Da li ste znali? Zbog istrošenih amortizera može doći do pucanja gume

• Začetnik teme Začetnik teme acabg
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

acabg

Buduća legenda
VIP
Poruka
26.140
Sumnju u istrošenost amortizera najbolje je proveriti kod auto-mehaničara.

43501811064abec4987c64149560226_v4_big.jpg

Amortizeri su klasični potrošni materijal. Istrošene komponente mogu imati štetan uticaj na upravljanje, zaustavljanje i stabilnost vašeg vozila.

Sistemi vešanja su neophodni jer bi bez njih ceo automobil poskakivao po neravnim putevima. Zbog toga je ugrađena opruga koja apsorbuje efekat neravnina na putu.

Međutim, opruge nisu dovoljne da stabilizuju vozilo. Zato postoji potreba za amortizerima. Oni pomažu u apsorpciji udaraca na neravnim površinama, ograničavajući kretanje vešanja i prigušujući energiju uskladištenu u oprugama.

Sve ovo omogućava kontrolisanu i udobnu vožnju.

Kako prepoznati istrošene amortizere tokom vožnje? Ako pritisnete kočnicu i postoji prepoznatljivo spuštanje nosa vozila, imate problem.

To je jasan znak da su pomenuti delovi istrošeni, a opasna nuspojava je povećanje zaustavnog puta pri kočenju (do 20 odsto), piše Revijahak.

Isto važi i kada posle snažnog dodavanja gasa dođe do većeg spuštanja zadnjeg dela automobila.

Istrošeni amortizeri gube svoju funkciju, što dovodi do poskakivanja vozila na neravninama (vozilu je potrebno više vremena da se "smiri" nakon prelaska preko neravnine).

Poskakivanje vozila dovodi do oštećenja guma, zbog čega gume mogu da puknu ili postanu neefikasne prilikom akvaplaninga, tj. vožnje po mokrom kolovozu.

Znak istrošenosti je i promena ponašanja vozila u krivinama, odnosno pojačano naginjanje ili čak nekontrolisano ljuljanje. Jedan od simptoma su vibracije na volanu, čak i na glatkom putu.

Zveckanje ili metalni udarci se takođe mogu čuti kada su amortizeri istrošeni. Konačno, tu je i nestabilnost automobila pri velikim brzinama.

Sve ovo zahteva posetu mehaničaru koju ne bi trebalo da odlažete i vozite sa ovim simptomima.

https://www.b92.net/automobili/razno.php?yyyy=2023&mm=07&nav_id=2363789

Nema pravila zavisi gde voziš po EU su ravni putevi pa traju 200-300.000 km kod nas jedva sastave 100 tkm. Ima veze i koji su, uljni bolji, gasni propadaju ako auto stoji itd.

Ali kakve zadnje amortizere ugrađuju u nove automobile to je čist kriminal. Drugar advokat je podneo tužbu protiv vw i tek onda su mu zamenili iste na novom automobilu.

Ja nisam hteo da se cimam i platio 100 evra dve kajabe jer mi nije padalo napamet opet da kupujem hyundai plastikanere.

Ja sam u centru boban testirao amortizere pa zamenio. 1000 din sam platio za zasnju osovinu. Danas se loši amortizeri ponašaju raznoliko, ili se ukrute ko kamen ili se ceo auto ljulja ili pri određenoj brzini preko rupa poskakuje auto i menja pravac. Uglavnom GLAVA U TORBI ako su neispravni amortizeri. Poskoči u krivini, zanese i ode auto na krov.

Ko nije vezan ispadne kroz prozor i auto ga samelje.

Sto se amortizera tice, sigurno 7god su na autu. Bilstein B4. Monro, nikako. Ma ni mrtav.

Pre Bilstajna smo njih uzeli. Ajd' ono, 4 po ceni 3. Uzmemo, nesto oko 14000din su bili. Jos i prodavnica, ne zelim da reklamiram, poznata, imaju ljudi dil sa jednom mehanicarskom radionicom. Stave, nesto sitno naplate.
Preuzmemo auto .... majko moja. Pa ono je bilo neverovatno. Mala naprzlina asfalta., ili ko zna koliko puta pregacen pikavac. Predjemo preko toga, cuje se tup, tup, Jbt, auu ... ajd mozda da se "razgaze". Ma gde bre da se "razgazuju". Sve mi vise igra crv, sj*bace nesto na trapu. Prodju nekoliko meseci, ma daj odem u prodavnicu. Objasnim, ljudi svaka cast, kaze prodavac, idite do radionice neka ih provere. Skinu oni, kaze decko, jeste malo tvrdji ali nista znacajno. Ok, pozovu i kazu u prodavnici i ljudi nam daju druge. Stave, ista prica.

Prodje mesec, dva, ma jok, crv i dalje radi. Isto se ponasaju kao i prethodni.

Pukne mi film, nadjem Bilstajn B4, oko 29000din su bili sva 4. Zamene, sasvim drugaciji auto. Ma nebo i zemlja. Evo za ove godine i negde oko 100K km predjenih ne primecujemo nikakvu razliku da su oslabeli. Upijaju neravnine, drze u krivinama. Tako da kada bude dosao red na njih, samo potraga za Bilstajn. Ma necu razmisljati o nicem drugom.

Druze, nisam bas 100% siguran. Cini mi se da sam davno negde citao, da i gasni imaju ulje u sebi. Da ga nekako istrto*udim. Navodno uljni su skroz puni uljem. Dok gasni ne. Vec ono nisu skroz puni uljem a ostatak je dopunjen gasom. Tako sam nesto razumeo koliko se secam sta citah.
Ako neko ima drugi, tacniji info, neka kaze.
Tacno je.

Back