DA LI STE ZABORAVILI ?

Samo lud covek ili bivsi sps-ovac moze da kaze da je pre bilo bolje. I naravno niko ne kaze da su ovi savrseni i svakako ih uvek treba kritikovati medjutim neki u tome ekstremno preteruju da mi se ponekad cini da su ti koji tako govore bivsi julovci.
A u vezi ovih fabrika ne samo da ih treba sve rasprodati (o cemu je potpuno besmisleno raspravljati) nego cak treba ici dotle da one koje se ne mogu prodati treba pokloniti. Koliko su nam fabrike bile dobre govori i sledeci vic:
Lete dva NATO bombardera iznad jedne srpske fabrike i jedan pilot predlaze da je bombarduju. Medjutim, drugi baci pogled dole i zakljuci: "Ovde je vec neko bio pre nas".

Pobunjenik:
Nexus 6:
PUC je nasilno preuzimanje vlasti od strane vojske pri cemu se likvidiraju ili hapse svi koji su imali veze sa smenjenim rezimom...

da je 5. oktobar bio puc...Sloba, Seselj, Vucelic, Vucic...i jos mnogo drugih, ne bi vise bili relevantni cinioci u srpskoj politici...

Pokusaj puca je bio atentat na Djindjica...
srecom nije uspeo, zaslugom uvodjenja vanrednog stanja i "Sablje"...

Према Вујаклијином Речнику, немачка реч «пуч» означава «изненадан оружан устанак једног дела народа или какве групе». «Пуч» на српском језику значи «ударац», зато је и настао термин «државни удар». Четвртог октобра 2000. склопљен је договор између Зорана Ђинђића, у то време председника ванпарламентарне Демократске странке, и Милорада Улемека Легије, команданта Јединице за специјалне операције (ЈСО), о извршењу државног удара. О томе сведочи сам Ђинђић у књизи «5. октобар – Двадесет четири сата преврата»,аутора Драгана Бујошевића и Ивана Радовановића:

«Највише сам се плашио ‘црвених беретки’. И када ми је Легија рекао да, што се њих тиче, неће бити интервенције, пао ми је камен са срца.»

Ово је класичан договор о државном удару! Вођа регуларне полицијске јединице уверава једног од пучиста да неће бити интервенције против њих. Као што се касиније испоставило, интервенције заиста није било.

onda se izvinjavam, nemam "Vujakliju"...
5. oktobar nije bio puc jer je Kostunica pobedio na izborima...

Znate , imam jednog druga , nabedjeni radikal , anti-DOS-ovac . Kaze on meni : " Ovi vasi DOS-ovci su sve pokrali , nikada se gore nije zivelo " itd. Pre 5.oktobra nije imao nista . Od tada je kupio autic,belu tehniku,kompjuter,televizor,parket,nove regale.
A pritom radi u istoj firmi i plata mu je skocila
8 puta . I kako da mu sada nesto objasnjavam ?!

P.S. Gledam sada Vucelica na TV-u kako tuzi drzavu sto je bio uhapsen u vreme "Sablje" .Hoce parice .Eto sta je cinizam . Pozivam sve " Otporase " da idu kod Vucele na gajbu i da mu traze odstetu za batine koje su dobijali dok je on bio vlast !

Ma ne vredi takvima objasnjavati... Sve da sutra imaju platu 10000€ i dalje ce pricati da je DOS sve pokrao... Pa i pod glupom predpostavkom da su pojedini DOS-ovci voleli da gurnu nesto u svoj dzep, nisu imali sta da gurnu jer su 'socijalisti' i 'radikali' davno sve procesljali...

Nego, kako bese ono Vuceli cerkica isla u jednu skolicu sa internatom u Svajcarskoj koja se zove 'Rose' i sasvim slucajno je najskuplja skola na planeti - skoro 55 hiljadarki jevreja godisnje... Sad je trenutno na takodje priblizno 'jeftinom' univerzitetu... A usput isti taj Vucela prica kako je nase obrazovanje bilo odlicno tokom '90-ih i da ne bi on nista tu menjao... U fazonu 'ko vas yebe ovce, vi saljite ovde decu da izadju gluplja nego sto jesu, a ja cu od vasih para da priustim svom detetu najbolje obrazovanje...'.

zaista je bespredmetno govoriti da nije bolje nego pre 5.oktobra ali veliki broj ljudi apstinira na izborima,opsta apatija je zahvatila narod,svi pricaju nema sanse da bude bolje, svi razocarani,definitivno nesto nije u redu i ako nastavimo ovako dobicemo ono sto smo mislili da nikada ne moze da se vrati,lose je stanje a nigde dobre volje da se nesto kvalitativno drugacije uradi,demokrate se svadjaju ko ce biti glavni i naravno da nisu uradili ono sto je trebalo uraditi a to je promeniti osnovne mehanizme vladanja i osnovne kriterijume podobnosti, i dalje se gleda politicka podobnost i nista vise :lol:

Tuzna je istina da mi i nemamo demokrate... Imamo rehabilitiovane socijaliste, rehabilitovane julovce, rehabilitovane radikale, prave socijaliste, prave radikale, prikrivene klero-fasiste, sitne komunjare, ultra-giga-mega-bizmismeme, otvorene fasiste, otvorene klerkalce, nedokazane lopove, dokazane lopove, pro-srBe, flegmaticne starce, titoljubce i hedoniste...

To je danasnja politicka scena u Srbiji... Par jako retkih izuzetaka (gde ne mislim na stranke nego na ljude koji se javno eksponiraju) ne mogu sebe samoproglasiti demokratskim blokom - to ime su vec zauzeli beskurpulozni igraci titove skole, i sasvim dobro 'zaradjuju' od istog plaseci narod ovim drugima... To je ono '4 godine mi na vlasti plasimo narod vama, 4 godine vi na vlasti plasite narod nama... a jedine ovce narod'...

Tako bilo, tako i ostalo... Ljudi koji odstupaju od tog klisea ili bivaju satanizovani, ili degradirani, ili izopsteni ili ubijeni... Svakome 'po zasluzi'... A nas i dalje jasu li jasu, i gledaju kako se svadjamo ustima punim njihovih imena...

Naravno da nisam zaboravila...
Onome ko sam ne vidi ne mozes objasniti. Uzdrzacu se od svih daljih komentara jer nemam stomak za prepucavanja sa ljudima koji misle da je nekada bilo bolje.
Kapiraj-kopiraj :wink:
Pozdrav

Incognito:
Dismisal, ti si predpostavljamo najpametniji je l' da? Ti sve najbolje znas. I ko je izdajnik, i ko je lopov, i ko je mafijas, i ko je veciti student, i zaveru zapada protivu nase male i napacene zemljice, i prodaju zemlje i...

I do te duboke vekovne mudrosti si dosao ispijajuci mlako pivo negde in-the-middle-of-nowhere zidajuci vikenicu? :lol: ... Da nisi mozda i uz neki breg gurao kamencinu da das svemu filosofsku tezinu? Je l' mozda kadkad tvoj ortak uzviknuo 'To lave!' pa ga culi ovi mrski mafijasi i posle sve upotrebili u marketinske svrhe?

Pa kad si tako pametan, o premudri stari vracu, sto ne dodjes u ovu nasu zemljicu (ili ti smatras i Crnu Goru srpskom... ne bi me cudilo) i pokazes nam kako se to radi...

Na q su mi se popeli raznorazni strucnjaci koji jedino sto znaju je da kritikuju... Te ovo ne valja, te ono ne valja... Pa dajte kazite kako bi valjalo, ne mrsomudite dok ispijate brlju na travici zelenoj i prdite o srBstvu...
1. Ja sam Srbin,zivim u Vojvodini, moji su poreklom iz Bosne i sa Tare i Mokre Gore, a ukoliko te toliko nerviraju Crnogorci nadji nekog drugog da prozivas
2. Ovde gde sam, a Vojvodinu smatram za deo Srbije, ljudi se ubijaju od rada za male pare da bi preziveli, tako je bilo za vreme SPS-a, tako je bilo za vreme DOS-a, tako je i sada. Ono sto zelim da ukazem je da se nista sustinski nije promenilo od 1992. na ovamo
3. Ako se nekog jos iz skole secam da je dobijao stipendije i isticao se uclanjivanjem u JUL, a zatim je 2000.naglo "progledao" i postao istaknuti lokalni "otporas", i ako tome nekome ne smeta da mu sadruzi budu oni koji organizuju lokalne provalnike i ubiraju reket za nekog krupnijeg, sta ja da mislim o takvim ljudima
4. Ako se neko vredja sto koristim izraze tipa "veciti" student to jeste preterivanje sa moje strane, odraz gneva zbog mojih neuspeha i za to bih mozda, ali samo mozda , trebao da se izvinjavam

Crnogorci mi uopste ne smetaju (bez obzira sto si proslu poruku napisao odozdo pa predpostavio da tamo uzivas u sitnim biznisima poput sverca tako dragog pravim srBima), smetaju mi veliko-srBi koji bi jos da budemo u srednjem veku jer smo tad, po nekoj legendi, jeli viljuskama dok su 'Svabe' jele rukama... To sto smo tad sekli ruke klepotmanima, glave onima koji se nisu slagali sa 'vlascu', proterivali i ubijali one koji nisu pristajali na na yet-another obmanu poput hriscanstva, samo povlascena klijentela je mogla da krade itd., to nema veze... Tad se lepo zivelo... Na dvoru smo imali viljuske, u narodu nije bilo ni hrane pa viljuske nisu ni bile potrebne...

Bez namere da ulazim u polemiku o pogubnosti takvog nacina razmisljanja (ko to nije shvatio u proteklih 15 godina, nece nikad) ja tebe, o veliko-kriticaru svega, pitam: Pa kako bi valjalo?

Evo, kako bi ti oporavio nasu opljackanu ekonomiju, urusenu privredu, kako bi suzbio korupciju koja se proteze sve od Vlade (pogotovo sad) do najsitnijeg bednog kulova koji se odaziva na ime 'granicar', kako bi unistio sve te bande nastale za vreme onoga koji je 'teo da srBuje za svoj racun tudjim glavama, kako bi spasio makar metar kvadratnog Kosova koje, predpostavljam, iz usta ne ispustas, kako bi uverio svet da smo mi normalni ljudi (sto svakako nismo) pa da nam ukinu vize da mozemo k'o ljudi da se krecemo po svetu a ne da se ponizavamo u redovima ispred ambasada zbog par ocajnika koji su svojevremeno bili zeljni vlasti... kako?!? ... Zayebi da kritikujes, to moze svako... Daj kazi kako bi ti, tako pametan, resio sve ove goruce probleme + buljuk drugih...

Ne valja kako je bilo pre 15 godina, jos gore je bilo pre 10 godina, najgore pre 5 godina, pa se onda naslo nesto malo ljudi koji su uspeli da makar malo podignu Srbiju na noge, a evo sad se polako opet vracamo u onaj gulag gde smo bili... I sta sad, zato sto ne valja, i zato sto ni prosla vlast nije bila bezgresna, ti ces da krenes da pljujes i kritikujes sve sto je uradila (a samo slep covek ne moze da vidi gde je srbija bila 2000-te, a gde je bila pocetkom prosle godine)? Ovo je ovde Srbija... Ovde je retko ko ostao normalan... Dok se narod ne promeni, takva ce i vlast da mu bude...

Mani se ti kritikovanja, nego daj konkretno nesto uradi da za pocetak tebi bolje bude, pa onda i prijateljima, komsiji etc... Ili bar reci kako bi ti popravio zemlju... Kad bi svi krenuli da rade umesto da palamude o nepravdi kao kakav Kalimero, ne bi bilo vremena za kuknjavu... Nemacka je bila pre 40 godina sravnjena sa zemljom, sad pretenduje da postane najjaca sila u Evropi - ovog puta ekonomski... Je l' mislis da su to postigli tako sto su seli na balkon i pljuckali po svima koji prodju jer, zaboga, jedan ne hoda manekenski, drugi copa, treci je mnogo spor, cetvrti je mnogo brz...

Incognito, smanji svoju ostracenost pa zatim kritikuj moju. Mozda nisam dovoljno elokventan i moje poruke nisu najjasnije, ali ja jednostavno ne mogu da ih prepoznam u tvojim komentarima. Trazis moje misljenje o tome sto uciniti za promenu ove zemlje? Kako svi uvidjamo, u ovom narodu vlada opsta apatija i bezvoljnost, i ne postoji neka zajednicka ideja o promenama. Ta ideja je postojala 5. oktobra, ali mi se cini da je zloupotrebljena od strane pojedinaca za ostvarivanje licnih ciljeva, isto kao sto je Slobodan M. ucinio sa Gazimestanom ( ovo navodim samo kao opsti primer i ne usudjujem se da nacionalisticke ideje o "velikoj Srbiji" ni blizu uporedim sa idejom o ekonomskom i drustvenom napretku Srbije kao drzave svojih gradjana). Licno se trudim da popravim sebe, kao licnost i kroz svoj status u ovom drustvu. To zna da bude jako tesko ako pritom izbegavas politiku i kriminal, ali i dalje verujem da je to moguce. Zasto 5.oktobra nisam bio u Beogradu? Sada je najlakse reci:"Eto, vidite, bio sam u pravu, sve je to bagra, itd." Jednostavno nisam zeleo da neko manipulise sa mnom, jer vatru ne mozes gasiti vatrom.

Nexus 6:
onda se izvinjavam, nemam "Vujakliju"...
5. oktobar nije bio puc jer je Kostunica pobedio na izborima...

Ни то није тачно.

Према званичним подацима СИК-а, која је једина овлашћена да објављује коначне резултате, Војислав Коштуница је добио 48, 22% гласова, што није било довољно за победу у првом кругу.

Међутим, представници радикала и ДОС-а у СИК-у, оправдано су изразили сумњу у резултате избора који су пристигли са Косова и Метохије. Зато је Савезни уставни суд, 4.10.2000. «једногласно одлучио да поништи ДЕО избора за председника СРЈ који се односи на гласање, утврђивање и објављивање резултата гласања од 24. септембра 2000. године.» Дакле, ДЕО изборног процеса је ПОНИШТЕН, што значи да је морао да се ПОНОВИ. Међутим, пучистима то није падало ни на крај памети. Седмог октобра, два дана након извршеног пуча, СИК поново заседа и противуставно и противзаконито доноси следећу Одлуку:

«Комисија се упознала са Одлуком Савезног уставног суда ПП бр. 33/2000 и 33-1-2000 од 4. октобра 2000. године којом је Суд утврдио да записници које је СИК добила од изборних комисија изборних јединица 24 – Прокупље и 26 – Врање, нису били у складу 59. Закона о избору посланика у Веће грађана Савезне скупштине, зато што бирачка места на територији АП Косово и Метохија нису била отворена од 7.00 до 20.00 часова, већ од 7.00 до 16.00 часова.»

Дакле, Савезни уставни суд је донео Одлуку да је било неправилности да се избори морају поновити. Међутим, СИК даље каже:

«Сагласно томе, на основу утврђених резултата, СИК констатује да је др Војислав Коштуница добио већину гласова бирача и да је изабран за председника Републике.»

Ово нема никакве везе са Одлуком Суда! Војислав Коштуница заиста јесте добио већину гласова, али не надполовичну! Одлука СИК-а је ФАЛСИФИКАТ!

Још једну ствар треба имати на уму. На седници СИК-а на којој је донета ова Одлука, НИЈЕ БИЛО КВОРУМА, премда је један члан, Милена Арежина, поднела оставку у којој се каже:

«Ја, Милена Арежина...7. октобра 2000. године у 16.30 часова дајем оставку на ову функцију...Због одлуке Савезног уставног суда, не могу се утврдити никакви, а поготово не коначни резултати за председника Републике, јер их једноставно у овој фази нема, а без могућности да се поново утврде.»

Дакле, «велики легалиста», Војислав Коштуница, НЕЛЕГАЛНО је постао председник СРЈ! Ниједан документ не иде њему у прилог.

DisMisaL:
Incognito, smanji svoju ostracenost pa zatim kritikuj moju. Mozda nisam dovoljno elokventan i moje poruke nisu najjasnije, ali ja jednostavno ne mogu da ih prepoznam u tvojim komentarima. Trazis moje misljenje o tome sto uciniti za promenu ove zemlje? Kako svi uvidjamo, u ovom narodu vlada opsta apatija i bezvoljnost, i ne postoji neka zajednicka ideja o promenama. Ta ideja je postojala 5. oktobra, ali mi se cini da je zloupotrebljena od strane pojedinaca za ostvarivanje licnih ciljeva, isto kao sto je Slobodan M. ucinio sa Gazimestanom ( ovo navodim samo kao opsti primer i ne usudjujem se da nacionalisticke ideje o "velikoj Srbiji" ni blizu uporedim sa idejom o ekonomskom i drustvenom napretku Srbije kao drzave svojih gradjana). Licno se trudim da popravim sebe, kao licnost i kroz svoj status u ovom drustvu. To zna da bude jako tesko ako pritom izbegavas politiku i kriminal, ali i dalje verujem da je to moguce. Zasto 5.oktobra nisam bio u Beogradu? Sada je najlakse reci:"Eto, vidite, bio sam u pravu, sve je to bagra, itd." Jednostavno nisam zeleo da neko manipulise sa mnom, jer vatru ne mozes gasiti vatrom.

Apsolutno tako! I ja hocu, nekim slepcima kod ociju, da ukazem na to, da je i DOS isti kao i radikali i SPS (DS su danasnji radikali) nekada... ali to ne vredi objasnjavati... oni misle da je nesto gotovo i zavrseno. E, nije.

Njihovo razmisljanje (oni koji su odusevljeni DOS-om)me podseca na scene iz crtanog filma kada junak crtanog pobegne od jedne opasnosti i uzdahne (kao da je gotovo) a ta opasnost je njemu nad glavom...

Kazanova:
(DS su danasnji radikali) nekada...

Kad ovo kažeš pretpostavljam da misliš kako sada DS koristi grubu retoriku kao što su to nekad radikali činili.

Ale ne treba zaboraviti da su u ono vreme radikali bili progonjeni i šikanirani u medijima od strane SPS-a, prebijani po mitinzima, trpani u zatvore...
U ono vreme je gruba i nepristojna retorika bila primerena, a sad nije. Sad niko nikog ne prebija, ne trpa u zatvore i sl. Ljudi iz DS-a sad tako grubo nastupaju u javnosti jer su besni što su izgubili vlast, a ne jer ih neko maltretira.

Da li je idealno posle 5. oktobra? Nije. Da li smo sada Švedska ili Švajcarska ? Nismo.

Ali, nemojte zaboraviti kako je bilo pre !

Još uvek ne shvatam kakve veze ima on sa ovim danas????
On je imao san kao što ga ima svaki normalan Srpski građanin , ali on nije uspeo da ga odsanja do kraja.
Lepo si ovo napisao i zaista ljudi bi Pomislili da je mnooogo bolje ALI TO ALI UVEK POSTOJI
malo si neke stvari pomešao odnosno prećutao

BILI SMO POD SANKCIJAMA i svakome je bilo dopušteno da se snalazi kako zna i ume (ne kažem da opravdavam ali treba navesti)
Danas nema sankcija ali je 41 % na ivici gladovanja, Rasprodato je sve što je vredelo u zemlji,Zatvoreno je 50% industrije, Uništena su sva radnička prava i radnik sveden na bedu i ucene, Školovanje je sve osim Besplatnog, Zdravstvo je postalo Profit, Lekari više pišu nego što leče, Radiš 15 godina više do penzije, Plate su bedne i jedva pokrivaju 50% potrošačke korpe, Zadužili su nas više nego u zadnjih 150 godina, i onda razmisli o tvom PITANJU....

I na kraju, pitanje: Da li je Zoran Đinđić poveo Srbiju putem da postane stvarno normalna zemlja ?[/QUOTE]

Poslednja izmena:
Čitam tako ostrašćene i agresivne glasove kako nam nikad nije bilo gore, kako je Zoran Đinđić unazadio i upropastio zemlju Srbiju.

Pa evo, dragi moji ostrašćeni, samo da vas podsetim. I da pitam da li ste već zaboravili ?
Pre = SPS + JUL + SRS. Posle = DOS. Dakle, pre i posle 5. oktobra. Redom, jedno po jedno.

1. Ekonomija
Pre:
Od jake i ekonomski moćne Srbije dobili smo rupu. Od fabrike - šupu. Preko 90 % propalih fabrika. 60 % nezaposlenih. Od zaposlenih 90% ide na posao i ne radi ništa.
'93 Prosečna plata = Prosečna penzija = 5 DM
'98 Prosečna plata = Prosečna penzija = 60 DM

Posle:
Totalno propale fabrike se gase. Ostale se privatizuju - na javnim aukcijama, pa - ko da više. Velike firme se prodaju strateškim partnerima. Firme i fabrike dobijaju vlasnike, zna se šta je čije i ko o čemu brine. 60 % zaposlenih. 80% zaposlenih radi !

2004. Prosečna plata = 14.000 din = 350 DM. Prosečna penzija = 9.500 din = 250 DM

2. Finansije (ovo mi je čak i muka da pišem)
Pre.
Svetski rekord u inflaciji. Milion milijardi procenata mesecno. A onda, posle '94, "samo" 100 do 200 % godišnje. Banke su krale ljude, a ne obratno. Pare odnošene u džakovima helikopterima ili specijalnim letovima. Devize smo menjali isključivo na ulici, i tako svi činili krivična dela za koje je predviđena kazna do 5 godina zatvora. Niko nije mogao da štedi, krediti su bili mislena imenica, platne kartice nisu postojale.

Posle.
Zatvorene banke monstrumi i donosaurusi. Otvorene nove stabilne finansijske institucije. Poverenje se polako vraća u banke. ( U početku mi je bilo čudno da uložene pare mogu da podignem ! ) Kurs dinara stabilizovan. Otvorile se menjačnice. Dugovi propalih banaka počeli da se vraćaju (Stara štednja, Dafiment ...). Dostupne su nam platne kartice. Mogu na bankovni račun da primim uplatu iz inostranstva. (Wow !) Ponovo se uspostavili krediti za belu tehniku, automobile, stambeni, gotovinski.

3. Trgovina.
Pre.
Šverc. Lopovluk. Banda. Benzin smo kupovai u kantama na ulici. Čokolade i dezodoranse sa improvizovanih tezgi pored pijaca. Samoposluge su bile puste. Robna kuća - šta je to ? Iole vrednija roba se prodavala isključivo za devize. Ono malo zvaničnog izvoza bio je privilegovan posao političkih moćnika. Tako je voće izvozio "Progres" a pšenicu "Simpo". Uvoz se radio preko specijalnih dozvola, rezervisanih za JUL.

Posle.
Šverc benzina iskorenjen, šverc cigareta sveden na 10%. Uvedene akcizne markice za alkohol, duvan. Počeli smo da kupujemo u samoposlugama i radnjama. Cigarete na trafikama. (!) Ukinute izvozne dozvole. Liberalizovano 90 % uvoza. Otvorili se veliki lepi supermarketi. I automobili se kupuju za dinare.

4. Spoljna politika
Pre.
Od '92 do 2000 u goste nam nije došao ni jedan visoki državnik iz sveta. Zvanična, nezvanična, radna, prijateljska poseta - ništa ! Ni predsednik, ni premijer ni šef diplomatije. Niko ! Niti su pozivani naši državnici. Na skupove, samite, inauguracije ... Nigde.

K'o da smo neki najgori baksuzi, pa nas niko ne zove ni na slavu, ni na krštenje, ni na ispraćaj. A koga mi pozovemo, taj neće da pređe prag naše kuće.
Dobro, ispravljam se, bilo je poseta od strane Kine i Rusije.

Posle.
Država vraćena u međunarodna udruženja. UN, Savet Evrope, Svetska Trgovinska Organizacija, Međunarodni Crveni Krst, Svetska Banka, Međunarodni Monetarni Fond. UEFA, FIFA, FIBA. Dolaze nam gosti. Pozivaju naše državnike u radne, zvanične, prijateljske, nezvanične posete.

5. Unutrašnja politika
Pre.
Monolitno jednoumlje. Policijska tortura nad političkim neistomišljenicima. Skupština pretvorena bukvalno u kafanu, gde su jedni pijani uz pesmu bančili a drugi fizički izbacivani. Izbori pretvarani u farsu. Policajci u civilu bejzbol palicam premlaćivali ušesnike raznih protesta.

Posle.
Politički govor se upristojio, bivši premijer dočeka novog i preda mu kabinet. Predsednički kandidati se rukuju pred gledaocima. Korumpiranim političarima se sudi ! Nema pendrečenja na ulici. Pokreču se procesi protiv bahatih policajaca. Čak i skupština sve manje liči na cirkus. Vlast shvata da je privremena !

6. Ostalo.
Pre.
Kulturni život = turbo folk.
Zvanično izdavaštvo = piraterija.
Sport = 0 Broj gledalaca na svim utakmicama u jednom kolu fudbalskog prvenstva = 450. UEFA, KEŠ - šta to beše ?
Svakodnevna ubistva - sasvim normalna stvar.
Zdravsto ? Lipsalo !
Naplata štete od osiguravajućeg društva ? Iluzija !
"Srpski patrioti" haraju, pljačkaju, ubijaju. I veličaju Srbiju i patriotizam.

Posle.
Kvalitetni narodnjaci opstaju. Ali budi se i ostala muzička scena. Opet ima rok koncerata (čak i stranih grupa !)
Piraterija počinje da se kažnjava i suzbija
Učestvujemo na međunardnim turnirima, fudbal staje na noge.
Zdravstvo - zubari imaju plombe, hirurzi imaju zavoje i konce.
Osigurajavaća društva stvarno osiguravaju.

Da li je idealno posle 5. oktobra? Nije. Da li smo sada Švedska ili Švajcarska ? Nismo.

I na kraju, pitanje: Da li je Zoran Đinđić poveo Srbiju putem da postane stvarno normalna zemlja ?

Jel ti stvarno misliš da sa ovim PR bulšitom možeš nekoga da ubediš

Čitam tako ostrašćene i agresivne glasove kako nam nikad nije bilo gore, kako je Zoran Đinđić unazadio i upropastio zemlju Srbiju.

Pa evo, dragi moji ostrašćeni, samo da vas podsetim. I da pitam da li ste već zaboravili ?
Pre = SPS + JUL + SRS. Posle = DOS. Dakle, pre i posle 5. oktobra. Redom, jedno po jedno.

1. Ekonomija
Pre:
Od jake i ekonomski moćne Srbije dobili smo rupu. Od fabrike - šupu. Preko 90 % propalih fabrika. 60 % nezaposlenih. Od zaposlenih 90% ide na posao i ne radi ništa.
'93 Prosečna plata = Prosečna penzija = 5 DM
'98 Prosečna plata = Prosečna penzija = 60 DM

Posle:
Totalno propale fabrike se gase. Ostale se privatizuju - na javnim aukcijama, pa - ko da više. Velike firme se prodaju strateškim partnerima. Firme i fabrike dobijaju vlasnike, zna se šta je čije i ko o čemu brine. 60 % zaposlenih. 80% zaposlenih radi !

2004. Prosečna plata = 14.000 din = 350 DM. Prosečna penzija = 9.500 din = 250 DM

2. Finansije (ovo mi je čak i muka da pišem)
Pre.
Svetski rekord u inflaciji. Milion milijardi procenata mesecno. A onda, posle '94, "samo" 100 do 200 % godišnje. Banke su krale ljude, a ne obratno. Pare odnošene u džakovima helikopterima ili specijalnim letovima. Devize smo menjali isključivo na ulici, i tako svi činili krivična dela za koje je predviđena kazna do 5 godina zatvora. Niko nije mogao da štedi, krediti su bili mislena imenica, platne kartice nisu postojale.

Posle.
Zatvorene banke monstrumi i donosaurusi. Otvorene nove stabilne finansijske institucije. Poverenje se polako vraća u banke. ( U početku mi je bilo čudno da uložene pare mogu da podignem ! ) Kurs dinara stabilizovan. Otvorile se menjačnice. Dugovi propalih banaka počeli da se vraćaju (Stara štednja, Dafiment ...). Dostupne su nam platne kartice. Mogu na bankovni račun da primim uplatu iz inostranstva. (Wow !) Ponovo se uspostavili krediti za belu tehniku, automobile, stambeni, gotovinski.

3. Trgovina.
Pre.
Šverc. Lopovluk. Banda. Benzin smo kupovai u kantama na ulici. Čokolade i dezodoranse sa improvizovanih tezgi pored pijaca. Samoposluge su bile puste. Robna kuća - šta je to ? Iole vrednija roba se prodavala isključivo za devize. Ono malo zvaničnog izvoza bio je privilegovan posao političkih moćnika. Tako je voće izvozio "Progres" a pšenicu "Simpo". Uvoz se radio preko specijalnih dozvola, rezervisanih za JUL.

Posle.
Šverc benzina iskorenjen, šverc cigareta sveden na 10%. Uvedene akcizne markice za alkohol, duvan. Počeli smo da kupujemo u samoposlugama i radnjama. Cigarete na trafikama. (!) Ukinute izvozne dozvole. Liberalizovano 90 % uvoza. Otvorili se veliki lepi supermarketi. I automobili se kupuju za dinare.

4. Spoljna politika
Pre.
Od '92 do 2000 u goste nam nije došao ni jedan visoki državnik iz sveta. Zvanična, nezvanična, radna, prijateljska poseta - ništa ! Ni predsednik, ni premijer ni šef diplomatije. Niko ! Niti su pozivani naši državnici. Na skupove, samite, inauguracije ... Nigde.

K'o da smo neki najgori baksuzi, pa nas niko ne zove ni na slavu, ni na krštenje, ni na ispraćaj. A koga mi pozovemo, taj neće da pređe prag naše kuće.
Dobro, ispravljam se, bilo je poseta od strane Kine i Rusije.

Posle.
Država vraćena u međunarodna udruženja. UN, Savet Evrope, Svetska Trgovinska Organizacija, Međunarodni Crveni Krst, Svetska Banka, Međunarodni Monetarni Fond. UEFA, FIFA, FIBA. Dolaze nam gosti. Pozivaju naše državnike u radne, zvanične, prijateljske, nezvanične posete.

5. Unutrašnja politika
Pre.
Monolitno jednoumlje. Policijska tortura nad političkim neistomišljenicima. Skupština pretvorena bukvalno u kafanu, gde su jedni pijani uz pesmu bančili a drugi fizički izbacivani. Izbori pretvarani u farsu. Policajci u civilu bejzbol palicam premlaćivali ušesnike raznih protesta.

Posle.
Politički govor se upristojio, bivši premijer dočeka novog i preda mu kabinet. Predsednički kandidati se rukuju pred gledaocima. Korumpiranim političarima se sudi ! Nema pendrečenja na ulici. Pokreču se procesi protiv bahatih policajaca. Čak i skupština sve manje liči na cirkus. Vlast shvata da je privremena !

6. Ostalo.
Pre.
Kulturni život = turbo folk.
Zvanično izdavaštvo = piraterija.
Sport = 0 Broj gledalaca na svim utakmicama u jednom kolu fudbalskog prvenstva = 450. UEFA, KEŠ - šta to beše ?
Svakodnevna ubistva - sasvim normalna stvar.
Zdravsto ? Lipsalo !
Naplata štete od osiguravajućeg društva ? Iluzija !
"Srpski patrioti" haraju, pljačkaju, ubijaju. I veličaju Srbiju i patriotizam.

Posle.
Kvalitetni narodnjaci opstaju. Ali budi se i ostala muzička scena. Opet ima rok koncerata (čak i stranih grupa !)
Piraterija počinje da se kažnjava i suzbija
Učestvujemo na međunardnim turnirima, fudbal staje na noge.
Zdravstvo - zubari imaju plombe, hirurzi imaju zavoje i konce.
Osigurajavaća društva stvarno osiguravaju.

I na kraju, pitanje: Da li je Zoran Đinđić poveo Srbiju putem da postane stvarno normalna zemlja ?

Navodis na pogresna misljenja, nije lepo tako lagati Narod.
Djindjic je doprineo propasti zemlje Srbije.

Back