде већински словенски јер би теорија сеобе на начин на који интерпретира германска школа пао у воду не наравно онај како је рецимо интерпретирао Тибор Живковић и модерни истотичари али овде видим да се играју са 60% и 40% а Шпанац 40%50%- 30%-40% ја мислим ипак да је биологија у овом домену егзактна те могу варирати процети 2-3% али не 10%20% јер ту онда нема математике већ паушалне процене.

Тај проценат варира видим а не видим зашто не бих веровао неком ко је директно вадио узорке из зуба у сарадњи са археолозима , историчарима и свима слао узорке и радио директно на резултатима а требао бих неком шпанском биологу ?
Политички је слажем се важније да буде већински словенски јер би теорија сеобе на начин на који интерпретира германска школа пао у воду не наравно онај како је рецимо интерпретирао Тибор Живковић и модерни истотичари али овде видим да се играју са 60% и 40% а Шпанац 40%50%- 30%-40% ја мислим ипак да је биологија у овом домену егзактна те могу варирати процети 2-3% али не 10%20% јер ту онда нема математике већ паушалне процене.
Komercijalni autosomalni kalkulatori Srbima daju između 50 i 60% ranoslovenske genetike, dakle kao što je rekao i španski biolog. Ono što je sigurno da je slovensko genetičko nasljeđe kod Srba i ostalih balkanskih naroda daleko veće nego što su smatrali neki istoričari prije ere genetičkih i arheogenetičkih istraživanja koja se vrše zadnjih godina. Tibor Živković nije promašio gol nego čitavu fudbalsku loptu sa svojom izjavom da je Slovena na ovim prostorima bilo 2-3%. Da je on bio u pravu kod današnjih balkanskih naroda slovenske genetike ne bi bilo ili bi je bilo tek u tragovoma.

Политички је слажем се важније да буде већински словенски јер би теорија сеобе на начин на који интерпретира германска школа

Evo ga opet Voldemort. Važnije je da većinski bude slovenski, po germanskoj školi. :D A šta to i po kojoj školi - to niko ne zna.

Batali već jednom tog Voldemorta, za promenu.

Komercijalni autosomalni kalkulatori Srbima daju između 50 i 60% ranoslovenske genetike, dakle kao što je rekao i španski biolog. Ono što je sigurno da je slovensko genetičko nasljeđe kod Srba i ostalih balkanskih naroda daleko veće nego što su smatrali neki istoričari prije ere genetičkih i arheogenetičkih istraživanja koja se vrše zadnjih godina. Tibor Živković nije promašio gol nego čitavu fudbalsku loptu sa svojom izjavom da je Slovena na ovim prostorima bilo 2-3%. Da je on bio u pravu kod današnjih balkanskih naroda slovenske genetike ne bi bilo ili bi je bilo tek u tragovoma.

Tibor to nikada nije napisao, ni u jednom jedinom radu. On je pisao rad o odnosu doseljenih Slovena i autohtone populacije, ali smrt ga je sprečila u tome da dovrši, tako da njegove konačne ideje nećemo nikada saznati, ali ono što je sasvim sigurno jeste da kad je to odokativno lupio kod Marića, sasvim sigurno nije očekivao da će se godinama na stotine puta ponavljati i oko toga prepucavati po društvenim mrežama, zbog toga što je nešto na par sekundi bio izjavio u nekoj emisiji. :hahaha1:

Back