Da li su 10 zapovesti ukinute?

• Začetnik teme Začetnik teme EdZR
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
A sad da vidimo da li crkve dolazi od Hristovog ucenja i koliko se razlikuju u odnosu na Hristovo i Apostolosko ucenje.
1.
2. Mojsijeva 20,2 Ja sam Gospod Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje Misirske, iz doma ropskoga.
2. Mojsijeva 20,3 Nemoj imati drugih bogova uza me.
Ovako kaze Sveto Pismo ali i jedni i drugi imaju Bogove (svece, Mariju...)
2.
2. Mojsijeva 20,4 Ne gradi sebi lika rezana niti kakve slike od onoga što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodi ispod zemlje.
2. Mojsijeva 20,5 Nemoj im se klanjati niti im služiti, jer sam ja Gospod Bog tvoj, Bog revnitelj, koji pohodim grijehe otačke na sinovima do trećega i do četvrtoga koljena, onijeh koji mrze na mene;
2. Mojsijeva 20,6 A činim milost na tisućama onijeh koji me ljube i čuvaju zapovijesti moje.
Opet i to ne cine u svim crkvama vidimo slike "svetaca" kojima se klanjaju i kojim sluze iako na nekoliko mesta Bog jasno kaze da se to ne cini..(5. Mojsijeva 4,16 Da se ne biste pokvarili i načinili sebi lik rezan ili kaku god sliku od čovjeka ili od žene,
5. Mojsijeva 4,17 Sliku od kakoga živinčeta koje je na zemlji, ili sliku od kake ptice krilate koja leti ispod neba
3.
2. Mojsijeva 20,7 Ne uzimaj uzalud imena Gospoda Boga svojega; jer neće pred Gospodom biti prav ko uzme ime njegovo uzalud.
Pogledajte samo recnik svestenika i koliko se danas lako uzima ime Gospodnje od cijeg imena Heruvimim zaklanjaju lice svoje i sa strahopostovanjem govore svet, svet, Gospod svedrzitelj.
4.
2. Mojsijeva 20,9 Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje.
2. Mojsijeva 20,10 A sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvojemu; tada nemoj raditi nijednoga posla, ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živinče tvoje, ni stranac koji je među vratima tvojim.
2. Mojsijeva 20,11 Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i što je god u njima; a u sedmi dan počinu; zato je blagoslovio Gospod dan od odmora i posvetio ga.
Pa zar sedmi dan nije SUBOTA celo Sveto Pismo nas uci da je Subota sedmi dan A prvi nedelja, pa kako onda mozete da promenite Bozji Zakon on je vecan nepormenjiv to sam Bog kaze i zemlja i nebo ce proci ali njegove reci nece.
5.
2. Mojsijeva 20,12 Poštuj oca svojega i mater svoju, da ti se produlje dani na zemlji, koju ti da Gospod Bog tvoj.
ovo vec stoji od osobe do osobe ali kaze Sveto Pismo ko prekrsi jednu prekrsio je sve.
6.
2. Mojsijeva 20,13 Ne ubij.
Dozvoljeno ratovanje u cast crkve i branjenje iste. A ako vas neko potera iz jednog mesta vi bezite u drugi. ili zar je ijedan apostol se borio ili su pobijeni. Zar sam Hrist kaze ako te neko udari po jednom obrazu okreni mu i drugi!
7.
2. Mojsijeva 20,14 Ne čini preljube.
Dozvoljena 2 zenidba iako je suprug ili supruga ziva. Hrist kaze a dvoje da su jedno telo i sto Bog sastavi da niko ne rastavi.
8.
2. Mojsijeva 20,15 Ne kradi.
Pa zar ne kradu imali smo primer onog svestenika koji je pokrao neznam koliko para u svoje svrhe krijuci se iza dobrotvornog rada.
9.
2. Mojsijeva 20,16 Ne svjedoči lažno na bližnjega svojega.
Laz pa kazu da su oni nesto sto nisu, Lazu i obmanjuju Bozji narod.
10.
2. Mojsijeva 20,17 Ne poželi kuće bližnjega svojega, ne poželi žene bližnjega svojega, ni sluge njegova, ni sluškinje njegove, ni vola njegova, ni magarca njegova, niti išta što je bližnjega tvojega.
to vec ne mogu da kazem ne mogu da udjem u njihov um ali po djelima njihovim kaze Sveto Pismo poznacete ih.

8 Ne budite nikomu dužniki, sem ili ide za medsebojno lubezen; ko onda lubi drugega, je ispunil zakon.
9 Jer zapovedi Ne pravi preluba! Ne ubijaj! Ne kradi! Ne poželi! pa iste vse druge zapovedi su obsežene v reči: Lubi svojega bližnega kak samega sebe.
10 Lubezen bližnjemu ne prizadeva zla; lubezen je onda ispunitev zakone. :mrgreen:

Podajte dakle svakome šta ste dužni: kome dakle porezu, porezu; a kome carinu, carinu; a kome strah, strah; a kome čast, čast. 3.Moj. 19, 36. -1.Sam. 12, 18. -Prič. 3, 27. -Prič. 24, 21. -Luka 20, 25. -Ef. 6, 5. -

8 I ne budite nikome ništa dužni osim da ljubite jedan drugoga; jer koji ljubi drugoga zakon ispuni. Mat. 7, 12. -

9 Jer ovo: ne čini preljube, ne ubij, ne ukradi, ne svjedoči lažno, ne zaželi, i ako ima još kakva druga zapovjest, u ovoj se riječi izvršuje, to jest: ljubi bližnjega svojega kao samoga sebe. 3.Moj. 19, 18. -Mat. 22, 39. -Luka 10, 27. -Gal. 5, 14. -

10 Ljubav ne čini zla bližnjemu; daklem je ljubav izvršenje zakona. Gal. 5, 14. - :bye:

For the mitzvot, "You shall not commit adultery," "You shall not murder," "You shall not steal," "You shall not give false testimony," "You shall not covet," and whatever other mitzvot there are, are all summed up in this saying, namely, "You shall love your neighbor as yourself." :pop:

Ljubezen kot izpolnitev postave
8 Ne bodite nikomur dolžniki, razen če gre za medsebojno ljubezen; kdor namreč ljubi drugega, je izpolnil postavo. 9 Kajti zapovedi Ne prešuštvuj! Ne ubijaj! Ne kradi! Ne požêli! pa tudi vse druge zapovedi so obsežene v besedi: Ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe. 10 Ljubezen bližnjemu ne prizadeva hudega; ljubezen je torej izpolnitev postave :pop3:

Novi zavet je preuzeo sve zapovesti osim drzanja sabata, koji je trebalo drzaiti do Hrista... sa svrhom...

Po cemu to???Sveto Pismo kaze da je Bozji zakon nepromenjiv pa samim time i 4 zapovest . zar ne znas da je pisano umateju 24 glavi molite se da vase bezeanje nebude u zimu ni u subotu!! To se odnosi na na drugi Hristov dolazak sto vidimo da verni Bozji narod drzi Subotu a ne nedelju koja je uvedena 336 godine posle Hrista

Podajte dakle svakome šta ste dužni: kome dakle porezu, porezu; a kome carinu, carinu; a kome strah, strah; a kome čast, čast. 3.Moj. 19, 36. -1.Sam. 12, 18. -Prič. 3, 27. -Prič. 24, 21. -Luka 20, 25. -Ef. 6, 5. -

8 I ne budite nikome ništa dužni osim da ljubite jedan drugoga; jer koji ljubi drugoga zakon ispuni. Mat. 7, 12. -

9 Jer ovo: ne čini preljube, ne ubij, ne ukradi, ne svjedoči lažno, ne zaželi, i ako ima još kakva druga zapovjest, u ovoj se riječi izvršuje, to jest: ljubi bližnjega svojega kao samoga sebe. 3.Moj. 19, 18. -Mat. 22, 39. -Luka 10, 27. -Gal. 5, 14. -

10 Ljubav ne čini zla bližnjemu; daklem je ljubav izvršenje zakona. Gal. 5, 14. - :bye:

Ljubav prema Bogu i bliznjima...

"Ljubav prema Bogu znaci da drzimo njegove zapovesti..." 1 Jovanova 5:3

A svih devet zapovesti su na snazi i dalje :cao:

o da to tako moze zapovesti oslikavaju Bozji karakter i samog Boga. Zar ne znas da je pisano nebo i zemlja ce proci ali moje reci nece????

i sve to sto si navela je istina jer smao govoris o jednoj zapovesti a to je ljubi bliznjeg svojega kao samog sebe.
ali zaboravljas na drugu plocu zakona koja kaze ljubi Boga svojega svim srcem i svim mislima svojima. a to ne radis ako ne drzis 4 zapovest. Sam apostol Pavle kaze da zakon nije ukinjen vec naprotiv jos vise je utemeljen

Po cemu to???Sveto Pismo kaze da je Bozji zakon nepromenjiv pa samim time i 4 zapovest . zar ne znas da je pisano umateju 24 glavi molite se da vase bezeanje nebude u zimu ni u subotu!! To se odnosi na na drugi Hristov dolazak sto vidimo da verni Bozji narod drzi Subotu a ne nedelju koja je uvedena 336 godine posle Hrista

Kako po cemu?? I sam znas ako poznajescelu Bibliju da je Bozji zakon menjan u skladu sa namerom...
Stari zavet je vazio do Hrista, a Hrist je preuzeo dosta toga iz starog zaveta,,,,
9 zapovesti su preuzete..
10 ta sabat je sluzila isto do Hrista, o tome mogu neki drugi put, to je opsirna tema...
Ali bitno da onih 9 zapovesti vaze...

Puno toga nije preuzeto, ceo ceremonijalni nacin prinosenja zrtava koji je predocavao zrtvu Isusa...
takodje kamenovanje na primer...
Zamisli da se danas kamenuje neko zbog bluda??? Ili kradje...
Ko bi ostao ziv... malo ko...
Potpuno je promenjen duh zakona...Stari zavet je sadrzao zapovesti... i takodje oko za oko zubza zub...
to je promenjeno...

A novi zavet sadrzi i nacela...
Puno toga i je i na savesti...
zakon u starom zavetu je sluzio da odrzi Jevreje cistima u duhovnom pogledu do dolaska Hrista...

Primenom Hristove otkupne zrtve menja se zakon...
kao sto je zakon za savrsenog coveka drugaciji nego za nesavrsenog...

Nakon Armagedona bice otvorene nove knjige, novi zakon za 1000 god...
Takodje nakon toga ce biti novi zakon za savrsenog coveka...

Poslednja izmena:
ccccc Zakon Bozji nije promenjen i stari Zavet vazi i sada jer jedno bez drugog ne ide. Spoznajom zakona dolazis do toga da si gresnik, i da ti potreban Hrist.
Ti govoris o drzavnom uredjenju jevreja tada. ali zakon i dalje vazi, Bog ce da unisti bezboznike to je njegovo.. ne mozes nikom da sudis a jos manje da presudis. a i pise ne ubij.
Ono sto je ukinuto na dan raspeca jeste CEREMONIJALNI zakon a ne BOzji zakon. Ceremonijalni zakon je zakon koji je upucivao na zrtvu (Isusa Hrista) koja je trebala da bude prinesena za gresnike.
Posle Hristovog raspeca taj zakon nije imao ulogu vise ili ti funkciju njena simbolika je zavrsena.
A Bozji zakon je trajan i trajace uvek nepromenjiv je nigde neces naci da je on promenjen ili ukinut.

Inace Adam je stvoren savrsen i za njega je vazio zakon da se pokorava suboti ona je stvorena za savrsenog coveka i ona je vecna.. ona upucuje na tvorca i podseca nas na stvaranje...

. Kazite mi, vi koji hocete pod zakonom da budete, zar ne slusate zakon?
Odvojiste se od Hrista, vi koji sebe zakonom opravdavate, i od blagodati otpadoste;
. Jer se sav Zakon ispunjava u jednoj rijeci, u ovoj: Ljubi bliznjega svojega kao sebe samoga.
Ako ste pak Duhom vodjeni, niste pod zakonom.
A plod Duha jeste: ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, blagost, dobrota, vjera,
Krotost, uzdrzanje. Za takve nema zakona.:rtfm:

nisam ja rekao da se spasavas zakonom!!! Spasava vera u Isusa Hrista i ako otvoris srce ona ga menja da li te to cini da mozes da radis sta hoces pa ne cini te jer i sam Hrist ispuni zakon i zivljase po njemu!!! Tako i mi inace svastika, crna magija,zar ti nisi na strani djavola i tvoj otac je Sotona!

Koji hoce da se dopadnu po tijelu, oni vas primoravaju da se obrezujete, samo da ne budu gonjeni za krst Hristov.
13. Jer ni sami obrezani ne drze zakon, nego hoce da se vi obrezujete da bi se vasim tijelom hvalili.
14. A ja, Boze sacuvaj, da se cim drugim hvalim osim krstom Gospoda nasega Isusa Hrista, kojim se meni razape svijet i ja svijetu.:rtfm:

nisam ja rekao da se spasavas zakonom!!! Spasava vera u Isusa Hrista i ako otvoris srce ona ga menja da li te to cini da mozes da radis sta hoces pa ne cini te jer i sam Hrist ispuni zakon i zivljase po njemu!!! Tako i mi inace svastika, crna magija,zar ti nisi na strani djavola i tvoj otac je Sotona!

jer ako pravednost kroz zakon biva, onda Hristos uzalud umrije.:bye:

Koji hoce da se dopadnu po tijelu, oni vas primoravaju da se obrezujete, samo da ne budu gonjeni za krst Hristov.
13. Jer ni sami obrezani ne drze zakon, nego hoce da se vi obrezujete da bi se vasim tijelom hvalili.
14. A ja, Boze sacuvaj, da se cim drugim hvalim osim krstom Gospoda nasega Isusa Hrista, kojim se meni razape svijet i ja svijetu.:rtfm:

kada vec citiras Apostola Pavla
rimljanima 3:31 Kvarimo li dakle zakon vjerom? Boze sacuvaj! Nego ga jos utvrdjujemo

Back