- Poruka
- 15.014
kako od turaka prase oni valjda ne jedu prasice
Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: Za ovu funkciju potrebno je da sajtu pristupite pomoću ugrađenog pregledača "Safari".
Pa nisu baš samo Turci, ali smo od njih naučili koješta i čak zadržali autentične nazive jela. Od Turaka smo pre svega naučili da na ražanj umesto jagnjeta može da se stavi i prase.?:kako od turaka prase oni valjda ne jedu prasice
Sorry... ali ma koliko da čitam pažljivo kapiram isto kao i jagodica... :-?Espanol:Pa nisu baš samo Turci, ali smo od njih naučili koješta i čak zadržali autentične nazive jela. Od Turaka smo pre svega naučili da na ražanj umesto jagnjeta može da se stavi i prase.
Čitaj pažljivije jagodice!
Daaaaaaaaa, baš tako. Turci su nam samo doturili ideju o onoj motki!smeh:Sorry... ali ma koliko da čitam pažljivo kapiram isto kao i jagodica... :-?
Nakon ovog objašnjenja kontam da si hteo reći da smo od Turaka naučili za ražanj, a sami zaključili da umesto jagnjeta na ražanj može da ide i prase?
?:pa majku mu valjda su neshto jeli i pre turaka..... to je onda neka originalna kuhinja?? mislim da je to nesto tipa krompir kupus
mislm da ima neki kuvar sa zlatibora koji je to prouchio
Proso nije odavde, kao ni većina žitarica, ali se još uvek puno koristi i iz ličnog iskustva mogu da ti kažem da je jako ukusno u svim mogućim varijantama. Na drugi deo pitanja kažem DA, pokušavali su da me nahrane, ali mi je nekako uvek bilo milije da puknem iz svog džepa za neko vruće jagnje skinuto sa ražnja!?:
ma ok
e mislim da je proso odavde...to sam negde chula
to se valjda danas retko koristi :I
aj nisu znali te chinjenice, je l su te bar nahranili... : )
Za pšenicu smo saznali dosta kasno. Do tada su se koristile uglavnom tzv. "teške" žitarice, raž, ovas, ječam, najviše kuvani kao kaše. Pravile su se i neke vrste hleba, naravno bez kvasca, i od grubog brašna tucanog u kamenim avanima. Meso se jelo retko, uglavnom ulovljena divljač, a riba još ređe. Domaće životinje klane su retko za ishranu i koristile su uglavnom za dobijanje mleka i proizvoda od mleka. Voćarstvo je takođe stiglo sa Turcima, do tada su se uglavnom sakupljali divlji plodovi koji su se ponajviše sušili i koristili tokom cele godine. I da ne dužim, zainteresovani treba lepo da se bace na knjige i saznaju sve što ih interesuje.svašta po malo:a šta smo to mi jeli pre turaka. Dok u evropu nije stigo kukuruz i ostale đakonije. o čemu pričamo o istoriskim jelima pre 700 do 800 godina ili ona od pre 200 do 300 godina?
Uze mi reči iz ustasvašta po malo:kao i isrtorija tako se i tradicija stvara vremenom. Pa tako i ono što se preuzme od drugih, tokom nekoliko generacija uz poneke izmene u korist prilagođavanja određenom podnevlju prerasta u tradiciju. za sve postoji početak i za sve je potrebno vreme pa tako i za tradiciju, a mućkalica kao i gibanica su dovoljno dugo kod nas, da možemo da kažemo da su naša tradicionalna jela!
[B]Stari Grci I Rimljani jeli su za razliku od Srba starogrčaka i starorimska jela daleko kvalitetnija od naših. Sorry, ali tako je. Puno mesa, puno ribe, povrća (do tada nepoznatog Srbima), egzotičnog voća iz dalekih pokrajina...Stoji jedino da su svi modifikovali, usavršavali...Ali, taj svet je (kao i danas) toliko bio ispred nas da ne vredi raspravljati. U odnosu na recimo italijansku, srpska kuhinja sa (usvojenim) sarmama, prebrancima, mućkalicama i bla bla, preuzetim i modifikovanim od kojekakvih koji su ovuda tutnjali je staromodna i zastarela koliko i slavna SCG u odnosu na Evropu. Ali ništa zato, modifikovaćemo i mi sarmu i ..... kevu toj glupoj Evropi![/B]smeh:Uze mi reči iz usta.
Preuzeli, prilagodili, usavršili, zadržali... Zar to nije dovoljno da kažemo kako je nešto naše?
Uzgred, šta su jeli stari Grci ili stari Rimljani?
Pretpostavljam ne ono što danas podrazumevamo pod grčkom ili italijanskom nacionalnom kuhinjom...
Ali, ovde ima boljih poznavalaca, ne ljutim se ako me isprave![]()
Nismo se razumeli.petro:[B]Stari Grci I Rimljani jeli su za razliku od Srba starogrčaka i starorimska jela daleko kvalitetnija od naših. Sorry, ali tako je. Puno mesa, puno ribe, povrća (do tada nepoznatog Srbima), egzotičnog voća iz dalekih pokrajina...Stoji jedino da su svi modifikovali, usavršavali...Ali, taj svet je (kao i danas) toliko bio ispred nas da ne vredi raspravljati. U odnosu na recimo italijansku, srpska kuhinja sa (usvojenim) sarmama, prebrancima, mućkalicama i bla bla, preuzetim i modifikovanim od kojekakvih koji su ovuda tutnjali je staromodna i zastarela koliko i slavna SCG u odnosu na Evropu. Ali ništa zato, modifikovaćemo i mi sarmu i ..... kevu toj glupoj Evropi![/B]
Pa i ja deljem ta naša jela i nisam uopšte rekao da su loša. Samo bih molio da mi kažeš koja su to "naša" jela?smeh:Nismo se razumeli.
Rekoh samo da se kuhinja starih Rimljana i Grka (uzela sam ih kao primer) samo razlikovala od one koju danas smatramo italijanskom ili grčkom nacionalnom kuhinjom. U ovim "novim" kuhinjama bilo da su italijanske, grčke, ftancuske, mađarske... naše, svakako da ima uticaja i drugih "kuhinja".
Inače, ja nemam baš tako loše mišljenje o onome što smatramo "domaćom" kuhinjom, naprotiv mislim da su nam jela sasvim dobra, ukusna, pa, ako hoćeš, i kvalitetna.
Baš ta za koja kažeš da ih "delješ"petro:Pa i ja deljem ta naša jela i nisam uopšte rekao da su loša. Samo bih molio da mi kažeš koja su to "naša" jela?
Nov sam ovde pa pokušavam da sa puno pažnje uđem u materiju. Ova pričica me je baš privukla. Pokušavam da samo shvatim šta je u ovome "dobra fora". To što smo siromašni kuhinjom? Što smo krali, kopirali i usvajali kao svoje? Baš onomad sam se razbio od "srpske" sarme. Kad ono...i ime sarma i patent Turski!proka1:dobra fora![]()
Espanol:Pa nisu baš samo Turci, ali smo od njih naučili koješta i čak zadržali autentične nazive jela. Od Turaka smo pre svega naučili da na ražanj umesto jagnjeta može da se stavi i prase. Pre toga Srbi su jako retko i slabo jeli meso! Od "dušmana" smo naučili kako se pravi "kebab" (roštilj), sarma, podvarak, pilav (pilaf) i razna jela od pririnča za koji nismo ni znali, đuveč, burek i razne pite...Od Austro - Ugara smo naučili da pravimo gulaše, paprikaše, razne čorbe...Od Švaba iz preka smo saznali za krompir i jela na 101 način od njega, za razna testa...I da ne budem preoštar. Naše Nacionalne kuhinje jednostavno NEMA! Ono što guramo drugima pod nos je samo jedna papazjanija raznih kuhinja velikih koji su šetali ovuda i ( hvala Bogu) naučili nas koječemu!
?[B:]pa majku mu valjda su neshto jeli i pre turaka...[/B].. to je onda neka originalna kuhinja?? mislim da je to nesto tipa krompir kupus
mislm da ima neki kuvar sa zlatibora koji je to prouchio
Jok,bre. Sarma, al sa ovčetinom i svežim kupusom- arapsko jelo, a kiseo kupus, ja čula, madjarsko.demba:Nov sam ovde pa pokušavam da sa puno pažnje uđem u materiju. Ova pričica me je baš privukla. Pokušavam da samo shvatim šta je u ovome "dobra fora". To što smo siromašni kuhinjom? Što smo krali, kopirali i usvajali kao svoje? Baš onomad sam se razbio od "srpske" sarme. Kad ono...i ime sarma i patent Turski!
Kao i kupus koji smo upoznali uz Turke, naučili da ga kiselimo, i uz sarmu naučili od Osmanlija kako se taj kiseli kupus secka pa od njega pravi PODVARAK. Čisto srpsko jelo. :wink: