Da li ste voljni slusati?

staimakodmene

Zainteresovan član
Poruka
242
Zanima me da li ste voljni poslusati osobu koje imaju status iskusnije, pametnije ili pak uticajnije osobe od vas u nekoj sferi zivota? Ja slijedim da niko mi ne moze narediti sta da radim, nego da mi samo mogu dati razloge zasto nesto jeste odnosno nije dobro, a onda da moj mozak to protumaci na neki od nacina. Koliko postujete pravopis, tradiciju i kulturu, sva pisana i nepisana pravila koja su izmisljena od strane nekog drugog ljudskog mozga, a ne vaseg?!? Jos nisam nasao kompetentnog sagovornika sto se tice ovakvih i slicnih tema gdje se ne barata nekim znanjem nego logickim zakljucivanjem, pa eto da vas vidim...

EDIT: Nemojte sad pisati zavisi od situacije, odgovorite onako kako u vecini istih reagujete.

uvek sam voljna saslušati šta drugi ima da kaže, kakav god da status ima. ponekad su naizgled "neuki" ljudi puni urođene mudrosti, dok su oni " obrazovani i naučeni" samo skup šema i šablona koje su naučili napamet nikada ne razmislivši o njima koristeći sopstveni razum.
uvek sam spremna da, ukoliko neko iznese ispravan i razuman argument, promenim svoje mišljenje.

Знао сам да се крећем од једне до друге крајности, и да будем послушан и да будем бунтован.
Саветујем људима да све што раде, раде из хтења, вољом, а не морањем, али исто тако послушност је добра када су у питању односи међу људима. Буди неко време послушан, его ће вриштати у теби.

Не волим бунтовнике, али не волим ни моралисте. А био сам и једно и друго.

Sta ima da slusam, ja zanam kada sam zidao vikendicu koju sam kasnije morao prodati zbog novca. Dok ja radim, svi se sjatili, svi kao dolaze i kao me savetuju ovo ovako ono onako. Ma ja velim mrs....Lako je sa mojim parama vi da savetujete.

Kakvi saveti, ja kazem odabi.

Svi nesto pametujua niko nista ne radi.

Kad vidim,čujem da neko zaista zna više nego ja o nečemu,napnem uši i izbečim oči...
Inače ,autoriteti su mi smešni u svojoj sujeti.Često je bilo,naročito kad sam bio mlađi da
su u mom prisustvu opadali autoriteti... Autoritarnost smatram da nastaje prikrivanjem nedovoljnog znanja ,veštine,inteligencije...
Inače ,volim mlade stručnjake da pitam kako misle koji problem da reše i mogu reči da imamo
veoma bistre i snalažljive mlade ljude...I ja ponešto novo naučim i u ovim godinama...:mrgreen:
Ybg,nauke nisu stale...

...slepa poslušnost - teška stvar....izuzetno teška stvar...

...nema tog junaka na ovom svetu koji nije bar jednom bio slepo poslušan....ceo obrazovno vaspitni , pa i radni sistem ( od porodice , preko vaspitača , učitelja , nastavnika , profesora , pa do nadređenih ---a čak i naš reciklirani evropejasc bajčetinac ima nadređeninih ) , ustrojava svako dete pa i odraslu osobu da bude slepo poslušna....
....naš današnji ratno profiterski kapitalizam , sa svojom prostačkom buržozijom u čijim rukama su sretdstva rada , zapošljavaju samo slepo poslušne ljude...čak i onaj , koji se odupire slepoj poslušnosti i hoće kao samostalac da životno egzistira , kad god je u kontaktu sa predstavnicima državne uprave , postaje slepo poslušan ....samo tako čovek može da opstane u zajednici.....
....atomatizovana slepa poslušnost , uvedena je kroz proces rada , na takozvanoj proizvodnoj traci...fordizam....proizvodna radna traka svud je prisutna , čak i u administraciji ....njena jedna od svrha je i zaglupljivanje , koje opet multiplicira slepu poslušnost - i tako nastaje čovek mašina --- biološka radna mašina....

...o čemu govorim , mnogo više je rekao Čarli Čaplin u ovom filmu ....ko ima vremena nek pogleda :

....na slepoj poslušnosti zasniva se i armija ...po uzoru na nju , razvile su se sestrinske pa i bratske zajednice ( kaluđera , monaha , derviša , sveštenika ----- mafija , teroristi i oha ha )....profesionalna politika bazira se na slepoj poslušnosti.....

....čuveno naše : "šta ima ti da misliš , nisi ti ovde da misliš , tvoje je samo da radiš"

...a kad govorimo o obrazovanju , pa i ono je postavljeno na slepoj poslušnosti....tu je dominantna figura , autoritet , onaj koji je u ulozi vaspitača...to se najlepše vidi u internatima .... konačno obrazovni sistem je uglavnom i fabrika za proizvodnju slepo poslušnih....takav je život....

...samo obrazovanje , počinje onda kad se pčinje sa rušenjem autoriteta....treba razlikovati obrazovanje koje je u takozvanom društvenom jarmu ( radno socijalnom dolapu ) , od samoobrazovanja koje teži saznavanju i očovečenju ( jer ovo prvo obrazovanje sa svojim vaspitanjem razčovečuje )...

...a kad se jednom krene sa rušenjem autoriteta , onda se dođe do spoznaje , da je sa dijalektičkim metodama istraživanja , nasrupilo vreme u kome svi autoriteti u svakom trenutku trebaju da opravdaju svoje postojanje - pa čak i znanje...posle toga lako je bilo onom deliji da uzvikne : "bog je umro".....

....pa ako svako znanju u svakom trenutku treba da opravda svoje postjanje - onda mudrost teče , a istraživačko saznajna delanja samo je ustvari beskrajno jurcanje za njom....

....i sad onaj koji zna da ništa nezna , međ nama je najmudriji !

...slepa poslušnost - teška stvar....izuzetno teška stvar...

...nema tog junaka na ovom svetu koji nije bar jednom bio slepo poslušan....ceo obrazovno vaspitni , pa i radni sistem ( od porodice , preko vaspitača , učitelja , nastavnika , profesora , pa do nadređenih ---a čak i naš reciklirani evropejasc bajčetinac ima nadređeninih ) , ustrojava svako dete pa i odraslu osobu da bude slepo poslušna....
....naš današnji ratno profiterski kapitalizam , sa svojom prostačkom buržozijom u čijim rukama su sretdstva rada , zapošljavaju samo slepo poslušne ljude...čak i onaj , koji se odupire slepoj poslušnosti i hoće kao samostalac da životno egzistira , kad god je u kontaktu sa predstavnicima državne uprave , postaje slepo poslušan ....samo tako čovek može da opstane u zajednici.....
....atomatizovana slepa poslušnost , uvedena je kroz proces rada , na takozvanoj proizvodnoj traci...fordizam....proizvodna radna traka svud je prisutna , čak i u administraciji ....njena jedna od svrha je i zaglupljivanje , koje opet multiplicira slepu poslušnost - i tako nastaje čovek mašina --- biološka radna mašina....

...o čemu govorim , mnogo više je rekao Čarli Čaplin u ovom filmu ....ko ima vremena nek pogleda :

....na slepoj poslušnosti zasniva se i armija ...po uzoru na nju , razvile su se sestrinske pa i bratske zajednice ( kaluđera , monaha , derviša , sveštenika ----- mafija , teroristi i oha ha )....profesionalna politika bazira se na slepoj poslušnosti.....

....čuveno naše : "šta ima ti da misliš , nisi ti ovde da misliš , tvoje je samo da radiš"

...a kad govorimo o obrazovanju , pa i ono je postavljeno na slepoj poslušnosti....tu je dominantna figura , autoritet , onaj koji je u ulozi vaspitača...to se najlepše vidi u internatima .... konačno obrazovni sistem je uglavnom i fabrika za proizvodnju slepo poslušnih....takav je život....

...samo obrazovanje , počinje onda kad se pčinje sa rušenjem autoriteta....treba razlikovati obrazovanje koje je u takozvanom društvenom jarmu ( radno socijalnom dolapu ) , od samoobrazovanja koje teži saznavanju i očovečenju ( jer ovo prvo obrazovanje sa svojim vaspitanjem razčovečuje )...

...a kad se jednom krene sa rušenjem autoriteta , onda se dođe do spoznaje , da je sa dijalektičkim metodama istraživanja , nasrupilo vreme u kome svi autoriteti u svakom trenutku trebaju da opravdaju svoje postojanje - pa čak i znanje...posle toga lako je bilo onom deliji da uzvikne : "bog je umro".....

....pa ako svako znanju u svakom trenutku treba da opravda svoje postjanje - onda mudrost teče , a istraživačko saznajna delanja samo je ustvari beskrajno jurcanje za njom....

....i sad onaj koji zna da ništa nezna , međ nama je najmudriji !

Je*eno si u pravu! Hocemo li da pokrenemo revoluciju? Ne, jer nismo u mogucnosti i necemo biti jos za dugo, dok ne otkrijemo rupe u njihovom sistemu koje bi nam dopustile da se cujemo! I ja se slazam da je sve izmanipulisano, da svi rade onako kako mali broj ljudi to hoce, ali zanima me kako se prilagoditi takvoj sredini a da opet mozes ispoljiti neke svoje kvalitete na pravi nacin? Kako iskazati kreativnost ili sposobnost dijaloga ako si ogranicen da pricas o temama koje ne mjenjaju ljudske poglede na svijet i zivot? Nazalost, iz ovog ciklicne strukture zivota samo rijetki izadju, a i oni koji to urade se proglase za dusevne pacijente ili nesto slicno. Uglavnom, mrzim pravila koja su mi nametnuta, mrzim obaveze za koje ne vidim logican razlog u sirem pogledu, i stvarno mrzim ovaj svijet.

Zanima me da li ste voljni poslusati osobu koje imaju status iskusnije, pametnije ili pak uticajnije osobe od vas u nekoj sferi zivota? Ja slijedim da niko mi ne moze narediti sta da radim, nego da mi samo mogu dati razloge zasto nesto jeste odnosno nije dobro, a onda da moj mozak to protumaci na neki od nacina. Koliko postujete pravopis, tradiciju i kulturu, sva pisana i nepisana pravila koja su izmisljena od strane nekog drugog ljudskog mozga, a ne vaseg?!? Jos nisam nasao kompetentnog sagovornika sto se tice ovakvih i slicnih tema gdje se ne barata nekim znanjem nego logickim zakljucivanjem, pa eto da vas vidim...

EDIT: Nemojte sad pisati zavisi od situacije, odgovorite onako kako u vecini istih reagujete.

Osoba mora biti autoritet za tebe licno, da bi je poslusao/la.

Ako to jeste.. sve se dogadja spontano.

Саветујем људима да све што раде, раде из хтења, вољом, а не морањем, али исто тако послушност је добра када су у питању односи међу људима. Буди неко време послушан, его ће вриштати у теби.
Rekao bih BRAVO za ovaj deo komentara.
Drugim rečima (ono uvećano) sve što se radi treba raditi iz ljubavi jer se jedino od takvog rada ima koristi. Jedino takav način rada čini da se osećamo srećnim - donosi unutarnji, duhovni, progres.
I još pride, nezavisno da li ćemo poslušatu druge ili sami odlučimo raditi trebamo raditi iz ljubavi...

Je*eno si u pravu! Hocemo li da pokrenemo revoluciju? Ne, jer nismo u mogucnosti i necemo biti jos za dugo, dok ne otkrijemo rupe u njihovom sistemu koje bi nam dopustile da se cujemo! I ja se slazam da je sve izmanipulisano, da svi rade onako kako mali broj ljudi to hoce, ali zanima me kako se prilagoditi takvoj sredini a da opet mozes ispoljiti neke svoje kvalitete na pravi nacin? Kako iskazati kreativnost ili sposobnost dijaloga ako si ogranicen da pricas o temama koje ne mjenjaju ljudske poglede na svijet i zivot? Nazalost, iz ovog ciklicne strukture zivota samo rijetki izadju, a i oni koji to urade se proglase za dusevne pacijente ili nesto slicno. Uglavnom, mrzim pravila koja su mi nametnuta, mrzim obaveze za koje ne vidim logican razlog u sirem pogledu, i stvarno mrzim ovaj svijet.

....sistem i lome ima dve strane radikalno suprotstavljenih interesa , od kojih je jedna strana surovo nasilnički moćno naredbodavna , a druga bespomoćno robovski poslušnička - taj sistem nema rupe , kroz koje će se neko provući i sebe izuzeti....

...postoji nekakva šamanska učenja ( negovana u srednjoj americi ) , koje svoje praktikante uči i osposobljava da postanu neprimetni - ili još bolje rečeno , što manje primetni i uočljivi ljudima na vlasti ...a kad kažu vlast , za njih je i lokalni siledžija u kafani , autobusu , na uskoj ulici vlast ; ili pak konobar - šanker u kafani...dakle svak i svašta što u trenutku ili pak na duge staze može da ugrozi čovekov mir , bezbednost , ličnost , integritet - to je nekakva vlast....reč je o tehnikama izbegavanja životnih " nevolja i nedaća" i predupređivanja situacija koje su u svemu ili bilo čemu negativne....šamanski dobro obučeni praktikant neprimetan je u kao čovek - cariniku , žandaru , saobraćajcu , porezniku , lopovu , siledžiji , kondukteru , poslovođi , prosijaku ; svakome za koga proceni da je izvor nevolja.... ova sociološkaa mimikrija , može da obezbedi određen stepen društvene izuzetosti ---- ali treba sputati svoj ego , sujetu , želju za isticanjem , dokazivanjem , očojukanjem , poigravanjem i tako to....ima takvih ljudi , koji su neprimetni , i uvek su na marginama događanja....

...oni koji nisu rođeni da budu marginalci , koji umeju da se sažive sa tuđim društvenim patnjama , e takve obožava vlast....naročito ih voli kad su izraženo emotivni ....kad su nabijeni eksplozivnom mržnjom.....
...jer samo znane sile su pobedive , nezavisno kolika je i kako moćna njihova potencijalna energija.....

....svaka vlast pada kad joj se revolucionarno suprodstavi svet bez emocija , razborut , uravnotežen , voljan i uporan - bez mržnje , strasti i pristrasnosti....takav svet dobija revoluciju !

1. Ова тема је залутала на пдф Философија. Где треба да иде? Модератори би требали да знају. Дакле: мичите ово са философије. ЗАгађује форум.
2. Постављачу теме је најважније да чује како други реагују! А сам истовремено тврди да њему не може нико да одређује шта ће да ради??! :hahaha: што те онда толико интересује да знаш како остали свет реагује?
3. Типа овде не нтересују мишљења, како би иначе, морало бити са философијом. Он прикупља статистичке податке о броју оних који чине ово или оно??! Пише семинарски рад ( и то онај јефитн!??:roll:) и сад тражи материјал за долму!

:per:

Па од мене нећеш чути ништа јер ја не дајем по луле испушеног дувана шта други мисле о томе шта ја радим.

1. Ова тема је залутала на пдф Философија. Где треба да иде? Модератори би требали да знају. Дакле: мичите ово са философије. ЗАгађује форум.
2. Постављачу теме је најважније да чује како други реагују! А сам истовремено тврди да њему не може нико да одређује шта ће да ради??! :hahaha: што те онда толико интересује да знаш како остали свет реагује?
3. Типа овде не нтересују мишљења, како би иначе, морало бити са философијом. Он прикупља статистичке податке о броју оних који чине ово или оно??! Пише семинарски рад ( и то онај јефитн!??:roll:) и сад тражи материјал за долму!

Па од мене нећеш чути ништа јер ја не дајем по луле испушеног дувана шта други мисле о томе шта ја радим.

Zasto pises cirilicom?

...pa ti dade statistički odgovor , nesvesno kamda !?

....zagađivači i čistači - duhovnosti....istorija čovečanstva zabeležila je surovo , sve duhovne čistače , i njihovo čišćenje.....tako su saveznici u II s.r. čistili čovečanstvo od fašizma i u tom čišćenju više je ljudi stradalo od čišćenja no od zagađivanja...ma koliko se saveznici trudili da sakriju istinu ipak su bili suroviji i efikasniji u čistačkom ubijanju od zagađivača...naše prostore kao saveznici bombardovali su nemilice - prvo su bombardovali pa kad zagađivači uteknu oni su oslobađali - a tek koliko su pobili oslobođene , o tome se ćuti....o žrtvama oslobodilačko prijateljske vatre nesme da se piše , govori i razmišlja !

...može se reći , da duhovni čistači , u savremnom svetu imenuju se kao cenzura....
...sad mu ti ovde Hvekerusu , dođeš kao cenzor denuncijent - volonter....denunciraš vlastima ....cinkariš , a možda i poltronišeš , ulaguješ se ; a ostalima skriveno pretiš , zaboga blizak si vlastima....

...i da kao Stanislav ne dužim , držeći se za drvo u parku , mogu ti reći , da je ovde reč , u temi , manje više i o takvima : duhovnim čistačima , poltronima , cinkarošima - socijalnom talogu , rekao bi analitičar....

Back