Da li ste znali da... (dopuni recenicu)

Kopar (lat. Anethum graveolens) je jednogodišnja začinska i ljekovita biljka iz porodice Apiaceae (štitarke) koja potječe iz područja Palestine, a najčešće se upotrebljava kao začin ili pomoć kod probavnih tegoba. Poznato je eterično ulje kopra koje se koristi u kozmetičkoj industriji. Kopar se u proljeće sije, a u jesen se bere.
 
Projekat Menhetn bio je tajni istraživački projekat koji je stvoren da pomogne Americi da dizajnira i izgradi atomsku bombu. Ovo je stvoreno u reakciji na nacističke naučnike koji su otkrili kako rastaviti atom uranijuma 1939. godine. U stvari, predsednik Frenklin Ruzvelt nije bio toliko zabrinut kada je Albert Ajnštajn prvi put napisao o mogućim posljedicama podijeljenosti atoma. Ajnštajn je ranije razmatrao svoju zabrinutost sa Enricom Fermijem koji je pobegao iz Italije.
 
I pored postojanja mnogih problema, i visoko rizičnih situacija, sa kojima se svakodnevno, u svom okruženju, susreću pripadnici avijacije i astronauti
za vreme boravka u zemljinu atmosferu i svemiru, lekari vazduhoplovne medicine su samo deo mnogih visoko obučenih pojedinaca koji rade na minimiziranju mnogih nuspojava u vazduhoplovstvu i svemirskim istraživanjima, tako da čovek može i dalje da ima nadmoć u vazdušnom prostoru.
 
Prve ideje o uvođenju poštanskih marki u promet pripisuju se slovencu Lovrencu Koširu koji je 1835. godine predložio austrijskom ministarstvu trgovine, kao zamjenu sistema naplate poštarine ne od primaoca pošiljke, naplatu već od pošiljaoca. Time bi se omogućilo širenje pošte, kao i mogućnost slanja pošiljki i drugim ne tako bogatim staležima.
 

Back
Top