Da li ste za uvođenje obaveznog vojnog roka?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
tu dolazimo do loseg programa , loseg planiranja onih koji to treba da rade

profesionalni vojnik ne treba da premesta magacine i da cisti krugove , kosi travu.

nego treba da ima obuku, da cesce puca , da se obrazuje i u vojnom i u drustvenom smeru.

mladi bi isli kad bi bile bolje plate i vise postovanja , ne bi im zadovojlstvo bilo da budu deo navijacke grupe
као што рекох много филозофије без познавања теме, обавеза, задатака, одговорности...

Због неких сличних који су такође поверовали у лепе приче неких НВО без довољно трупе али са завршеним "усавршавањима" и имамо данашње стање такво какво јесте...

E pitanje pre svih pitanja:
Da li je današnja devojka spremna da čeka da joj se dečko vrati iz vojske, kao što su nekada devojke čekale po 12 ili 18 meseci?
Ако неће да чека, буди уверен да и када се уда неће да чека. Закачиће се за првог који јој се засвиђа.

по твојој логици затвор и испирање мозга су и брак, породични односи, радни односи....?
ponegde ali uglavnom ne.

ne mozes porediti situaciju u koju te neko drugi ubaci i koja ti namece pravila na koja nisi pristao

i situacije gde ulazis svojom voljom iz svojih interesa , pa mozes poneko pravilo i pretrpeti , ako ti ne odgovara.

ponegde ali uglavnom ne.

ne mozes porediti situaciju u koju te neko drugi ubaci i koja ti namece pravila na koja nisi pristao

i situacije gde ulazis svojom voljom iz svojih interesa , pa mozes poneko pravilo i pretrpeti , ako ti ne odgovara.
Занимљиво размишљање, али ипак самоубилачко... Ни за једно саобраћајно правило те нико није питао да ли ти одговара или не - просто си их научио и поштујеш их (бар онолико колико се плашиш казне надлежних органа одговорних за контролу спровођења саобраћајних правила) или и ту сматраш да је неприхвативо да ти други намећу "правила"?

Војска није жеља него морање- морање које је основа слободе неког друштва!
Једино војска омогућава некој заједници да се развија слободно од наметања туђе воље - бар у теорији. Пракса показује да корумпирани политичари често заједници наметну туђу вољу кроз политичке и економске зависности али и тада је у питању зависност која директно не угрожава животе и личну имовину становника.

Ипак и у том случају војска неке земље јесте једина сила која стоји на путу неким другим силама које имају намеру стварања хаоса ради извлачења неке користи за своје налогодавце.

За оне који не прате стварно стање већ живе у причама разних "невладиних организација" које се боре за урушавање друштвених и личних слобода кроз промоцију "индивидуалности" просто да поменем неки од лоших примера где је слабо обучена и демотивисана војска нападнута америчком нерегуларном пешадијом у виду "исламистичких терористичких организација" замало уништена, а милиони људи из мирног живота преведени у робље западних демократија преко фантомске организације која се називала ИСИЛ...

Срби у Србији данас немају ни један изговор да одбацују своју обавезу да буду спремни и обучени за одбрану ово мало слободе која нам је остала а први корак ка томе јесте да се прихвате правила која чине сваку војску на овој планети способном да изврши свој основни задатак. Правила у војсци нису осмишљена да буду "политичка коректна" већ да припреме војника/регрута да свој задатак изврши тачно онако како му је задато/наређено! Војник не може да се руководи "личним интересима" већ искуљчиво заједничким интересима друштва јер ако он не испуни свој задатак није само његов живот у питању већ и животи људи око њега, његове породице, фамилије и многих других...

Пример из претходних ратова у последњих 15 година које су водиле западне "демократије " преко терористичких организација које су они створили, финансирали, обучили и даље им давали задатке - односно користили се опљачканим средствима, показују да су такви ратови изузетно погубни за локална становништва јер је заобиђено "међународно ратно право" обзиром да терористичке организације немају одговорности које имају региларне војне формације.

Другим речима, свако ко служење војног рока не види као своју обавезу и не види свој лични интерес у одбрани земље и не заслужује нити право гласа нити било какво политичко ангажовање односно запослење у јавним институцијама.

Pa naravno.
U vojsku sam morao a da se zenim sam zeleo i birao. To sto su se neki ozenili tako sto im je mama dovela mladu kuci je njihov problem.
То што си ти желео и бирао окачи мачку о реп да се она није сложила/ ( по модерном нашла неки свој лични интерес) ништа од тога - једино ако ниси отео младу...

Другим речима, свако ко служење војног рока не види као своју обавезу и не види свој лични интерес у одбрани земље и не заслужује нити право гласа нити било какво политичко ангажовање односно запослење у јавним институцијама.
Jedno pitanje-gde si sluzio vojsku, u kojoj jedinici i koje godine?
Drugo pravo glasa treba oduzimati svakome ko podrzava odu i ovakvu vlast u Srbiji.
То што си ти желео и бирао окачи мачку о реп да се она није сложила/ ( по модерном нашла неки свој лични интерес) ништа од тога - једино ако ниси отео младу...
Pa sa svoje tacke gledista ja sam birao, nisu mi roditelji ugovorili mladu za miraz ili zato sto mi je vreme :) Ona je takodje birala, to se podrazumeva.
A ovaj deo-nasla svoj licni interes dovoljno govori o tebi samom, a ne o zenama generalno :)

Samo ti lepo pusku u ruke, ako umes i mozes, a ostavi tudju decu da biraju sami sta ce i kako ce....

1. Jedno pitanje-gde si sluzio vojsku, u kojoj jedinici i koje godine?
2. Drugo pravo glasa treba oduzimati svakome ko podrzava odu i ovakvu vlast u Srbiji.

Pa sa svoje tacke gledista ja sam birao, nisu mi roditelji ugovorili mladu za miraz ili zato sto mi je vreme :) Ona je takodje birala, to se podrazumeva.
3. A ovaj deo-nasla svoj licni interes dovoljno govori o tebi samom, a ne o zenama generalno :)

4. Samo ti lepo pusku u ruke, ako umes i mozes, a ostavi tudju decu da biraju sami sta ce i kako ce....
1. рецимо да је фотка на профилу моја, снимљена је 2009.године ...
2. слажем се,
3. ако поново прочиташ шта сам написао видећеш у загради да стоји "( по модерном нашла неки свој лични интерес)" везано за оне који верују да је лични интерес врховно начело изнад свих осталих а које пропагирају назови "невладине организације". Да се разумемо свака наша одлука садржи и неки лични интерес и то јесте чињеница. Војни рок јесте место и време где се лични интерес подређује заједничком интересу што опет оног омладинца доводи у ситуацију да схвати и прихвати да су заједнички интереси неког друштва ипак изнад личних интереса, барем ако не желимо да гледамо како нам неко на силу отима жену и растерује породицу,, односно ако желимо да друштво у целини ствара услове за даљи напредак.
4. туђа деца треба да бране своје родитеље и фамилију а то не могу ако нису оспособљена (како војностручно тако и психолошки) а томе служи војни рок...

4. туђа деца треба да бране своје родитеље и фамилију а то не могу ако нису оспособљена (како војностручно тако и психолошки) а томе служи војни рок...
Ne, dovoljno je da imaju u srednjoj skoli nedelju godisnje na strelistu, i decaci i devojcice. Da znaju da rasklope pusku i da je koriste. U vreme modernog ratovanja to je dovoljno,vise da sami sebe ne ubiju ili povrede ako dodje do situacije da moraju da uzmu pusku u ruke. Ja sam u vojsci bacio godinu zivota, zdravlje i nerve za DZ, da bi neko jednostavno pljunuo na to i prodao sav nas trud i krv.
I vreme je da prestanemo da razmisljamo komunisticki,nismo Severna Koreja da dajemo dug drzavi. Usluga za uslugu. Drzava kao aparat se trudi da sto vise mladih ljudi odraste bez nade u bolji zivot ovde, trudi se da ih sto vise ode van matice. I zasto bi se neko mlad osecao duznim da i nedelju pokloni istoj drzavi koja mu osim licne karte i pasosa nista nije dala, samo uzima?

Занимљиво размишљање, али ипак самоубилачко... Ни за једно саобраћајно правило те нико није питао да ли ти одговара или не - просто си их научио и поштујеш их (бар онолико колико се плашиш казне надлежних органа одговорних за контролу спровођења саобраћајних правила) или и ту сматраш да је неприхвативо да ти други намећу "правила"?

Војска није жеља него морање- морање које је основа слободе неког друштва!
Једино војска омогућава некој заједници да се развија слободно од наметања туђе воље - бар у теорији. Пракса показује да корумпирани политичари често заједници наметну туђу вољу кроз политичке и економске зависности али и тада је у питању зависност која директно не угрожава животе и личну имовину становника.

Ипак и у том случају војска неке земље јесте једина сила која стоји на путу неким другим силама које имају намеру стварања хаоса ради извлачења неке користи за своје налогодавце.

За оне који не прате стварно стање већ живе у причама разних "невладиних организација" које се боре за урушавање друштвених и личних слобода кроз промоцију "индивидуалности" просто да поменем неки од лоших примера где је слабо обучена и демотивисана војска нападнута америчком нерегуларном пешадијом у виду "исламистичких терористичких организација" замало уништена, а милиони људи из мирног живота преведени у робље западних демократија преко фантомске организације која се називала ИСИЛ...

Срби у Србији данас немају ни један изговор да одбацују своју обавезу да буду спремни и обучени за одбрану ово мало слободе која нам је остала а први корак ка томе јесте да се прихвате правила која чине сваку војску на овој планети способном да изврши свој основни задатак. Правила у војсци нису осмишљена да буду "политичка коректна" већ да припреме војника/регрута да свој задатак изврши тачно онако како му је задато/наређено! Војник не може да се руководи "личним интересима" већ искуљчиво заједничким интересима друштва јер ако он не испуни свој задатак није само његов живот у питању већ и животи људи око њега, његове породице, фамилије и многих других...

Пример из претходних ратова у последњих 15 година које су водиле западне "демократије " преко терористичких организација које су они створили, финансирали, обучили и даље им давали задатке - односно користили се опљачканим средствима, показују да су такви ратови изузетно погубни за локална становништва јер је заобиђено "међународно ратно право" обзиром да терористичке организације немају одговорности које имају региларне војне формације.

1 kvalitet takve vojske se video 90-ih

2 to sto nisam za onaj sistem obuke ne znaci da nisam za osposobljavanje gradjana da rukuju oruzjem

vidis u ovom postu mane nase organizacije vojske - ne uci te nicemu sto ce ti posle stvarno koristiti

Ne, dovoljno je da imaju u srednjoj skoli nedelju godisnje na strelistu, i decaci i devojcice. Da znaju da rasklope pusku i da je koriste. U vreme modernog ratovanja to je dovoljno,vise da sami sebe ne ubiju ili povrede ako dodje do situacije da moraju da uzmu pusku u ruke. Ja sam u vojsci bacio godinu zivota, zdravlje i nerve za DZ, da bi neko jednostavno pljunuo na to i prodao sav nas trud i krv.
I vreme je da prestanemo da razmisljamo komunisticki,nismo Severna Koreja da dajemo dug drzavi. Usluga za uslugu. Drzava kao aparat se trudi da sto vise mladih ljudi odraste bez nade u bolji zivot ovde, trudi se da ih sto vise ode van matice. I zasto bi se neko mlad osecao duznim da i nedelju pokloni istoj drzavi koja mu osim licne karte i pasosa nista nije dala, samo uzima?
Нисам знао да је Израел комунистичка држава?
Беше у Израелу мушки служе 3 године војни рок? А како беше и жене уколико нису удате имају ОБАВЕЗУ да служе воји рок до 24.године живота?
Овде не раправљамо о државним одлукама јер политичаре поставља народ а не војска... Политичари су промењива категорија која је данас на власти сутра већ можда неће бити. Али то већ зависи од тога да ли ће грађани изаћи на изборе и ризиковати са неким новим или ће ипак оставити на власти оне за које већ знају да су лопови и пробисвети... Али као што рекох то није до војске...

Било би занимљиво видети те на обуци лица резервног саства (ткз војне вежбе) и видети колико би требало да се из садашњег стања преведеш у употребљиво стање тј да поново постанеш војник. Моје неко искуство каже да је најчешће потребно да се резервиста (који је одслужио војни рок од 12 месеци) задужи наоружањем и опремом, да му се одржи уводни час везано за наоружање и опрему и толико... И то са људима који и по 20 година након одслуженог војног рока нису држали пушку у рукама..

Тако нешто је немогуће са лицима који нису одслужили војни рок тј на неки други начин обучена за ратовање. Прича да је довољно само да " imaju u srednjoj skoli nedelju godisnje na strelistu, i decaci i devojcice. Da znaju da rasklope pusku i da je koriste. U vreme modernog ratovanja to je dovoljno,vise da sami sebe ne ubiju ili povrede ako dodje do situacije da moraju da uzmu pusku u ruke." јесте неозбиљно и на нивоу наратива "невладиних организација" које припремају друштва за лакше преузимање власти од стране терористичких организација (корумпираних политичара, корпорација, верских фанатика)...

1 kvalitet takve vojske se video 90-ih

2 to sto nisam za onaj sistem obuke ne znaci da nisam za osposobljavanje gradjana da rukuju oruzjem

vidis u ovom postu mane nase organizacije vojske - ne uci te nicemu sto ce ti posle stvarno koristiti
Квалитет војске се видео 1999.године јер је само на Космету била ангажована првенствено регуларна војска под чијом командом су биле и добровољачке јединице - осим разни месних "самоорганизованих стража". Све остало од Словеније до БиХ је плод разбијања државе на унутрашњем плану са стварањем грађанских ратова. Без конкретне државне власти не може се очекивати ни да војска буде у функцији јер да би војска одрадила свој посао мора државна управа да постоји!
Квалитет обуке у ЈНА И ВЈ се видео у периоду од 1998. до 1999.године при чему је заказала једино компонента министарства унутрашњих послова јер су многи њихови припадници били лако поткупљиви.

Та прича како се војник не учи ничему што ће му користити је прича која нема много вредности јер се код војника развијају многи квалитети који нису у служби само војске. Додуше неће свако на исти начин проћи корз војни рок, некоме ће бити мучење јер није навикао да буде одговоран и да одговара за своје поступке а камо ли да прихвати своју одговорност за људе око себе, али зато има много више оних који су из војске понели много више корисних ствари него што се на први поглед види. Неје од тих научених ствари често остају за цео живот да се дотични више ни не сећа кад је усвојио одређене особине и знања.

То сам имао прилике да гледам и међу својим пријатељима али и међу многим регрутима...
Занимљиво је да се и сада кад војни рок није оно што је био некад, од многих војника на добровољном служењу војног рока може чути да су из војске изашли другачији у односу на стање пре војске а за то је заслужно једино чињеница да се у војсци од њих тражила одређена одговорност и стварање свести о зависности једних од других. То су особине које иначе цене сви који запошљавају нове раднике без обзира на тип послова...

Нисам знао да је Израел комунистичка држава?
Da ne citiram celu poruku...
Koliko Izrael kao drzava daje svojim mladim ljudima? Trebalo bi da znas da je Izrael prakticno u konstantnom ratnom stanju ili pripremama za rat a mi smo daleko od toga.
Moderno ratovanje jedva da koristi ljudsku silu, videli smo to '99, imali smo nekoliko pokusaja ulaska kopnenih snaga. U globalu mizeran procenat (ne smanjujem herojstvo ljudi koji su tamo bili, cinjenica je). Moderno naoruzanje koje nismo imali je dovoljan plus za vojsku da odvrati napade takve vrste. Iste te '99 sam kao pripadnik posebnih jedinica dobio poziv pre rata, da bi se ispostavilo da imaju 20 uniformi za nas 40, 10 pistolja i NI JEDNU PUSKU!! A ocekuje se pocetak rata. I sta meni vredi moja obuka? Da pravim pracku i gadjam Tomahawk ili B-2?
Dobro organizovana vojska, sa DOBRO placenim profesionalcima, da modernim naoruzanjem je sasvim dovoljna da odvrati vecinu zemalja od napada.
A i realno, ko jos ima ko bi nas napao u 21 veku? To vreme je iza nas, sada je za unistenje zemlje dovoljno da im podmetnes losu vlast i ucenis finansijski.
I da,ja vec od 35 godine zivota nisam rezervista, osim u slucaju opste mobilizacije.

Занимљиво је да се и сада кад војни рок није оно што је био некад, од многих војника на добровољном служењу војног рока може чути да су из војске изашли другачији у односу на стање пре војске а за то је заслужно једино чињеница да се у војсци од њих тражила одређена одговорност и стварање свести о зависности једних од других. То су особине које иначе цене сви који запошљавају нове раднике без обзира на тип послова...
Kljucna rec je dobrovoljnom sluzenju vojnog roka.
Polovina ih je dosla zato sto u njihovim sredinama je i dalje sramota da nije sluzio vojsku,kako ce se ozeniti?
Ja sam imao srece da sam imao pametne i pismene staresine u vojsci,koji su nas obucavali i ucili stvarima koje su nam realno pomogle i spasavale zivote (ne sve) u realnim situacijama. Glavno je bilo da se naucimo i da nam neke stvari predju u rutinu.
Ogromna vecina je bila kao iz losih viceva, bitno je da je trava pokosena i da je lisce obrano sa drveta, a to sto vojnik nema pojma o bilo kakvoj tehnici ratovanja ili nacinu improvizacije u realnim uslovima ratovanja- to je drugo.Bitno da je kasarna sredjena.
Po pisanju bih rekao da si i dalje pripadnik vojske, ali treba da shvatis jedno- vojska kakva je bila kod nas decenijama,(a i sada se nije mnogo izmenilo) je rudiment proslosti i treba da se sa tim idejama prestane. (mislim na aktivnu vojsku).
I ponavljam stav da je dobro obucena i dobro placena profi vojska resenje za zemlje velicine Srbije.

Back